FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 april 2021

Quartararo pakt MotoGP-pole, Bagnaia juicht te vroeg en Marquez is terug

Op het circuit van Portimão wordt dit weekeinde de Grand Prix van Portugal voor de motoren verreden. Zaterdag was het tijd voor de kwalificaties en in de MotoGP was Marc Marquez na lang blessureleed eindelijk weer terug.

MotoGP
Marquez zat er in de trainingen alweer goed bij, hoewel hij het in de kwalificatie nog nét niet helemaal had. Francesco Bagnaia noteerde veruit de snelste tijd, maar die moest hij inleveren: hij had te hard doorgereden bij een door Miguel Oliveira veroorzaakt gele vlag. De poleposition kwam zo in handen van Yamaha-coureur Fabio Quartararo, die zo'n vier tienden langzamer was, maar wel 0,089 seconden sneller bleek dan Alex Rins op de Suzuki. Op 0,129 seconden completeerde Johann Zarco de eerste startrij met zijn Pramac Ducati.

Jack Miller parkeerde zijn fabrieks-Ducati op 0,199 seconden op de vierde plek, naast de Petronas Yamaha van Franco Morbidelli (+0,241) en de Repsol Honda van Marquez (+0,259). Aleix Espargaro (Aprilia), de verrassend sterke Luca Marini (Ducati) en Joan Mir (Suzuki) vullen rij drie op, voor Oliveira (KTM), Bagnaia (Ducati) en Maverick Viñales (Yamaha).

Moto2
In de Moto2 was de poleposition wéér voor Sam Lowes, die dit jaar voorlopig op eenzame hoogte staat. De Brit van Marc VDS ging in de kwalificatie onderuit, maar zelfs dat weerhield hem er niet van om de Australische Red Bull-rijder Remy Gardner 0,023 seconden voor te blijven. Xavi Vierge completeert de eerste startrij op 0,174 seconden, voor Ai Ogura, Marco Bezzecchi en Augusto Fernandez. Bo Bendsneyder komt er al het hele weekeinde niet aan te pas en zal het zondag met een 26e startplek moeten doen.

Moto3
De uiterst ervaren Andrea Migno - in 2013 debuteerde hij al - pakte de poleposition, pas de tweede uit zijn carrière. De coureur van het Rivacold Snipers Team was 0,149 seconden sneller dan Leopard-rijder Dennis Foggia, terwijl Gresini-coureur Jeremy Alcoba op 0,279 seconden de eerste startrij completeerde. Sergio Garcia en Gabriel Rodrigo starten vanaf rij twee, John McPhee noteerde de zesde tijd, maar moet vanwege een schoppartij in de vorige race vanuit de pitstraat starten; Deniz Öncü neemt zijn plek in.

Zondag
Om 12.20 uur wordt de racedag geopend door de Moto3, om 14.00 uur Nederlandse tijd is het de beurt aan de MotoGP en om 15.30 uur gaan de lichten uit voor de Moto2-coureurs - de volgorde is anders dan normaal in verband met de Formule 1. De echte motorsportfans kunnen nog even blijven hangen: om 17.00 uur starten de jongelingen in de Red Bull Rookies Cup hun tweede race, na de openingsrace van zaterdag.

Perez: "Had op pole moeten staan"

Het was vanmiddag een bijzonder gezicht, Max Verstappen niet de eerste Red Bull-coureur in de uitslag van de kwalificatie. Sergio Perez wist zijn teamgenoot net voor te blijven en legde zo beslag op de tweede startplek. Toch is Perez niet helemaal tevreden. "Ik had op pole moeten staan", zo liet hij aan Motorsport.com weten.

"We hebben onszelf steeds verder verbeterd en het is belangrijk om vandaag tweede te staan. Maar om heel eerlijk te zijn, had ik op pole position moeten staan. Ik maakte een fout in de laatste bocht en dat moment heeft mij zeker pole gekost", zo legt de Mexicaan uit.

Net als bij Verstappen verliep het weekend tot vandaag verre van perfect voor Perez. Hij is daarom de monteurs erg dankbaar voor het werk dat ze verzet hebben. "Ik moet het team vooral bedanken na deze kwalificatie. Gisteren heb ik een foutje gemaakt en heb ik het team behoorlijk wat werk bezorgd. We hebben onszelf goed hersteld na dat moment en nog belangrijker is dat we steeds progressie tonen. Als je kijkt naar waar we gisteren stonden, dan had ik absoluut niet verwacht om dit vandaag al te kunnen bereiken."

"Dit is positief voor iedereen, maar we moeten nu wel zorgen dat we de stijgende lijn verder doortrekken. Morgen telt namelijk pas echt", zo vult Perez aan.

De Red Bull-coureur blikte ook alvast vooruit naar de race. "Morgen kan er echt van alles gebeuren. Wij staan op een andere strategie dan Max en Lewis, laten we kijken wat we daarmee kunnen doen. Het is voor mij vooral belangrijk om goede punten te scoren en om me in het gevecht [vooraan] te kunnen mengen. Hopelijk wint er morgen in ieder geval een Red Bull."

Nederlandse tennissters verder in Billie Jean King Cup

De Nederlandse tennissters hebben zaterdag de ontmoeting met China in de play-offs van de Billie Jean King Cup met 3-2 gewonnen. Arantxa Rus en Demi Schuurs waren in Den Bosch in het beslissende dubbelspel met 6-1 en 6-4 te sterk voor Zhang Shuai en Yifan Xu.

Door de overwinning mag Nederland volgend jaar meedoen aan de qualifiers voor de Billie Jean King Cup Finals. In februari 2020 ging de formatie van captain Paul Haarhuis ten onder tegen Belarus, waardoor Nederland dit jaar een play-off moest spelen. Bij een nederlaag deze week was Oranje gedegradeerd naar de regiozone.

Na vrijdag stond het 1-1 tussen Nederland en China. Lesley Pattinama-Kerkhove moest op dag twee als eerste de baan op. Ze verving Kiki Bertens, die aan de kant bleef vanwege opspelende achillespeesklachten. Ze verloor in drie sets van Wang Xiyu. Het werd 6-3, 5-7 en 6-4. Vervolgens was het de beurt aan Arantxa Rus die wel wist te winnen. Wang verstapte zich echter in set twee op 3-3 en gaf een game later op met een bovenbeenblessure. 

Pattinama-Kerkhove zou in de beslissende wedstrijd een koppel vormen met dubbelspecialist Schuurs - de nummer elf van de wereld in die discipline - maar na overleg tussen de speelsters en captain Haarhuis mocht Rus opnieuw de baan op.

De Nederlandse vrouwen begonnen sterk aan de partij tegen Zhang en Xu en verloren in de eerste vijf games slechts drie punten. Mede door twee love breaks werd de eerste set binnen 23 minuten veiliggesteld, maar in de tweede set boden de Chinese tennissters meer weerstand. Zhang en Xu kwamen zelfs een break voor, maar die gaven die direct weer uit handen. Vervolgens verloren zelfs twee servicegames op rij. Rus en Schuurs sloegen op 4-3 drie breakpoints weg en hadden even later op 5-4 aan één matchpoint genoeg om de zege veilig te stellen.

