WK darts: Van Gerwen ontsnapt tegen Cullen, Noppert eruit en bizar slot Ratajski - Clemens

Op het wereldkampioenschap darts gaan dinsdagavond de achtste finales van start. In het Londense Alexandra Palace stond eerst nog een laatste derderondepartij op het programma, daarna beginnen de duels bij de laatste zestien.

Dave Chisnall (ENG) - Danny Noppert (NED) 4-2
Chisnall begon ontzettend matig aan de partij, terwijl Noppert - die ook niet fantastisch speelde - de eerste zes legs allemaal naar zich toe trok. In set drie kwam de Engelsman beter in zijn spel, met onder meer een elfdarter ging ook de vierde set naar Chizzy.

Met een 160-finish bleef Noppert in de vijfde set nog wel in leven, maar daar bleef het eigenlijk ook bij: zijn niveau werd alsmaar matiger en Chisnall stond vooral scorend inmiddels uitstekend te speren. Aan drie degelijke legs had hij in set zes vervolgens voldoende om de Fries definitief uit het WK te knikkeren.

Dave Chisnall - Danny Noppert (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Danny Noppert (Bron: PDC)

Gabriel Clemens (GER) - Krzysztof Ratajski (POL) 3-4
Ratajski won de eerste set na vijf legs, Clemens had er vier nodig om set twee te pakken. De Duitser opende set drie met een elfdarter, maar gaf het daarna dan weer weg en zag Ratajski op voorsprong komen, waarna Clemens set vier in vijf legs wel weer pakte.

Ook de volgende twee sets gingen volledig gelijk op, waarbij Ratajski in de vijfde leg van set zes een matchdart liet liggen. Ook de laatste set ging naar een beslissende leg en dat werd knotsgek: beiden gooiden de ene na de andere matchdart ernaast en kwamen op dubbel-1 uit, maar het was tóch Ratajski die het gekkenhuis trotseerde en de partij afmaakte.

Gabriel Clemens - Krzysztof Ratajski (Bron: PDC)
Gabriel Clemens - Krzysztof Ratajski (Bron: PDC)

Michael van Gerwen (NED) - Joe Cullen (ENG) 4-3
Een misverstand tussen scheidsrechter Russ Bray en Cullen leek de Engelsman de eerste set te gaan kosten, maar gelukkig kwam het voor hem alsnog goed. Het niveau kroop ondertussen langzaam omhoog en Van Gerwen trok de tweede set naar zich toe, ondanks een elfdarter van zijn opponent. De Nederlander trotseerde twee 180's in één leg van Cullen, maar verloor de derde set alsnog, waarna Cullen doorzette met een 123-finish voor een twaalfdarter.

Van Gerwen sloeg terug met legs in elf en dertien darts, maar Cullen won de set via een 85-finish alsnog: 1-3. De 180's bleven achter elkaar het bord in gejaagd worden en een geweldige vijfde set ging naar de oud-wereldkampioen, die er ook nog eens een tiendarter tegenaan gooide. In set zes kreeg Cullen een matchdart op bullseye, maar die ging mis en Van Gerwen sloeg gelijk toe door er een beslissende set uit te trekken.

Ook in die set was het spannend: Van Gerwen greep net naast een break en met het einde in zicht stortte het niveau volledig in elkaar. Een dramatische vierde leg ging naar de Nederlander, die nog eens een matchdart op bullseye overleefde, waarna Cullen in de beslissende leg totaal door het ijs zakte. Hij raakte niks meer, Van Gerwen walste er overheen en trok de winst alsnog naar zich toe.