FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 november 2020

Twee Brabanders pakken hoofdprijzen bij fotowedstrijd National Geographic

De jaarlijkse fotowedstrijd van National Geographic kent liefst twee winnaars uit Noordoost-Brabant. Zowel de Osse Alex Pansier als de Vinkelse Cynthia Verbruggen ging er zondag met de publieksprijs vandoor. Hij in de categorie ‘dieren’, zij in de categorie ‘landschap’. Zo valt te lezen in BN DeStem.

Avondklok en restaurants dicht op nu populaire vakantiebestemming Curaçao

De regering op Curaçao heeft vandaag strengere coronamaatregelen aangekondigd. Op zondag is het aantal actieve coronabesmettingen gestegen tot 410. Onder hen zijn zijn veel werknemers in het ziekenhuis CMC. Dat heeft gevolgen voor de reguliere zorg, zo gaan alle niet-dringende operaties momenteel niet door. Zo meldt het AD.

Curacao en Bonaire zijn momenteel populair bij de Nederlandse vakantieganger omdat beiden de kleurcode geel hebben ( reizen kan, maar wees waakzaam, er zijn risico’s).

Reclassering: pedojager kan risico op kindermisbruik vergroten

Pedojagers, die het gemunt hebben op pedofielen, verhogen juist het risico op kindermisbruik, waarschuwt Reclassering Nederland bij de NOS. De stichting, die probeert te voorkomen dat mensen opnieuw delicten plegen, wijst erop dat het gevaarlijk is om pedofielen te isoleren of te ontmaskeren. Zo meldt het AD vanavond.

Live: Kijk mee naar de lancering van Crew-1 vanaf het Kennedy Space Center

Vannacht gaat NASA samen met SpaceX voor het eerst vier astronauten, met behulp van een Falcon 9 raket en de  Crew Dragon, naar het internationale ruimtestation ISS vliegen. Dit zal, na de eerste testvlucht, de allereerste officiële bemande ruimtevlucht (Crew-1) worden in het  Amerikaanse Commercial Crew Program. De astronauten zijn al druk bezig met hun voorbereiding, de daadwerkelijke lancering zal rond 01.27 uur (Nederlandse tijd 16 november) plaatsvinden vanaf NASA’s Kennedy Space Center in Florida, mits het weer het toelaat. De vierkoppige bemanning zal in ongeveer 8,5 uur vliegen naar het ISS, waar ze de komende zes maanden zullen doorbrengen als leden van de Expeditie 64-bemanning.  Veel streamplezier !

Golfer Johnson wint Masters met beste score ooit

Dustin Johnson heeft op de banen van Augusta zijn eerste Masters-titel. De nummer één van de wereld kwam na 72 holes uit op twintig onder par, de beste score ooit op de Masters. De Amerikaanse golfer won met vijf slagen voorsprong op de Australiër Cameron Smith en de Zuid-Korean Im Sung-jae.

Johnson begon zijn ronde nog matig. Met bogeys op hole vier en vijf leek even de zege in gevaar te komen, doordat Smith tot op een slag van de koploper kwam. Maar de nummer één van de wereld herstelde zich snel met birdies op hole zes en acht. Op de 'back nine' kwam Johnson nooit meer in de problemen Hij maakte birdies op 13, 14 en 15 en met parren op zijn resterende eindigde uiteindelijk op -20, de beste score ooit op de Masters.

Voor Johnson is het zijn tweede major-titel nadat hij in 2016 US Open won.

Voor Tiger Woods was de laatste dag de minste en vooral op de twaalfde hole ging het volledig mis voor de Amerikaanse golflegende. Op een par 3 hole slaag de winnaar van vorig jaar maar liefst de bal drie keer in het water en had Woods tien slagen nodig. Daarna herstelde Woods zich nog wel door vijf birdies te slaan op de laatste zes holes. Hij eindigde het toernooi op de 38ste plaats.

Keuken Kampioen Divisie: Ronde 12

Speelronde 12 is afgelopen weekend gespeeld in de Keuken Kampioen Divisie. Niet alle clubs kwamen in actie dit weekend vanwege de interlands die worden gespeeld.

De Graafschap heeft de koppositie gepakt door met 0-2 van FC Dordrecht te winnen. Almere City kon deze niet terugpakken na een flinke nederlaag tegen SC Cambuur, het werd 7-2.

NAC Breda wist te winnen van Telstar, waardoor zij nu 4e staan. Helmond Sport wist voor het eerst sinds 4 oktober 2019 weer eens een thuiswedstrijd te winnen, zij versloegen Excelsior, dat nu op een 10e plek staat. FC Eindhoven won de Brabantse derby tegen FC Oss met 0-1 en Roda JC won de Limburgse derby tegen MVV. 

De uitslagen en stand op dit moment:

Helmond Sport - Excelsior 2-1
TOP Oss - FC Eindhoven 0-1
FC Dordrecht - De Graafschap 0-2
NAC Breda - Telstar  1-2
Roda JC - MVV Maastricht 2-0
Go Ahead Eagles - FC Den Bosch 3-0
SC Cambuur - Almere City FC 7-2

Driehoek Maastricht over protest KOZP: "Demonstreren is een grondrecht"

Eerder vanavond is de zogenaamde 'driehoek van Maastricht', de gemeente, politie en openbaar ministerie met een verklaring over de gebeurtenissen rond de protestactie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gekomen:

Zondagmiddag was een demonstratie gepland van KOZP. Deze demonstratie was bij zowel gemeente Maastricht, Openbaar Ministerie als politie bekend. Door alle partijen zijn voorbereidingen getroffen voor het faciliteren van een veilig en ordentelijk verloop van de demonstratie.

De politie is een organisatie die informatiegestuurd werkt. Dat is bij een demonstratie niet anders. Op basis van de door de politie verkregen informatie, is er geprepareerd op een mogelijke inzet. De inzet was in dit geval gericht op het faciliteren van een veilig verloop van de demonstratie. Op basis van de laatste informatie is zondagochtend besloten de geplande inzet vanuit een dynamische werkwijze op te schalen.

Naast demonstranten van KOZP hebben zich zondagmiddag ook diverse andere groeperingen in Maastricht verzameld. Die leken er deels op uit de demonstratie te verstoren. Daarop werd het op sommige plekken onrustig in de stad. Om de veiligheid van eenieder, zowel demonstranten, als aanwezigen en omwonenden, te kunnen garanderen is de Mobiele Eenheid ingezet om de rust weer terug te laten keren.

Daarbij keerden diverse aanwezigen zich tegen de politie. Eén politiemedewerker raakte gewond doordat er vuurwerk in de richting van de politie gegooid werd. Vijf personen zijn aangehouden voor het gooien van objecten richting de politie. De camerabeelden van stadstoezicht worden nader bekeken door de politie. Bekeken wordt of daar strafbare feiten zijn vastgelegd die alsnog onderzocht kunnen worden.

Op enig moment is door de demonstranten vanuit hun veiligheidsbeleving aangegeven dat ze de demonstratie wilden beëindigen. De politie heeft vervolgens een veilige beëindiging van de demonstratie gefaciliteerd. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht laat namens de driehoek van gemeente, politie en openbaar ministerie weten het betreurenswaardig te vinden dat de politie heeft moeten ingrijpen. "Demonstreren is een grondrecht, een demonstratie kan daarom niet zomaar verboden worden. Het is onze plicht dat grondrecht te beschermen, ook in deze coronatijd, want demonstraties vallen onder de uitzonderingen. Dat mensen die demonstratie hebben willen verstoren, is niet goed te praten."