De ontmoeting met China was de laatste wedstrijd van de Nederlandse tennissters onder leiding van Haarhuis, die na acht jaar afzwaait als teamcaptain. Het is nog niet bekend wie de voormalige nummer één in het dubbelspel opvolgt als coach.

Hamilton: "Niet verwacht voor allebei de Red Bulls te staan"

Lewis Hamilton was verrast dat hij voor de Red Bulls staat, zo vertelde hij na afloop van de kwalificatie van de Grand Prix van Emilia-Romagna. De Mercedes-coureur bleef Sergio Perez met 0.035 seconde en Max Verstappen met 0.087 seconde maar net voor.

"Ik had echt niet verwacht dat ik voor allebei de Red Bulls zou staan. Ze zijn het hele weekend al zo snel. Er waren momenten dat ze zes tienden van een seconde voorsprong hadden en we hadden niet echt een idee waar wij zouden staan. De auto voelt sinds de start van het weekend echter al een stuk beter, dus ik heb echt enorm veel respect voor het team voor hun harde werken en het feit dat we daarmee het gat konden verkleinen", aldus Hamilton zo lezen we op Motorsport.com.

Nu Valtteri Bottas niet vooraan de startgrid staat, biedt dit tactische kansen voor Red Bull Racing met de tweede en derde startplaats. "Ik hou echt van de uitdaging. Het is geweldig dat we eindelijk allebei de Red Bulls hier hebben staan. Het gaat de strategie echt een stuk lastiger maken en het gaat echt een hele uitdaging worden morgen, omdat ze een sterke race pace hebben. Volgens mij was hun snelheid gisteren het beste van iedereen tijdens de long runs. Ik ben echter gewoon zo blij nu. Mijn eerste ronde was echt heel erg clean. In de tweede ronde waren er nog wel wat verbeteringen, maar uiteindelijk was hij toch niet zo goed als mijn eerste rondje", zo vertelde Hamilton.

Korfballers PKC veroveren tiende landstitel in leeg Ahoy

De korfballers van PKC hebben in een leeg Ahoy hun tiende landstitel in de zaal veroverd. De Papendrechters versloegen Fortuna met 22-18 en namen zo revanche voor de verloren finale van 2019.

De wedstrijd verliep lange tijd in het voordeel van Fortuna. Het tempo lag laag en de aanvallen waren lang en omdat de Delftenaren onder de korf ook nog de meeste rebounds pakten, kon PKC maar niet zijn stempel op het duel drukken. De papendrechters toonden veerkracht en kwamen van 1-4,4-6 en 9-11 terug. Elf minuten voor tijd stond PKC met 13-12 voor het eerst aan de goede kant van de score.

Het slot was voor PKC. Ze bouwden de voorsprong uit en veroverden zo hun eerste landstitel sinds 2015. Sanne van der Werff speelde een hoofdrol voor de nieuwe landskampioen met acht doelpunten. "Ik geloof niet dat ik ooit eerder acht goals heb gemaakt in een wedstrijd", vertelde ze lachend. "We hebben hem weer, het heeft superlang geduurd voor PKC."

Judoka Van Dijke pakt EK-goud en deelt gevoelige tik uit aan concurrent Polling

Judoka Sanne van Dijke heeft zaterdag de Europese titel veroverd in de categorie tot 70 kilogram door wereldtopper Margaux Pinot in de finale te verslaan. Ze deelde zo een gevoelige tik uit aan Kim Polling, haar concurrente in de strijd om een olympisch ticket. Sanne Vermeer pakte in de klasse tot 63 kilogram brons. 

De 25-jarige Van Dijke versloeg Pinot op ippon en werd voor de tweede keer Europees kampioen. Haar eerste titel behaalde ze in 2017. Op de weg naar de finale had ze al afgerekend met de Kroatische Lara Cvjetko, de Turkse Minel Akdeniz en de Sloveense Anka Pogacnik. Vorig jaar stonden Van Dijke en Pinot ook tegenover elkaar in de EK-finale en was het Pinot die zegevierde. 

Haar rivale en viervoudig Europees kampioen Polling moest in de halve eindstrijd nog haar meerdere erkennen in Pinot, de huidige nummer twee van de wereld. Polling kwam niet meer in actie in de strijd om brons. vanwege een elleboogblessure die ze al in haar kwartfinale opgelopen had.

De Europese titel komt voor Van Dijke op een perfect moment, want de EK in Lissabon gelden als het laatste olympische meetmoment na een cyclus van drie jaar. Nederland mag per gewichtsklasse slechts één judoka naar de Spelen sturen. In de categorieën waar nog sprake is van een concurrentiestrijd, neemt de selectiecommissie volgende week een besluit. Qua olympische punten heeft Van Dijke meer punten verzameld. In de onderlinge wedstrijden bleek Polling echter steeds de betere. Het is aan de selectiecommissie om een knoop door te hakken.   

In de categorie tot 63 kilogram pakte Vermeer op fraaie wijze het brons. De 23-jarige Nederlandse, die in haar halve finale van de Sloveense Tina Trstenjak verloor, legde Laura Fazliu uit Kosovo direct na de start van de wedstrijd op haar rug. Het is het derde toernooi op rij dat Vermeer brons pakt. Ze stond ook dit jaar op het podium tijdens de Masters in Doha en de Grand Slam in Tel Aviv. 

Juul Franssen was de andere medaillekandidaat in die gewichtsklasse, maar zij werd al in de tweede ronde uitgeschakeld. De nummer drie van de WK in 2019, die al zeker is van deelname aan de Spelen, pakte bij de vorige editie van de EK nog brons. Zondag komen de zwaargewichten in actie. Zo zullen onder anderen Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kilogram), Henk Grol en Roy Meyer (+100 kilogram) de tatami betreden. Die vier judoka's strijden in hun gewichtsklasse nog om het enige olympische ticket.

China kon middels Huawei gesprekken van mobiele KPN-klanten afluisteren.

Het Chinese technologiebedrijf Huawei had in 2010 toegang tot 'de kern van het netwerk' van KPN. Het bedrijf kon onbeperkt telefoongesprekken afluisteren maar ook toegang tot afgetapte telefoongesprekken.

Er waren wel afspraken dat dit alleen met toestemming van KPN mocht gebeuren, maar  daar hielden de Chinezen zich niet aan. Dat blijkt uit een geheim intern rapport door Cap Gemini voor KPN, dat in handen is van de Volkskrant. Huawei was in staat om zowel binnen KPN als vanuit China alle KPN-mobiele nummers zonder toestemming of enig toezicht af te luisteren. 

Tevens had Huawei toegang tot de database met afgetapte telefoonnummers. Dat is een overtreding op de Telecommunicatiewet. De conclusies in het interne rapport waren zo explosief dat men vreesde voor het voortbestaan van KPN Mobiele telefonie als het rapport zou uitlekken. "Het voortbestaan van KPN Mobiel is ernstig in gevaar omdat mogelijk vergunningen worden ingetrokken of overheid en bedrijfsleven hun vertrouwen in KPN opzeggen indien bekend wordt dat de Chinese overheid ongecontroleerd mobiele KPN-nummers kan afluisteren en het netwerk kan platleggen”, staat in het rapport.

