Wederom ritzege Van Aert in Tour, Pogacar verliest tijd

De zevende etappe in de Tour de France is gewonnen door Wout van Aert. Na 168 kilometer koersen van Millau naar Lavaur was de Belg, die zijn tweede ritzege deze Tour boekte, de snelste in een uitgedund peloton. Adam Yates behield de gele trui.

Vanuit de start was het onrustig in het peloton. Door de wind en het hoge tempo van met name Bora, de ploeg van Peter Sagan, brak het peloton. De verschillen waren niet groot, maar het tempo bleef hoog en een aantal sprinters moest in de achtervolging.

Met nog 108,6 kilometer voor de boeg was de voorsprong van het eerste peloton op een groep met groene truidrager Bennett opgelopen tot boven de twee minuten. Daarachter reed er nog een groep met onder meer Caleb Ewan op bijna vijf minuten. Trentin was de snelste in de tussensprint voor Sagan die daarmee virtueel weer in het groen reed.

De geloste renners, waaronder veel sprinters, deden er alles aan om weer terug te keren, maar hun achterstand werd juist groter. Thomas de Gendt besloot vervolgens om uit het eerste peloton te ontsnappen, maar erg ver lieten ze de Belg niet gaan. Zijn maximale voorsprong was zo'n 50 tellen. De Gendt werd 35 kilometer door het eerste peloton weer teruggepakt.

De ploeg van Ineos deed vervolgens een poging om de boel op de kant te zetten. Het al uitgedunde peloton brak. Onder meer Landa, Mollema en Pogacar waren slachtoffer en slaagden er ook niet meer in terug te keren. Richard Carapaz zat in de eerste groep, maar de winnaar van de Giro van vorig jaar moest even stoppen om een wiel te wisselen. Hierdoor kwam hij uiteindelijk in de tweede groep terecht.

Vooraan werd het een eindsprint van zo'n 40 man. Tom Dumoulin trok de sprint aan voor Van Aert en de Belg van Jumbo-Visma maakte het eenvoudig af voor Boasson Hagen en Coquard.