Wolff over Hamilton: "Iets steviger tussen de allergrootsten van F1 genesteld"

Lewis Hamilton kwam vandaag met het behalen van zijn zevende wereldtitel Formule 1 op gelijke hoogte met recordhouder Michael Schumacher. Mercedes-teambaas Toto Wolff roemt de mentaliteit van zijn recordcoureur.

"Waar we deze prestaties van Lewis moeten plaatsen? Nou ja, hij staat op gelijke hoogte met Michael qua wereldtitels en is de absolute recordhouder als je praat over pole-positions en overwinningen. Vandaag, hoe zal ik dat zeggen, heeft hij zich nog maar iets steviger tussen de allergrootsten van onze sport genesteld", aldus Wolff tegenover Motorsport.com.

Hamilton gaf zijn wereldtitel extra glans met een overwinning op de natte baan van Instanbul. Aan het einde van de race leek het er even op alsof er een extra pitstop nodig was voor de Brit. "Strategisch hebben we het goed gedaan, maar dat kon alleen doordat Lewis steeds sneller ging rijden op versleten banden. Aan het eind hielden we de optie open om hem naar binnen te halen, vooral omdat er regen dreigde en zijn intermediates gewoon slicks waren geworden."

"Lewis heeft een goed begrip van deze banden. Hij weet precies hoe hij hard moet gaan en tegelijkertijd de banden in leven kan houden", zo vult Wolff aan.

De teambaas loofde na de race de mentaliteit van Hamilton. "Dit jaar is volgens mij best moeilijk voor hem, vooral omdat hij in zijn appartement en in de bubbel moet blijven met Angela (Cullen, fysiotherapeut van Hamilton red.). Hij moet er alles aan doen om het kampioenschap probleemloos te kunnen finishen. Het is niet altijd makkelijk om dat op te brengen."

"Kijk ook maar even naar vandaag. Het resultaat van deze race was, in het grote geheel gezien, niet eens zo belangrijk. Maar hij is hongerig gebleven en heeft een foutloze wedstrijd afgeleverd. Dat laat goed zien hoe enorm gedreven hij nog steeds is. Hij blijft dit jaar keurig thuis en komt alleen naar het circuit om daar een perfecte uitvoering aan iedereen te laten zien", zo besloot een trotse Wolff.

Nederland verslaat Bosnië in Nations League

Het Nederlands Elftal heeft zijn eerste overwinning onder Frank de Boer te pakken. Het versloeg voor de Nations League Bosnië en Herzegovina met 3-1.

Nederland schoot uit de startblokken en kwam al na vijf minuten op voorsprong toen na een voorzet van Dumfries Wijnaldum de bal simpel kon binnen tikken. Nog binnen het kwartier werd het 2-0 na wederom een een fraaie aanval was het Berghuis die assist gaf en wederom Wijnaldum die kon scoren. Ook in de rest van de eerste helft kreeg Oranje nog goede kansen met een onder meer een schot op de paal van Wijndal en een onterecht afgekeurd doelpunt van Luuk de Jong.

Oppermachtig was Nederland echter niet en ook de Bosniers kregen diverse mogelijkheden. Miralem Pjanic kreeg vanaf de rand van het strafschopgebied nog twee goede schietkansen en Keeper Tim Krul moest daarnaast nog een keer handelend optreden bij een gevaarlijke counter. In de tweede helft bleef het beeld hetzelfde kreeg de thuisploeg nog diverse kansen. Het was Depay die de wedstrijd uiteindelijk beslistte. Uit het niets werd het daarna ineens 3-1 na een goal van Prevljak. Het liep daarna weliswaar stroever bij Nederland, de zege kwam niet meer in gevaar. 

Nederland staat nu weliswaar aan de leiding in de poule, het heeft groepswinst niet in eigen hand. Daarvoor moet het hopen dat Italie vanavond niet wint van polen.

Nederland

3 - 1

Bosnië en Herzegovina

 6' Wijnaldum
 13' Wijnaldum
 55' Depay
   63' Prevljak
 
 Gele kaart: Klaassen, (Nederland), Todorovic, Sanicanin, (Bosnië en Herzegovina)
 
Stadion: Johan Cruijff Arena, Amsterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Letexier (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Dumfries (Hateboer/64)
De Vrij
Blind
Wijndal (v.Aanholt/79)
Klaassen
Wijnaldum (v.d.Beek/64)
F.de Jong
Berghuis (Stengs/89)
L.de Jong
Depay (Promes/79)
  Sehic
Todorovic
Hadzikadunic
Sanicanin
Kolasinac
Cimirot
Pjanic (Ziljkic/89)
Krunic (Rahmanovic/78)
Visca (Tatar/78)
Hodzic (Prevljak/61)
Gojak (Danilovic/ 61)

EK baanwielrennen afgesloten met mooie koppelkoers

In het Bulgaarse Plovdiv is zondag het Europees kampioenschap baanwielrennen afgesloten. Er stonden nog vier onderdelen op het programma, met een mengeling van sprinten en het hebben van een sterk uithoudingsvermogen.

500m tijdrit vrouwen
Daria Shmeleva won in 2017 en 2019 de wereldtitel en pakte in 2016 en 2018 al Europees goud, net als op de Europese Spelen vorig jaar. In de finale kwam de 26-jarige Russische als zesde in actie en met een absolute wereldtijd van 32,720 seconden gooide ze de wedstrijd gelijk zo goed als op slot. De Italiaanse Miriam Vece noteerde 33,769 en dat bleek goed voor brons: Shmeleva's landgenote Anastasiia Voinova - wereldkampioene van 2015 en 2016 en drievoudig Europees kampioene - pakte met 33,719 het zilver op nét geen seconde van de winnares.

1000m tijdrit mannen
Aleksandr Dubchenko noteerde van de favorieten met 1:01,084 minuten de eerste echt goede tijd, de Brit Ethan Vernon dook er met 1:00,999 gelijk onderdoor. Jonathan Milan startte weer vrij traag, maar kwam op gang en noteerde 1:01,009 minuten, één honderdste achter Vernon. De Tsjech Tomas Babek was de snelste in de kwalificatie en met 1:00,517 pakte hij ook overtuigend het goud, net als op de Europese Spelen van vorig jaar en nu voor Vernon en de Italiaan Milan.

Koppelkoers vrouwen
Al vanaf het begin was duidelijk dat het tussen drie duo's ging: Laura Kenny/Elinor Barker (Groot-Brittannië), Elisa Balsamo/Vittoria Guazzini (Italië) en Diana Klimova/Maria Novolodskaya (Rusland). De Italiaanse en Britse duo's duelleerden in de sprints, maar de Russinnen pakten een ronde voorsprong op de rest en de bijbehorende puntenbonus. Kenny en Barker haakten in de slotfase af, Balsamo wist Italië met een geweldige slotronde naar het goud te rijden door voor precies één punt meer te zorgen dan de zilveren Russische dames.

Koppelkoers mannen
De afsluiter van het EK was de vijftig kilometer lange koppelkoers bij de mannen, waar Italië, Groot-Brttannië en Spanje halverwege gezamenlijk aan de leiding stonden. De Brit Matthew Walls ging na driekwart koers hard onderuit, terwijl de Spanjaarden Sebastian Mora en Albert Torres de leiding overpakten van Walls en teamgenoot Oliver Wood. Francesco Lamon en Stefano Moro hadden zo een prima kans op minstens Italiaans zilver, Denis Rugovac en Daniel Babor waren ineens volop in de race om brons namens Tsjechië.

In het laatste kwart van de race trokken de Portugese tweelingbroers Ivo en Rui Oliveira ten strijde, waarbij ze een rondje voorsprong pakten en opschoven naar plek twee, vlak achter Spanje. De gebroeders probeerden nog een gooi te doen naar het goud, maar Mora en Torres hielden vol en wonnen de koers, voor Portugal en de Italianen, die Lev Gonov en Nikita Bersenev (Rusland) van het lijf hielden.

