Tour: Etappe 18 - Volle bak klimmen, maar dalen naar de finish

De laatste echte bergetappe van deze Tour de France - er volgt natuurlijk nog een soort klimtijdrit - wordt weer een pittige, meer dan vijfduizend hoogtemeters. De etappe gaat over 175 kilometer en vertrekt in Méribel, het skioord waar men gisteren een paar kilometer boven finishte.

Rellende_Rotscholier geeft hier weer een bijzonder uitgebreide beschrijving van elke meter en elk heuveltje, de volgorde van de klimmen is als volgt: eerste, derde, tweede, eerste- en buitencategorie. De allereerste klim is dik achttien kilometer à zes procent, de buitencategorieklim is vooral steil: 'slechts' zes kilometer, maar het komt er amper onder de elf procent.

Enfin, de etappe begint kort na het middaguur, maar wel met een geneutraliseerde afdaling van vijftien kilometer over de slotklim van gisteren - een vreemde keuze. Rond half één gaan we dan echt beginnen, Eurosport en Sporza zijn er vanaf voor de neutralisatie al bij, de NOS volgt drie kwartier later. De finish staat gepland tussen tien over vijf en tien voor zes, lekker ruim.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)