FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 augustus 2020

Landelijk Coordinatieteam Ventilatie op Scholen opgericht

Minister Arie Slob heeft een landelijk coordinatieteam opgericht om scholen hulp te bieden om de ventilatie in de schoolgebouwen zo snel mogelijk in orde te brengen. Het coordinatieteam gaat scholen helpen om te voldoen aan de bestaande wettelijke normen voor ventilatie in schoolgebouwen.

Het doel is dat alle scholen hun ventilatie hebben beoordeeld voor 1 oktober en hier hun leraren en leerlingen over inlichten. Mocht de ventilatie niet op orde te zijn dan dienen de scholen hierover voor 1 oktober contact te hebben opgenomen met de plaatselijke GGD. De GGD verstrekt dan advies over de door de school te nemen maatregelen.

Rellen in Amersfoort en Utrecht, er zijn opnieuw noodbevelen afgekondigd

Vanavond is er opnieuw een oproep gedaan om te komen rellen. In Amersfoort is er eerder vanavond een noodbevel afgekondigd, nadat er met vuurwerk is gegooid en er gedreigd is om te gooien met een molotovcocktail. Zojuist is er voor de wijk Zuilen in Utrecht een noodbevel afgegeven, ook daar werd met vuurwerk gegooid. 

FC Barcelona ontslaat trainer Setién

Quique Setién is niet langer trainer van FC Barcelona, zo meldt de club De Spaanse oefenmeester is na een dienstverband van slechts zeven maanden aan de kant gezet door de Catalaanse topclub. Setién kwam in de competitie niet verder dan een tweede plaats en werd in kwartfinales van de Champions League uitgeschakeld na een 8-2 nederlaag tegen Bayern München.

Setién volgde in januari de ontslagen Ernesto Valverde op. De 61-jarige coach kwam over van Real Betis en bij het stilleggen van de competitie door de coronapandemie stond Barcelona nog op kop in LaLiga. Maar na de hervatting hiervan verspeelde het de koppositie en moest de Spaanse titel aan Real Madrid laten. Afgelopen vrijdag werd Barcelona met een historische 8-2 nederlaag in de Champions League uitgeschakeld door Bayern München.

FC Barcelona meldt in een korte verklaring op de eigen website dat het nu op zoek gaat naar een nieuwe trainer, in het kader van een "bredere herstructering van het eerste elftal." Deze week nog zal de vervanger van Setién worden bekendgemaakt.

Volgens verschillende media gaat Koeman dat worden. Hij zou al een principe-akkoord hebben bereikt met FC Barcelona en naar verluidt voert de Catalaanse club maandagavond overleg met de KNVB over de afwikkeling van het contract van Koeman.

Warner Bros. Games Montreal teaset mogelijk nieuwe Batman-game

Warner Bros. Games Montreal heeft een teaser-website en een tweet uitgestuurd om ons blij te maken met een mogelijk nieuwe Batman-game. De teaser-website bevat de tekst "We Have Be3n Expecting You" en er wordt afgeteld naar een nieuwe update die morgen om 17:00 uur moet verschijnen.

Warner Bros. Games Montreal zal op 22 augustus zijn nieuwe game aankondigen op DC FanDome. Het gerucht gaat dat het een Batman: Gotham Knights-game is. Dat er ook een domein 'GothamKnightsGame.com' is geregistreerd versterkt dat vermoeden. Eerder zagen we al een Court of Owls-teken in de vorige teaser, een verhaallijn in de Batman-comic. Nu zit er weer een teken in deze teaser.

Op DC FanDome zou ook RockSteady hun Suicide Squad-game voorstellen.

Abortus voor meisje (10): "Moordenaars, jullie gaan naar de hel!"

In Brazilië hebben grote groepen mensen eindelijk eens wat recht in de wereld gebracht. Een 10-jarig meisje uit São Mateus, in de staat Espírito Santo, bleek daar al bijna zes maanden zwanger te zijn en dacht even een abortus te kunnen ondergaan.

Eerder in de maand kwam de familie van het meisje erachter dat ze zwanger was, waarna niet geheel onterecht een onderzoek ingesteld werd. De vader bleek een oom van het meisje te zijn. Uit haar verklaringen bleek dat hij haar al zeker vier jaar misbruikte. De niet zo beste man is gevlucht en wordt nog altijd gezocht.

Gezien haar situatie was een abortus wettelijk gezien mogelijk, hoewel een rechter daar nog wel het jawoord voor moest geven. Dat kwam en dus kon de abortus plaatsvinden, maar dat gebeurde niet in haar thuisstad: dat was te controversieel en het lokale ziekenhuis weigerde simpelweg om het - we herhalen het nog maar even - 10-jarige verkrachtingsslachtoffer te helpen.

De familie trok naar de staat Pernambuco, ruim tweehonderd kilometer verderop, waar een ziekenhuis haar wel wilde helpen. Zo gemakkelijk ging het echter niet, want een grote groep dappere strijders toog naar het ziekenhuis om eens duidelijk te maken hoe het echt zat: "Moordenaars! Moordenaars! Moordenaars, jullie gaan naar de hel!", chanteerden de verdedigers van het leven dapper.

Dappere strijders

De pogingen van de dappere strijders waren tevergeefs: de familie en de betrokken artsen konden gewoon naar binnen en het zes maanden oude kindje werd vakkundig vermoord. Voor de duidelijkheid: dat is uiteraard het standpunt van de mafkezen die het meisje en alle betrokkenen uitmaakten voor moordenaars, met name komend uit streng katholieke hoek.

Op Facebook wordt hevig gediscussieerd over de situatie, waar de meest walgelijke teksten te lezen zijn: "Sorry, maar ze werd vier jaar lang verkracht en vertelde het nooit iemand? Ik vind het moeilijk te geloven dat ze het niet op een of andere manier fijn vond, veel vrouwen zijn tegenwoordig erger dan honden. Waar ik woon lopen veel 10-jarigen al met twee kinderen in de armen", aldus een lokale politica.

Gelukkig toont het overgrote merendeel van de Braziliaanse gelovigen zich een tikkeltje beter. Men gaat volle bak het verbale gevecht aan met de wappies die het meisje veroordelen en meerdere grote instanties hebben de protesten veroordeeld. De abortus heeft inmiddels plaatsgevonden, het meisje ligt nog ter observatie in het ziekenhuis.

Ghost of Tsushima krijgt multiplayermodus

Uitgever Sony Interactive Entertainment en ontwikkelaar Sucker Punch hebben Ghost of Tsushima: Legends aangekondigd, een online co-op multiplayer-modus die dit najaar als gratis update naar Ghost of Tsushima komt.

Legends is een aparte modus die Jin of de metgezellen van zijn reis niet volgt, maar zich concentreert op vier krijgers: legendes in verhalen die door de mensen van Tsushima worden verteld. De singleplayer-campagne van Ghost of Tsushima richt zich op een open wereld en het verkennen van het eiland, maar Legends heeft locaties en vijanden geïnspireerd door Japanse volksverhalen en mythologieën en de nadruk op coöperatieve gevechten en actie.

