Van Barneveld definitief terug met Tourkaart van de PDC

Raymond van Barneveld keert definitief terug als professioneel darter. De vijfvoudig wereldkampioen veroverde woensdag op de slotdag van de finaleronde van Qualifying School in het Duitse Niedernhausen een Tourkaart van de PDC.

Van Barneveld had na zeges op de Duitser Daniel Mayer (6-0), Benito van de Pas (6-4) en Willem Mandigers (6-0) voldoende aan het bereiken van de vierde ronde. Hij kwam daarmee op acht punten en kon niet meer via de ranking een kaart mislopen. De 53-jarige Hagenaar mag dankzij het bemachtigen van een Tourkaart weer meedoen aan alle Players Championships en kwalificatietoernooien op de Euro Tour. 

Van Barneveld nam ruim een jaar geleden, na zijn roemloze uitschakeling in de eerste ronde op het WK, afscheid. Het geld raakte echter op en kondigde in september een comeback aan. Barney slaagde er woensdag niet in om dagwinnaar te worden. Hij won in de vierde ronde nog wel van de Duitser Marin Schindler, die een negendarter gooide, maar verloor in de kwartfinales met 5-6 van zijn langenoot Niels Zonneveld, die op basis van de Order of Merit ook al zeker was van een Tourkaart.

Zonneveld greep wel naast de dagwinst. De Uitgeester ging in de finale met 4-6 onderuit tegen de Rus Boris Koltsov, die zich in een rijtje voegde met de Belg Geert De Vos, Geert Nentjes en de Duitser Florian Hempel. Zij zijn de dagwinnaars en komende de komende twee jaar uit op het hoogste niveau.

Met negen punten eindigde Van Barneveld achter Schindler en Zonneveld (beiden tien punten) als derde op de Order of Merit. Ook de Oostenrijker Zoran Lerchbacher, de Tsjech Adam Gawlas, de Duitser Michael Unterbuchner, de Griek John Michael en de Oostenrijker Robert Marijanovic (zes punten) pakten via die weg een Tour-kaart.

European Qualifying School - Dag vier - Laatste zestien
Rowby-John Rodriguez 6-1 Kenny Neyens
Adam Gawlas 6-3 Owen Roelofs
Boris Koltsov 6-4 Michael Rasztovits
Michael Unterbuchner 6-3 Stefan Nilles
Niels Zonneveld 6-3 Patrick Bulen
Raymond van Barneveld 6-4 Martin Schindler
Robert Marijanovic 6-5 Lukas Wenig
Rusty-Jake Rodriguez 6-5 Christian Kist

Kwartfinales
Adam Gawlas 6-2 Rowby-John Rodriguez
Boris Koltsov 6-5 Michael Unterbuchner
Niels Zonneveld 6-5 Raymond van Barneveld
Robert Marijanovic 6-3 Rusty-Jake Rodriguez

Halve finales
Boris Koltsov 6-2 Adam Gawlas
Niels Zonneveld 6-4 Robert Marijanovic

Finale
Boris Koltsov 6-4 Niels Zonneveld