Vuelta: Etappe 1 - Het Baskenland op z'n kop

'Vuelta? De Giro is toch nog niet eens afgelopen?' Dat klopt! We hebben nog een week te gaan in de Giro, maar de Vuelta a España gaat al van start, hoewel het wel slechts achttien ritten telt, drie minder dan gepland.

Ook de startplaats is anders dan gepland, hoewel het oranje prominent aanwezig blijft: niet Nederland, maar het Baskenland mag de Vuelta op gang brengen, voor het eerst sinds 1961 - dat heeft zo zijn redenen, maar inmiddels kan het wel in het meest wielergekke deel van de wereld.

Het is bijzonder jammer dat de fans thuis moeten blijven, in geen enkele regio is de sfeer indrukwekkender dan in het Baskenland, maar dat mag de pret niet volledig drukken. Het wordt gelijk aanpoten, de renners hebben een kilometer of zeventig om warm te draaien voor de eerste bergen.

Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien rijden de heren 173 kilometer vandaag, eindigend met een uiterst pittige klim en twee licht dalende kilometers daarna. De etappe start om tien over één en finisht tussen kwart over vier en kwart over vijf, Eurosport en Canvas zijn er rond tien voor drie pas bij.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)