Legends is ontworpen als een exclusieve coöperatieve gameplay-ervaring. Je kunt samenwerken met vrienden of via online matchmaking en spelen in groepen van twee tot vier spelers. Elke speler kan kiezen uit een van de vier verschillende personageklassen: de Samurai, Hunter, Ronin of Assassin. Elke klas heeft unieke voordelen en vaardigheden, maar daar vertellen de makers nog niets over.

Met twee spelers kun je een reeks coöp-verhaalmissies spelen die in moeilijkheidsgraad stijgen, voortbouwend op de basis van gevechten uit de singleplayer-campagne, maar met nieuwe magische wendingen. Met vier spelers kun je missies op basis van waves uitvoeren, waarbij je vecht tegen groepen vijanden die Tsushima te bieden heeft, inclusief nieuwe Oni-vijanden met bovennatuurlijke skills.

Als je de Story- en Survival-missies kunt winnen, dan komt er nog een raid voor vier spelers die kort na de lancering van de modus uit wordt gebracht. Deze stuurt jou en je partners naar een geheel nieuw rijk om een brute, angstaanjagende vijand te verslaan.

Ghost of Tsushima is uit op PlayStation 4.

Vijf miljoen downloads en Grookey voor Pokémon Café Mix

De recent verschenen Pokémon Café Mix voor Nintendo Switch en mobiele apparaten is wereldwijd vijf miljoen keer gedownload. Om dat te vieren, ontvangen spelers bonus items als zij tussen 17 augustus 08.00 uur en 30 augustus 07.59 uur inloggen in de game. Gedurende deze periode kunnen trainers 5.000 gouden acorns en drie van elke Whistle ↔ en Whistle ↕ puzzle powers krijgen.

Van 12 augustus tot 26 augustus (onder voorbehoud) zal Grookey ook zijn opwachting maken als een speciale klant. In aanvulling op Grookey’s aanwezigheid in deze beperkte periode, kunnen spelers ook andere Pokémon verwachten die langskomen in hun café.

Pokémon Café Mix is nu beschikbaar voor download voor Nintendo Switch en via de App Store en Google Play.

Pokemon Cafe Mix (Foto: The Pokémon Company International)

Fortnite lacht het laatst met DC-bundel

Warner Bros. Interactive Entertainment, Epic Games en DC kondigen de Fortnite: The Last Laugh-bundel aan: de nieuwste bundel voor Fortnite.

De nieuwe bundel, met DC Super-Villains thema, heeft een adviesprijs van € 29,99 en is vanaf 17 november 2020 verkrijgbaar voor de Xbox One-reeks, inclusief de Xbox Series X, PlayStation 5, PlayStation 4, en Nintendo Switch. Spelers kunnen de Fortnite: The Last Laugh-bundel ook kopen en digitaal downloaden via in-game store en via digitale first-party digital marketplaces.

De Fortnite: The Last Laugh-bundel bevat V-Bucks en 11 spelitems:

 • 1.000 V-Bucks
 • Drie outfits: The Joker, Poison Ivy, Midas Rex
 • Drie Back Blings: Laugh Riot (reactief), Back Bloom, Midas Crest
 • Vier Pickaxes: Bad Joke, The Joker's Revenge, Ivy Axe, Kingmaker
 • Kies een kaart-contrail

Fortnite: The Last Laugh (Foto: Epic Games)

Community-update Civilization 6

Vandaag heeft Firaxis een nieuwe video gedeeld waarin de augustus update van Civilization VI centraal staat. De aankomende veranderingen, aanpassingen en toevoegingen worden op donderdag 27 augustus doorgevoerd. Voor de release organiseert Firaxis een community livestream op woensdag 26 augustus om 20:00.

Naast aanpassingen aan de balans brengt iedere update een nieuwe feature, zoals een scenario, game mode of customization, met zich mee. De update van deze maand bevat de Natural Wonder Picker, Tech and Civic Shuffle Mode en aanpassingen naar aanleiding van de feedback van de spelers.

De Natural Wonder Picker stelt spelers in staat om handmatig de natuurwonderen uit Civilization VI te selecteren die willekeurig op de kaart zullen verschijnen. Deze feature is voor spelers een manier om wonderen te ontdekken die zij nog niet eerder zijn tegengekomen of wonderen uit te sluiten die hun niet bevallen. Dit geeft spelers meer controle over hoe zij de game willen spelen. De basisversie van Civilization VI bevat 12 natuurwonderen. Extra natuurwonderen zijn inbegrepen bij de uitbreidingen. Spelers kunnen alleen de natuurwonderen kiezen waar zij over beschikken.

De Tech and Civic Shuffle Mode voegt een nieuwe dimensie toe aan hoe spelers hun beschavingen kunnen laten ontwikkelen. In deze modus zijn de posities en specificaties van iedere Tech en Civic verborgen. Tegelijkertijd zijn de vereisten en kosten willekeurig gemaakt. De voordelen van het voltooien van een Tech of Civic blijven hetzelfde. Als je bijvoorbeeld Mijnbouw onderzoekt, ontgrendel je mijnbouw verbeteringen en het gerandomiseerde schema is hetzelfde voor alle spelers. Dit leidt tot een eerlijk en gelijk speelveld voor iedereen. Daarnaast introduceert het een element van ontdekking en willekeur waarbij degene die snel reageert en zich vlot kan aanpassen wordt beloond.

Naar aanleiding van feedback van spelers komen er een aantal aanpassingen naar Civilization VI. Deze bevatten veranderingen aan branden in bos- en regenwoudgebieden waardoor deze langer blijven branden voordat ze in een afgebrande staat veranderen. Daarnaast komen er ook kleine aanpassingen aan de effecten van de Government Plaza. Een volledig overzicht van de details kun je tijdens de release op 27 augustus vinden in de patch notes.

De augustus update is één van de vele gratis updates in de algemene content roadmap voor Civilization VI en is op donderdag 27 augustus voor iedereen te downloaden die in het bezit is van het spel.

Jagex gaat in zee met Shadow Warriors-makers Flying Wild Hog

Jagex kondigt vandaag aan dat het een overeenkomst heeft gesloten met Flying Wild Hog om een nieuw multi-format-living-game uit te brengen. Dit is de eerste titel die wordt uitgegeven door Jagex Partners, de third-party-publishing-divisie van de makers van RuneScape.

De nieuwe titel lanceert in 2021, maar spelers krijgen al eerder toegang tot de game met de geplande open en gesloten beta-fases. De game wordt gebouwd met behulp van Unreal Engine 4 en wordt een multiplayer-actie-RPG-ervaring in een sciencefictionuniversum. De release vindt plaats op het nieuwe publishing-platform van Jagex, dat voortkomt uit de bijna twee decennia aan ervaring die Jagex heeft opgedaan met het aanbieden van live-game-services.

Flying Wild Hog is opgericht in 2009 en heeft meer dan 250 medewerkers in studio's in Warschau, Krakau en Rzeszów te Polen. De studio is vooral bekend van Hard Reset en de Shadow Warrior-serie. Het werd vorig jaar overgenomen door de private-equity-firma Supernova Capital LLP, opgericht door voormalig Splash Damage CEO Paul Wedgwood.

