Schansspringster Kramer grijpt naast WK-medaille

Op het wereldkampioenschap schansspringen in Oberstdorf is de laatste wereldtitel van het jaar bij de vrouwen alweer uitgegeven. De vrouwen streden voor het eerst om het goud op de grote schans en dat leverde een mooie wedstrijd op.

Na de eerste ronde was de leiding in handen van de Noorse Maren Lundby, met World Cup-leidster Nika Kriznar uit Slovenië achter zich. De Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer volgde op een keurige derde plek en ook de Japanse Sara Takanashi en de volgende Noorse, Silje Opseth, deden nog volop mee om de prijzen. Irina Avvakumova uit Rusland en de Sloveense wereldkampioene op de kleine schans, Ema Klinec, konden nog als outsiders gezien worden.

Klinec verdedigde in de tweede en beslissende ronde in elk geval haar positie en passeerde Avvakumova. Opseth leek er na een erg slechte landing - haar handen en rug raakten de sneeuw - ook achter te eindigen, maar haar sprong bleek goed genoeg om de leiding over te nemen. Takanashi ging daar dan weer ruim voorbij en sprong voorbij Kramer, waarna Kriznar nét tekort kwam voor plek één. Lundby moest het afmaken en dat deed de Noorse overtuigend: goud, voor Takanashi en Kriznar.