FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 juni 2020

Halsema: "We hadden dit aantal niet verwacht"

Eerder vanavond schoof burgemeester Femke Halsema aan bij de talkshow OP1 om uitleg te geven over de ontstane situatie eerder vanmiddag bij een demonstratie op de Dam. Halsema vertelde dat de organisatie van de demonstratie 250 tot 300 bezoekers verwachte, ook de politie onderschatte de grootte van de demonstratie.

"Meestal overdrijven die organisaties ook. Dat neemt niet weg dat ik er onrustig over was", zo vertelde Halsema in OP1. "Er was geen enkele verwachting dat het tot deze proporties zou uitgroeien." De burgemeester gaf aan dat de Dam in een ineens vol stroomde. "We werden er enorm mee geconfronteerd."

"Ik ben gaan kijken of het vreedzaam was en hoe de verhouding was tussen de politie en demonstranten", aldus Halsema. "Ik maak me zorgen als ik te veel mensen bij elkaar zie, maar we zien ook beelden van jongeren die ’s nachts uit parken moeten worden gehaald." Zo vertelde de politica die ook onderstreepte dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben.

"Wij kennen de traditie in Amsterdam dat ook grote groepen demonstranten dit doen, soms spontaan, meestal ongehinderd en midden in de stad. Dat recht staat op gespannen voet met de coronamaatregelen die vragen om weinig contact en kleine groepen. Veel Europese hoofdsteden worstelen met dit dilemma", zo legde Halsema haar lastige positie toe.

GroenLinks advies voor demodrammers: Neem de auto, niet OV

Behalve lak aan 1,5 meter voor het 'heilige doel', had GroenLinks vandaag ook even lak aan haar eigen klimaat principes. Kom zo min mogelijk met OV naar Amsterdam. Dat betekent dus één auto per maximaal twee drammers demonstranten die van buiten Amsterdam komen. Tenzij voor het 'heilige doel' ook de inzittende regels genegeerd worden en er gewoon vijf demonstrantjes in de auto geperst worden.

Grapperhaus: "Beelden Dam zijn pijnlijk om te zien"

Minister Ferdinand Graperhaus was niet te spreken over de demonstratie eerder vanmiddag op de Dam in Amsterdam. Het gebrek aan afstand tussen de demonstranten noemt de minister pijnlijk.

"In deze tijd waarin we er als samenleving alles aan doen om het coronavirus onder controle te houden, gaat dit echt buiten de perken", zo verklaarde de minister van Justitie en Veiligheid.

"Voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden en hard hebben gewerkt in deze crisis, zijn deze beelden pijnlijk om te zien", aldus Grapperhaus.

Schoten gelost in Amsterdam, verdachten klemgereden

Buurtbewoners van de Baarsjes in Amsterdam zijn vanavond opgeschrikt door een schietpartij. De politie heeft in totaal acht arrestaties verricht.

Het schieten heeft rond 19:00 uur aan de Admiralengracht plaatsgevonden, ter hoogte van de Pieter van der Doesstraat. Hierbij zijn voor zover bekend geen mensen gewonden geraakt, meldt een woordvoerder van de politie. Kort daarna is een auto klemgereden op de Kingsfordweg en een tweede voertuig is staandegehouden op de A4. Alle inzittenden zijn aangehouden. Ook is er een arrestatie verricht op de kruising van de Jan Evertsenstraat en de Admiraal de Ruijterweg.

Een buurtbewoner van de Admiralengracht hoorde 'verschillende schoten en geschreeuw' waarna ze naar haar voordeur rende om te zien wat er gaande was. Op straat zag ze meerdere jongens wegrennen en veel angstige buurtbewoners. Waarom er is geschoten is nog niet duidelijk, maar er zou een ruzie aan vooraf zijn gegaan. De politie heeft verschillende gebieden tijdelijk afgezet voor onderzoek.

Aanhouding na steekincident in woning

Bij een steekincident in een woning aan de Putstraat in Sittard is maandagmiddag een 26-jarige man uit Sittard gewond geraakt. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Maastricht.

Rond 13.20 uur kreeg de politie de melding van een steekincident. Een ruzie tussen beide personen was de aanleiding voor het incident. De bewoonster is als verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Sprintgrootheid Morrow (84) overleden

Voormalig atleet Bobby Morrow is overleden. De Amerikaan is een van de grootheden in het sprinten, ook al stopte hij op zijn 23e alweer om op de boerderij te gaan werken. Morrow werd 84 jaar oud en stierf in zijn huis in Texas een natuurlijke dood.

Morrow zag de legendarische Jesse Owens als zijn grote held en brak door in 1956 met de sprintdubbel op de Amerikaanse collegekampioenschappen. Later dat jaar was hij van de partij op de Olympische Spelen in Melbourne, waar hij goud won op de 100 meter, gevolgd door goud op de 200 meter.

