Van der Poel voor de vierde keer wereldkampioen veldrijden

Mathieu van der Poel is voor de vierde keer wereldkampioen veldrijden bij de profs. In Oostende won de 26-jarige Nederlander met een halve minuut voorsprong op Wout van Aert. Toon Aerts maakte het podium vol.

Mathieu van der Poel had de beste start, maar het was uiteindelijk Wout van Aert die als eerste het zand indook. In de eerste zandstrook maakte Van Aert direct indruk en zette Van der Poel onder druk. De rest volgde al gepaste afstand op de twee topfavorieten.

Bij het begin van de tweede ronde nam Van der Poel de leiding over van Van Aert. De uittredende wereldkampioen begon als eerste aan de zandstrook, maar al snel nam Van Aert over van de Nederlander. Van Aert nam een kleine voorsprong op Van der Poel, en de Nederlander moest in de achtervolging. In die achtervolging op de Belg ging Van der Poel in de fout en kwam daarbij ten val. Na de val had Van der Poel een achterstand van vijftien seconden op Van Aert.

Van Aert zette goed door en Van der Poel moest even bekomen, maar toch zou Van der Poel, mede door een lekke band van Van Aert, terugkomen. Van der Poel nam een kleine voorsprong en de Nederlandse topfavoriet kon die voorsprong vasthouden, en in het tweede deel van de race bouwde Van der Poel zijn voorsprong langzaam uit.

Van der Poel kwam in het vervolg van de wedstrijd niet meer in de problemen en had bij het ingaan van de laatste ronde een geruststellende voorsprong op Van Aert. Van der Poel kon genieten van de laatste ronde en won met 37 seconden voorsprong op Van Aert. Achter de twee topfavorieten werd Toon Aerts op ruime achterstand derde, hij hield net Tom Pidcock achter zich.

De wereldtitel van Van der Poel betekende dat alle regenboogtruien in Oostende om Nederlandse schouders terechtkwam. Eerder op de dag pakte Fem van Empel namelijk de wereldtitel bij de dames beloften. De pas 18-jarige Nederlandse won voor landgenote Aniek van Alphen. De Hongaarse Kata Blanka Vas voorkwam een volledig Oranjepodium.