Quartararo pakt MotoGP-pole, Bagnaia juicht te vroeg en Marquez is terug

Op het circuit van Portimão wordt dit weekeinde de Grand Prix van Portugal voor de motoren verreden. Zaterdag was het tijd voor de kwalificaties en in de MotoGP was Marc Marquez na lang blessureleed eindelijk weer terug.

MotoGP
Marquez zat er in de trainingen alweer goed bij, hoewel hij het in de kwalificatie nog nét niet helemaal had. Francesco Bagnaia noteerde veruit de snelste tijd, maar die moest hij inleveren: hij had te hard doorgereden bij een door Miguel Oliveira veroorzaakt gele vlag. De poleposition kwam zo in handen van Yamaha-coureur Fabio Quartararo, die zo'n vier tienden langzamer was, maar wel 0,089 seconden sneller bleek dan Alex Rins op de Suzuki. Op 0,129 seconden completeerde Johann Zarco de eerste startrij met zijn Pramac Ducati.

Jack Miller parkeerde zijn fabrieks-Ducati op 0,199 seconden op de vierde plek, naast de Petronas Yamaha van Franco Morbidelli (+0,241) en de Repsol Honda van Marquez (+0,259). Aleix Espargaro (Aprilia), de verrassend sterke Luca Marini (Ducati) en Joan Mir (Suzuki) vullen rij drie op, voor Oliveira (KTM), Bagnaia (Ducati) en Maverick Viñales (Yamaha).

Moto2
In de Moto2 was de poleposition wéér voor Sam Lowes, die dit jaar voorlopig op eenzame hoogte staat. De Brit van Marc VDS ging in de kwalificatie onderuit, maar zelfs dat weerhield hem er niet van om de Australische Red Bull-rijder Remy Gardner 0,023 seconden voor te blijven. Xavi Vierge completeert de eerste startrij op 0,174 seconden, voor Ai Ogura, Marco Bezzecchi en Augusto Fernandez. Bo Bendsneyder komt er al het hele weekeinde niet aan te pas en zal het zondag met een 26e startplek moeten doen.

Moto3
De uiterst ervaren Andrea Migno - in 2013 debuteerde hij al - pakte de poleposition, pas de tweede uit zijn carrière. De coureur van het Rivacold Snipers Team was 0,149 seconden sneller dan Leopard-rijder Dennis Foggia, terwijl Gresini-coureur Jeremy Alcoba op 0,279 seconden de eerste startrij completeerde. Sergio Garcia en Gabriel Rodrigo starten vanaf rij twee, John McPhee noteerde de zesde tijd, maar moet vanwege een schoppartij in de vorige race vanuit de pitstraat starten; Deniz Öncü neemt zijn plek in.

Zondag
Om 12.20 uur wordt de racedag geopend door de Moto3, om 14.00 uur Nederlandse tijd is het de beurt aan de MotoGP en om 15.30 uur gaan de lichten uit voor de Moto2-coureurs - de volgorde is anders dan normaal in verband met de Formule 1. De echte motorsportfans kunnen nog even blijven hangen: om 17.00 uur starten de jongelingen in de Red Bull Rookies Cup hun tweede race, na de openingsrace van zaterdag.