Het was voor technici mogelijk om voor kwaliteitsdoeleinden kort mee te luisteren met alle gesprekken. Een heel gesprek meeluisteren mochten ze niet, maar de mogelijkheid daartoe was er wel volgens het rapport. Daardoor zou Huawei ook toegang hebben tot heel gevoelige informatie.Feit is dat alle ministers van het kabinet-Balkenende IV, waaronder Jan-Peter Balkenende zelf, in 2010 via KPN belden. Verschillende oud-ministers zeggen tegen de Volkskrant dat ze nooit over het risico op meeluisteren door China zijn geïnformeerd.

KPN heeft gereageerd op de publicatie in de Volkskrant:
"Geen enkele leverancier van KPN heeft 'ongeautoriseerde, ongecontroleerde en ongelimiteerde' toegang tot de netwerken en systemen, of is in staat om KPN-klanten af te luisteren of tapinformatie in te zien."

"In alle jaren hebben we nooit geconstateerd dat er door Huawei klantgegevens zijn ontvreemd uit onze netwerken of klantsystemen, of dat er is afgeluisterd. Als dat wel zo was geweest, hadden we de bevoegde autoriteiten en onze klanten hierover zeker geïnformeerd en maatregelen genomen richting de leverancier."

Verstappen: "Het ging niet helemaal lekker in Q3"

De kwalificatie voor de Grand Prix van Emilia-Romagna verliep niet helemaal naar wens voor Max Verstappen. Ondanks het kleine verschil met de pole position is de Nederlander optimistisch.

"Het ging niet helemaal lekker in Q3. De auto voelde goed, maar ik ging tijdens mijn laatste run in bocht drie met twee wielen van de baan af. Dat was wat slordig. Het was geen goede ronde en dat is alweer even geleden, maar het kan echter niet altijd perfect zijn. We gaan bekijken wat er fout ging, maar ondanks dat het niet gemakkelijk was, is P3 een goede startpositie. We zaten er erg dichtbij en dat is positief", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

Met Valtteri Bottas niet op de voorste rijen zijn tactische kansen voor Red Bull Racing nu Sergio Perez de tweede startplaats bezet. "Dat wordt interessant. Sergio en ik rijden op verschillende compounds, dus we moeten kijken hoe dat gaat uitpakken. We gaan het Mercedes in ieder geval lastig proberen te maken", zo legt Verstappen uit.

Hoofd infectieziekten GGD kritisch op kabinet: "Ontbreekt aan kennis en gezag"

"Ik wil niet met modder smijten, maar het ontbreekt aan kennis en gezag in Den Haag." Dat zegt Anja Schreijer, hoofd infectieziekten van de GGD Amsterdam en OMT-lid, in een interview met het Nederlands Dagblad.

Het kabinetsbesluit om onlangs voor de tweede keer te stoppen met het AstraZeneca-vaccin, is daar een voorbeeld van, aldus Schreijer.

"Dit geeft het vertrouwen in vaccinatie en daarmee de virusbestrijding zo’n knauw. Ik snap dat je schrikt van verontrustende berichten over bijwerkingen, maar als je dan zoiets doet, ben je in paniek. Je doorkruist roekeloos het vaccinatiebeleid, waardoor de golf voortduurt en mogelijk meer mensen overlijden dan de zeldzame gevallen die door bijwerkingen aan het licht zijn gekomen", zo lezen we op de site van AT5.

Onafhankelijk adviseur
Ook het voornemen dat het kabinet had om op 21 april de terrassen eventueel weer te openen, verbaasde Schreijer. "Toen ik dat hoorde, dacht ik: wat zeggen ze nou? Hoe haal je het in je hoofd! En het OMT wordt dan ook gelijk voor het blok gezet. Ze zeggen dan: 'We vragen het OMT nog wel even.' En dan moeten wij weer 'nee' zeggen. Het schept valse verwachten."

Een onafhankelijk adviseur van de minister, naar Brits voorbeeld, zou volgens Schreijer uitkomst kunnen bieden. "Zo'n chief medical officer kan keuzes bewaken en adviseren vanuit inhoud. Die weet hoe de hazen lopen en wie gebeld moet worden al er onzekerheid is over een vaccin."

Messi blijft bij Barcelona volgens voorzitter Laporta

De kersverse FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta is ervan overtuigd dat Lionel Messi de club ook na dit seizoen trouw zal blijven. Het contract van de Argentijn loopt na dit seizoen af maar veel opties voor een vertrek lijken er niet echt meer te zijn. Eerder werden Manchester City en PSG als serieuze opties genoemd voor de 33-jarige aanvaller.

Laporta verklaarde in aanloop naar de bekerfinale later vanavond dat hij "ervan overtuigd te zijn dat Lionel Messi ook volgend seizoen bij de club blijft", zo lezen we op Sportwereld.be.

"Ik zal alles doen wat binnen de mogelijkheden van de club ligt om hem te doen te blijven. We boeken gestaag progressie. Messi is een buitengewoon persoon en ik ben ervan overtuigd dat hij wil blijven bij Barcelona", aldus Laporta voor de camera van tv-zender Mediaset.

F1: Hamilton pakt poleposition op Imola, Verstappen derde

Lewis Hamilton heeft in een razendspannende kwalificatie voor de Grand Prix van Emilia Romagna de poleposition gepakt. De Mercedes-coureur was op het circuit van Imola met een 1.14,411 een fractie sneller dan de Red Bulls van Sergio Perez en Max Verstappen.

De kwalificatie begon met een klapper van Yuki Tsunoda die in de Variante Alta weggleed en zijn AlphaTauri achterwaarts in de bandenstapels parkeerde. De Japanner kon ongedeerd uitstappen, maar zijn bolide raakte fors beschadigd. Daarna was er volop spanning over wie er af zou moeten vallen in Q1 behalve de Haas-coureurs Mick Schumacher en Nikita Mazepin. Laatstgenoemde reed Alfa Romeo-coureur Antonio Giovinazzi in de weg, waardoor de Italiaan ook uit kon stappen. Dat gold ook voor teamgenoot Kimi Räikkönen die net aan de verkeerde kant van de streep belandde.

In het tweede deel reden de Mercedessen en Verstappen op de mediums en gingen met hun snelste tijden eenvoudig door naar Q3. Dat gold ook voor Perez die op de zachte banden in actie kwam. Williams probeerde het op mediums, maar na de tweede run konden George Russell en Nicholas Latifi uitstappen. Ze bevonden zich in goed gezelschap, want ook Carlos Sainz, Sebastian Vettel en Fernando Alonso belandden net buiten de top tien.