Jagex, vooral bekend door RuneScape, bestaat al bijna twintig jaar en lanceerde in 2018 Jagex Partners om games uit te geven en operationele diensten te leveren die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van third-party-studio’s. Centraal in het aanbod staat de toegang tot een dienstenpakket voor het uitgeven van live-games, inclusief gebruikersacquisitie, digitale marketing, systemen voor analyses en gebruikersinzichten, ontwerpen voor het genereren van inkomsten en community-leiderschap.

Trump doneert 100k aan restauratie standbeelden

Diverse standbeelden in de Verenigde Staten liggen de laatste tijd onder vuur van voornamelijk extreemlinkse actiegroepen, zoals Black Lives Matter, die vinden dat standbeelden van patriottische Amerikanen niet thuis horen in het land. Zelfs standbeelden van Jezus Christus zijn gevandaliseerd.


Trump Makes Statues Great Again (Foto:  Joe Raedle/Getty Images)

Ook moesten standbeelden van Christoffel Columbus eraan geloven, vanwege iets met indianen die door hem het onderspit dolven of zoiets. Er gingen zelfs stemmen op om Columbus' standbeeld dan maar te vervangen door het standbeeld van een trotse indianenleider, maar aangezien de ene indianenstam toentertijd de andere indianenstam probeerde uit te moorden, kon men waarschijnlijk niet tot uitsluitsel komen welke dan daarvoor te nemen.

En dan is daar president Donald Trump. De president had bij zijn aanstelling al beloofd dat hij zijn verplichte jaarsalaris van 400.000 dollar volledig zou doneren aan goede doelen. Nadat hij eerder honderdduizend dollar van zijn salaris al doneerde aan de strijd tegen het coronavirus, heeft de opperbevelhebber bevolen dat eenzelfde bedrag gedoneerd gaat worden aan het herstellen van standbeelden.

Trump is fel tegenstander van het vernielen en vernietigen van standbeelden en vindt juist dat zij onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis zijn en die geschiedenis moet je niet uitwissen. Hij kondigde in juni dan ook een decreet aan, dat belangrijke standbeelden en monumenten moet beschermen.

In het decreet schreef The Donald dat "de belangrijkste doelwitten, in de campagne van gewelddadige extremisten tegen ons land, openbare monumenten, gedenktekens en standbeelden zijn. Hun selectie van doelen onthult een diepe onwetendheid over onze geschiedenis, en wijst op een verlangen om zonder onderscheid alles te vernietigen dat ons verleden eert en elke suggestie dat ons verleden de moeite waard is om te eren, te koesteren, te onthouden of te begrijpen uit te wissen."

Tegelijkertijd schroefde Trump de maximale gevangenisstraf voor het vernielen van een belangrijk standbeeld tot maximaal tien jaar op.

Seizoen 6 van Apex Legends start morgen

Apex Legends Seizoen 6 - Boosted start morgen met de nieuwe Legend, Rampart, het geheel nieuwe Crafting-systeem, het energiewapen met de toepasselijke naam The Volt SMG, een nieuwe Battle Pass vol met exclusieve content en nog veel meer.

Respawn heeft een trailer uitgebracht die de unieke vaardigheden van Ramya "Rampart" Parekh belicht, die bewijzen dat de aanval echt de beste verdediging is. De beste modder van de Outlands kan haar team helpen met de volgende vaardigheden:

 • Modded Loader (passief) - groter magazijn, verhoogd warmtecapaciteit en sneller herladen en opladen bij gebruik van LMG's en de minigun
 • Amped Cover (tactisch) - Bouw een muur die een volledig bedekkende ampex-muur gebruikt die inkomende schoten blokkeert en uitgaande schoten versterkt
 • Emplaced Minigun "Sheila" (Ultimate) - Plaats een machinegeweer met een hoge munitiecapaciteit, maar een lange herlaadtijd, die iedereen kan gebruiken

De Battle Pass van Seasons 6 bevat nieuwe en exclusieve content voor spelers, waaronder skins, muziekpakketten, laadschermen, charms, nieuwe skydiving-emotes en Holo-sprays.

Apex Legends Season 6 - Boosted wordt uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Embleem voor boeddhistische geestelijk verzorgers

Het militaire uniform van de boeddhistische geestelijke verzorgers is vanaf vandaag verfraaid met een eigen embleem. Het herkenningsteken toont het Dharmachakra-wiel, een belangrijk symbool binnen de levensbeschouwelijke en religieuze stroming.

Het wiel staat voor de door Boeddha ontwikkelde weg naar vrijheid via een 8-voudig pad. Het volgen van dat pad helpt bij het ontwikkelen van een kalme geest en bij het omgaan met de voortdurende veranderingen in het leven, zo is de gedachte. Het hart van het wiel toont 3 met elkaar verbonden vormen. Die verbeelden Boeddha (leraar), Dharma (de leer) en de Sangha (gemeenschap van leerlingen).

Diensten Geestelijke Verzorging
De Boeddhistische Geestelijke Verzorging maakt sinds 1 mei deel uit van de Diensten Geestelijke Verzorging bij Defensie. De eenheid draagt onder meer bij aan het welbevinden van militairen, burgerpersoneel, veteranen en het thuisfront. De geestelijk verzorgers van Defensie handelen vanuit een katholieke, protestantse, humanistische, joodse, hindoe, islamitische of boeddhistische traditie, opleiding en vorming.

Baretembleen boeddhistische geestelijke verzorgers (foto: Ministerie van Defensie)
Baretembleen boeddhistische geestelijke verzorgers (foto: Ministerie van Defensie)

Démare klopt Ewan in tweede rit Tour de Wallonie

De tweede etappe in de Tour de Wallonie is gewonnen door Arnaud Démare. De Fransman van Groupama - FDJ was in de massasprint te snel voor klassementsleider Caleb Ewan en Daniel McLay. Ewan blijft wel aan de leiding in de Belgische rittenkoers.

De tweede etappe in de Tour de Wallonie was er een voor de sprinters. Tussen Frasnes-lez-Anvaing en Wavre moesten de renners 172 kilometer afleggen en lange tijd reed er een vroege kopgroep van zes vooruit, maar bij het ingaan van de laatste 25 kilometer was het zestal alweer ingerekend en kon het peloton zich opmaken voor een massasprint.

Voordat we aan de sprint begonnen moesten verschillende renners al afhaken. Mark Cavendish moest het peloton laten gaan en ook Sam Bennett zou niet mee sprinten voor etappewinst na mechanische pech. Voordat de verwachte massasprint er zou komen probeerde Philippe Gilbert het in de laatste tien kilometer nog wel op een kort klimmetje. Hij kreeg drie renners met zich mee, maar na vijf kilometer werden ze alweer gepakt en moest een massasprint de beslissing brengen.

In die massasprint trok Lotto Soudal de kaart van Caleb Ewan. De Australiër, die de eerste etappe had gewonnen, werd afgezet door zijn ploeg en begon als eerste aan de sprint. Hij leek op weg naar een nieuwe zege, maar in de laatste honderd meter kwam Arnaud Démare er nog over en won makkelijk de tweede etappe voor Ewan, die daarmee wel de leiderstrui behoud in de Tour de Wallonie.