Tot slot liep hij de Amerikanen als slotloper ook nog eens naar goud op de 4x100 meter, waarmee hij als eerste sinds Owens in 1936 de sprinttriple won. Valeriy Borzov uit de Sovjet-Unie kwam er in 1972 dicht bij met dubbel goud en één keer zilver, Carl Lewis kreeg het in 1984 dan wél voor elkaar, inclusief verspringgoud.

Beelden van Bobby Morrow, die bekend stond als de meest ontspannen lopende sprinter ooit, nog meer dan zijn held Jesse Owens

Pokťmon krijgt nieuw bordspel Battle Academy

The Pokemon Company brengt op 31 juli voor het eerst een Trading Card game-bordspel uit. Spelers leren met dit bordspel de basisprincipes van Pokemon Trading Card Game.

"Battle Academy is bedoeld als eenvoudig te leren en leuk spel voor alle soorten Trainers, onder wie kinderen en ouders die de Pokémon TCG nog niet kennen", aldus J.C. Smith, Senior Director Consumer Marketing bij The Pokémon Company International. "Pokémon heeft het unieke vermogen mensen bij elkaar te brengen. We zien dan ook graag ouders en hun kinderen tijdens hun volgende spelavond Battle Academy spelen, wanneer ze samen plezier beleven aan een van hun favoriete spelmakers en de Pokémon TCG-verzamelkaarten."

Elke Battle Academy-box bevat een speelbord voor twee spelers, drie decks met zestig kaarten, spelregels en spelaccessoires. Daarnaast bevat het spel een codekaart waarmee Trainers de Pokémon TCG digitaal kunnen spelen via de gratis Pokémon Trading Card Game Online-app op iOS- en Android-apparaten en op Pokemon.com.

Pokemon TCG Battle Academy (Foto: Pokemon Company)

Halsema over drukte Dam: "Geen grond om demonstratie te ontbinden"

De demonstratie tegen politiegeweld op de Dam trok vandaag duizenden mensen. Vanwege de enorme opkomst is 1,5 meter afstand houden niet te doen, maar dat is volgens de Amsterdamse veiligheidsdriehoek geen reden om in te grijpen. "Daarvoor is de demonstratie te belangrijk".

Dat maakt burgemeester Halsema zojuist bekend aan AT5. De burgemeester is nu zelf ook naar de Dam, waar naar schatting zo'n 5000 mensen zich hebben gezameld voor de demonstratie.

Halsema: "Ik begrijp dat 1,5 meter afstand houden niet altijd in acht gehouden wordt, maar de demonstratievrijheid is een heel groot goed. Dus ziet de driehoek geen grond om de demonstratie te ontbinden. Daarvoor is de demonstratie ook te belangrijk en zijn bovendien mensen zelf verantwoordelijk."

Baudet wil 1,5 meter bier, geen 1,5 meter afstand

Thierry Baudet, Theo Hiddema en Wybren van Haga waren vandaag in Volendam om de lokale horeca te steunen en actie te voeren tegen de 1,5 meter die we dezer dagen in acht moeten nemen. De heren nemen het er goed van met een flinke voorraad biertjes. Opmerkelijk is wel dat Van Haga, die wel lid is van Forum, maar in de Tweede Kamer weer niet bij het clubje mag horen erbij zit. Thierry houdt niet zo van zetelsrovers, zoals hij kameraad Wybren eerder noemde.

We vermoeden dat Forum voor Democratie trots is op het protest op de Dam vandaag. Daar werd de 1,5 meter-regel massaal aan de laars gelapt.

Duizenden demonstranten tegen racisme en politiegeweld op de Dam

Op de Dam hebben zich duizenden mensen verzameld om te demonstreren tegen anti-zwart politiegeweld in Amerika en Europa. De demonstratie is georganiseerd door meerdere antiracismeorganisaties.

Demonstranten hebben borden bij zich met teksten als 'Black Lives Matter' en 'Racisme? Gewoon stom'. Ook worden toespraken gehouden door verschillende sprekers van de organisatie.

Aanleiding voor de demonstratie is de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd die vorige week in de Amerikaanse staat Minnesota om het leven kwam door politiegeweld. Sindsdien is er veel onrust en zijn er ook rellen in veel Amerikaanse steden. Op deze live-beelden is te zien

Vooraf werd iedereen die wilde komen opgeroepen om een mondkapje of gezichtsbescherming te dragen om eventuele verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook werd verzocht 1,5 meter afstand te houden, maar dit is door de enorme drukte niet te doen. "Afstand houden is onmogelijk", zegt een AT5-verslaggever op de Dam.

Italiaanse F1 GP blijft op 6 september

Langzaam maar zeker lijkt de herziene Formule 1-kalender vorm te krijgen. Nadat er eerder uit Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk groen licht kwam, geeft de burgemeester van Monza aan dat de Italiaanse grand prix gewoon doorgaat op de geplande datum.

"Hoewel veel circuits hebben opgegeven vanwege de moeilijke gezondheidsomstandigheden zal Monza er straks weer bij zijn", aldus burgemeester Dario Allevi in een update op zijn Facebook-pagina, zo lezen op de site van AD Sportwereld.