De strijd om pole beloofde spannend te worden en dat werd het ook. Hamilton opende met een 1.14,411 het bal en Verstappen kwam in zijn eerste run net iets minder dan een tiende tekort. Lando Norris leek vervolgens op weg naar een plek op de eerste startrij, maar de tijd vanwege het overschrijden van de baanlimieten afgepakt. Hamilton verbeterde zich in de tweede run niet, maar Perez deed dit wel en strandde op 35 duizendste. Verstappen kwam uiteindelijk 67 duizendste tekort voor pole. Charles Leclerc eindigde als vierde, voor Pierre Gasly, Daniel Ricciardo, Norris, de tegenvallende Valtteri Bottas, Esteban Ocon en Lance Stroll die in Q3 zijn tijd afgenomen zag worden.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:14.823 1:14.817 1:14.411 23
2 Sergio Perez Red Bull 1:15.395 1:14.716 1:14.446 18
3 Max Verstappen Red Bull 1:15.109 1:14.884 1:14.498 20
4 Charles Leclerc Ferrari 1:15.413 1:14.808 1:14.740 19
5 Pierre Gasly AlphaTauri 1:15.548 1:14.927 1:14.790 21
6 Daniel Ricciardo McLaren 1:15.669 1:15.033 1:14.826 21
7 Lando Norris McLaren 1:15.009 1:14.718 1:14.875 15
8 Valtteri Bottas Mercedes 1:14.672 1:14.905 1:14.898 22
9 Esteban Ocon Alpine 1:15.385 1:15.117 1:15.210 20
10 Lance Stroll Aston Martin 1:15.522 1:15.138 geen tijd 20
11 Carlos Sainz Ferrari 1:15.406 1:15.199   16
12 George Russell Williams 1:15.826 1:15.261   16
13 Sebastian Vettel Aston Martin 1:15.459 1:15.394   14
14 Nicholas Latifi Williams 1:15.653 1:15.593   14
15 Fernando Alonso Alpine 1:15.832 1:15.593   14
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:15.974     10
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:16.122     9
18 Mick Schumacher Haas 1:16.279     12
19 Nikita Mazepin Haas 1:16.797     12
RT Yuki Tsunoda AlphaTauri geen tijd     2

COVID-19: 8336 nieuwe besmettingen en 31 doden, totaal 1.395.328 en 16.904

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8336 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.395.328 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 271 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1626 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 60 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 802 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 31 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.904 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

'Koffiedrinken' tegen de coronamaatregelen in Rotterdam

Vandaag wordt er een protestmars "Mars voor vrijheid" tegen de coronamaatregelen in Rotterdam gehouden. De gebiedsverboden voor het Museumplein te Amsterdam, maakt dat de organisatie achter deze demonstraties nu andere plaatsen in ons land bezoekt om hun bezwaren kenbaar te maken.

De protestmars lijkt op dit moment nog rustig te verlopen. Politie is aanwezig, de sfeer is gemoedelijk.
Relevante informatie wordt gedurende de protestmars aangevuld.

Eerder deze week liet Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam weten dat als er nu met mooi weer duizenden mensen bijeen kwamen hij zou weigeren om het waterkanon in te zetten, hij is een voorstander van het openen van de buitenruimten.

Livestreams worden hier geplaatst:

Amerikaanse politie geeft bodycam video vrij van neerschieten Adam Toledo (13)

In maart werd een jongen van 13 van Zuid-Amerikaanse afkomst doodgeschoten door politieagenten in de Verenigde Staten. De agenten waren afgekomen op meldingen van schoten en troffen ter plaatse twee jongens aan die het op een rennen zetten toen de politie arriveerde. De nu vrijgekomen bodycam-video zorgt voor veel ophef. Om verdere rellen te voorkomen, roept de burgemeester van Chicago op tot rust.

De politie van Chicago heeft donderdag (lokale tijd) een bodycam opname  van het voorval vrijgegeven. De beelden laten zien hoe Adam Toledo samen met Ruben Roman (21) in de vroege ochtenduren van 29 maart wegrent van politieagenten, stopt, zijn handen omhoog doet op verzoek van de politie en op dat moment wordt geraakt door een kogel in de borst.

Volgens het parket droeg de 13-jarige een wapen, maar op de video-opnames is niets te zien op het moment van neerschieten. Burgemeester van Chicago, Lori Lightfoot, noemde de opnames "schokkend" en riep de bevolking op om zich rustig te houden. Ze vroeg aan de burgers om de uitkomst van het onderzoek naar het incident af te wachten. "We leven in een stad die getraumatiseerd is door een lange geschiedenis van politiegeweld en wangedrag", zei Lightfoot. Woede en pijn over het incident zijn begrijpelijk. Amerikaanse media meldden dat de politieoperatie plaatsvond omdat er in het gebied schoten waren gemeld.

De dag nadat de bodycam-beelden vrij werden gegeven hebben duizenden mensen een protestmars gelopen door Chicago. 'Adam verdiende te leven'. De massale actie trok inwoners uit de hele stad die ook geschokt en woedend  zijn door de beelden en beschrijvingen van hoe Toledo op de ochtend van 29 maart werd neergeschoten.

De video van de bodycam laat in detail zien hoe Toledo een paar seconden door een steegje in Little Village rende voordat hij de bevelen van agent Eric Stillman gehoorzaamde om stil te staan en zijn handen te tonen. Een bewakingsvideo van een nabijgelegen gebouw leek te laten zien dat Toledo een pistool weggooide achter een hek, vlak voordat Stillman hem neerschoot. Direct na de schietpartij is daar ook een pistool aangetroffen.

Terwijl de zevende klasser zijn handen opheft en zich naar Stillman draait, vuurt de agent snel en raakt Toledo in de borst. Politieambtenaren zeiden dat er minder dan een seconde was verstreken tussen het einde van de achtervolging en het schieten. De tiener stierf ter plaatse en werd vorige week tijdens een privébegrafenis begraven.

In de Verenigde Staten komt geweld door politieagenten regelmatig voor. Afgelopen zondag schoot een vrouwelijke politieagent in Brooklyn Center, in het noorden van Minneapolis, een 20-jarige zwarte vrouw neer bij een verkeersstop. Als gevolg van dit incident waren er protesten onder het motto "Black Lives Matter", een aantal van deze protesten liepen op rellen en plunderingen uit.

Het nutteloze feitje van de dag: een hete of koude Nederlandse uitvinding

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In steeds meer huishoudens is een Quooker te vinden, maar wist je dat die kokendwaterkraan een Nederlandse vinding is? Henri Peteri ontwikkelde in de jaren '70 al de Quooker waarop hij in 1978 octrooi verkreeg. In 1987 richtte hij samen met zijn zoon het bedrijf Quooker op en sindsdien veroveren ze de wereld. Het leuke is dat Peteri ook betrokken was bij de uitvinding van de instant soep, iets wat uitstekend aansluit bij de kokendwaterkraan.

Henri Peteri (WikiCommons/Niels Peteri)
Henri Peteri (WikiCommons/Niels Peteri)

Verstappen snelste in laatste vrije training

Max Verstappen heeft de snelste tijd gereden in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Emilia Romagna. De Nederlander kwam op het circuit van Imola tot een tijd van 1.14,958 waarmee hij een halve seconde sneller was dan Lando Norris en Lewis Hamilton.

Met name de coureurs van Haas en Alfa Romeo reden in het begin van de training veel, waarbij vanwege het overschrijden van de baanlimieten vele tijden door de wedstrijdleiding afgenomen werden. De andere coureurs kwamen pas na 25 minuten naar buiten en daarna ging het rap sneller. Op het moment dat Verstappen het asfalt koos was er een korte code rood veroorzaakt door de Williams van Nicholas Latifi die van de baan schoot en in de bandenstapels belandde. De Canadees kon op eigen kracht wegkomen en met een licht beschadigde bolide de pits bereiken.