Morgen nieuwe Nintendo Indie World

Nintendo heeft voor morgenavond een nieuwe Nintendo Indie World aangekondigd, waarin indie-titels in het licht worden gezet die onderweg zijn naar Nintendo Switch.

De presentatie begint om 18:00 uur Nederlandse tijd en duurt zo'n twintig minuten.

Sports Story uitgesteld voor onbepaalde tijd

Sidebar Games heeft Sports Story, de opvolger van populaire indie-hit Golf Story, uitgesteld. Via een in-game monoloog van Coach (één van de games uit het spel) wordt het nieuws gebracht.

Er is meer tijd nodig om de game af te maken, dus is de game uitgesteld. Officieel hadden we nog geen release date, maar hiermee lijkt 2020 in ieder geval niet haalbaar.

Sports Story is in ontwikkeling voor Nintendo Switch.

Ook Halep niet op US Open vanwege coronapandemie

Simona Halep is de volgende tennisster die vanwege de coronapandemie heeft afgezegd voor de US Open die eind deze maand in New York van start gaat. Halep, de nummer twee van de wereld, is de zesde speelster uit de top-10 die niet meedoet.

Ashleigh Barty (Aus,1), Jelina Svitolina (Rus,5), titelhoudster Bianca Andreescu (Can,6), Kiki Bertens (7) en Belinda Bencic (Zwi,8) meldden zich al eerder af.

Titelverdediger Rafael Nadal doet niet mee bij de mannen. Novak Djokovic liet vorige week weten dat hij er wel is. Door een knieblessure ontbreekt Roger Federer.

Bestuur 50PLUS wil ANBO-voorzitter Liane den Haan als lijsttrekker

Het bestuur van 50PLUS draagt Liane den Haan voor als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Daarmee passeert het bestuur partijprominenten als Kamerleden Corrie van Brenk en Leonie Sazias. Ook gaat de partij hiermee in tegen de zelf opgestelde regels dat de lijsttrekker al minimaal een jaar lid moet zijn, De Haan was zelfs überhaupt nog geen lid van de partij.

Na maanden van onrust was het tijd voor rust en goed nieuws bij 50PLUS. Daarvoor was good old Jan Nagel aangesteld als tijdelijke voorzitter om de Kamerverkiezingen van maart 2021 mee voor te bereiden. De vraag is of dat met deze opmerkelijke voordracht gaat lukken.

Er meldden zich veertien kandidaten voor de functie van lijsttrekker van de ouderenpartij waaronder Kamerleden Sazias en Van Brenk en Rotterdamse raadslid Ellen Verkoelen. Volgens partijvoorzitter Nagel waren ook zij goede kandidaten maar het bestuur ziet toch meer in Den Haan die directeur is van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO).

Nagel noemt De Haan "niet altijd onomstreden, maar wel altijd rechtdoor". Dat ze niet onomstreden is kan kloppen, in 2015 lag ze als directeur overhoop met diverse lokale afdelingen van de ANBO. Haar ervaring met ruziënde ouderen kan ze prima gebruiken bij 50PLUS, die partij kent een lange geschiedenis van onderlinge ruzies.

"We moeten op het gebied van inkomen, wonen en gezondheid laten horen dat het anders moet. De veranderingen die nodig zijn, gaan niet snel genoeg. Ik zal me als eerste gaan inzetten voor een goed pensioen", zo vertelde de 52-jarige Den Haan lezen we op NOS.nl.

FVD Statenlid Flevoland vertrekt, zetel blijft leeg

Het was even rustig aan het Forum voor Democratie-front maar er stapt weer eens een Statenlid van de partij op. Maxim Gortworst legt zijn taken als Statenlid in Flevoland neer omdat hij het niet meer kan combineren met zijn werk. Aangezien de kieslijst van Forum uitgeput is zal de zetel leeg blijven. Dit alles is zeer opmerkelijk omdat Gortworst werkt voor FVD in Amsterdam en de partij kantoorwerk voor de gemeenteraadsleden daar belangrijker vindt dan de positie van volksvertegenwoordiger in Flevoland.

In 2019 werd Gortworst in de Provinciale Staten in Flevoland gekozen dankzij het enorme succes van de partij tijdens de provinciale verkiezingen. Hij moest vervolgens met spoed van Amsterdam naar Flevoland verhuizen omdat er geen andere kandidaten op de lijst over waren die de achtste zetel konden bezetten. Forum werd destijds de grootste partij van het land, maar daar is tegenwoordig niet veel meer van over. Forum is al negen Statenleden kwijt en bungelt onderaan de middenmoot bij de recente peilingen.

Dat Gortworst en de FVD ervoor kiezen dat zijn werk als fractieondersteuner van de twee zetels tellende Forum-fractie in Amsterdam belangrijker is dan dat van door de bevolking gekozen Statenlid is opmerkelijk voor een partij die de democratie hoog in het vaandel heeft staan. Zeker aangezien de zetel leeg zal blijven. Op de kieslijst van Forum voor Democratie in Flevoland prijken nog twee namen maar die zitten al in de Provinciale Staten van Noord-Holland.

Van de acht zetels die Forum in 2019 behaalde in Flevoland heeft de partij er nu nog maar zes over. Eerder vertrok Cornelis van den Berg al bij de partij, hij heeft zich inmiddels aangesloten bij de Partij voor de Toekomst van Henk Krol en Henk Otten.

COVID-19 gaat nu echt te ver, minder koffermeisjes bij Miljoenenjacht

Winkels dicht, horeca dicht, scholen dicht, trouwen zonder familie, geen bezoek bij opa en oma, alleen moeten sterven. Het is een imposante opsomming van maatregelen om de verspreiding van COVID-19 te beperken. Maar niets van dat alles komt ook maar enigszins in de buurt van de maatregel die SBS6 heeft moeten nemen om de opnames van het programma 'Miljoenenjacht' mogelijk te maken.

Bij de vage kennissen van NU.nl koppen ze vandaag een bericht met 'Minder koffermeisjes bij jubileumseizoen Miljoenenjacht door coronarichtlijnen'. Het gaat verdorie nu wel heel erg ver met al die maatregelen. In plaats van de gebruikelijke 26 lekkere wijven staan er nu nog maar acht beeldige deernes te pronken met hun gouden koffertje. De lucky acht krijgen er een hoop werk bij, zo blijkt. "Zodra een van haar koffernummers wordt genoemd, loopt het koffermeisje naar de standaard en opent zij de koffer." Uit wiskundige berekeningen blijkt dat ieder koffermeisje gemiddeld verantwoordelijk zal zijn voor ongeveer 3 en een kwart koffer.

Een niet bestaande kijker van het programma laat desgevraagd aan FOK! weten dat hij de maatregel begrijpt maar het erg jammer vindt. "Je volgt zo'n programma letterlijk jaren en je hebt dan echt een band met die meiden. Ik denk dat de kijkersbeleving heel anders zal zijn. Ik bedoel, met 18 mooie dames minder dan normaal wordt het aftrekken toch een gok. Zit er wel wat voor je bij vanavond".