De wedstrijd zal doorgang vinden op de 6 september, de datum waarop de race ook volgens de oorspronkelijke kalender plaats zou vinden. Het doorgaan moet nog officieel bevestigd worden door de Formule 1-organisatie. Ook deze grand prix zal zonder publiek verreden worden.

Italiaanse F1 GP blijft op 6 september (Red Bull Content Pool)
Italiaanse F1 GP blijft op 6 september (Red Bull Content Pool)

UFC-kampioen pakt Antifa-jeugd aan

Iedereen kent ongetwijfeld wel de extreemlinkse actiegroep Antifa, doorgaans een stelletje ongewassen snotneuzen die vooral met agressie en geweld proberen anti-fascistisch te zijn. Ze zijn vooral herkenbaar aan hun zwarte kleding met uiteraard, en vaak ook wel terecht, gezichtsbedekkende kleding en misschien wat gekleurd hoofd- en okselhaar.

In de Verenigde Staten schijnen ze inmiddels weer aardig actief te zijn nu er door het hele land demonstraties tegen het politiegeweld in de stad Minneapolis gaande zijn naar aanleiding van de dood van George Floyd. Vele aanwezigen van die demonstraties, die vaak uitmonden in rellen, zien Antifa-achtige organisaties rondlopen die het plunderen en ophitsen vaak beginnen.

Lees ook: Trump wil AntiFa als terroristische organisatie bestempelen

Zo ook in Los Angeles, waar de Antifa-kindjes driftig met de spuitbussen bezig waren om populaire anti-fascistische slogans als 'ACAB' (All Cops Are Bastards) of 'Pigs' (varken: scheldnaam voor agenten) op publiek en privaat eigendom te spuiten. Respect voor andermans eigendom hebben de extreemlinksen doorgaans niet zo erg.

In Los Angeles woont echter Jon Jones, MMA-kampioen in de lichtzwaargewichtsklasse bij de UFC. En Jones was op patrouille. Hij betrapte een stelletje gemaskerde boefjes en 'vriendelijk' vroeg hij dan ook of ze hun spuitbussen bij hem in wilde leveren. Luisteren naar autoriteit, zoals anti-fascisten zijn, doen ze natuurlijk niet, dus ze sloegen Jones dan ook met een grote groep gemaskerde boefjes in elkaar.

Dankbaar dat ze niet met een pak slaag naar hun moeder gestuurd werden, leverden de jongetjes hun spuitbussen in.

Gelukkig staan meerdere mensen op tegen dit soort Antifa-tuig. In Washington D.C. werd een in zwart gekleedde ophitser door demonstranten tegen de grond gewerkt en overgedragen aan de politie.

In andere delen van de VS delen leden van Antifa bakstenen uit aan rellende zwarten en rijden daarna stilletjes weg. Gelukkig hadden ze niet op deze heldhaftige dame gerekend.

Waar komen die bakstenen toch vandaan?

Gordon emotioneel na heropening terrassen

De opening van de terrassen is voor voormalig zanger Gordon Heuckeroth een emotioneel moment. Via een filmpje op Facebook neemt hij bezoekers mee naar het terras van één van zijn koffiesalonnetjes. Gordon is zichtbaar geraakt.

"Mensen die spontaan langskomen!", verhaalt Gordon met trillende stem die ook nog eens uitlegt dat bezoekers bij hem op het terras eerst de handen moeten wassen. "Dat zijn de nieuwe regels", zo drukt de o-zo geplaagde voormalig zanger iedereen nog maar eens op het hart.

Met een gebroken stem eindigt hij zijn virtuele rondleiding met de zalvende woorden "Iedereen heeft er weer zin in en is blij en enthousiast. Ja, ik word er wel een beetje emotioneel van eigenlijk. Mijn God, wat een tijd."

Honderd feestvierders houden politie voor de gek

In het Amsterdamse Vondelpark is zondagavond een groep van zo'n honderd man bijeengekomen voor een feestje, inclusief drank en harde muziek. Na tussenkomst van de politie werden de feestelijkheden afgebroken.

De groep hield zich niet aan het samenscholingsverbod, maar dat was in eerste instantie lastig te constateren voor de politie. "Want telkens als we aankwamen gingen ze snel zitten", vertelt een woordvoerder van de politie. 

"Collega's in burger hebben vervolgens kunnen constateren wat er daadwerkelijk gebeurde. Daarna zijn er meerdere eenheden in uniform langsgegaan." Toen die arriveerden waren de feestvierders snel verdwenen. "We hebben dan ook geen boetes uitgedeeld", aldus de politie.

COVID-19: 103 nieuwe besmettingen en 6 doden, totaal 46.545 en 5962

Tot en met 1 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 46.545 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 103 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.744 (+9) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5962 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Hamilton: "F1 is een door blanken gedomineerde sport"

Wereldkampioen Lewis Hamilton staat niet bekend als iemand die zijn mond houdt. De Britse coureur deelde zo ook zijn uitgesproken mening voor de onrust in de VS en de achterliggende oorzaken. Hamilton was via zijn social mediakanalen zeer kritisch op de racewereld.

