Witte Anjer Prijs voor oprichters Veteranen Search Team

Veteraan Dennis van der Kraats en zijn vrouw Mariska hebben zaterdag de Witte Anjer Prijs 2020 gewonnen. Het echtpaar is oprichter en drijvende kracht achter het Veteranen Search Team (VST). Deze vrijwilligersorganisatie voert gecoördineerde zoekacties uit naar vermiste personen.

Sinds de oprichting eind 2017 gebeurde dat – op verzoek van de politie - meer dan 60 keer. Begonnen na een eenmalige actie in de zoektocht naar Anne Faber, groeide de stichting uit tot een professionele organisatie. Het VST kan inmiddels een beroep doen op zo’n 1.600 getrainde vrijwilligers, grotendeels veteranen. Door inzet in crisisgebieden beschikken de (oud)-militairen over expertise om bijvoorbeeld op een andere manier naar een terrein te kijken. Het VST verleent ook assistentie in de planningsfase van een zoekactie zoals het opstellen van een kaartplan.

Kennis verdwijnt niet
Dennis van der Kraats, die in Afghanistan diende, is trots dat veteranen op deze manier nog steeds aan de maatschappij laten zien wat zij kunnen. “Hun kennis verdwijnt niet op het moment dat ze de poort uitlopen. Met kameraadschap en discipline kun je mooie dingen bereiken.”

Volgens politiekorpschef Henk van Essen, die het echtpaar feliciteerde, krijgen veteranen met dit initiatief weer het gevoel dat ze een bijdrage leveren aan de samenleving. En wordt er hoop geboden aan veteranen zelf, maar ook aan de familie en vrienden van vermisten.

Met de Witte Anjer Prijs zet het Nationaal Comité Veteranendag mensen in het zonnetje die iets betekenen voor veteranen. De prijs werd in een online veteranentalkshow uitgereikt door Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Frank van Sprang en juryvoorzitter Angelien Eijsink. Het echtpaar Van der Kraats is gekozen uit 15 genomineerden.

Anjer symbool waardering
De witte anjer symboliseert de waardering voor Nederlandse veteranen. Tijdens de Nederlandse Veteranendag dragen elk jaar duizenden mensen de bloem, onder wie de koning en de minister-president.

Zsofia Kollar uit Hongarije ontwierp dit jaar de prijs: de anjer ontspringt vanuit een cirkelvormige staaf met daarin vingerafdrukken van veteranen. Het voorwerp weegt 5kg.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)