Naast het in de WW-trappen van 18 van de 26 koffermeisjes, is er nog iets veranderd aan de opzet. Zo zijn er veel minder deelnemers aanwezig in de zaal. Gebruikelijk zijn dat er 50 per wijk. In de nieuwe opzet nog maar 5. Linda de Mol blijft het helaas presenteren.

Doodgeschoten verwarde man (23) was Instagram-bekendheid in Duitsland

De Duitse man die afgelopen donderdag in Amsterdam door de politie is neergeschoten, blijkt een bekende fitness influencer te zijn. Dat meldt AT5 op haar website. Samuel Seewald, bekend onder de naam Sammy_bkr, heeft 170.000 volgers op zijn Instagram pagina.

Op Twitter zijn veel condoleances verschenen voor de Duitse influencer en op zijn laatste post op Instagram stromen de reacties binnen. Volgens het Duitse blad Bild heeft de vader van de man op internet gezegd dat de Amsterdamse politie zijn zoon heeft vermoord.

Agenten zagen afgelopen donderdag hoe de verwarde man met een mes rondliep in de omgeving van Honselersdijk. Volgens de politie dreigde hij om zichzelf te verwonden met het mes. Na herhaaldelijk waarschuwen liep Seewald op de agenten af. Toen de agenten hem wilden aanhouden stak hij volgens de politie om zich heen. Hij zou daarbij een agent in een kogelvrij vest hebben geraakt.

Op de beelden is te zien hoe de politie met een politiehond hem probeert te overmeesteren en uiteindelijk zijn drie schoten te horen. Vrijwel direct daarna overleed de Duitser, reanimatie mocht niet meer baten. Waarom Samuel Seewald met een mes rondliep is nog onduidelijk. Maar hij zou al sinds woensdag vermist zijn. Omdat er politieagenten bij zijn betrokken, doet de Rijksrecherche onderzoek.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Do you want to live a fulfilled life with no regrets? Then start following your heart

Een bericht gedeeld door S Δ M M Y | BAKER 🌊 (@sammy_bkr) op7 Aug 2020 om 10:06 (PDT)

Sam Fisher is terug... in Rainbow Six: Siege

Ubisoft heeft het nieuwe seizoen van Rainbow Six: Siege onthuld. Het derde seizoen van het jaar heet Operation Shadow Legacy en voegt Sam Fisher, de hoofdrolspeler van de Splinter Cell-games, toe als speelbare operator.

Sam zal in de game bekend komen te staan als Zero, zijn nieuwe codenaam. Zero zal het aanvallende team versterken met zijn Argus Launcher, een afvuurbare camera die zich door een muur kan boren en vervolgens beide kanten van de muur in de gaten kan houden. Naast de nieuwe operator belooft Operation Shadow Legacy op meerdere vlakken de meta compleet op te schudden. Enkele aanvallers krijgen toegang tot een nieuwe secondary gadget, een nieuw soort breaching charge dat ook een gat kan blazen in metalen muren. Daarnaast worden de sights en scopes van vrijwel alle wapens gewijzigd, waar voorheen alleen normale sights en een 3x ACOG scope beschikbaar waren, worden er nu ook 1,5x, 2x en 2,5x scopes toegevoegd, al zullen niet alle wapens toegang krijgen tot de nieuwe sights.

Ook het eerder aangekondigde Ping 2.0 zal het komende seizoen zijn opwachting maken. Het nieuwe systeem zou het nog makkelijker moeten maken om te communiceren met je team, door onder andere in staat te zijn gadgets van tegenstanders en medespelers gemakkelijk te kunnen pingen. Afsluitend krijgt de ranked map Chalet een complete rework om de map meer gebalanceerd te maken.

Operation Shadow Legacy komt over enkele weken naar Rainbow Six: Siege voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Geldboete voor juwelier

Bij een juweliersbedrijf in regio Den Haag zijn in september 2019 onrechtmatigheden vastgesteld. In zeventien gouden ringen stond niet het juiste waarmerkteken en twee ringen bevatten een te laag goudgehalte om als goud verkocht te mogen worden.

Het gaat om overtredingen van de Waarborgwet die werden geconstateerd bij controles door het Agentschap Telecom. Daarop werd een onderzoek ingesteld. Na hercontroles had de juwelier alles weer op orde. Om die reden is de zaak buiten de strafrechter om afgedaan met een geldboete van 10.000 euro.

Hoofdrollen historische dramaserie De Stamhouder bekend

Sallie Harmsen, Gijs Scholten van Aschat, Marcel Hensema, Robert de Hoog en Matthijs van de Sande Bakhuyzen vertolken de hoofdrollen in de verfilming van Alexander Münninghoffs alomgeprezen autobiografische boek De Stamhouder. Diederik van Rooijen tekent voor de regie. De opnames van de achtdelige historische dramaserie staan gepland vanaf het najaar tot en met de lente van 2021. AVROTROS zendt De Stamhouder naar verwachting eind volgend jaar uit op NPO 1.

De Stamhouder vertelt het verhaal van Alexander Münninghoff (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) die eind jaren ‘60 als een blok valt voor de zelfverzekerde, vrijgevochten Ellen (Sallie Harmsen). Wanneer hij na een mooie liefdesnacht bekent dat zijn vader, Frans Münninghoff (Robert de Hoog, als jonge Frans, Marcel Hensema als oude Frans), tijdens de oorlog een SS’er was, reageert Ellen echter afwijzend. Haar familie heeft zwaar geleden onder de oorlog. Ze verdwijnt uit zijn leven… om er een goede maand later weer in te verschijnen. Ze is zwanger. De twintigers willen het kind houden en besluiten te trouwen. Maar dan wel op voorwaarde dat Alexander afrekent met zijn duistere familieverleden. Alexander komt erachter dat hij maar bitter weinig weet over zijn ouders en grootvader (Gijs Scholten van Aschat).

De Stamhouder wordt geproduceerd door Chantal van der Horst (Column Film) in samenwerking met AVROTROS. Het scenario is in handen van Rik D’hiet.

Nederlandse economie groeit weer vanaf het derde kwartaal, maar de klap zal nadreunen

In de basisraming, die ervan uitgaat dat er geen grootschalige nieuwe contactbeperkingen nodig zijn, krimpt de economie in 2020 met 5%, gevolgd door 3% groei in 2021. De werkloosheid loopt op richting 7% in 2021. Dit blijkt uit de zojuist gepubliceerde concept-MEV van het Centraal Planbureau (CPB). Deze raming vormt voor het kabinet het startpunt voor de afrondende besluitvorming over de begroting 2021. In deze raming is overeengekomen beleid tot en met eind juli opgenomen. Dit betekent dat in de raming nu nog is aangenomen dat het steunbeleid niet wordt gecontinueerd in oktober. De ontwikkeling van de pandemie is zeer bepalend voor de vooruitzichten op herstel. Om die onzekerheid recht te doen, is ook een scenario opgenomen waarin opnieuw grootschalige contactbeperkingen van kracht worden. In zo’n scenario krimpt de economie ook in 2021 en loopt de werkloosheid op tot 10%.

