Eerste COVID-19-vaccinaties voor mensapen in dierentuin San Diego

De eerste mensapen zijn, met een speciaal voor dieren ontwikkeld vaccin, ingeënt tegen COVID-19 in de San Diego Zoo in de Amerikaanse staat Californië.

Dat heeft de uitbater van de dierentuin, de San Diego Zoo Wildlife Alliance, op Twitter bevestigd. "Het vaccin is speciaal ontwikkeld voor dieren", zei hij. Volgens "National Geographic" zijn vier orang-oetans en vijf bonobo's ingeënt en zullen er binnenkort nog vier apen aan de lijn zijn. De dieren kregen na drie weken hun tweede dosis.

De dieren maken het goed en hebben geen nadelige reacties op het vaccin laten zien, vertelde een woordvoerster van de Wildlife Alliance aan CNN. Eerder waren acht gorilla's in de dierentuin in januari positief getest op COVID-19, waardoor ze de eerste mensapen ter wereld waren met een positieve COVID-19 test. De symptomen van de besmetting waren echter mild en beperkten zich tot hoesten, obstipatie en vermoeidheid. Men vermoedde dat de dieren ondanks de veiligheidsmaatregelen van de dierentuin besmet zijn geraakt door een medewerker met asymptomatische COVID-19-besmetting.

Een orang-oetan genaamd Karen, was de eerste ter wereld die in 1994 een openhartoperatie onderging, en heeft nu opnieuw medische geschiedenis geschreven door als een van de eerste mensapen een COVID-19-vaccin te krijgen. 

Wereldwijd zijn er COVID-19-infecties vastgesteld bij tijgers, leeuwen, nertsen, sneeuwluipaarden, poema's, een fret, honden en huiskatten, maar het feit dat mensapen vatbaar zijn voor COVID-19 baart wetenschappers vooral zorgen. Er zijn momenteel minder dan 5.000 gorilla's in het wild, en omdat ze in hechte familiegroepen leven, maken onderzoekers zich zorgen dat als een gorilla COVID-19 oploopt, de infectie zich snel kan verspreiden en de toch al bedreigde populaties in gevaar kan brengen. 

Meer dan een jaar na de pandemie is er nog steeds weinig bekend over de gevolgen van het virus voor dieren. In veel gevallen moet de veterinaire gemeenschap vertrouwen op beperkte datasets en moet ze leren wat ze kan van individuele gevallen en sporadische uitbraken bij een handvol soorten.  

Nadat de eerste hond positief was getest op het virus, in februari 2020 in Hong Kong, begon veterinair farmaceutisch bedrijf Zoetis met de ontwikkeling van een COVID-19-vaccin voor honden en katten. In oktober had Zoetis er vertrouwen in dat het voor beide soorten veilig en effectief was. Hoewel het vaccin alleen op katten en honden was getest, besloot de dierentuin dat het vaccineren van de mensapen het risico waard was. 

Andere Amerikaanse dierentuinen hebben ook om doses van het COVID-19-vaccin gevraagd voor hun mensapen, zegt Christina Lood, een woordvoerder van Zoetis, en het bedrijf verwacht tegen juni meer vaccins beschikbaar te hebben. Naarmate meer apen het vaccin krijgen en daardoor meer gegevens beschikbaar komen zal ons begrip van hoe effectief het vaccin bij apen is, toenemen.