"Ik zie diegenen die juist nu stil zijn. Juist nu je als ster zou moeten opstaan, blijven juist die mensen stil. Niemand uit mijn sport laat wat horen. Natuurlijk is dit een door blanken gedomineerde sport", zo deelde Hamilton via zijn socials.

"Ik ben een van de weinigen in mijn sport met een kleur en eens te meer heb ik het gevoel dat ik er alleen voor sta. Ik dacht dat jullie nu wel eens zouden zien wat er aan de hand is en er wat van zouden zeggen, maar jullie kunnen niet naast ons staan. Weet echter dat ik weet wie jullie zijn en dat ik jullie zie", aldus een getergde Mercedes-coureur.

De ode aan Jaap van Dissel

"Hoi ik ben Rapper Menno, met vandaag mijn ode aan Jaap van Dissel. De redder van je opa en oma!"

Waarom een ode aan Jaap van Dissel?
“Jaap van Dissel is al maanden de stille held én baas van dit land. Hij is een soort kruising tussen Superman en Kapitein Iglo. Hij is de redder van je opa en oma. We worden steeds ongeduldiger, maar Jaap laat zich niet afleiden van zijn missie.”

Waarom nu?
“Vandaag is het 1 juni, dus level 2 is gehaald. Het is een feestdag, want we mogen vanaf nu weer nieuwe dingen. Bevrijdingsdag kwam wat later dit jaar, maar zonder Jaap van Dissel zaten we nu nog binnen.”

Je gaat voor wereldheerschappij?
“Ja om te beginnen. Ik upload vanaf nu elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur een ode aan iets of iemand. Als het luchtalarm afgaat dan weet Nederland dat er een nieuwe video online is gekomen.“

Ken ik jou niet ergens van?
“Nee, nog niet ;-)”

Man opgepakt voor schietincident Amsterdam

De politie heeft maandagochtend een 29-jarige man uit Amsterdam aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij het schietincident aan de Verbindingsdam in Amsterdam op zondag. Daarbij raakte een 28-jarige vrouw gewond.

De man werd door een arrestatieteam in een woning aan de Borneolaan aangehouden.

Het incident gebeurde gisterochtend rond half zes toen de vrouw met een vriendin vanaf de Borneolaan naar de Verbindingsdam liep om naar de zonsopkomst te kijken. Op de Borneolaan liep een man op straat. Hij oogde verward en riep iets in een buitenlandse taal naar het duo, dat daar verder niet op reageerde.

Willekeurig gekozen
Toen de twee vrouwen op de Verbindingsdam kwamen, stond er ineens een man achter hen, mogelijk dezelfde man die zij eerder op de Borneolaan hebben zien lopen. Hij had een vuurwapen in zijn hand en schoot één van de vrouwen in haar onderlichaam. De vrouw kon zelf de politie bellen. Ze lijkt een willekeurig gekozen slachtoffer.

Daarna ging de man er rennend vandoor in de richting van de Panamakade. De politie startte direct een grote zoekactie naar de dader.

Een uitgebreid onderzoek leidde de rechercheurs uiteindelijk naar een woning op de Borneolaan. Daar werd de verdachte maandagochtend rond 6.00 uur aangehouden. Bij doorzoeking van de woning troffen agenten ook een vuurwapen aan. Het wapen is in beslag genomen, de verdachte ingesloten voor nader onderzoek.

Acht mannen opgepakt na bedreiging op camping

Na een melding van een bedreiging op een camping in het Gelderse Aalst is de politie zondagmiddag in actie gekomen. Er werden acht mannen aangehouden. Het onderzoek begon met de melding dat er op de camping iemand met een wapen bedreigd zou zijn door een groep mannen. De mannen waren alweer vertrokken toen de politie gebeld werd, bij hun vertrek hadden ze de slagbomen van de camping geramd.

Agenten hebben eerst op de camping onderzoek gedaan. Dankzij goede verklaringen van getuigen, kon achterhaald worden met welke auto’s de mannen vertrokken waren. Op drie plaatsen in Nederland konden daarom verdachten aangehouden worden.

In Best werden drie mannen in een auto aangehouden, agenten trokken hun vuurwapens bij de aanhouding. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Op de A2 bij Vught werden ook drie mannen in een auto aangehouden. Twee andere mannen werden in een auto op de A16 bij Rotterdam aangehouden.

Een van de verdachten komt uit Barneveld, de anderen komen uit Brabant. De mannen zijn tussen de 18 en 40 jaar oud. De politie doet nu verder onderzoek naar de bedreiging en de achtergrond hiervan, de verdachten zitten nog vast.