Tuchtcommissie onderzoekt ruzie tussen Van Gerwen en Worsley

De Darts Regulation Authority (DRA) onderzoekt de ruzie tussen Michael van Gerwen en Jonathan Worsley. Beide darters raakten zaterdag op de PDC Winter Series in Coventry met elkaar in de clinch.

Naast het spelen van wedstrijden worden darters ook ingezet voor het bijhouden van de scores. Bij een wedstrijd waar Worsley de score moest bijhouden droeg hij een rugbyshirt, iets wat niet aan de kledingvoorschriften voldoet. Als reden gaf de darter uit Wales aan dat hij drinken over zijn shirt geknoeid had. Van de toernooidirecteur kreeg Worsley een waarschuwing.

Van Gerwen had voor het bijhouden van scores iemand anders ‘ingehuurd’, en die persoon droeg blijkbaar ook niet de vereiste kleding. Iets wat Worsley fijntjes aan de toernooidirecteur liet weten. Toen Van Gerwen en Worsley elkaar later troffen ontstond er een woordenwisseling en de Welshman deelde hierbij een duw uit.

Worsley: “Michael kwam naar mijn tafel en begon me uit te schelden. Hij wilde me intimideren en maakte me uit voor 'rat'”.

“Hij had rustig naar me toe kunnen komen als hij het gevoel had dat hem onrecht werd aangedaan”, aldus Van Gerwen. “Ik was niet blij met de hele situatie en heb hem inderdaad een rat genoemd. Daarna probeerde hij me te lijf te gaan en werd er ingegrepen.”

Worsley werd voor zijn gedrag uitgesloten voor deelname aan de resterende vijf Players Championships. De DRA gaat nu bekijken of er nog aanvullende straffen opgelegd dienen te worden.

En het bleef nog lang onrustig in de dartswereld.

Hamilton nog niet klaar in F1: "Ik zou graag blijven"

Al enige tijd is een mogelijke contractverlenging van Lewis Hamilton bij Mercedes een veelbesproken onderwerp in de Formule 1-wereld, maar na het behalen van zijn zevende wereldtitel lijkt er schot in de zaak te zitten. Hamilton wil niet alleen op sportief gebied blijven strijden maar ook op het gebied van maatschappelijke onderwerpen zoals discriminatie en een schoner milieu.

"Ik voel me alsof ik nog maar net ben begonnen. Ik ben fysiek in topvorm en mentaal ook. 2020 was een uitdaging, maar ik heb een geweldig team van mensen rond mij. Dat team heeft me zeker geholpen om mijn hoofd boven water te houden en gefocust te blijven", aldus de zevenvoudig wereldkampioen, ze lezen we op Motorsport.com.

Zoals bekend moge zijn kijkt Hamilton verder dan alleen het gevecht op het circuit. "Ik zou graag blijven, want ik vind dat ik nog veel werk te doen heb. Ik wil er blijven voor strijden dat we als sport begrijpen dat we de problemen op vlak van mensenrechten niet mogen negeren in de landen waar we naartoe gaan. Het gaat erom hoe we met die landen kunnen samenwerken en hen kunnen helpen om meer verandering te bekomen. Niet binnen tien of twintig jaar, maar nu. Ik wil de Formule 1 en Mercedes daarbij helpen."

"De sport wil duurzamer worden. Ik wil daar deel van uitmaken, of toch tenminste van het begin van dat proces", zo vult Hamilton aan.

Slaapmeisje bedankt FOK! en donateurs

Op 24 oktober liep ik 80 kilometer tijdens een crowdfundingsactie om een van de laatste wensen van Slaapmeisje in vervulling te laten gaan. Inmiddels zijn Slaapmeisje en Milo weer thuis na een onvergetelijk weekend. Ik laat Slaapmeisje zelf aan het woord: 

De afgelopen twee dagen voelden Milo en ik ons royals, of minimaal wereldsterren. Een geweldige ervaring voor mij en een onvergetelijke herinnering voor Milo. Dankzij de crowdfunding actie die Monique Verlind van het FOK!forum waar ik vanaf 2000 kind aan huis was onder de username Slaapmeisje, konden we de afgelopen twee dagen genieten van de ideale moeder en zoon date in het Okura Hotel in Amsterdam. We maakten kennis met de legendarische Japanse gastvrijheid.

Zaterdag 14 november om 12.00 uur werden we thuis opgehaald met een limousine en naar het Okura Hotel gebracht. Daar lag speciaal voor ons de rode loper uit. We werden als ware VIPs ontvangen door een hospitality team. Op de 18e etage werden we naar de Imperial Suite gebracht. Ik moest moeite doen om niet te gaan huilen. Wat een ongekende luxe! Na een uurtje rusten in onze suite, werden we om 14.00 uur verwacht voor een workshop Origami en Chopsticks. Superleuk om te doen en meteen iets van de Japanse cultuur mee te krijgen. Na de workshop gingen we weer even terug naar de kamer. Er lag voor Milo een prachtig Japans kookboek klaar met een lief kaartje erbij. Na mijn middagslaapje, zijn we om 17.00 uur naar de roofbar op de 23e etage gegaan voor een cocktail en wat lekkers. Bitterballen eten met chopsticks en een prachtig uitzicht op mijn geboortestad Amsterdam.

Om 20.00 uur was de volgende verrassing. Milo mocht onder begeleiding van een echte Japanse chef, zelf sushi maken. Superverse ingrediënten, de scherpste messen en een talentvolle 13-jarige zoon, maken de lekkerste sushi. Om 21.00 uur werden we verwacht in het Teppanyaki restaurant voor een 5 gangen diner, waarbij vooral het Wagyu rundvlees diepe indruk heeft gemaakt. Om 23.30 uur rolden we richting onze suite voor een heerlijke nachtrust. Vanmorgen kregen we een uitgebreid ontbijt op bed en werden we om 12.00 uur weer veilig door onze taxichauffeur naar huis gebracht.

Het was een droom die uitkwam. De rest van deze zondag verblijf ik in bed, omdat mijn lichaam nu echt even stop zegt. Aankomende week wordt weer lekker druk. Morgen krijg ik een MRI van mijn hoofd en een CT-scan van mijn borstkas en buik. En ik moet mijn oncoloog nog stalken vanwege mijn toenemende benauwdheid en vocht in mijn buikholte. Hopelijk kunnen ze daar morgen ook iets aan doen, zodat ik weer wat meer energie krijg. Dinsdag ga ik weer aan de Gamma Knife bestralingen en over precies een week heb ik de boekpresentatie van mjjn autobiografische romans Loslaten, dus ik heb geen tijd te verliezen. De heerlijke herinneringen aan afgelopen weekend neem ik deze week mee. Zo kan ik nog even nagenieten van twee dagen royalty.

Samen op de rode loper bij hotel Okura  (Foto: Slaapmeisje)
Samen op de rode loper bij hotel Okura (Foto: Slaapmeisje)

Jong Oranje ruim langs Wit-Rusland

Jong Oranje heeft ook de thuiswedstrijd tegen Jong Wit-Rusland in de EK-kwalificatie met ruime cijfers gewonnen. In Almere werd het 5-0 onder meer door drie doelpunten van Kaj Sierhuis.

Sierhuis opende na een half uur de score voor Jong Oranje. De spits schoot raak op aangeven van van Jurgen Ekkelenkamp. Een minuut na de openingstreffer was het opnieuw raak voor Jong Oranje, ditmaal via Myron Boadu.

