Strijd om World Cup biatlon krijgt zinderende ontknoping

In het Zweedse Östersund is zaterdag de voorlaatste dag van het World Cup-seizoen in het biatlon gehouden. De achtervolgingen stonden op het programma na de sprints van vrijdag, zondag wordt het seizoen afgesloten met de massastarts.

Vrouwen
De Noorse Tiril Eckhoff vertrok weer een als eerste, landgenote Ingrid Landmark Tandrevold en de Italiaans Dorothea Wierer zaten achter de World Cup-kampioene aan. Het liggend schieten ging niet best voor Eckhoff: drie missers in twee schietbeurten, waardoor haar foutloze landgenote Marte Olsbu Røiseland de leiding over kon nemen. Ze werd gevolgd door de als dertiende vertrokken Wit-Russische Hanna Sola en de Duitse Denise Herrmann, die vanaf plek 34 al was gestegen naar de derde stek.

Ondanks twee missers bij de derde schietbeurt behield Røiseland de leiding, want er werd in de lastige omstandigheden behoorlijk beroerd geschoten. De laatste schietbeurt leverde Røiseland nog eens twee missers op, maar ook nu kwam ze door het slecht schieten achter haar geen moment in de problemen en dus kon ze de overwinning bijschrijven.

Eckhoff werkte zich ondertussen weer naar voren door juist wél prima te schieten in staande positie, en met negen treffers uit tien schoten pakte ze de tweede plek op een halve minuut van Røiseland. Sola werd alleen nog aangevallen door Julia Simon, maar de Française capituleerde bij de laatste schietbeurt en dus finishte Sola als derde. Simon werd vierde, de Noorse Emilie Kalkenberg (+1:54) was op plek vijf nota bene al de laatste die binnen twee minuten van Røiseland finishte. De Belgische Lotte Lie vertrok als 37e en leverde zes plekken in.

Mannen
Lukas Hofer vertrok als winnaar van de sprint als eerste en werd al snel vergezeld door Sebastian Samuelsson. De Zweed opende met een foutloze schietbeurt, Hofer ging één keer de mist in. Tarjei Bø schoot één keer mis en werd bijgehaald door zijn broer Johannes Thingnes, die wel met vijf treffers opende. Samuelsson leverde de leiding met twee missers bij de tweede schietbeurt weer in, Hofer kwam er langs en Johannes Thingnes Bø volgde met nog vijf treffers op tien sconden - Samuelsson en Tarjei Bø zaten binnen tien seconden van hem.

Bij de derde schietbeurt liet Hofer twee schijven staan, Johannes Bø trof nog eens alles en zowel Samuelsson als Tarjei Bø schoten er twee naast, waardoor JTB's voorsprong enorm werd. De vierde en laatste schietbeurt gooide de boel flink overhoop: Bø schoot er drie keer naast, World Cup-concurrent Sturla Holm Lægreid schoot de laatste vijf allemaal raak en nam de leiding over, vijftien tellen voor Hofer en Bø. Laatstgenoemde ging nog over de Italiaan heen en werd tweede, ruim achter Lægreid, dé revelatie van het seizoen en de man die zondag samen met Bø gaat bepalen wie het eindklassement wint.

Florent Claude was de beste Belg: hij vertrok als 44e en werkte zich met één misser op naar de 25e plek. Thierry Langer werd in de sprint prachtig vijftiende, maar met zes missers viel hij zaterdag terug naar de 56e plek.