Na het oponthoudt was het tijd voor de korte runs waarbij Verstappen meteen indruk maakte, al werd de tijd van de Nederlander direct weer afgenomen vanwege baanlimieten. Ook gaf Verstappen de bolide vliegles door iets te fanatiek over een kerbstone te gaan. Het belette hem niet om later in de sessie veruit de snelste tijd neer te zetten, voor Norris die met de McLaren de Mercedes van Hamilton voor bleef. Sergio Perez sloot aan op plek vier, voor Charles Leclerc en Pierre Gasly.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Max Verstappen Red Bull 1:14.958 18
2 Lando Norris McLaren 1:15.414 17
3 Lewis Hamilton Mercedes 1:15.515 18
4 Sergio Perez Red Bull 1:15.551 18
5 Charles Leclerc Ferrari 1:15.738 21
6 Pierre Gasly AlphaTauri 1:15.890 22
7 Carlos Sainz Ferrari 1:15.908 21
8 Valtteri Bottas Mercedes 1:15.908 19
9 Fernando Alonso Alpine 1:16.186 20
10 Esteban Ocon Alpine 1:16.228 20
11 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:16.230 20
12 Lance Stroll Aston Martin 1:16.245 19
13 Daniel Ricciardo McLaren 1:16.253 17
14 Sebastian Vettel Aston Martin 1:16.389 19
15 George Russell Williams 1:16.427 20
16 Mick Schumacher Haas 1:16.448 22
17 Nicholas Latifi Williams 1:16.537 15
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:16.612 22
19 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:16.803 23
20 Nikita Mazepin Haas 1:17.398 23

'Het vaccinatie-zwabberbeleid eist zijn tol'; een open brief van Zuyderland ZH

Het Zuyderland ziekenhuis met verschillende vestigingen in de provincie Limburg zag zich door een toenemende frustratie over het Nederlands COVID-19-vaccinatiebeleid gedwongen om een open brief te schrijven aan demissionair minister Hugo de Jonge, het RIVM en de leden van de gezondheidsraad.

"Beste minister, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM,

Vandaag namen wij de eerste patiënt op in ons ziekenhuis die het Astra-Zeneca-vaccin had geweigerd na alle commotie in de pers. We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven. Met zijn instemming delen wij hier zijn longscan. Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen. Je hoeft ook geen epidemioloog te zijn om de risico’s van niet-vaccineren te duiden. Het risico op ernstige schade door COVID-19 is tien keer hoger voor 40 jarigen, en zeventig keer voor 60 jarigen, dan het risico op ernstige schade door trombose als gevolg van het vaccin.

Al ruim een jaar trekken wij in Zuyderland elke dag ten strijde tegen het virus. Daarnaast zetten we ons in voor al die andere patiënten met kanker of andere ziekten. We hebben nu ruim 3000 coronapatiënten in zorg gehad, en terwijl u met de experts discussieert over het stapsgewijs heropenen van de samenleving om perspectief te bieden, zien wij nog elke dag de enorme gevolgen van deze ziekte. Niet alleen onze patiënten, ook onze medewerkers worden getroffen door de pandemie. Regelmatig worden collega’s ziek, raken uitgeput en niet zelden volledig arbeidsongeschiktheid. Dagelijks leggen onze medisch specialisten aan al hun patiënten uit dat vaccineren écht belangrijk en écht veilig is. Zo hopen ze bij te dragen aan het creëren van vertrouwen en tegenwicht te bieden aan alle verwarring in de pers. Wij hebben dan ook met verbijstering kennisgenomen van de politieke besluitvorming rond de vaccins van Astra Zeneca en Janssen.

Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze IC’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond. Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast. Gisteren in het nieuws: ‘Opschalen tot 1550 IC-bedden gaat waarschijnlijk niet lukken’. Wij vergaderen dagelijks over hoe we code-zwart kunnen voorkomen. Elke dag langer wachten betekent voor ons dat het moeilijker en moeilijker wordt om de gevraagde zorg te leveren en de moraal hoog te houden. En dan hebben we het nog niet gehad over de ruim 5000 ingrepen die nog ingehaald moeten worden in ons ziekenhuis. Ingrepen bij patiënten met borstkanker en darmkanker die uitgesteld worden omdat onze IC’s vol liggen.

Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen! Laat mensen zelf de keuze of ze een situatie als die waarin onze patiënt is beland, willen vermijden. Laten we er samen voor zorgen dat onze medewerkers naar behoren zijn toegerust om hun uitzonderlijk zware taak kunnen blijven volbrengen door ze nog vandaag te beschermen met een vaccin.

Het is nu tijd om te laten zien dat u daadwerkelijk gelooft in uw zorghelden. Astra-Zeneca, Janssen of welk vaccin dan ook: wij willen prikken in plaats van eindeloos debatteren of het advies van de Gezondheidsraad nu wel of niet deugt. Net zoals een meerderheid van de Tweede Kamer pleiten wij voor vrijwillige vaccinatie op basis van ‘informed consent’. Wij overwegen dan ook serieus om vanaf aanstaande maandag de paar honderd Astra-Zeneca vaccins die nog in de koeling liggen te wachten, aan te bieden aan medewerkers en dokters.

Wij hebben als professionals een zorgplicht jegens patiënten en collega’s. Die zorgplicht weegt zwaar! Niets doen en afwachten leidt tot meer, niet tot minder schade. En aan vermijdbare schade werken wij in Zuyderland niet langer willens en wetens mee.

Namens Zuyderland,
Medisch Specialisten, Chief Nursing Officer en Raad van Bestuur"

Op de website van Zuyderland staat bij de brief een CT-scan van de patiënt uit de brief afgebeeld. De schade die COVID-19 heeft aangericht in zijn longen is daarop duidelijk te zien.

Hugo de Jonge heeft vandaag op Facebook gereageerd op de open brief.

"Beste mensen van het Zuyderland,

Dank voor jullie brief waarin jullie op een indringende wijze uiting geven aan jullie zorgen (https://www.zuyderland.nl/.../het-vaccinatie.../). Over de enorme druk op de ziekenhuiszorg, nu al ruim een jaar lang. Over de enorme gezondheidsschade die dit virus aanricht. Over de enorme angst om zelf ziek te worden. En over de keuzes die ik maak in het vaccinatiebeleid. Ongeduld en onbegrip, dat lees ik in jullie brief. Graag wil ik op jullie brief reageren. Het ongeduld deel ik, hoe sneller we vaccineren hoe eerder we deze crisis achter ons kunnen laten. Ik hoop het onbegrip weg te kunnen nemen, door mijn keuzes nader toe te lichten.