Na opnieuw goals van Boadu en Sierhuis aan het begin van de tweede helft leek een grote score in de maak, maar alleen nog één keer Sierhuis wist te scoren, waardoor Jong Oranje met 5-0 won van Jong Wit-Ruslans.

Omdat Nederland sowieso al tot minimaal een van de beste vijf nummers twee behoort, was de ploeg al verzekerd van deelname aan het EK volgend jaar maart. Woensdag tegen Jong Portugal wordt de EK-kwalificatie afgesloten.

KOZP Kicked out Maastricht

Tientallen leden van Kick Out Zwarte Piet zijn vanmiddag onder politiebegeleiding naar een geheime locatie in Maastricht gebracht nadat ze door honderden tegenstanders werden bekogeld met vuurwerk en eieren. De Mobiele Eenheid (ME) voerde charges uit en probeerde betogers met paarden en honden op afstand te houden.

Verstappen: "Het was een hele moeilijke race"

De Grand Prix van Turkije verliep niet zoals Max Verstappen gehoopt had. Al bij de start ging het mis voor de Nederlander die moeilijk van zijn startplek af kwam. Ook de rest van de race ging het niet naar wens.

"Het was een hele moeilijke race. Ik zat dicht achter Sergio en opeens verloor ik alle downforce. Ik ging wijd en omdat het spekglad was spinde ik. Hierna moest ik naar binnen voor een nieuwe set banden en probeerde ik het gat weer kleiner te maken, maar we gingen snel door de banden heen", aldus de Red Bul-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

De omstandigheden in de race verliepen niet in het voordeel van Verstappen zo vertelt hijzelf. "Je zit vast achter andere auto’s en omdat je door de gladheid geen andere lijnen kunt rijden, kan je niet inhalen. Het liep ook gewoon niet vandaag, lastig."

Ook wisselen naar droogweerbanden was geen optie. "Dat ging helemaal niet. Het circuit was te glad en er lag te veel rubber van de intermediates. Dan kom je ook niet meer toe aan slicks. Het was een race om snel te vergeten."

Lovende woorden had Verstappen voor Lewis Hamilton die zijn zevende wereldtitel veiligstelde. "Het is heel bijzonder dat je die zevende wereldtitel binnensleept. Hij reed ook een hele goede wedstrijd. Ik wil Lewis en zijn hele team feliciteren met deze geweldige prestatie!"

Joan Mir wereldkampioen MotoGP

Op het circuit van Valencia kon zondag de wereldtitelstrijd in de MotoGP beslist worden. Het was de voorlaatste race van een uitermate vermakelijk seizoen, ongetwijfeld geholpen door de afwezigheid van de dominante Marc Marquez, waardoor er tot erg laat in het seizoen nog veel kanshebbers over zijn gebleven.

Joan Mir begon als WK-leider aan de race en zou bij een podiumplek sowieso de titel pakken in pas zijn tweede MotoGP-jaar. Fabio Quartararo en Mir's teamgenoot Alex Rins waren de voornaamste overgebleven uitdagers, hoewel ook Maverick Viñales, Franco Morbidelli en Andrea Dovizioso nog een kans(je) hadden.

In Valencia begon Morbidelli op zijn Yamaha op poleposition, naast de Ducati van Jack Miller en de Honda van Takaaki Nakagami, met Johann Zarco, Pol Espargaro en Viñales erachter, Quartararo en Mir op elf en twaalf en Rins op de veertiende stek.

Morbidelli behield na een kort duel met Miller de leiding bij de start, voor de Australiër, Pol Espargaro, Nakagami, Miguel Oliveira en Johann Zarco. Rins schoof gelijk door naar plek acht, Mir naar de tiende stek en Quartararo verkeek zich volledig op de tweede bocht, waardoor er door hem al bijna gelijk een voorzichtige streep gezet kon worden.

Na zes ronden gleed Zarco op zijn oude Ducati onderuit vanaf de zesde plek, waardoor Rins die positie in kon nemen. Quartararo's dramadag eindigde niet veel later in het grind, Mir reed op plek negen ondertussen virtueel op de plek van de nieuwe wereldkampioen - een winnende Morbidelli zou twee punten tekort komen om hem nog in te kunnen halen.

Mir werkte zich voorzichtig langs de Aprilia van Aleix Espargaro naar plek acht, terwijl Morbidelli een nagenoeg perfect ritme reed op kop. Miller en Pol Espargaro reden er met tien ronden te gaan achter, maar Nakagami begon langzaam aan te sluiten - Rins, Binder en Oliveira konden het tempo van de Japanse Honda-coureur niet echt bijbenen.

Net toen hij de aansluiting echt te pakken had gleed Nakagami onderuit, waardoor Mir nog eens een plek opschoof en zijn wereldtitel alsmaar dichterbij kwam. Pol Espargaro kon ondertussen het tempo van Miller niet meer volgen en de Australiër reed zijn Ducati zelfs langzaam maar zeker naar het achterwiel van Morbidelli.

Bij het ingaan van de laatste ronde opende Miller de aanval en drukte hij zijn Ducati binnendoor, maar Morbidelli sloeg gelijk terug. Miller pakte de leiding echter terug, maar wéér kwam de Italiaan langszij en dit keer hield hij vol. Pol Espargaro completeerde het podium, Mir kwam als zevende over de finish en kroonde zich in zijn tweede MotoGP-jaar tot de nieuwe wereldkampioen.

Mir debuteerde in 2015 met één race in de Moto3 en eindigde het jaar erna als vijfde, in 2017 gevolgd door de wereldtitel. In 2018 werd hij zesde in de Moto2, zonder overwinning, vorig jaar debuteerde hij in de MotoGP, waarin hij vorige week zijn eerste overwinning pakte. Mir is de eerste wereldkampioen op een Suzuki sinds Kenny Roberts Jr in 2000 ene Valentino Rossi van zich af hield.

Een JSF-vleugel als schutting? Stem op Sylvana!!

Journalist Chris Aalberts gebruikt deze druilerige zondagmiddag om het partijprogramma van Bij1, de partij van Sylvana Simons, uit te pluizen. Hij stuitte daarbij op een bijzonder voorstel:

Dat leverde meteen een handige suggestie op:

Andere nuttige recycletips die we binnenkregen:

  • een cockpit als gameroom
  • bagageruim van de bommen als bierkelder
  • schietstoelmechanismen als deurmat
  • voorruit als regenscherm
  • naverbrander als bladblazer

We staan open voor nog meer suggesties!

Titelstrijd Moto2 krijgt fraaie ontknoping, Bendsneyder 8e in Valencia

Net als in de Moto3 kon ook de strijd om de wereldtitel in de Moto2 zondag beslist worden. Op het Spaanse asfalt van het circuit van Valencia was dat wellicht niet heel waarschijnlijk, maar de mogelijkheden waren er wel.

Stefano Manzi vertrok voor het eerst in zijn loopbaan vanaf poleposition en had Hector Garzo en Marco Bezzecchi naast zich. Jorge Martin kende een topstart en nam vanaf plek vijf de leiding, voor Manzi en Fabio di Giannantonio. Bezzecchi, Marcel Schrötter, Garzo, Luca Marini en Bo Bendsneyder volgden, duellerend met WK-leider Enea Bastianini.

Bezzechi kwam naar voren en nam na een handvol ronden de leiding, Di Giannantonio ging er achteraan. Ondertussen reed Bastianini voorbij Bendsneyder naar plek acht, wat met acht ronden te gaan een zevende plek werd doordat Jorge Navarro de grindbak in schoof. Leider Bezzecchi schoof virtueel op naar de tweede plek in het WK, want Sam Lowes kende met een pijnlijke pols een moeizame race en reed op plek zeventien.

