F1: Uitslag Grand Prix van Oostenrijk

Valtteri Bottas heeft de eerste race van het Formule 1-seizoen 2020 gewonnen. De Fin startte met de Mercedes vanaf poleposition en leidde van start tot finish. Achter hem gebeurde er van alles en dat zorgde voor een verrassend podium met Charles Leclerc en Lando Norris. Max Verstappen viel al in de beginfase uit door elektrische problemen.

Bottas startte vanaf poleposition en was goed weg, met Verstappen achter zich die in de eerste bocht nog even met Norris streed. Laatstgenoemde kreeg echter al snel bezoek van Albon en Hamilton. Op zijn beurt wist Hamilton Albon vrij snel te passeren en naar de derde stek te klimmen.

Ondertussen was Bottas al een stuk weggereden bij Verstappen tot de Nederlander in de elfde ronde met elektrische problemen te maken kreeg en de Red Bull langzaam naar de pits moest rijden. Dit gaf Hamilton plek twee, voor Albon. Iets daarachter streed Norris met Sergio Perez en Leclerc om de vierde plek. Daar weer achter viel Daniel Ricciardo met de Renault stil, terwijl Lance Stroll met een sputterende Racing Point nog enkele ronden doorreed, maar uiteindelijk ook uitvaller werd. Romain Grosjean viel door een spin en een uitstapje ver terug.

De eerste safety car van de dag kwam na 25 ronden naar buiten Kevin Magnussen bij bocht drie zijn remmen zag falen en de Haas daarna achterste voren in het grind belandde. Vanwege de plek besloot de raceleiding tot een SC. Vrijwel alle coureurs kwamen hierdoor naar binnen voor nieuwe banden.

Direct na het vrijgeven van het veld was er een spin van Sebastian Vettel. Leclerc en Carlos Sainz streden om plek zes en Vettel dacht een gat te zien dat er niet was, waardoor hij Sainz raakte en een spin volgde. Verder naar voren verschalkte Perez Norris voor plek vier. Helemaal vooraan opende Hamilton zonder succes de aanval op Bottas. Beide coureurs kregen van Mercedes wel te horen dat een sensor in de versnellingsbak kritieke waarden aangaf en dat ze van de kerbstones af moesten blijven.

Met nog twintig ronden te gaan was er opnieuw een safety car. Eerst ging Romain Grosjean door het grind en werd uiteindelijk uitvaller en vervolgens viel George Russell met de Williams stil op de baan, waardoor de race geneutraliseerd moest worden. Onder meer Albon, Norris en Leclerc maakten hierdoor een tweede stop voor nieuwe banden. Perez schoof hierdoor op naar plek drie.

Na het groene licht was er direct weer een safety car, want nog voor de groene vlag ging de rechter voorband bij de Alfa van Kimi Räikkönen een eigen weg, waardoor de Fin zijn bolide op het gedeelte bij start/finish moest parkeren. Net voor het uitgeven van de SC had Albon Perez verschalkt voor plek drie.

Het betekende dat er een sprintrace van tien ronden tot de finish zou komen en daarin gebeurde er veel. Achter Bottas viel Albon Hamilton aan door de Brit buitenom bij bocht 4/5 in te halen, maar er was te weinig ruimte, waarna de Thai spinde. De Red Bull-coureur zou de finish niet halen, terwijl Hamilton voor het incident een straf van vijf seconden kreeg.

Daarachter haalde Leclerc met de Ferrari eerst Norris in en vervolgens Perez die een straf gekregen had door te snel door de pits te rijden. De Mexicaan verdedigde fel, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven ten opzichte van de McLarens van Norris en Sainz. Daarachter werd Daniil Kvyat door een kapotte band uitvaller, waardoor maar elf rijders de streep haalden.

De ongenaakbare Bottas werd na 71 ronden als eerste afgevlagd, voor Hamilton. De Brit viel door een straf van vijf seconden terug naar plek vier. Charles Leclerc eiste een onverwachte tweede plek op, voor Norris die, bevrijd van Perez, zich in de slotronde naar het podium reed. Achter Hamilton eindigde Sainz op plek vijf, voor Perez, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Antonio Giovinazzi en Vettel. Alleen Nicholas Latify behaalde geen punt.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 V. Bottas Mercedes geen tijd
2 C. Leclerc Ferrari +2.700
3 L. Norris McLaren +5.491
4 L. Hamilton Mercedes +5.689
5 C. Sainz Jr. McLaren +8.903
6 S. Pérez Racing Point +15.092
7 P. Gasly AlphaTauri +16.682
8 E. Ocon Renault +17.456
9 A. Giovinazzi Alfa Romeo +21.146
10 S. Vettel Ferrari +24.545
11 N. Latifi Williams +31.650
DNF D. Kvyat AlphaTauri +4 ronden
DNF A. Albon Red Bull +4 ronden
DNF K. Räikkönen Alfa Romeo +18 ronden
DNF G. Russell Williams +22 ronden
DNF R. Grosjean Haas +22 ronden
DNF K. Magnussen Haas +47 ronden
DNF L. Stroll Racing Point +51 ronden
DNF D. Ricciardo Renault +54 ronden
DNF M. Verstappen Red Bull +60 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 V. Bottas Mercedes 25
2 C. Leclerc Ferrari 18
3 L. Norris McLaren 16
4 L. Hamilton Mercedes 12
5 C. Sainz Jr. McLaren 10
6 S. Pérez Racing Point 8
7 P. Gasly AlphaTauri 6
8 E. Ocon Renault 4
9 A. Giovinazzi Alfa Romeo 2
10 S. Vettel Ferrari 1
11 N. Latifi Williams 0
12 D. Kvyat AlphaTauri 0
13 A. Albon Red Bull 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 37
2 McLaren 26
3 Ferrari 19
4 Racing Point 8
5 Alpha Tauri 6
6 Renault 4
7 Alfa Romeo 2
8 Williams 0
9 Red Bull 0