1. *AstraZeneca voor 60-plussers.*
Het vaccin van AstraZeneca, dat door de patiënt die jullie noemen in de brief kennelijk is geweigerd, is juist zeer geschikt voor mensen ouder dan 60. Dat is wat de Gezondheidsraad adviseert, dat is wat ik heb besloten, dat is wat we tegen iedereen moeten zeggen: AstraZeneca zetten we in voor de mensen boven de 60, want voor hen is het veilig en effectief. Het risico op een ernstig ziektebeloop door corona is juist voor hen groot, het risico op die zeer ernstige, zeer zeldzame bijwerking waar het steeds over gaat juist niet.

2. *AstraZeneca niet voor 60-minners.*
Voor mensen jonger dan 60 ligt het anders. Het vaccin kan in zeer zeldzame gevallen bij mensen jonger dan zestig een zeer ernstige bijwerking hebben: het gaat om uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes waardoor bloedingen kunnen optreden. Dat kan bijvoorbeeld resulteren in een longembolie in combinatie met een hersenbloeding, met ernstige invaliditeit of de dood tot gevolg. In Nederland meldde Lareb - het bijwerkingencentrum - 8 gevallen (op toen ruim 400.000 AstraZeneca-vaccinaties, waarvan zo’n 250.000 aan mensen onder de 60). Je kunt de volgende rekensom maken, aldus de voorzitter van de Gezondheidsraad: als je zou doorprikken met AstraZeneca ook onder de 60 jaar kun je 60 tot 90 mensen verwachten met deze heel ernstige bijwerking, waarvan een deel in een rolstoel zou komen en ongeveer een kwart overlijdt. De Gezondheidsraad stelt vast dat het risico op sterfte door corona voor mensen jonger dan 60 net zo groot of zelfs kleiner is dan het risico op sterfte door deze zeer zeldzame, zeer ernstige bijwerking.

3. *Voor 60-minners een ander vaccin.*
De ‘risk-benefit’ ratio - de balans tussen de voor- en nadelen - is dus met AstraZeneca onder de 60 echt volkomen anders dan voor mensen boven de 60. Vandaar het besluit om door te gaan met AstraZeneca boven de 60, maar voor mensen onder de 60 een alternatief vaccin aan te bieden. En die alternatieven hebben we voorhanden, voor alle groepen onder de 60 die nu op AstraZeneca rekenden, is al een alternatief vaccin gevonden: Pfizer, Moderna of Janssen. Noch de volgorde, noch de planning van de vaccinatie-operatie lijdt dus onder het besluit om AstraZeneca alleen nog boven de 60 in te zetten. De tweede helft van mei blijft - uiteraard onder het voorbehoud van het doorkomen van de afgesproken leveringen - staan als het moment waarop we alle 60-plussers en de mensen met het hoogste medische risico in ieder geval die eerste prik hebben gegeven. En begin juli moeten alle mensen die dat willen die eerste prik kunnen hebben gehad.

4. *AstraZeneca als keuze-optie?*
En als 60-minners - ondanks het feit dat er voor hen een alternatief is - nou zelf dat risico willen nemen? Als de gedachte erachter is dat je dan eerder aan de beurt zou zijn: dat gaat niet op. Eerst zullen we de mensen met de grootste kwetsbaarheid moeten doen - die strategie is nooit gewijzigd. En voorlopig - zeker tot het eind van mei - hebben we de leveringen van AstraZeneca hard nodig om onze 60-plussers mee te vaccineren.

5. *Zo snel mogelijk vaccineren van ziekenhuismedewerkers.*
Voor mensen onder de 60 die op AstraZeneca rekenden is er een alternatief gevonden. Wat voor ziekenhuismedewerkers natuurlijk heel vervelend is, is dat het alternatief - Janssen - deze week uit voorzorg ‘on hold’ moest worden gezet. Volgende week hoop ik op basis van EMA-onderzoek een besluit te kunnen nemen over het inzetten van Janssen. Mocht dat niet lukken, dan zal er eind volgende week sowieso een levering vaccins naar de ziekenhuizen gaan, daar hebben we Pfizer voor gereserveerd. En twee weken later nog een levering, om zo alle ziekenhuismedewerkers met patiëntcontact te kunnen vaccineren. Dat heb ik afgesproken met de ziekenhuizen.

6. *Vertrouwen en vaccinatiebereidheid.*
Het is spijtig dat u een meneer heeft moeten opnemen die al gevaccineerd had kunnen zijn en het is net zo spijtig dat hij zijn besluit kennelijk heeft gebaseerd op zijn angst voor een vaccin dat voor hem veilig was en hem had kunnen behoeden voor deze opname. Aan ons allemaal de taak om iedereen ervan te doordringen dat vaccins noodzakelijk en effectief zijn. En veilig. En om dat laatste met gezag te kunnen zeggen, moeten we signalen over (ernstige) bijwerkingen serieus nemen en daar naar handelen. Stelt u zich eens voor dat de minister van Volksgezondheid na de meldingen door het bijwerkingencentrum Lareb zou hebben gezegd: ‘niks aan de hand mensen, gewoon doorprikken.’ Terwijl voor mensen onder de 60 geldt - lees het advies van de Gezondheidsraad er maar op na - dat het risico op sterfte door corona voor mensen jonger dan 60 net zo groot of zelfs kleiner is dan het risico op sterfte door deze zeer zeldzame, zeer ernstige bijwerking. Wat zou dat hebben gedaan met het vertrouwen? En vertrouwen in de veiligheid van vaccins is essentieel voor de vaccinatiebereidheid. En de vaccinatiebereidheid is essentieel om met elkaar dit virus te overwinnen. Mensen moeten kunnen rekenen op een overheid die handelt uit voorzorg en veiligheid vooropstelt.

Iedere coronapatiënt die in het ziekenhuis of op de intensive care terechtkomt, is er een te veel. Dat zijn we allemaal met elkaar eens. Het is niet voor niets dat we al maanden in een lockdown zitten, kinderen van school thuis hebben gehouden, klassen nog steeds regelmatig in quarantaine worden gezet en ondernemers al maanden hun zaak gesloten hebben. De belangrijkste troef tegen corona is vaccinatie, en alle inzet is erop gericht die vaccins zo goed en snel mogelijk bij de mensen te krijgen die ze nodig hebben. We willen allemaal dat het sneller gaat: sommige mensen omdat ze weten dat een virusinfectie desastreus voor ze is, anderen omdat ze dolgraag willen dat ze weer naar de universiteit kunnen, dat ze hun restaurant weer kunnen openen, dat ze hun ouders weer in de armen kunnen sluiten. Voor de mensen in de frontlinie van de zorg kan het vaccineren niet snel genoeg gaan, om toe te komen aan andere zorg dan coronazorg maar ook omwille van de eigen veiligheid. En terecht. Iedereen mag erop rekenen dat de mensen in de vaccinatie-operatie - bij het ministerie, bij het RIVM, bij de GGD - zich 7 dagen per week het schompes werken om te zorgen dat het zo snel mogelijk gaat. En laten we over dat tempo ons ongeduld nooit loslaten, maar ook weer niet te somber zijn. Het vaccineren gaat zo snel als de leveringen van de vaccins die binnenkomen. Dat is dé bepalende factor. We zitten nu op ruim 4 miljoen prikken. Over een maand hopen we op het dubbele te zitten.