In de laatste twee ronden sloot Martin weer aan bij Bezzecchi en Di Giannantonio, die zelf de leiding overnam...en halverwege de slotronde ineens onderuit ging. Bezzechi had zo de leiding weer, maar Martin plaatste een fraaie aanval en ging er voorbij, net als de weer aangesloten Garzo. Martin hield vol en pakte de winst, voor Garzo en de zwaar teleurgestelde Bezzecchi. Bendsneyder reed een strakke race, werd in de slotronde nog wel gepakt door Remy Gardner en finishte keurig op plek acht, terwijl Lowes als veertiende over de meet kwam.

In het WK staat Bastianini nog altijd op kop met één race te gaan, terwijl Lowes toch nog op plek twee staat op veertien punten. Marini, die als vijfde finishte, staat op achttien punten en Bezzecchi moet in de slotrace - nadat hij van de eerste naar de derde plek terugviel - ineens 23 punten inhalen, hij móet dus winnen én hopen dat Bastianini niet of nauwelijks scoort.

Watters World: Het klopt gewoon niet, Joe Biden president ?

Jesse Waters (politiek commentator) vertelt op FoxNews waarom hij van mening is dat het gewoon niet kan kloppen dat Joe Biden de presidentsverkiezingen 2020 in de Verenigde Staten heeft gewonnen. Kijk en oordeel zelf..

COVID-19: 5457 nieuwe besmettingen en 45 doden, totaal 447.871 en 8486

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5457 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 447.871 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 150 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1509 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 22 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 585 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 45 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 8486 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.


Beslissing in Moto3-titelstrijd naar slotrace

Op het circuit van Valencia is de tweede Moto3-race aldaar in een week tijd verreden. Vorig weekeinde was het de Grand Prix van Europa, dit keer stond de Grand Prix van Valencia op het programma en de strijd om de wereldtitel kon er beslist worden.

Darryn Binder vertrok voor het eerst van poleposition, voor Red Bull KTM-talenten Kaito Toba en Raul Fernandez. Die twee pakten in de openingsronde de leiding, voor Binder, Tatsuki Suzuki en WK-leider Albert Arenas. Voor Suzuki en Toba was het snel klaar, in ronde twee gingen de Japanners gezamenlijk onderuit nadat Toba een tikje kreeg van Binder.

Door alle schermutselingen sloeg Fernandez een fraai gat naar de door Tony Arbolino aangevoerde groep, waar Celestino Vietti onderuit ging en zijn titelhoop zo goed als zeker in rook op zag gaan. Halverwege de race had Fernandez zijn voorsprong nog altijd, daarachter bepaalde Arbolino het tempo en volgden Sergio Garcia, Arenas, Deniz Öncü en Binder - Andrea Migno, Jaume Masia en Arenas' voornaamste WK-rivaal Ai Ogura reden daar weer een stuk achter.

Met de slotfase in zicht reden Arbolino en Garcia naar leider Fernandez, terwijl Arenas, Öncü en Binder op afstand bleven. Met die twee groepjes van drie begon de slotronde, waarin Arbolino de leiding nam en de winst naar zich toe trok, voor Garcia en Fernandez. Arenas knokte zich naar plek vier, voor Binder en Öncü, met Migno daar weer achter. Ogura werd achtste en staat in het WK nu ook acht punten achter Arenas en drie punten voor Arbolino, waardoor nog drie man volgende week strijden om de wereldtitel.

COVID-19 positief en toch vliegen; aangehouden voor poging zware mishandeling

De Koninklijke Marechaussee heeft gisteren op Schiphol een 32-jarige Georgiër aangehouden voor poging zware mishandeling.

De man kwam vanuit Georgië op Schiphol aan en was op doorreis naar Malta. Via de transithal ging hij naar de gate. Daar werd hij door een medewerker van de luchtvaartmaatschappij gecontroleerd en bleek dat hij een brief bij zich had waarop stond dat hij positief was getest op COVID-19.

Hierop is de man direct in quarantaine geplaatst en door de Marechaussee aangehouden.

De Marechaussee doet verder onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Vlaamse duivenmelkers verdienen 4,9 miljoen euro met veiling van hun duiven

De Vlaamse duivenmelkers Gaston en Kurt Van de Wouwer zijn sinds 11.00 uur vanochtend multimiljonair. Hun prijsduif New Kim werd verkocht voor 1,6 miljoen euro en voor hun hele duiventil staat de teller inmiddels op 4,9 miljoen euro opbrengst. Een uitgebreid verslag van de verkopen staat vandaag in de Gelderlander.

Topduiven zijn zo kostbaar omdat er met hun genen flink geld is te verdienen.

Kippenboerderij in Drenthe moet stikstof uitstoot van Moerdijk compenseren

Kan de provincie Noord-Brabant via de nieuwste stikstofregels garanderen dat de natuur er écht niet op achteruitgaat? Uit het eerste praktijkgeval, de aanleg van Logistiek Park Moerdijk, blijkt al dat dat een illusie is. De provincie heeft elders stikstofruimte opgekocht.

Eind vorig jaar zette een Drentse pluimveehouder zijn bedrijf - vijf stallen met zo’n 30.000 dieren - te koop. De provincie Noord-Brabant heeft het bedrijf gekocht om de stikstofuitstoot van het bedrijventerrein Logistiek Park Moerdijk te compenseren. BN DeStem schrijft vandaag uitgebreid over de handel in stikstofruimte (extern salderen).

Meerdere posters in Etten-Leur beklad met antisemitische symbolen

Meerdere reclameposters van de campagne ‘Met ELKaar’ in Etten-Leur zijn beklad met antisemitische symbolen als Jodensterren en hakenkruizen. Zo meldt BN DeStem vandaag.

De posters die beklad zijn, zijn van de actie ‘Met ELkaar’. Dit initiatief is aan het begin van de COVID-19 pandemie gestart door drie vrienden om de onderlinge saamhorigheid van hun stadsgenoten kracht bij te zetten.

Bij de start van de tweede golf zijn de vrienden gestart met een nieuwe actie. Ditmaal plaatsten zij op diverse plaatsen reclameborden om het dragen van mondkapjes aan te moedigen. Een aantal van deze  reclameborden zijn nu beklad met antisemitische symbolen.

F1: Uitslag Grand Prix van Turkije

Lewis Hamilton heeft zijn zevende wereldtitel in de Formule 1 veroverd. De Brit won onder natte omstandigheden de Grand Prix van Turkije voor Sergio Perez die na een spannend slotronde Sebastian Vettel nipt voorbleef. Max Verstappen eindigde na een bepaald niet foutloze race op plek zes.

Nog voor de start van de race op Istanbul Park was het chaos, want zowel Antonio Giovinazzi als George Russell crashten op weg naar de grid. Beiden konden echter gewoon van start gaan nadat de monteurs de bolides opgelapt hadden. De start zelf verliep prima voor polesitter Lance Stroll en teamgenoot Sergio Perez die beiden goed weg waren. Daarachter schoot Hamilton vanaf plek zes naar drie, voor Vettel die van buiten de top tien op plek vier aansloot voor Daniel Ricciardo en Verstappen die vanaf plek twee vertrok maar totaal niet weg kwam.

De Nederlander maakte korte metten met Ricciardo en ook Hamilton die na een foutje terugviel naar plek zes, achter Alexander Albon die hiermee zijn mindere start ook goedmaakte. Helemaal achteraan reden Esteban Ocon, die na de start in de rondte getikt werd en Valtteri Bottas die zelf spinde na het schrikken van de spin van Ocon. Dit duo kwam elkaar in de eerste ronde nogmaals tegen waarbij Ocon een lekke band opliep en naar de pits moest.