Bioscopen openen de deuren met klassiekers

Het is 1 juni! Terwijl half Nederland hunkert naar een middagje op een terras met een koud drankje zijn vandaag ook de bioscopen weer open. Maar omdat deze de afgelopen maanden gesloten waren zijn er geen nieuwe films uitgekomen, dus je kunt deze eerste week vooral genieten van (iets) oudere titels. FOK! maakte een rondje langs de bioscoopketens om te zien wat er draait.

De meeste bioscopen draaien deze week vooral titels die kort voor de crisis verschenen, of die zouden zijn verschenen. Deze films hebben toen nog niet zo veel publiek getrokken en hoewel sommige titels inmiddels (voor een premiumbedrag) te huur zijn bij de diverse videostreamers, kun je ze nu ook weer gewoon in de bioscoop gaan zien. Denk aan The Invisible Man, The Lighthouse, Onward, Bloodshot, 1917, Little Women, The Hunt of Sonic.

Maar deze eerste nieuwe bioscoopweek wordt door de bioscopen ook aangegrepen om wat oudere en recente klassiekers terug te brengen. Zo heeft Pathé in verschillende bioscopen in het land voorstellingen van Interstellar, Harry Potter and the Deathly Hallows (beide delen), Grease, A Star is Born, Joker, Black Panther, Spider-Man: Far From Home en de Nederlandse versies van The Lego Movie en Despicable Me 3.

 

De bioscopen van Vue vertonen veel van dezelfde titels, maar zij hebben ook Inception, Thor: Ragnarok, The Jungle Book, Dunkirk, Aquaman en Bohemian Rhapsody in het aanbod. Kinepolis lijkt niet met deze trend mee te doen, evenals de meeste kleinere theaters, die gewoon het normale aanbod lijken voort te zetten (er zijn uitzonderingen, zoals het Rotterdamse Kino, maar het gaat te ver om die allemaal te noemen). Maar check vooral de sites van je lokale bioscopen om precies te weten waar er leuke kansen zijn voor het zien van minder recente films op het grote scherm. En als je nog leuke vondsten doet, deel ze vooral in de reacties!

Voor wie niet naar een terras gaat, maar lekker comfortabel in een rustige (want niet te volle) bioscoopzaal wil genieten van films: veel plezier! En anders: cheers!

'Fer krijgt nog beter voorstel van grootmacht uit SŁper Lig'

Besiktas werkt aan de komst van middenvelder Leroy Fer van Feyenoord, zo verzekert de Turkse journalist Ertan Süzgün zondagavond. Eerder deze week maakte Feyenoord Transfermarkt melding van de belangstelling uit Turkije, en volgens Süzgün berust dat bericht op waarheid.

Hij schrijft via Twitter dat Besiktas een verbeterd contractvoorstel heeft gedaan aan Fer, met een 'significante' verhoging van het geboden jaarloon ten opzichte van het eerste bod.

Fer keerde in de zomer van 2019 terug bij Feyenoord en tekende een contract voor een seizoen, met een optie voor een extra jaar. Als Feyenoord die optie licht, dan blijft het salaris van Fer gehandhaafd.

Met de coronacrisis in het achterhoofd is dat echter geen optie voor de club. Feyenoord hoopt evenwel een akkoord te bereiken met de routinier over een nieuw contract. Zelf heeft Fer er geen geheim van gemaakt in De Kuip te willen blijven, maar beide partijen hebben elkaar vooralsnog niet gevonden.

Feyenoord Transfermarkt meldde eerder deze week dat Fer voor drie seizoenen kan tekenen bij Besiktas. Het eerste voorstel van de nummer vijf van de Süper Lig zou voor Fer al een flinke salarisverbetering hebben betekend ten opzichte van zijn contract in Rotterdam.

Met het tweede voorstel gaat Besiktas nog verder. De dertigjarige middenvelder was dit seizoen een belangrijke basiskracht voor Feyenoord, die in totaal 34 officiële wedstrijden speelde en daarin 5 keer scoorde.

Feyenoord en Besiktas weten elkaar in ieder geval goed te vinden. Afgelopen zomer kwam Oguzhan Özyakup op huurbasis over van de Turkse club; Feyenoord wacht af of het mogelijk is om de middenvelder nog een seizoen te huren.

Bovendien meldden diverse Turkse media deze week dat Besiktas belangstelling heeft voor Luciano Narsingh, wiens contract nog een jaar doorloopt. Ook Trabzonspor zou interesse hebben in Narsingh.

Tot slot ligt ook voor Eric Botteghin een overstap naar Turkije in het verschiet: Voetbal International maakte donderdag melding van belangstelling van Antalyaspor, de huidige nummer elf.

NASCAR: Chaos en spanning in Last Great Colosseum

De negende race van het jaar in de NASCAR Cup Series heeft zondagavond weer flink wat chaos opgeleverd. Op de Bristol Motor Speedway, The Last Great Colosseum, bleek weer eens dat een grote en bloedsnelle superspeedway helemaal niet nodig is voor een spannende race.

