Joan Mir wereldkampioen MotoGP

Op het circuit van Valencia kon zondag de wereldtitelstrijd in de MotoGP beslist worden. Het was de voorlaatste race van een uitermate vermakelijk seizoen, ongetwijfeld geholpen door de afwezigheid van de dominante Marc Marquez, waardoor er tot erg laat in het seizoen nog veel kanshebbers over zijn gebleven.

Joan Mir begon als WK-leider aan de race en zou bij een podiumplek sowieso de titel pakken in pas zijn tweede MotoGP-jaar. Fabio Quartararo en Mir's teamgenoot Alex Rins waren de voornaamste overgebleven uitdagers, hoewel ook Maverick Viñales, Franco Morbidelli en Andrea Dovizioso nog een kans(je) hadden.

In Valencia begon Morbidelli op zijn Yamaha op poleposition, naast de Ducati van Jack Miller en de Honda van Takaaki Nakagami, met Johann Zarco, Pol Espargaro en Viñales erachter, Quartararo en Mir op elf en twaalf en Rins op de veertiende stek.

Morbidelli behield na een kort duel met Miller de leiding bij de start, voor de Australiër, Pol Espargaro, Nakagami, Miguel Oliveira en Johann Zarco. Rins schoof gelijk door naar plek acht, Mir naar de tiende stek en Quartararo verkeek zich volledig op de tweede bocht, waardoor er door hem al bijna gelijk een voorzichtige streep gezet kon worden.

Na zes ronden gleed Zarco op zijn oude Ducati onderuit vanaf de zesde plek, waardoor Rins die positie in kon nemen. Quartararo's dramadag eindigde niet veel later in het grind, Mir reed op plek negen ondertussen virtueel op de plek van de nieuwe wereldkampioen - een winnende Morbidelli zou twee punten tekort komen om hem nog in te kunnen halen.

Mir werkte zich voorzichtig langs de Aprilia van Aleix Espargaro naar plek acht, terwijl Morbidelli een nagenoeg perfect ritme reed op kop. Miller en Pol Espargaro reden er met tien ronden te gaan achter, maar Nakagami begon langzaam aan te sluiten - Rins, Binder en Oliveira konden het tempo van de Japanse Honda-coureur niet echt bijbenen.

Net toen hij de aansluiting echt te pakken had gleed Nakagami onderuit, waardoor Mir nog eens een plek opschoof en zijn wereldtitel alsmaar dichterbij kwam. Pol Espargaro kon ondertussen het tempo van Miller niet meer volgen en de Australiër reed zijn Ducati zelfs langzaam maar zeker naar het achterwiel van Morbidelli.

Bij het ingaan van de laatste ronde opende Miller de aanval en drukte hij zijn Ducati binnendoor, maar Morbidelli sloeg gelijk terug. Miller pakte de leiding echter terug, maar wéér kwam de Italiaan langszij en dit keer hield hij vol. Pol Espargaro completeerde het podium, Mir kwam als zevende over de finish en kroonde zich in zijn tweede MotoGP-jaar tot de nieuwe wereldkampioen.

Mir debuteerde in 2015 met één race in de Moto3 en eindigde het jaar erna als vijfde, in 2017 gevolgd door de wereldtitel. In 2018 werd hij zesde in de Moto2, zonder overwinning, vorig jaar debuteerde hij in de MotoGP, waarin hij vorige week zijn eerste overwinning pakte. Mir is de eerste wereldkampioen op een Suzuki sinds Kenny Roberts Jr in 2000 ene Valentino Rossi van zich af hield.