MotoGP-seizoen wordt alsmaar spannender na geweldige race in Aragon

De Grand Prix van Aragon in de MotoGP heeft de kijkers zondag een geweldige race voorgeschoteld. Vanaf de eerste bocht werd volle bak gestreden om de voorste plekken en ook de strijd om de wereldtitel is ongekend spannend.

Met WK-leider Fabio Quartararo, mede-Yamaha-coureur Maverick Viñales en Honda-rijder Cal Crutchlow op de eerste rij gingen de startlichten uit. Viñales pakte bij de start de leiding over van Quartararo, die teamgenoot Franco Morbidelli achter zich aan kreeg, met Alex Rins, Jack Miller, Joan Mir, Takaaki Nakagami, Andrea Dovizioso, Alex Marquez, Danilo Petrucci en de erg slecht vertrokken Crutchlow daar weer achter.

Rins opende op zijn Suzuki rap en met succes de aanval op Morbidelli, niet veel later ging hij met een heerlijke move ook voorbij Quartararo. Na acht ronden kwam ook Mir serieus op dreef en met perfect gebruik van de uiterst wendbare Suzuki draaide de Spanjaard zich in één bocht langs zowel Morbidelli als Quartararo. Rins deed weer precies hetzelfde als hij eerder deed, dit keer nam hij de leiding over van Viñales.

Ook Marquez was ondertussen geweldig bezig op de Repsol Honda, waar hij eindelijk mee overweg lijkt te kunnen: het broertje van wereldkampioen Marc reed zich binnen tien ronden langs Quartararo naar de vijfde plek en ging een ronde later ook voorbij Morbidelli naar plek vier. Quartararo zakte in rap tempo weg, zag Nakagami, Miller en ook WK-concurrent Dovizioso langszij komen en reed halverwege rond op plek negen.

Met tien ronden te gaan reed Mir langs Viñales naar plek twee, waardoor Mir ineens virtueel op plek één in het WK reed. Quartararo werd ook gepakt door Crutchlow en Johann Zarco, Marquez ging voorin juist langs Viñales naar plek drie - de veranderingen en inhaalacties waren nauwelijks nog bij te houden. Quartararo bleef in de achteruit staan: Aleix én Pol Espargaro en ook Brad Binder kwamen erlangs, Miguel Oliveira volgde en daarmee reed hij buiten de punten.

De twee Suzuki's en Marquez vormden een sterke kopgroep, waarin Marquez de tweede plek overnam van Mir met vijf ronden te rijden. Drie ronden later deed hij een eerste echte aanval op de leiding van Rins, maar dat ging bijna fout: Marquez trok een dikke streep over het asfalt en bleef nog net overeind.

Een echte aanval zat er daarna niet meer in en dus schreef Rins eindelijk zijn eerste zege van het jaar bij, waarmee hij maar liefst de achtste verschillende racewinnaar is in MotoGP-seizoen 2020. Marquez reed met plek twee opnieuw naar het podium, Mir werd derde en neemt daardoor de leiding over in het WK - Quartararo, gefinished als achttiende, staat daar nog wel tweede en ook Viñales (vierde) en Dovizioso (zevende)  staan er dicht op.