Vooraan reden Stroll en Perez snel weg bij Vettel die op zijn beurt de aandringende Verstappen achter zich kon houden. De Nederlander kon zijn Red Bull niet dicht genoeg bij de Ferrari brengen voor een aanvalspoging. Pas nadat Vettel de pits in ging om intermediates te halen kon Verstappen het tempo opschroeven en enkele snelle rondetijden aan elkaar knopen. De baan droogde echter op zodat ook Verstappen nieuw rubber moest halen.

Stroll leidde ondertussen nog steeds, voor Perez en Verstappen die na een iets te langzame stop achter de Mexicaan was aangeland, maar voor Vettel en Hamilton. Daarachter reden Albon en Charles Leclerc die uit het achterveld naar voren wist te stomen. Deze situatie bleef enkele ronden zo tot Perez door een foutje even naast de baan kwam en Verstappen plots pal achter de Racing Point zat. De Red Bull van de Nederlander verloor echter alle grip waardoor de bolide in de rondte tolde Verstappen veel plekken verloor en hij weer naar binnen moest voor nieuwe banden. Dit gaf plek drie aan Albon die zowel Hamilton als Vettel was gepasseerd.

Op de nieuwe banden liep Verstappen snel richting de voor hem rijdende Vettel en Hamilton, maar hij raakte niet voorbij dit duo. Omdat de banden op waren volgde nog een stop, waarbij Verstappen klem kwam te zitten achter Ricciardo en Carlos Sainz. Pas nadat laatstgenoemde Ricciardo inhaalde en de Australiër de pits in dook kon Verstappen een plek winnen. Raceleider Stroll maakte na 37 ronden ook een stop voor nieuwe banden, maar deze keuze pakte voor de Canadees totaal verkeerd uit, want in plaats van naar voren te kijken moest hij dat naar achteren doen. De ene na de andere rijder haalde hem in.

Dit gaf de leiding aan Perez die, na stops van anderen, plots Hamilton aan zijn staart had. De Brit maakte korte metten met de Racing Point en reed zo onbedreigd naar de zege en de zevende wereldtitel. Perez zag in de knotsgekke slotronde Leclerc nog passeren, maar de Monegask ging in de fout en vergooide zo zijn podium, want naast Perez kwam ook Vettel er nog voorbij. Sainz eindigde hier vlak achter op plek vijf, voor Verstappen, Albon en Norris die in de slotfase plots sterk naar voren kwam. De onforuinlijke Stroll finishte op plek negen, voor Ricciardo.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:42:19.313
2 Sergio Perez Racing Point +31.633
3 Sebastian Vettel Ferrari +31.960
4 Charles Leclerc Ferrari +33.858
5 Carlos Sainz McLaren +34.363
6 Max Verstappen Red Bull +44.873
7 Alexander Albon Red Bull +46.484
8 Lando Norris McLaren +61.259
9 Lance Stroll Racing Point +72.353
10 Daniel Ricciardo Renault +95.460
11 Esteban Ocon Renault +1 ronde
12 Daniil Kvyat AlphaTauri +1 ronde
13 Pierre Gasly AlphaTauri +1 ronde
14 Valtteri Bottas Mercedes +1 ronde
15 Kimi Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
16 George Russell Williams +1 ronde
DNF Kevin Magnussen Haas +3 ronden
DNF Romain Grosjean Haas +9 ronden
DNF Nicholas Latifi Williams +19 ronden
DNF Antonio Giovinazzi Alfa Romeo +47 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 307
2 Valtteri Bottas Mercedes 197
3 Max Verstappen Red Bull 170
4 Sergio Perez Racing Point 100
5 Charles Leclerc Ferrari 97
6 Daniel Ricciardo Renault 96
7 Carlos Sainz McLaren 75
8 Lando Norris McLaren 74
9 Alexander Albon Red Bull 70
10 Pierre Gasly AlphaTauri 63
11 Lance Stroll Racing Point 59
12 Esteban Ocon Renault 40
13 Sebastian Vettel Ferrari 33
14 Daniil Kvyat AlphaTauri 26
15 Nico Hulkenberg Racing Point 10
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 4
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 4
18 Romain Grosjean Haas 2
19 Kevin Magnussen Haas 1
20 Nicholas Latifi Williams 0
21 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 504
2 Red Bull 240
3 Racing Point 154
4 McLaren 149
5 Renault 136
6 Ferrari 130
7 AlphaTauri 89
8 Alfa Romeo 8
9 Haas 3
10 Williams 0

Politie treft jongen onder invloed designerdrug ‘Poes’: opgenomen in ziekenhuis

Agenten hebben gisteravond rond 23.00 uur een jongen op straat aangetroffen in Aalten die onder invloed was van de drug 3-MMC of 4-MMC, ook wel bekend als ‘Miauw Miauw’ of ‘Poes’. Hij was zover van de wereld dat een ambulance hem naar het ziekenhuis in Winterswijk heeft gebracht, waar hij de hele nacht is geobserveerd. Zo valt te lezen in De Gelderlander.

Politieagent in arm gebeten door stomdronken kind na afbreken coronafeestje

Een politieagent in Vlaardingen is vannacht gebeten door een stomdronken kind nadat hij de jongen thuisbracht na een afgebroken coronafeestje. De agenten zien de actie door de vingers: 'Gezien de staat van het kind gaan wij er vanuit dat dit geen bewuste actie was. Hij was nog te ver heen'. Zo valt te lezen op het AD.

Op Instagram deelde een bij het voorval betrokken wijkagent de volgende omschrijving van het voorval:

Zojuist nam iemand een hap of zeg maar beet in de arm van mijn maatje. Toevallig ook nog eens mijn chef🤫.

We waren samen in dienst en wat is er nou precies gebeurd?

Er kwam een melding dat er geluidsoverlast zou zijn door een coronafeestje. Ter plaatsen hoorden we inderdaad harde muziek en bleek dat er meerdere minderjarige personen een feestje vierde.

De ouders waren niet thuis en achteraf bleek dat ze van niets wisten. Deze waren zachtjes gezegd totaal "not amused " toen we ze opbelden.

In de woning bleek ook een minderjarige te zijn die nog net niet laveloos was. We hebben de minderjarige de woning en diverse trappen afgetild en naar huis gebracht.

Het is altijd schrikken voor ouders als wij hun kind op deze wijze thuisbrengen. We hebben het kind naar binnen getild waarna alles eruit kwam.

We zijn de rotste niet en hebben kind hierna naar boven getild in hoop dat douchen, het kind zou opknappen. Doordat we het toch niet vertrouwden aangezien het gedrag iets veranderde hebben we een ambulance laten komen.

Deze deelde onze zorgen en hebben het kind meegenomen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek.

Tijdens het naar beneden tillen van het kind, werd mijn maatje gebeten door het kind. Zo zie je maar dat hulp verlenen pijn kan doen.

Gezien de staat van het kind, gaan wij er vanuit dat dit niet een bewuste actie was. Het kind was nog te ver heen.

Mijn chef neemt kind niets kwalijk en we hopen dat kind er weer snel bovenop komt.

Zo zie je maar wat de gevaren kunnen zijn van alcohol. Onbekend is of er eventueel ook andere middelen in spel waren of dat deze zonder mede weten zijn toegediend aan het kind.
.

Verkeerstoezicht IJsselland; veel diverse overtredingen geconstateerd en beboet

Vrijdag en zaterdagmiddag/avond heeft het team verkeer IJsselland toezicht gehouden in Vechtdal, Zwolle en Deventer. Hierbij werden 95 bestuurders staande gehouden voor verschillende feiten. 33 x voor excessieve snelheidsovertredingen, 14 x vasthouden telefoon, 24 x keer geen fietsverlichting en 2 x rijden zonder rijbewijs.

