Geweldige ontknoping World Cup downhill op mountainbike

In het Portugese Lousã is het korte World Cup-seizoen voor de mountainbikers op de downhill zondag afgesloten. Het werden weer vrij spectaculaire wedstrijden, vooral bij de mannen kwam het tot een prachtige strijd.

De Britse tiener Jamie Edmondson had verrassend de snelste tijd in handen met nog maar drie man te gaan, maar daarbij werd hij wel geholpen door het weer: hij reed nog in droge omstandigheden, daarna begon het langzaam te regenen en dus werd het parcours trager.

Met de drie toppers in aantocht droogde het weer een beetje op en Edmondson's landgenoot Matt Walker dook een dikke halve seconde onder zijn tijd door. Daarmee was de World Cup-strijd gelijk beslist: de jonge Brit was met minimaal een derde plek niet meer in te halen en Walker ging er verrassend met de eindwinst vandoor.

De racewinst zat er echter niet in, want de Zuid-Afrikaanse legende Greg Minnaar, vrijdag goed voor zijn 22e World Cup-zege, knalde meer dan een seconde van zijn tijd af. De Franse uittredend World Cup-kampioen Loïc Bruni denderde nóg iets sneller naar beneden, won met 0,170 seconden voorsprong en sloot een wat matig seizoen zo toch nog mooi af.

Bij de vrouwen sloeg Marine Cabirou een dubbelslag. De jonge Française pakte de overwinning en greep daarmee haar eerste World Cup-eindzege. De Duitse Nina Hoffmann eindigde als tweede, voor de Britse Tahnee Seagrave en Cabirou's concurrente en landgenote Myriam Nicole. De afscheid nemende grootheid Tracey Hannah uit Australië crashte kort voor de finish en werd achtste.