Halsema: "We hadden dit aantal niet verwacht"

Eerder vanavond schoof burgemeester Femke Halsema aan bij de talkshow OP1 om uitleg te geven over de ontstane situatie eerder vanmiddag bij een demonstratie op de Dam. Halsema vertelde dat de organisatie van de demonstratie 250 tot 300 bezoekers verwachte, ook de politie onderschatte de grootte van de demonstratie.

"Meestal overdrijven die organisaties ook. Dat neemt niet weg dat ik er onrustig over was", zo vertelde Halsema in OP1. "Er was geen enkele verwachting dat het tot deze proporties zou uitgroeien." De burgemeester gaf aan dat de Dam in een ineens vol stroomde. "We werden er enorm mee geconfronteerd."

"Ik ben gaan kijken of het vreedzaam was en hoe de verhouding was tussen de politie en demonstranten", aldus Halsema. "Ik maak me zorgen als ik te veel mensen bij elkaar zie, maar we zien ook beelden van jongeren die ’s nachts uit parken moeten worden gehaald." Zo vertelde de politica die ook onderstreepte dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben.

"Wij kennen de traditie in Amsterdam dat ook grote groepen demonstranten dit doen, soms spontaan, meestal ongehinderd en midden in de stad. Dat recht staat op gespannen voet met de coronamaatregelen die vragen om weinig contact en kleine groepen. Veel Europese hoofdsteden worstelen met dit dilemma", zo legde Halsema haar lastige positie toe.