Pieter Hasekamp, directeur CPB: “Ten opzichte van sommige andere landen is Nederland minder hard getroffen. Maar geen misverstand: deze klap is ongekend hard, en moet zich nog grotendeels laten voelen. Werkloosheid en faillissementen reageren met vertraging op de crisis, die klap moet eigenlijk nog komen. Voor baan- en inkomenszekerheid maakt het daarbij enorm uit in welke sector je werkt. Overigens is het nu meer dan ooit van belang om voorbij het bbp te kijken. Burenhulp, familiebezoek, thuisonderwijs: het laat zich allemaal niet in economische groeicijfers vangen. De coronacrisis heeft grote gevolgen voor zaken die raken aan de kwaliteit van het bestaan: we missen het vieren van een bruiloft of jubileum, de theater- en concertpodia zijn leeg, en er zijn grote zorgen over eenzaamheid in verpleeghuizen.”

De statische koopkracht stijgt in 2020 als gevolg van reeds overeengekomen loonstijgingen, een gematigde inflatie en lastenverlichting in doorsnee met ruim 2%. In 2021 is de loonontwikkeling, en daarmee de koopkrachtstijging, meer gematigd. Maar bij de interpretatie van deze cijfers dient bedacht te worden dat ontslagen en weggevallen omzet van zelfstandigen voor een groot aantal mensen een sterk inkomensverlies veroorzaken en dat de overheid een deel van de loonkosten heeft overgenomen.

De overheidsfinanciën hebben door de steunmaatregelen en de lagere belastinginkomsten een flinke klap gehad, maar zijn niet in gevaar. De steunmaatregelen leiden in de basisraming tot een ongekend begrotingstekort van 7% in 2020. In 2021 herstelt het tekort tot 4%. De overheidsschuld stabiliseert in de basisraming op 60% bbp en loopt in het ‘tweedegolfscenario’ op tot 73% bbp ultimo 2021, nog altijd onder niveaus die als riskant worden gezien. Hierdoor, en gezien de conjuncturele situatie, ligt het niet voor de hand om nu maatregelen te treffen die het tekort beperken.

Op Prinsjesdag publiceert het CPB de Macro Economische Verkenning (MEV). In die raming is alle besluitvorming in de begroting 2021 verwerkt. Het CPB zal in de MEV ook nader ingaan op de gevolgen van de coronacrisis op ongelijkheid. Op Prinsjesdag verschijnt tevens een actualisatie van de Middellangetermijnverkenning, die de verwachte economische ontwikkeling in de komende kabinetsperiode beschrijft.

Amsterdammer pleit voor statiegeld op al het afval: 'Bewezen dat het heel goed werkt'

Vanaf 2021 gaat Europa kleine plastic wegwerpproducten zoals plastic borden, bestek en rietjes verbieden. Sommige mensen pleiten echter voor een nog extremere aanpak van de afvalproductie, zo ook Amsterdammer Reinder Rustema, volgens de website van AT5.

Rustema is maatschappelijk ondernemer en hij is de petitie returnto.eu gestart, waarmee hij pleit voor de invoering van statiegeld op al het afval. Volgens hem is het invoeren van statiegeld namelijk dé oplossing van het afvalprobleem: 'Dan gaat het altijd terug naar de fabrikant, en ben je er vanaf.

Ook draagt het invoeren van statiegeld volgens Rustema bij aan het verduurzamen van verpakkingen: 'De fabrikant had het afval ontworpen om het afval te laten worden, maar als het weer bij hen terugkomt zal dat afval voortaan anders ontworpen worden, zodat het opnieuw verkocht kan worden.'

Ook andere Amsterdammers zien het afval in de stad als een probleem en volgens hen kan statiegeld op verpakkingen dan ook best een goed idee zijn: 'Op het moment dat er statiegeld op zit, gaan mensen er bewuster mee om, want dan kost het geld en je betaalt er al van tevoren voor.'

Volgens Rustema kan de gemeente Amsterdam een handje helpen bij een stap richting de oplossing van het afvalprobleem: 'Stel dat een miljoen Europeanen een handtekening onder de petitie zetten, dan moet de commissie hierop een reactie geven. Als de gemeente het initiatief neemt en haar inwoners oproept de petitie te ondertekenen, zitten we zo aan die miljoen.'

Inzet BOA's in Utrechts buitengebied

Wie gaat recreëren in de Utrechtse natuur kan een toezichthouder buitengebied tegenkomen. Deze BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) beschermen de natuur en zorgen voor veilige recreatie. Ze treden op tegen overtredingen van de openstellingsvoorwaarden van natuurgebieden zoals loslopende honden, mountainbiken buiten de routes, paardrijden buiten ruiterpaden, maar ook tegen stroperij, illegale (drugs)afvaldumpingen en crossers.

De BOA’s landelijk gebied werken samen met terreinbeherende organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Utrechts Landschap, Recreatie Midden-Nederland en particuliere landgoedeigenaren onder de vlag van het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht. Zij surveilleren regelmatig met alle betrokken partijen in een gebied, inclusief met de politie.

Opnieuw 2 jaar gevangenisstraf voor gewapende overval

Een 35-jarige man heeft vandaag opnieuw twee jaar gevangenisstraf gekregen. Hij heeft een gewapende overval gepleegd op een casino op een vakantiepark. Het gerechtshof legt daarmee dezelfde straf op aan de man als de rechtbank Limburg.

Op 12 mei 2017 ging de man een casino van een vakantiepark binnen. Hij gaf een medewerker achter de balie een briefje, waarop stond dat de medewerker geld moest geven aan de man, en dat hij anders op hem zou schieten. Tegelijkertijd toonde de man onder zijn shirt een pistool. Nadat de medewerker een geldbedrag aan de man had gegeven, vertrok hij. Overige aanwezige klanten hebben niets van de gewapende overval gemerkt.

Standpunt van de verdediging
Volgens de verdediging was de gewapende overval een wanhoopsdaad van de man. Hij zag geen uitweg meer voor zijn financiële problemen. Inmiddels krijgt de man hulp van diverse instanties, waaronder de reclassering en een werkcoach. De verdediging pleitte daarom voor een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk en daarbij een taakstraf van 240 uur.

Oordeel van het hof
Het hof gaat niet mee met het voorstel van de verdediging. Gezien de ernst van het feit en de gevolgen ervan voor de medewerker legt het hof opnieuw twee jaar gevangenisstraf op aan de man. Het hof vindt daarnaast dat er geen sprake is van een doorleefd spijtgevoel bij de verdachte, maar heeft bij de strafoplegging wel rekening gehouden met het feit dat de man zichzelf uiteindelijk heeft gemeld bij de politie. Daarmee heeft hij verantwoordelijkheid genomen voor zijn daad. Dat was voor het hof reden om niet de eis van het openbaar ministerie te volgen om drie jaar gevangenisstraf op te leggen.

Zomervakantie regio Noord voorbij, scholen beginnen weer

Leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs in de stad moeten vanaf deze week weer naar school. In de Regio Noord, waartoe Amsterdam behoort, is de zomervakantie officieel voorbij, dit meld AT5 op haar website.

Hoewel docenten, ouders en kinderen voor de zomervakantie al hebben kunnen wennen aan de coronaregels rondom het onderwijs, zal de start van het schooljaar voor sommigen toch onwennig voelen. Zo mogen kinderen op veel basisscholen niet door hun ouders naar de klas gebracht worden, maar worden ze door leerkrachten opgehaald bij de hekken van het schoolplein.

