Bestuur 50PLUS wil ANBO-voorzitter Liane den Haan als lijsttrekker

Het bestuur van 50PLUS draagt Liane den Haan voor als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Daarmee passeert het bestuur partijprominenten als Kamerleden Corrie van Brenk en Leonie Sazias. Ook gaat de partij hiermee in tegen de zelf opgestelde regels dat de lijsttrekker al minimaal een jaar lid moet zijn, De Haan was zelfs überhaupt nog geen lid van de partij.

Na maanden van onrust was het tijd voor rust en goed nieuws bij 50PLUS. Daarvoor was good old Jan Nagel aangesteld als tijdelijke voorzitter om de Kamerverkiezingen van maart 2021 mee voor te bereiden. De vraag is of dat met deze opmerkelijke voordracht gaat lukken.

Er meldden zich veertien kandidaten voor de functie van lijsttrekker van de ouderenpartij waaronder Kamerleden Sazias en Van Brenk en Rotterdamse raadslid Ellen Verkoelen. Volgens partijvoorzitter Nagel waren ook zij goede kandidaten maar het bestuur ziet toch meer in Den Haan die directeur is van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO).

Nagel noemt De Haan "niet altijd onomstreden, maar wel altijd rechtdoor". Dat ze niet onomstreden is kan kloppen, in 2015 lag ze als directeur overhoop met diverse lokale afdelingen van de ANBO. Haar ervaring met ruziënde ouderen kan ze prima gebruiken bij 50PLUS, die partij kent een lange geschiedenis van onderlinge ruzies.

"We moeten op het gebied van inkomen, wonen en gezondheid laten horen dat het anders moet. De veranderingen die nodig zijn, gaan niet snel genoeg. Ik zal me als eerste gaan inzetten voor een goed pensioen", zo vertelde de 52-jarige Den Haan lezen we op NOS.nl.