Brad Keselowski lootte de poleposition en kreeg Aric Almirola naast zich, met Joey Logano en Ryan Blaney op de tweede rij. Een spin van Ryan Newman zorgde al erg snel voor een caution, in de enkele tientallen ronden daarna - het gaat snel in Bristol - volgden twee geplande competition cautions en daarna had Keselowski gewoon nog de leiding.

Blaney nam het heft halverwege de stage in handen en Elliott ging er voorbij, waarmee de volgorde voor de eerste stage bepaald was: Elliott won, voor Blaney en Keselowski. Die drie maakten ook in de tweede stage de dienst uit, tot het halverwege fout ging voor Blaney: hij spinde, kwam er zonder noemenswaardige schade vanaf...tot achterblijver Ty Dillon hem ramde en hem uit de race reed.

Blaney kan inpakken

Niet veel later volgden twee cautions snel achter elkaar: Joey Gase en Bayley Currey kwamen in beeld, dan weten we wel hoe laat het is. Twintig ronden voor het einde van de stage ging het pas echt fout: Ricky Stenhouse Jr - ja, alweer - crashte en nam flink wat anderen mee. Zijn race was voorbij, net als die van de in vorm verkerende Alex Bowman en van de ijzersterke rookies Tyler Reddick en Cole Custer.

Na de door Stenhouse veroorzaakte onderbreking werd het groen gezwaaid, waarna Ryan Preece nog even voor een caution zorgde. De stage kon daarna afgemaakt worden, met wederom winst voor Elliott. Tijdens de pitstops kwamen Denny Hamlin en Kyle Busch naar voren, zij namen de leiding in handen. Met name Busch was lekker bezig, de kampioen sloeg een flink gat, tot Austin Dillon zijn auto in de muur parkeerde: caution.

Een kleine Big One

Hamlin pakte de eerste plek over van Busch, Jimmie Johnson bleef in de buurt en ook de sterke rookie Christopher Bell meldde zich voorin. Busch schoof dan weer door naar plek één en begon een duel met Johnson, de zevenvoudig kampioen die al meer dan honderd races droog staat. Met een dikke zestig ronden te gaan raakte Kevin Harvick de muur, wat voor een caution en dus een nieuwe ronde pitstops zorgde, waardoor iedereen in elk geval tot de finish door kon rijden.

Met Hamlin, Elliott, Johnson, Logano en Busch konden we door voor nog zestig rondjes. Twintig ronden later kwam laagvlieger Grey Gaulding in beeld, caution dus. Die duurde niet al te lang en rap konden we verder...tot het wéér fout ging: Martin Truex Jr viel wat terug, Bubba Wallace duwde Aric Almirola wat omhoog en dat resulteerde in een crash voor met name Truex, Almirola en Michael McDowell.

Weer ging het fout

Hamlin nam bij de herstart wederom de leiding en kreeg dit keer Logano achter zich aan, met daarachter Elliott, Busch en Johnson. Een goede tien ronden voor het einde zat Hamlin er goed bij, maar bij het inhalen van laagvlieger BJ McLeod ging alles door het putje: Hamlin raakte buiten de lijn, tikte de muur aan, spinde en werd daarna nog geraakt door McLeod. Elliott kreeg zo de leiding in de schoot geworpen, Logano leek ook op stoom te zijn en sloot aan.

Elliott greep de macht bij de herstart, maar Logano kwam er onderdoor voorbij. Zo ontstond een pittig duel...té pittig, want de twee drukten elkaar de muur in en vielen ver weg. Opvallend genoeg bleef de race 'groen', waardoor Keselowski de leiding kreeg. Oldies Clint Bowyer en Johnson reden achter hem, maar konden hem niet meer aanvallen en dus was de winst voor Keselowski.

De laatste ronden

Hellevoetsluis ontsnapt aan ramp: koeltrailer gaat in vlammen op naast pompstation

Afgelopen nacht is Hellevoetsluis ontsnapt aan een potentiële ramp. Op het terrein naast een benzinestation vloog namelijk een koeltrailer in brand. De massaal uitgerukte brandweer wist ternauwernood te voorkomen dat de brand oversloeg naar het pompstation. 

De brand brak rond 03:30 uur uit. Vanwege de situatie werd vrijwel direct besloten om op te schalen naar grip1 en een NL-Alert te versturen. Rond 04:45 werd het sein brand meester gegeven. Er moest nog wel ettelijke uren nageblust worden. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand, waarbij brandstichting niet wordt uitgesloten. 

0800-1202, landelijk nummer voor testafspraak coronavirus

Vanaf 1 juni 08.00 uur kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800-1202 om een afspraak te maken voor een test bij de GGD. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur. Voor het afnemen van de testen hebben GGD’en ruim 80 teststraten door het hele land ingericht.

