Pidcock verslaat Van der Poel op modderparcours in Gavere

Tom Pidcock is winnaar geworden van de Superprestige-wedstrijd in het Belgische Gavere. De 21-jarige Britse veldrijder versloeg daarmee verrassend Mathieu van der Poel. Lucinda Brand was opnieuw een klasse apart en won op overtuigende wijze bij de vrouwen.

Drie renners namen in de beginfase de leiding in de wedstrijd: Mathieu van der Poel, Toon Aerts en Pidcock. Eli Iserbyt, één van de favorieten voor de zege, had een slechte start en moest vanaf de twintigste plaats een inhaalrace rijden.

Aerts voelde zich thuis op het modderige en heuvelachtige parcours. De Belg zette zijn metgezellen onder druk maar echt een gat slaan lukte niet. Halverwege de wedstrijd was bij Aerts de benzine op en moest hij in achtervolging op Pidcock en Van der Poel. Een ronde later verhoogde de jonge Brit het tempo en moest de wereldkampioen een gaatje laten. Een verschil dat groeide tot vijftien seconden. Voor Pidcock was dit de grootste zege in de Elite-categorie. Van der Poel en Aerts finishten als tweede en derde.

Zaterdag werd Brand in de Scheldecross nog verslagen door Denise Betsema. In de modder van Gavere was de Rotterdamse een klasse apart. Betsema finishte op dertien seconden als tweede. Op de derde plaats eindigde Ceylin del Carmen Alvarado.

Uitslag mannen
1. Thomas Pidcock (GBR)
2. Mathieu van der Poel (NED)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Eli Iserbyt (BEL)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Michaël Vanthourenhout (BEL)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Corné Van Kessel (NED)
9. Thomas Mein (GBR)
10. Daan Soete (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Denise Betsema (NED)
3. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
4. Clara Honsinger (USA)
5. Yara Kastelijn (NED)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Manon Bakker (NED)
8. Christine Majerus (LUX)
9. Aniek Van Alphen (NED)
10. Eva Lechner (ITA)