Verder boetes voor verkeerde (kleur) verlichting, overschrijden doorgetrokken streep, artikel 5 WVW ( gevaarlijk rijgedrag) en negeren rood licht.

Twee keer werd een bloedproef gedaan wegens verdenking rijden onder invloed van drugs.

Van drie automobilisten werd het rijbewijs ingevorderd in verband met het fors overtreden van de maximaal toegestane snelheid. Hoogst gemeten was een beginnende bestuurder in een Porsche op de A50. Deze gemeten met 193 km/u bij 120 toegestaan. De bestuurder was toen al enige tijd aan het afremmen in verband met ander verkeer, zijn snelheid lag eerst ver boven de 200 km/u.

Drie keer werd een geluidsmeting bij personenauto’s gedaan. Alle drie boven de norm dus is er proces verbaal en een WOK op het kenteken.

Eén auto bleek met verlopen exportplaten te rijden. De auto is weggesleept en er is proces verbaal opgemaakt tegen de bestuurder.

Tot slot zag de politie vrijdag op de A 28 bij Zwolle twee verschillende personenauto’s rijden met dezelfde Franse handelaarsplaten. De Franse bestuurders konden zonder auto’s hun weg vervolgen. De handelaarsplaten zijn in beslag genomen en de auto’s werden elders gestald. Ze hebben twee weken om deze op een legale manier op te halen. Tegen beiden is proces verbaal opgemaakt.


Golfer Johnson hard op weg naar winst bij de Masters

Dustin Johnson is hard op weg naar zijn eerste titel bij de Masters. De Amerikaanse golfer gaat met nog achttien holes te spelen aan de leiding en heeft vier slagen op de eerste achtervolgers.

Johnson begon aan zijn derde ronde als een van de leiders en na een geweldig begin stond hij al snel alleen aan de leiding. De Amerikaanse golfer en nummer één van de wereld begon op de eerste vier holes met één eagle en twee birdies. In het vervolg zijn ronde maakte hij nog drie birdies en maakte op de overige holes geen fouten, waardoor Johnson een ronde van 65 slagen (-7) maakte, goed voor de beste ronde van de dag.

De 36-jarige Amerikaan heeft vier slagen voorsprong de Zuid-Koreaan Im Sung-jae, Abraham Ancer uit Mexico en de Australiër Cameron Smith.

Titelverdediger Tiger Woods kende op de eerste dag nog een goede dag, maar daarna bleven de birdies uit bij de Amerikaanse golflegende. Na 54 holes te hebben gespeeld staat Woods gedeelde twintigste plaats, maar wel al elf slagen achterstand van Johnson.

DiRT 5

De DiRT-franchise is geëvolueerd in twee “takken” sinds de franchise bestaat: de serieuze spelers kunnen aan de slag met DiRT Rally, en voor de meer arcade-achtige races kunnen liefhebbers nog steeds uit de voeten met de hoofdserie. Zo ook DiRT 5, dat realisme inruilt voor toegankelijkheid en waar lekker scheuren door de modder het belangrijkste is.

Nominaties Gouden Windei 2020 bekend: Appelsientje, Be-Kind, Nutella, Philadelphia & Zonnatura

De publieksverkiezing van voedselwaakhond foodwatch voor het meest misleidende voedselproduct,  het Gouden Windei, is van start gegaan. De vijf genomineerde voedingsproducten van 2020 zijn, in willekeurige volgorde: Nutella Cups (Ferrero), Philadelphia truffel (Mondelēz), Zonnatura Groene thee Açai (Wessanen),  Appelsientje Vers geperst sinaasappel (Riedel) en Be-Kind Protein (Mars).  Foodwatch maakte dit bekend in de uitzending van het tv-programma Kassa op zaterdag 14 november om 19.05 uur op NPO1.

Foodwatch spreekt over vijf sterke kandidaten. Zo bevat Philadelphia truffel slechts 0,07% zomertruffel, wat tot vijftig keer minder truffel is dan andere voedingsmiddelen 'met truffel'. De 'hippe' proteïne-reep Be-Kind van Mars speelt in op een sportieve en gezonde levensstijl, maar bestaat voor de helft uit vet en suiker. Daarvoor moet je inderdaad flink sporten. Appelsientje Vers geperst uit het koelschap wordt gemaakt van sapconcentraat en is maandenlang houdbaar, dus hoezo 'vers'? Vooral de consument wordt uitgeperst. Iedereen kan de komende weken stemmen op zijn of haar favoriet via www.goudenwindei.nl. De winnaar wordt medio december bekend gemaakt.

Een woordvoerder van foodwatch licht in de uitzending van Kassa (BNNVARA) de misleidende marketing van de genomineerde producten toe. Consumenten kunnen vanaf dit moment stemmen op zijn of haar favoriet via de speciale stempagina.

“Voedselproducenten zoeken doelbewust de grens op tussen marketing en misleiding. En vaak genoeg gaan ze er overheen... Misleiding bestaat bij de gratie van stilte. Met de verkiezing om het Gouden Windei doorbreken we die stilte. Ik wil iedereen oproepen om te stemmen via www.goudenwindei.nl!”, aldus Frank Lindner, campaigner bij foodwatch.

De genomineerden: 

  • Appelsientje Vers geperst
    Vooral de consument wordt uitgeperst. De 'vers-uitstraling' rechtvaardigt de 0,44 euro hogere prijs van Appelsientje Vers geperst ten opzichte van de ongekoelde variant uit een pak niet: allebei uit concentraat, allebei maanden houdbaar.
  • Be-Kind Protein
    Be-Kind van Mars speelt in op ‘sportiviteit’ en ‘gezondheid’, maar deze protein bar bestaat voor 50% uit vet en suiker. Bevat per reep meer kilocalorieën dan een donut.
  • Nutella Cups
    Gerekend per 1 kilo product is er een prijsverschil van maar liefst 15,24 euro tussen Nutella Cups en Nutella uit een glazen pot van 400 gram. Al dat wegwerpplastic is slecht nieuws voor de portemonnee én het milieu. De planeet en de consument betalen de hoofdprijs.
  • Philadelphia truffel
    Met 0,07% truffel is dit echt een truffel-zoektocht! Door een kleinere verpakking ten opzichte van andere Philadelphia-varianten lijkt de truffelversie niet heel veel duurder, maar dat is hij wel. De consument wordt dubbel misleid.
  • Zonnatura Groente thee açai
    Groots in woord en beeld op de voorkant van de verpakking, amper qua inhoud. Slechts 0,5% Açai-bes, wel 40% van de goedkopere Aronia-bes. Klassiek voorbeeld van een lok-ingrediënt.

Aan de hand van eigen onderzoek en honderden klachten via het Meldpunt Misleiding van foodwatch, zijn genomineerden geselecteerd die het nogal bont maken. Zij komen in aanmerking voor het Gouden Windei. Kandidaten passen vaak hun product aan naar aanleiding van een nominatie. Vorig jaar paste Albert Heijn de twee producten waarmee het supermarktbedrijf was genomineerd aan tijdens de stemperiode.

Iedere dag misleid door gebrekkige wetgeving
Er is volgens foodwatch te weinig wetgeving tegen misleiding. In Europese regels (verordening 1169/2011) is weliswaar vastgelegd dat misleiding verboden is, maar er wordt niet bepaald waar de grens ligt.

Behalve onduidelijke wetgeving, speelt gebrekkige handhaving van de wet een negatieve rol. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) die moet beoordelen of consumenten misleid worden, is structureel onderbezet en heeft zelfs toegegeven op hun website: "meldingen over misleiding neemt de NVWA niet direct in behandeling" (inmiddels van hun site verwijderd). Daarnaast wordt er geen capaciteit vrijgemaakt voor inspectie en handhaving op voedselintegriteit, zoals: kloppen alle keurmerken, klopt de herkomst van producten? Onderzoeksbureau Deloitte heeft onlangs in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geconcludeerd dat de NVWA "onvoldoende tijd kan besteden aan de controle op (misleidende) etikettering." Hierdoor is er "risico op misleiding van de consument en de volksgezondheid door onjuistheid van etikettering van het product."