Alleen getest bij klachten
Het telefoonnummer is bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft passend bij het coronavirus. Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen. Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. Voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt een BSN-nummer gevraagd ter identificatie. De beller krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Uitslag testen
Zowel bij negatieve als positieve uitslag wordt er binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Als er sprake is van een besmetting met corona belt de regionale GGD en start het bron- en contactonderzoek. Vanaf het moment dat iemand klachten krijgt, blijft die persoon thuis en is daarmee in isolatie. Personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Mogelijk langere wachttijd bij opstart
De verwachting is dat de eerste dagen veel mensen tegelijk zullen bellen. Het testen en uitvoeren van bron- en contactonderzoek is een vast onderdeel van het werk van de GGD. Maar het uitvoeren op deze schaal is een enorme klus. Hierdoor kan het in het begin wellicht langer duren om een afspraak te maken en getest te worden. Maar GGD’en zullen ervoor zorgen dat iedereen met klachten passend bij het coronavirus zo snel mogelijk geholpen wordt.

Meer informatie
Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800-1351 beschikbaar. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus.

NIF-moskeeen weer open voor maximaal 30 personen

Een woordvoerder van de Nederlands Islamitische Federatie (NIF) laat weten dat bij de NIF aangesloten moskeeën vanaf vandaag weer geopend zullen worden, dat er maximaal 30 moskeebezoekers kunnen komen en dat er in de moskeeën alleen de ochtend-, middag- en namiddaggebedsdiensten zullen plaatsvinden.

Na overwegingen en vergaderingen over de huidige ontwikkelingen, hebben ze op voorwaarde van naleving van de 1,5m- en hygiëneregels besloten dat hun moskeeën met maximaal 30 bezoekers de reguliere gebedsdiensten kunnen uitvoeren. In deze periode zullen de kantines en andere ruimtes gesloten blijven.

Wanneer de tweede proefperiode vanaf 1 juni 2020 verloopt zoals verwacht, zal het op voorwaarde van naleving van de 1,5m- en hygiëneregels vanaf 1 juli 2020 weer mogelijk zijn om in moskeeën met maximaal 100 bezoekers de reguliere gebedsdiensten en de vrijdaggebedsdienst uit te voeren.

In het geval onze moskeeën buiten de reguliere gebedsdiensten geopend zijn, dienen ze zich te houden aan de aanvullende voorzorgsmaatregelen inzake de bestrijding van covid-19. 

18-jarige opgepakt voor doorrijden na dodelijk ongeval

Het 63-jarige slachtoffer van een zeer ernstig ongeval op de Carnissesingel in Rotterdam zondagmiddag is aan het begin van de avond aan zijn verwondingen bezweken. De 18-jarige veroorzaker van het ongeval die was doorgereden, meldde zich rond 19.30 uur aan een politiebureau.

De 63-jarige Rotterdammer fietste die zondag 31 mei omstreeks 14.20 uur over de Carnissesingel, waarbij hij werd aangereden door de bestuurder van een klein model voertuig. Direct na het ongeval, waarbij de man ten val kwam, reed de bestuurder door zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. De automobilist raakte daarbij nog een andere auto. Alle beschikbare eenheden zochten vervolgens mee naar de bestuurder en zijn voertuig. Op de plaats van het ongeval was het kenteken van zijn auto achtergebleven. De verdachte, een 18-jarige man, meldde zich later aan het bureau en vertelde waar zijn auto was achtergelaten. Politieagenten namen het voertuig voor sporenonderzoek in beslag.

Omstanders die het ongeval zagen gebeuren, vertelden tegen de politie dat de man op het moment van het ongeval een ballonnetje aan zijn lippen had. Het rijbewijs van de verdachte is in 2019 ingevorderd vanwege alcoholgebruik en was nog steeds ingevorderd. De verdachte is direct ingesloten voor nader verhoor. Hem wordt het veroorzaken van een dodelijk ongeval ten laste gelegd, waarbij hij na het ongeval doorreed.

De politie komt graag in contact met getuigen die het ongeval hebben zien gebeuren. Daarnaast is de politie op zoek naar getuigen die gezien hebben dat de verdachte zijn voertuig leeg achterliet op de Carnissedreef. Het betreft een grijze VW Polo waarvan de voorzijde door het ongeval beschadigd was. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

De fiets van het slachtoffer (Afbeelding: Team Verkeer Politie Rotterdam)
De fiets van het slachtoffer (Afbeelding: Team Verkeer Politie Rotterdam)

Jongen bekneld tussen twee boomstammen, brandweer schiet te hulp

Een jongen is zondagavond op de Postjesweg in Amsterdam vast komen te zitten tussen twee boomstammen. De brandweer moest eraan te pas komen om de pechvogel te bevrijden.

De jongeman raakte tijdens het buitenspelen bekneld tussen de boomstammen. Zijn vriendje ging direct op pad om hulp in te schakelen, meldt de Politie Amsterdam Nieuw West.

De brandweer moest eraan te pas komen om het kind te bevrijden. Volgens de politie kon de jongen daarna zijn weg wandelend vervolgen en heeft hij niets overgehouden aan het avontuur.

FOK! Wat een weer: zon, zon en nog eens zon

Aloha!  

Daar ben ik weer!  

