Van der Poel klopt Dekker in waaierrit UAE Tour

Mathieu van der Poel heeft de eerste etappe van de UAE Tour op zijn naam geschreven. De Nederlandse kampioen was de snelste van een kleine groep. Hij klopte in de sprint zijn jonge landgenoot David Dekker, die knap tweede werd. Van der Poel is ook de eerste leider in de eerste WorldTour-koers van het jaar.

We moesten er even op wachten, maar vandaag stond de eerste WorldTour-wedstrijd van het jaar op het programma. De openingsetappe in de UAE Tour was een volledige vlakke etappe over 176 kilometer, maar vanaf kilometer nul was het al genieten, doordat het peloton in verschillende stukken brak door de wind.

Mathieu van der Poel was direct actief en zat mee in de eerste waaier, net zoals onder meer David Dekker en titelverdediger Adam Yates. Ondanks een aantal mooie namen in de kopgroep zou ze het niet volhouden en zou het voltallige peloton weer terugkeren.

Maar vlak voor de eerste tussensprint, op ruim honderd kilometer van de streep, brak het peloton opnieuw in verschillende stukken dankzij het werk van Deceuninck - Quick Step. Van der Poel was opnieuw mee samen met Dekker en Yates. Ditmaal was ook Tadej Pogacar mee, net zoals bijna de hele Deceuninck - Quick Step ploeg.

De eerste waaier had snel één minuut voorsprong op de tweede waaier, maar daarna bleef de voorsprong lang hangen. Uiteindelijk zou de veer toch bij de achtervolgers breken en kon een groot deel van het peloton een streep zetten door de klassementsambities, want uiteindelijk finishte het grote peloton op ruim acht minuten van de winnaar.

De kopgroep bleef lang samen, maar in de laatste tien kilometer probeerde Deceuninck-Quick Step het overtal uit te spelen, alleen slaagde de Belgische ploeg daar niet in en werd het uiteindelijk een sprint. Daarin was Van der Poel duidelijk de snelste voor zijn jonge landgenoot Dekker. Emīls Liepiņš legde beslag op de derde plaats.