Tot slot. Ik hoop jullie binnenkort te bezoeken. Om jullie ervaringen te horen, jullie zorgen, jullie frustratie, jullie wensen. En om jullie mijn grote bewondering over te brengen. Dat we met elkaar nu al zo lang mogen rekenen op de mensen in de frontlinie van de crisis is iets heel bijzonders, en iets om heel erg dankbaar voor te zijn.

Hartelijke groet!
Hugo de Jonge"

FOK! Wat een weer: een beetje van hetzelfde

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend begint met veel zon, maar in de loop van de dag ontstaan er stapelwolken. Het blijft droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 10°C aan de kust tot 14°C verder landinwaarts. De noordelijke wind is matig, vlak aan zee vanmiddag vrij krachtig. In de middag draait de wind aan de westkust tijdelijk naar noordwest.

Komende nacht zijn er brede opklaringen aanwezig waarin enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van 3°C in het westen tot rond het vriespunt in het oosten. De noord tot noordwestenwind is zwak tot matig.

Zondag overdag drijven er van het oosten uit wolkenvelden het land binnen. Naast deze wolkenvelden is er ook ruimte voor de zon. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar met name in het oosten is een bui niet uitgesloten. De noordelijke wind is matig, langs de westkust draait de wind in de middag weer tijdelijk naar noordwest. De middagtemperatuur loop op naar 12°C langs de westkust tot lokaal 15°C in het oosten. (Bron: KNMI)

Het was goed vertoeven in de natuur (Foto: _UserName_)
Het was goed vertoeven in de natuur (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NASA kiest ruimtevaartbedrijf SpaceX om maanlander te bouwen

NASA heeft het bedrijf SpaceX van Elon Musk geselecteerd voor de bouw van een ruimtevaartuig dat voor het eerst sinds de jaren zeventig astronauten naar de maan zal brengen. Dat heeft NASA gisteren bekendgemaakt, de opdracht (ter waarde van 2,9 miljard dollar) wordt exclusief aan SpaceX gegund. Meer hierover in de Gelderlander.

NASA maakt zich klaar om astronauten naar de maan te sturen om daar meer te verkennen als onderdeel van het Artemis-programma, en ze hebben SpaceX geselecteerd om de ontwikkeling van de eerste commerciële lander voort te zetten die de volgende twee Amerikaanse astronauten veilig naar het maanoppervlak zal vervoeren. Ten minste één van die astronauten zal geschiedenis schrijven als de eerste vrouw op de maan. Een ander doel van het Artemis-programma is het landen van de eerste persoon van kleur op het maanoppervlak.

De krachtige Space Launch System-raket van NASA zal vier astronauten lanceren aan boord van het ruimtevaartuig Orion voor hun meerdaagse reis naar een baan om de maan. Daar gaan twee bemanningsleden over naar het SpaceX Human Landing System (HLS) voor het laatste deel van hun reis naar het oppervlakte van de maan. Na ongeveer een week het oppervlak te hebben verkend, gaan ze aan boord van de lander voor een korte trip naar een baan om de maan, waarna ze terugkeren naar Orion en hun collega's voordat ze richting aarde gaan.

De totale gunningswaarde van het contract met vaste prijs en mijlpalen is $ 2,89 miljard.

"Met deze onderscheiding zullen NASA en onze partners de eerste bemande demonstratiemissie naar het oppervlak van de maan in de 21e eeuw voltooien, terwijl de NASA een stap voorwaarts zet voor de gelijkheid van vrouwen en langetermijnverkenning in de ruimte", aldus Kathy Lueders, NASA's associate administrator voor Human Explorations and Operations Mission Directorate. "Deze cruciale stap zet de mensheid op weg naar duurzaam verkennen van de maan en houdt onze ogen gericht op missies die verder in het zonnestelsel liggen, inclusief Mars."


Eindelijk kan een microchip COVID-19 detecteren!

Krijgen de wappies weer gelijk? Bij een interview op 60 minutes op CBS heeft een onderzoeker onthuld dat het pentagon een microchip uitgevonden heeft die COVID-19 al kan detecteren alvorens er symptomen zijn. Het is niet de gevreesde microchip van de overheid om al je activiteiten te volgen, maar een weefselachtige gel die is ontworpen om continu je bloed te testen.

Wetenschappers van het Pentagon die werken bij Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) onderzoeken virussen en ontwikkelen pandemische behandelingen. DARPA's teams zagen 1.271 met COVID-19 besmette personen aan boord van USS Theodore Roosevelt terwijl het virus vrij spel had. Als reactie daarop hebben ze een microchip ontwikkeld om asymptomatische COVID op te sporen in een poging een uitbraak te voorkomen.

De chip is van groen gelachtig materiaal (zie tweet), wordt onder de huid ingebracht en activeert een sensor als COVID-19 het lichaam infecteert. DARPA heeft ook een filter gemaakt dat het COVID-virus uit het bloed kan filteren wanneer men aan een dialyseapparaat wordt aangesloten. Tevens werken ze aan een vaccin dat zou moeten werken tegen alle coronavirussen, zelfs degenen die nog niet zijn geïdentificeerd.
Het team produceerde al eerder met succes antistoffen tegen de Spaanse griep, ze werken
 al jaren aan het voorkomen en beëindigen van pandemieën.

Eazy Sleazy - Dave Grohl & Mick Jagger

Deze 2 grote jongens zijn beslist geen wappies of rechtspopulisten, maar Jagger en Grohl hopen dat er maar snel een eind aan de lockdown mag komen. Meer dan 1 miljoen views in 2 dagen getuigt ook van een groot wereldwijd publiek die weer los willen. 

Mick Jagger:
"I wanted to share this song that I wrote about eventually coming out of lockdown, with some much needed optimism - thank you to Dave Grohl for jumping on drums, bass and guitar, it was a lot of fun working with you on this - hope you all enjoy Eazy Sleazy!"


LYRICS —

"WE TOOK IT ON THE CHIN
THE NUMBERS WERE SO GRIM
BOSSED AROUND BY PRICKS
STIFFEN UPPER LIPS
PACING IN THE YARD
YOU'RE TRYING TO TAKE THE MICK
YOU MUST THINK IM REALLY THICK

LOOKING AT THE GRAPHS WITH A MAGNIFYING GLASS
CANCEL ALL THE TOURS FOOTBALLS FAKE APPLAUSE
NO MORE TRAVEL BROCHURES
VIRTUAL PREMIERES
IVE GOT NOTHING LEFT TO WEAR

LOOKING OUT FROM THESE PRISON WALLS
YOU GOT TO ROB PETER IF YOU’RE PAYING PAUL
BUT ITS EASY EASY EVERYTHING'S GONNA GET REALLY FREAKY
ALRIGHT ON THE NIGHT
SOON IT LL BE BE A MEMORY YOU'RE TRYING TO REMEMBER TO FORGET

THATS A PRETTY MASK
BUT NEVER TAKE A CHANCE TIK TOK STUPID DANCE
TOOK A SAMBA CLASS I LANDED ON MY ASS
TRYING TO WRITE A TUNE YOU BETTER HOOK ME UP TO ZOOM
SEE MY PONCEY BOOKS TEACH MYSELF TO COOK
WAY TOO MUCH TV ITS LOBOTOMISING ME
THINK IVE PUT ON WEIGHT
ILL HAVE ANOTHER DRINK THEN ILL CLEAN THE KITCHEN SINK