Samen in de klas
Leerlingen in het voorgezet onderwijs zitten voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis weer allemaal bij elkaar in de klas. Vlak voor de vakantie mochten ze na twee maanden thuisonderwijs al weer naar school, maar was dat vaak in kleinere groepen en maar voor een of twee dagen per week. Anders is ook dat ze geen 1,5 meter afstand meer van elkaar hoeven te houden, leraren moeten dat weer wel.

Basisschool gemiddeld op 600 meter fietsafstand

De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde basisschool op de fiets is 0,6 kilometer, dat is 0,1 kilometer minder dan met de auto. In de Utrechtse gemeente Eemnes is het verschil tussen fiets en auto het grootst, met 0,4 kilometer in het voordeel van de fiets. Op wijkniveau zijn de verschillen tussen de afstand met de fiets en auto het grootst in Lelystad. Dit blijkt uit nieuwe cijfers over 2019 van de Nabijheidsstatistiek van het CBS, op basis van data van de Fietsersbond.

In de Nabijheidsstatistiek wordt de gemiddelde afstand met de auto berekend tussen woningen en voorzieningen zoals huisartsen, bibliotheken en scholen. Dankzij een nieuwe samenwerking tussen het CBS en de Fietsersbond zijn dergelijke berekeningen sinds kort ook mogelijk voor fietsroutes. Een van de mogelijke toepassingen van deze nieuwe gegevens is het bepalen van de afstand tot de basisschool met de fiets en de auto, en de verschillen hiertussen. Veilig Verkeer Nederland stimuleert schoolgaande kinderen van de basisschool te voet of op de fiets naar school te komen en pleit voor een autoluwe, of nog liever, autovrije schoolomgeving. Ook de Fietsersbond zet zich in voor een fietsveilige omgeving voor basisschoolkinderen.

Gemiddelde fietsafstand per gemeente tussen 0,4 en 1,5 km
In de gemeenten Urk, Schiedam, Amsterdam, Den Haag en Haarlem is de gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde basisschool gemeten voor fietsers met 0,4 kilometer het kleinst. Inwoners van Baarle-Nassau moeten gemiddeld het verst fietsen naar een basisschool: 1,5 kilometer.

Reisvoordeel fiets tegenover auto naar basisschool maximaal 0,4 km
Gemiddeld voor alle gemeenten was de afstand tot de dichtstbijzijnde basisschool in 2019 per fiets 0,1 kilometer kleiner dan met de auto. In 6 op de 10 gemeenten was er geen verschil, in de overige gemeenten was de afstand op de fiets hooguit 0,4 kilometer kleiner dan met de auto. Het grootste verschil treedt op in de Utrechtse gemeente Eemnes, dat qua fietsvoordeel wordt gevolgd door Zeewolde in Flevoland (0,3 km) en Barendrecht in Zuid-Holland (0,2 km).

Grootste verschillen in afstand naar basisschool in Lelystad
Omdat sommige straten niet toegankelijk zijn voor auto’s, maar wel voor fietsen, of juist andersom, kan de afstand tot een basisschool per fiets of met de auto binnen een gemeente sterk verschillen. Zo is het voor bewoners van de wijk Villapark Hollandse Hout in Lelystad gemiddeld 1,5 kilometer fietsen naar de dichtstbijzijnde basisschool, terwijl de afstand met de auto 3,4 kilometer bedraagt. Andersom is vanuit de wijk Warande Noord de afstand op de fiets (2,0 km) juist een stuk groter dan met de auto (1,2 km).

1000 kilo cocaïne tussen ananassen

Tijdens een controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane afgelopen nacht een partij van 1000 kilo cocaïne onderschept. De straatwaarde van deze partij is 75 miljoen euro.

Ananassen
De verdovende middelen zaten verstopt in een container uit Costa Rica en was geladen met ananassen. De container kwam zaterdag 15 augustus aan met een zeeschip uit Antwerpen. De container was bestemd voor een bedrijf in Barendrecht. Het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Afbeelding: Openbaar Ministerie Rotterdam
Afbeelding: Openbaar Ministerie Rotterdam

Winsum is het Allermooiste dorp van Nederland

Winsum mag zich ‘Het allermooiste dorp van Nederland’ noemen. Een deskundige jury koos het Groninger dorp als winnaar uit de Top 5 dorpen die voortvloeide uit de gelijknamige ANWB-verkiezing. 30.000 stemmers vonden ook Elsloo (LB), Oisterwijk (NB), Hollum (FR) en Urk (FL) erg fraai. Maar volgens de jury verdient ‘prachtdorp’ Winsum de titel.

Op donderdag 20 augustus zal ANWB directeur Frits van Bruggen het dorp in het zonnetje zetten tijdens een feestelijke huldiging ter plaatse. Hij reikt dan een bord uit en zal dan het eerste exemplaar van de nieuwe ANWB-uitgave 'De Allermooiste dorpen van Nederland' overhandigen, waarin vijftig prachtige dorpen uitvoerig worden beschreven.

‘Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep, een blauwe ader door de bebouwing. Een prachtdorp!’, oordeelden juryleden Wim Daniëls (cabaretier/ auteur), Jaap Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (ANWB route-expert). Zij beoordeelden de Top 5 op: authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid, de aanwezigheid van monumenten, de verhouding bebouwing/groen en het recreatieve aspect en gaven vijf goede redenen voor de winst van het Groninger dorp:

 1. Het Winsumerdiep en het haventje geven sjeu aan het dorp en lijmt de verschillende dorpsgedeelten (Winsum en Obergum) mooi aan elkaar.
 2. Het dorp toont een gelaagdheid in bouwstijlen: hereboerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw, een negentiende-eeuwse stationsstraat, Amsterdamse School-architectuur, moderne bungalows uit de periode na de Tweede Wereldoorlog.
 3. Het dorpsleven is écht, met een ‘stads’ winkelaanbod en goeie kroegen.
 4. Het centrum is gemoedelijk met die smalle straatjes waaraan een mix aan beeldbepalende gebouwen staat. Van bruggen en molens, tot kerken en dorpshuizen.
 5. Het dorp telt maar liefst 59 rijksmonumenten en vier gemeentelijke monumenten, alsjeblieft!

De ANWB organiseerde de verkiezing van het ‘Allermooiste Dorp’ voor de eerste keer. Al verscheen in 1990 al eens een dikke pil genaamd Dorpen in Nederland, waarin 250 dorpen en stadjes werden beschreven. Nu, dertig jaar later waagde de ANWB zich wederom aan zo’n project en werden de ANWB-leden ingeschakeld bij de selectie van de dorpen. Via anwb.nl kon er gestemd worden op één van de 40 dorpen uit de ANWB-longlist. Ook kon een ontbrekend dorp worden aangedragen. Van de uiteindelijke Top 50 werd het lijvige boek De allermooiste dorpen van Nederland gemaakt. Een boek vol foto’s, historische achtergronden, praktische informatie, lokale gewoontes, regionale gerechten, verhalen van of over dorpsbewoners en fiets- en wandelroutes om de dorpen zelf te ontdekken.

