Biatleet Peiffer sprint naar fraaie zege, 1-2'tje Noorse vrouwen

In het Oostenrijkse Hochfilzen is het kalenderjaar 2020 ook in de biatlonwereld afgesloten. Dat gebeurde met de massastarts in wat alweer de vierde World Cup-week van het seizoen was.

Mannen
De mannen trapten de dag af en, zoals dat in een massastart doorgaans het geval is, zagen de een na de ander afhaken in de strijd om de winst. Uiteindelijk kwam een kopgroep van vier man aan bij de laatste schietbeurt, met daarin de Noorse World Cup-leider Johannes Thingnes Bø, zijn indrukwekkende landgenoot Sturla Holm Lægreid, de Zweed Martin Ponsiluoma en de Duitser Arnd Peiffer.

Lægreid ging één keer de mist in, Bø moest zelfs twee keer de strafronde in. Peiffer en Ponsiluoma doken gezamenlijk de slotronde in en streden in een fraaie finale om de winst. Die ging naar Peiffer, die de Zweed in de laatste honderd meter het nakijken gaf. Plek drie ging naar Tarjei Bø, die in de slotronde af wist te rekenen met de Duitser Benedikt Doll en de Fransman Emilien Jacquelin.

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland ging al bij de tweede schietbeurt een keer in de fout, maar daarna trof de Noorse alle tien schijven in staande positie. Ze werkte zich daarmee op naar de leiding, samen met Marketa Davidova, en schudde de Tsjechische - die een fout schoot - bij de laatste keer schieten van zich af. Haar zege kwam vervolgens niet meer in gevaar en dus verstevigde Røiseland de leidende positie in de World Cup.

Plek twee was er voor haar landgenote Tiril Eckhoff, die de topvorm ook gevonden heeft. De derde schietbeurt leverde voor haar een misser op, maar ze kwam als derde aan bij de laatste keer schieten, passeerde daar Davidova en nam in de slotronde overtuigend afstand van Dorothea Wierer. De Italiaanse World Cup-winnares van vorig jaar werd op forse afstand derde, nog wel voor Davidova en de Duitse Denise Herrmann.