WE ESCAPED FROM THE PRISON WALLS
OPEN THE WINDOWS AND OPEN THE DOORS
BUT ITS EASY EASY
EVERYTHING S GONNA GET REALLY FREAKY
ALRIGHT ON THE NIGHT
ITS GONNA BE A GARDEN OF EARTHLY DELIGHTS
EASY SLEAZY ITS GONNA BE SMOOTH AND GREASY
YEAH EASY BELIEVE ME
ITL'L ONLY BE A MEMORY YOU'RE TRYING TO REMEMBER
TO FORGET

SHOOTING THE VACCINE BILL GATES IS IN MY BLOODSTREAM
ITS MIND CONTROL
THE EARTH IS FLAT AND COLD ITS NEVER WARMING UP
THE ARCTICS TURNED TO SLUSH
THE SECOND COMINGS LATE
THERES ALIENS IN THE DEEP STATE

WE’LL ESCAPE FROM THESE PRISON WALLS
NOW WERE OUT OF THESE PRISON WALLS
YOU GOTTA PAY PETER IF YOU’RE ROBBING PAUL
BUT ITS EASY EASY EVERYTHING S GONNA BE REALLY FREAKY
ALRIGHT ON THE NIGHT
WERE ALL HEADED BACK TO PARADISE
YEAH EASY BELIEVE ME
ITL'L BE A MEMORY YOU’RE TRYING TO REMEMBER TO FORGET
EASY CHEESY EVERYONE SING PLEASE PLEASE ME
ITL'L BE A MEMORY YOU’RE TRING TO REMEMBER TO FORGET"


Fans Cambuur vieren massaal feest buiten stadion, trainer Henk de Jong zegt: ‘Ga weg!’

Fans van voetbalclub SC Cambuur hebben vrijdagavond buiten het stadion van de Friese club op straat feest gevierd. Op beelden is te zien dat een grote groep mensen stond te hossen en vuurwerk afstak. De fans waren uitzinnig dat Cambuur vrijdagavond richting promoveren naar de eredivisie staat. Trainer Henk de Jong  moest vanwege de coronamaatregelen de feestvreugde temperen en riep het het publiek op om weg te gaan: "Ik moet dit nu zeggen, en dat is rot, maar jullie moeten nu naar huis gaan. Er komen veel meer feestjes.” Zo meldt het AD.

Harry Potter- en Peaky Blinders actrice Helen Mc Crory (52) overleden

Actrice Helen McCrory is op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden. Ze is in bijzijn van haar dierbaren overleden na een moedig maar oneerlijk gevecht. Haar man Damian Lewis (Homeland acteur) maakte het nieuws bekend op Twitter. Ze hebben samen twee kinderen.

Helen Mc Crory heeft met verve in heel veel tv-series en films gespeeld, enkele van haar bekendste rollen zijn Narcissa Malfidus in diverse Harry Potter films en (aunt) Polly Gray in de tv serie Peaky Blinders.

 

  

Bottas twee keer de snelste, problemen voor Verstappen

Valtteri Bottas heeft vrijdag twee keer de snelste tijd neergezet tijdens de vrije trainingen voor de Grand Prix van Emilia-Romagna. Op het circuit van Imola was de Finse Mercedes-coureur zowel in de ochtend als in de middag de snelste.

In training één zat Nikita Mazepin er gelijk lekker bij: de Rus spinde zijn Haas enthousiast de grindbak in. Ook Yuki Tsunoda bezocht de grindbak, hij deed dat net als Max Verstappen in de Tamburello. Een rode vlag onderbrak de boel, want Esteban Ocon en Sergio Perez hadden elkaar geraakt en waren klaar.

In de slotfase van de training noteerde Verstappen even de snelste tijd, waarna Lewis Hamilton er nipt onderdoor dook. Bottas was nog eens iets sneller en bleef de twee heren voor, Mazepin zorgde in de laatste minuut nog eens voor een rode vlag met een crash bij het uitkomen van de laatste bocht.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Emilia-Romagna

Positie Coureur Team Tijd Achterstand Ronden
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:16.564   23
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:16.605 +0.041s 25
3 Max Verstappen Red Bull 1:16.622 +0.058s 21
4 Pierre Gasly AlphaTauri 1:16.888 +0.324s 21
5 Carlos Sainz Ferrari 1:16.888 +0.324s 26
6 Charles Leclerc Ferrari 1:16.909 +0.345s 13
7 Fernando Alonso Alpine 1:17.457 +0.893s 23
8 Lance Stroll Aston Martin 1:17.489 +0.925s 19
9 Nicholas Latifi Williams 1:17.739 +1.175s 24
10 Daniel Ricciardo McLaren 1:17.769 +1.205s 23
11 George Russell Williams 1:17.866 +1.302s 25
12 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:17.883 +1.319s 16
13 Lando Norris McLaren 1:17.935 +1.371s 16
14 Sebastian Vettel Aston Martin 1:17.984 +1.420s 23
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:18.058 +1.494s 24
16 Sergio Perez Red Bull 1:18.228 +1.664s 15
17 Esteban Ocon Alpine 1:18.360 +1.796s 20
18 Nikita Mazepin Haas 1:18.823 +2.259s 22
19 Mick Schumacher Haas 1:19.480 +2.916s 18
20 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:19.781 +3.217s 11

De tweede training duurde voor Verstappen niet lang: na tien minuten ging er aan de achterkant van de auto iets kapot aan de aandrijfas en zijn training zat er al op. De Mercedes-coureurs namen de touwtjes weer in handen en een crash van Charles Leclerc maakte met een rode vlag een einde aan de trainingssessie.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Emilia-Romagna

Positie Coureur Team Tijd Achterstand Ronden
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:15.551   25
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:15.561 +0.010s 26
3 Pierre Gasly AlphaTauri 1:15.629 +0.078s 30
4 Carlos Sainz Ferrari 1:15.834 +0.283s 30
5 Charles Leclerc Ferrari 1:16.371 +0.820s 28
6 Sergio Perez Red Bull 1:16.411 +0.860s 25
7 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:16.419 +0.868s 26
8 Lando Norris McLaren 1:16.485 +0.934s 23
9 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:16.513 +0.962s 25
10 Lance Stroll Aston Martin 1:16.737 +1.186s 25
11 Esteban Ocon Alpine 1:16.817 +1.266s 27
12 Nicholas Latifi Williams 1:16.823 +1.272s 29
13 Fernando Alonso Alpine 1:16.835 +1.284s 27
14 Max Verstappen Red Bull 1:16.999 +1.448s 5
15 Sebastian Vettel Aston Martin 1:17.092 +1.541s 27
16 George Russell Williams 1:17.179 +1.628s 31
17 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:17.273 +1.722s 27
18 Daniel Ricciardo McLaren 1:17.281 +1.730s 24
19 Mick Schumacher Haas 1:17.350 +1.799s 28
20 Nikita Mazepin Haas 1:17.857 +2.306s 16
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.