Rechter buigt zich over mondkapjesplicht

In de rechtbank in Amsterdam dient vanochtend het kort geding over de mondkapjesplicht die geldt op enkele drukke plekken in de stad. De zaak is aangespannen door Ab Gietelink, een bewoner en cultureel ondernemer van de Wallen en wordt gesteund door marktkooplieden van de Albert Cuyp en de actiegroep Viruswaarheid.

Op onder andere de Albert Cuyp geldt sinds begin deze maand een mondkapjesplicht. Bezoekers, maar ook bewoners moeten een niet-medisch mondmasker dragen als zij zich in de straat begeven. De plicht geldt ook voor de Kalverstraat, Nieuwendijk, Plein '40-'45 en een gedeelte van de Wallen.

Volgens Gietelink is de mondkapjesplicht een fundamentele inperking van de grondrechten van bewoners, ondernemers en bezoekers op de Wallen en zou een medische noodzaak ontbreken. Eerder al zei Leonard Besselink, een hoogleraar Publiekrecht van de Universiteit van Amsterdam tegen AT5 dat het weigeren van het dragen van een mondkapje in de verplichte gebieden niet strafbaar is.

Het kort geding tegen de mondkapjesplicht is momenteel bezig en hier live te volgen.

Nieuwe besmetting COVID-19 bij twee nertsenbedrijven

In De Mortel (gemeente Gemert-Bakel) is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld bij nertsen. Het gaat om een nertsenbedrijf met ongeveer 700 moederdieren. De besmetting was aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringssysteem waarbij wekelijks kadavers worden getest op het virus. Ook in Ottersum (gemeente Gennep) is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een nertsenbedrijf met ongeveer 8000 moederdieren. Deze besmetting is aan het licht gekomen door een melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. Beide bedrijven worden zo spoedig mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 33 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Alle besmette bedrijven worden geruimd.

Maatregelen
Ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben samen met de sector pelsdierhouderij en deskundigen sinds 10 juli het hygiëneprotocol aangescherpt. Ook geldt er een landelijk vervoersverbod en wordt door de Faculteit Diergeneeskunde diepgaander onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsroutes.

Daarnaast heeft het OMT-Z – op verzoek van de ministers De Jonge en Schouten – eerder op 17 juli advies gegeven over de situatie bij nertsenbedrijven. Het risico van nertsenbedrijven op de volksgezondheid was volgens het OMT-Z toen onveranderd. Bedrijven dienen zich wel strikt aan de aangescherpte maatregelen te houden om introductie van het virus te voorkomen. Dat betreft de plicht om bezoekers te registreren, de hygiënemaatregelen (zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen) toe te passen en het testregime voor verzorgers met COVID-19 klachten op te volgen. Ook zal het beleid over het testen van medewerkers op nertsenbedrijven nader worden uitgewerkt in samenwerking met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Vervolgadvies OMT-Z
In het advies van 17 juli sprak het OMT-Z de verwachting uit dat door het afgenomen aantal contactmomenten tussen mensen en nertsen na afronding van de intensieve handelingen in juli, én door de recente aanscherpingen van het hygiëneprotocol en het preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen op niet-besmette bedrijven, het risico op besmetting van bedrijven zou afnemen. Het OMT-Z verwachtte dat naar grove schatting nog 6-12 bedrijven positief bevonden konden worden in de 3-4 weken na 17 juli. Het duurt namelijk even om het effect na volledige implementatie van deze maatregelen te kunnen beoordelen. Met de nieuwe bevestigde besmettingen zijn dat er nu acht.

Wanneer er na half augustus nog nieuwe besmettingen onder nertsenbedrijven zouden zijn, adviseerde het OMT-Z om nertsenbedrijven preventief te ruimen, mits de situatie met de verspreiding van het virus onder mensen vergelijkbaar zou zijn met half juli toen het aantal vastgestelde besmettingen onder mensen laag was. Ook stelde het OMT-Z dat als de situatie met de verspreiding van het virus onder mensen in Nederland zou veranderen, dit opnieuw zou moeten worden afgewogen. Het kabinet heeft dit advies als uitgangspunt genomen, en is nu in afwachting van een OMT-Z vervolgadvies om nader in te gaan op de risicobeoordeling en geëigende effectieve maatregelen in het licht van de volksgezondheid.

Stoppersregeling
Het Rijk werkt ondertussen tevens aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Verstappen: "Op Spa verwacht ik geen overwinning"

Na de tweede plek bij de Grand Prix van Spanje verwacht Max Verstappen geen wonderen voor de race in België over twee weken. De Nederlander verwacht geen overwinning op het circuit van Spa-Francorchamps maar hoopt wel weer op het podium te eindigen.

"We proberen ons te verbeteren, maar ook de anderen zitten niet stil. Als je zo dominant als Mercedes bent, gaat dat binnen twee weken niet veranderen", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Ik ben sowieso heel realistisch. Vorige week hebben we gewonnen, maar dan moet je niet direct roepen dat we voor het kampioenschap kunnen vechten. Op Spa verwacht ik geen overwinning, maar als we zo door gaan, kunnen we gewoon mooie punten pakken. We zullen dus zien", zo blikt Verstappen vooruit.

FOK! Wat een weer: buitje?

De dag begint op veel plaatsen met lage bewolking en mistbanken, in het midden en westen plaatselijk ook dichte mist. Mist en lage bewolking lossen in de eerste helft van de ochtend op, waarna er perioden met zon zijn. In de middag ontstaan er opnieuw buien, sommige met onweer en hagel en windstoten tot maximaal 60 km/uur. In de loop van de avond wordt het weer meest droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 23°C aan de kust tot 27°C in het oosten. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag zijn er opklaringen en langs de westkust komt nog een enkele bui voor. De minimumtemperatuur ligt tussen 18°C langs de kust tot lokaal 14°C landinwaarts. De zuid- tot zuidwestelijke wind is zwak tot matig, langs de kust mogelijk vrij krachtig.

Dinsdag zijn er perioden met zon en in de loop van de ochtend ontstaan er stapelwolken. In de middag zijn er vooral landinwaarts enkele buien, soms met onweer. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 22°C aan de kust tot 25°C in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, langs de kust mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Vanmorgen om 9:30 uur, foto vanaf de (te) dure fietsbrug over het NH-kanaal in Purmerend (Foto: Pukeko)
Vanmorgen om 09:30 uur, foto vanaf de (te) dure fietsbrug over het NH-kanaal in Purmerend (Foto: Pukeko)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Setién ontslagen, Koeman gespot op vliegveld Barcelona

FC Barcelona heeft zijn trainer Quique Setién ontslagen. Dat heeft voorzitter Bartomeu bevestigd. 

Daarmee is  de 8-2 nederlaag van de Catalanen tegen Bayern München in de kwartfinale van de Champions League de trainer fataal geworden.

Voor de opvolging van Setién wordt nadrukkelijk gekeken naar de huidige bondscoach van Oranje, Ronald Koeman. Hij werd eerder vandaag gesignaleerd op het vliegveld van Barcelona wat de geruchten alleen maar doet aanwakkeren. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
©FOK.nl e.a.