Naast dit alles heeft de overheid zelfregulering door de voedselindustrie hoog in het vaandel staan. Dit leidt tot gebrekkige wetgeving en handhaving, waar producenten misbruik van maken. Het geeft ze de ruimte om ongestoord misleidende voedselverpakkingen in het winkelschap te leggen en houden.

FOK! Wat een weer: regen, buien en veel wind

Mogge!  

Sinterklaas en zijn pieten zijn weer aangekomen in ons land. Dit gebeurde al enige dagen geleden, en wel om precies te zijn in Elburg. Dat is aan het Veluwemeer. Vervolgens werden de opname's gemaakt in Paleis Soestdijk alwaar Sinterklaas van huis uit gaat werken. 

Gisteren was het overwegend bewolkt en zo her en der viel er een spatje regen. In de loop van de middag kwamen er ook enkele opklaringen binnendrijven. Het was behoorlijk zacht met maxima tussen de 12 en 14 graden.

Vandaag staat ons wat dynamischer weer te wachten. Géén goed nieuws voor de wandelaars onder ons. In de middag trekt er een gebied met intensieve regenval van west naar oost over het land. Er kan dan makkelijk zo'n 10 mm vallen, en misschien nog wel wat meer. Ook gaat het hard waaien. Aan zee tot kracht 8 en in het binnenland tot kracht 6 uit een zuidwestelijke richting. De maxima liggen rond de 15 graden.

In de avond volgen er nog een reeks buien en daarbij zijn onweer, hagel en zware windstoten mogelijk. Misschien dat er tussendoor nog een klein beetje ruimte voor de zon is.

En wie braaf is geweest mag zijn/haar schoen zetten vanavond!  

 

Meer weer op FOK!

Zonsondergang in Zaanstad (Foto: FOK!)
Een prachtige zonsondergang in Zaanstad. (Foto: Jippie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Morbidelli naar pole, Mir kan MotoGP-titel pakken

Franco Morbidelli begint zondag van poleposition aan de Grand Prix van Valencia in de MotoGP, de voorlaatste race van het seizoen. De Italiaanse coureur van het Petronas Yamaha-team troefde Pramac Ducati-rijder Jack Miller met 0,096 seconden af.

Er viel weer nauwelijks een touw aan vast te knopen in de uiterst vermakelijke kwalificatie, waarin de Japanner Takaaki Nakagami zijn LCR Honda op 0,222 seconden op plek drie parkeerde. Johann Zarco zette zijn oude Ducati op een uiterst nette vierde plek neer, naast de KTM van Pol Espargaro en de fabrieks-Yamaha van Maverick Viñales.

Op de derde rij staat Aleix Espargaro met de matige Aprilia, naast Miller's teamgenoot Francesco Bagnana en Pol Espargaro's KTM-teamgenoot Brad Binder. De Tech 3-KTM van Miguel Oliveira opent rij vier, naast de Petronas Yamaha van Fabio Quartararo en op plek twaalf de Suzuki van Joan Mir, die zich zondag met niet eens een al te bijzonder resultaat kan laten kronen tot wereldkampioen in de MotoGP, de klasse waarin hij vorig jaar nota bene nog debuteerde. Als Mir op het podium eindigt is hij sowieso wereldkampioen, met een lagere klassering kan het ook, afhankelijk van resultaten van de rest.

Moto2 - Verrassing
Stefano Manzi rijdt alweer in zijn vierde Moto2-seizoen en alleen vorig jaar wist hij zich met een derde plek één keer op de eerste rij te kwalificeren. Daar komt nu een tweede keer bij: op hetzelfde circuit als die derde plek pakte de Italiaan namelijk uiterst verrassend de poleposition. Op een van de slechts twee MV Agusta's in het veld was de Italiaan de beste tussen al het geweld van vooral Kalex en een enkele Speed Up. Hector Garzo gaf slechts 0,013 seconden toe, Marco Bezzecchi completeerde de eerste rij op 0,076 seconden.

De toppers in het WK deden het niet zo best: leider Enea Bastianini start als twaalfde, nummer twee Sam Lowes als achttiende en nummer drie Luca Marini als tiende. Bo Bendsneyder deed het zowaar beter dan de gehele top-3 in het WK: de Nederlander zat er op de NTS al het hele weekeinde keurig bij en zette zich op 0,351 seconden op een uitstekende negende plek neer.

Moto3 - Eerste pole
In de Moto3 ging de poleposition naar Darryn Binder, die dat zo in zijn 98e poging eindelijk voor elkaar kreeg. De Zuid-Afrikaan was 0,043 seconden sneller dan de verrassende Japanner Kaito Toba, terwijl Raul Fernandez (+0,161) de eerste rij completeerde. WK-leider Albert Arenas start zondag vanaf plek twee, één positie voor zijn concurrent Ai Ogura, die op zijn Honda welgeteld één duizendste van een seconde langzamer was dan de Spanjaard op diens KTM.

Zondag
De Moto3 opent de racedag zondag om 11.00 uur, de Moto2 volgt om 12.20 uur en om 14.00 uur is het dan tijd voor de MotoGP. De Red Bull Rookies Cup komt daarna nog in actie voor race twee, nadat onder meer Collin Veijer en Zonta van den Goorbergh zaterdagmiddag ook al reden.

Pornhub: De populairste zoektermen tijdens de Electionweek 2020

De statistici van Pornhub konden niet voorspellen hoe er gestemd zou worden in elke staat, maar ze kunnen wel vertellen waar elke staat naar zocht tijdens de week van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten!

De "top relative search" is de zoekterm waar in elke staat vaker naar werd gezocht in vergelijking met alle andere staten. Het is een momentopname van wat er echt in de harten en de hoofden van de gewone Amerikanen omging, terwijl ze moesten wachten op de verkiezingsuitslagen om erachter te komen wie hun volgende president zou zijn.

Enkele opvallende zoektermen waren “succubus” in Oregon, “tushy” in Colorado (hoe schattig!), “tickling” in Georgia, “yoga pants” in Iowa, “wedgie” in Connecticut en “accidental creampie” in Missouri.

Fans van volwassen porno waren op zoek naar "granny" in Tennessee, het nabijgelegen South Carolina gaf echter de voorkeur aan "grandma" en Ohio prefereerde van "cougar" -porno. Hawaiianen zochten het meest naar "808" (het lokale netnummer), Louisiana had een verlangen naar "popeyes", Utah keek naar wat gezonde "Mormon" porno terwijl Texas de boel op smaak bracht met "sexmex".

Enkele termen waren zelfs verkiezingsgerelateerd. Het lijdt geen twijfel dat er in Florida het meest werd gezocht naar "Trump", Delaware zocht naar "election" en in Washington zochten  meer mensen naar "vote" dan in welke andere staat dan ook.

Videogames zijn altijd een populaire zoekopdracht op Pornhub, waarbij New Mexico afleiding zocht met "Fortnite" en Kentucky vaak zocht naar "Among Us". 

In verschillende staten werd gezocht naar echt omvangrijke zaken, zoals de "fat ass" zoekopdrachten in Pennsylvania, "BBW" in West Virginia, "chubby" in Kansas en "big booty" in Alabama.

Hopelijk hebben de mensen in Mississippi kunnen vinden wat ze zochten, daar werd in vergelijking met de andere staten het meest naar "pron" gezocht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.