Dat de zon schijnt mag denk ik voor niemand meer een bijzonderheid zijn. We zitten zeker in het westen al ruim 100 uur boven het zonrecord van 1978 gedurende de lente. Maar ook elders in het land hoeft men over zon niet te klagen. Werkelijk een verpulvering van het record, en dat vind zelfs ik best bijzonder. Toch waren de temperaturen vrij gematigd de laatste dagen. Steeds tussen de 18 en 25 graden en ook de noordoostelijke bries was vrij nadrukkelijk aanwezig. Er werd zelfs over geklaagd.  

De eerstkomende dagen wordt het nog wat warmer, maar er zijn wel wat veranderingen op de weerkaart zichtbaar. Vanuit het zuiden rukt vochtigere en nog warmere lucht op, maar tegelijkertijd komt er vanuit het noorden koele en droge lucht op ons af. Uiteindelijk gaat de koele lucht het wel winnen, maar het is maar de vraag wanneer dat gaat gebeuren. Mogelijk gebeurt dat in het noorden en langs de kust al op woensdag, maar als de depressie westelijker komt te liggen dan blijft het overal nog (vrij) warm. In dat geval koelt het vrijdag pas af.

En wat natuurlijk ook belangrijk is dat is de neerslag. Grote hoeveelheden lijken niet aan de orde, want de meeste activiteit lijkt zich ten zuiden van ons land te gaan manifesteren. Toch zijn dan een paar buien wel mogelijk. In het koele scenario blijft het in het westen en noorden vrijwel droog en valt er alleen in het diepe binnenland een enkele bui. Tot nu toe geven de berekeningen zo'n 10 tot maximaal 20 mm aan. Dat is niet veel, en dan het meeste nog in het zuiden. We zullen zien hoe zich dat de komende dagen evelueert.

Vandaag is het zonnig en warm met maxima tussen de 19 en 26 graden. De wind is oostelijk en zwak tot matig, maar boven water wat sterker. In de avond draait de wind aan zee naar noord-noordoost. 

Tot van de week!  

Meer weer op FOK!

Bloemendaal (Foto: Stephan5)
In Bloemendaal is alles nog behoorlijk groen. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Studentenraad spant kort geding aan tegen UvA over programma online surveilleren

De studentenraad (CSR) van de UvA spant een kort geding aan tegen het college van bestuur van de universiteit. Dit vanwege het gebruik van het surveillanceprogramma Proctorio tijdens online tentamens.

Dat is te lezen in het universiteitsblad Folia.

De software 'surveilleert' tijdens tentamens via een webcam en microfoon op het moment dat de student vanuit huis online een tentamen maakt. Zo signaleert het programma bijvoorbeeld rondslingerende boeken, mensen in de kamer en toetsaanslagen.

De UvA gebruikt Proctorio om fraude te voorkomen. Het programma analyseert de beelden en stuurt verdachte opnames naar de examencommissie, die moet beoordelen of er wel of niet is gesjoemeld.

Gebruik software
De studentenraad spant het kort geding aan om het gebruik van de software; de CSR wil dat studenten de mogelijkheid krijgen om dit te weigeren. De UvA zegt op haar beurt dat ze een 'gerechtvaardigd belang' hebben om de software te gebruiken.

Dat betekent dat de universiteit vindt dat ze geen toestemming hoeven te vragen aan studenten, omdat het belang van het gebruik van de software te groot is en tentamens niet op een andere manier kunnen worden georganiseerd. Zonder het programma zouden studenten bijvoorbeeld studievertraging op kunnen lopen.

Alternatief
CSR-voorzitter Pjotr van der Jagt zegt tegen Folia: 'Er schuilt een groot belang in het tegengaan van studievertraging, maar of alternatieve toetsvormen onmogelijk zijn, dat is een discussiepunt.'

Van der Jagt laat wel weten dat de studentenraad het bestuur niet wil afschilderen als 'boemannen die niets geven om privacy van studenten'. Toch spannen ze een kort geding aan, omdat dit vonnis overgenomen kan worden door andere medezeggenschapsraden. 'Als we hier achter gesloten deuren uitkomen is dat heel fijn, maar dan hebben alleen UvA-studenten er baat bij.'

Uit een rondgang van Folia blijkt dat er tot de zomer nog ruim tweehonderd online tentamens met Proctorio gepland staan. Het kort geding is op donderdag 4 juni om 15.30 uur in de rechtbank in Amsterdam.

Ontslagbesluit brandweerman om lidmaatschap Hells Angels vernietigd

De rechtbank Amsterdam heeft het besluit van de veiligheidsregio om een brandweerman te ontslaan vanwege zijn lidmaatschap bij Hells Angels vernietigd. Volgens de rechter had de veiligheidsregio het ontslag van de brandweerman niet genoeg geconcretiseerd.

De brandweerman werd door het bestuur ontslagen omdat de motorclub strafbare feiten zou plegen en het lidmaatschap niet te verenigen zou zijn met zijn voorbeeldfunctie als hoofdbrandwacht. De veiligheidsregio had de man daarom ontslagen 'wegens ongeschiktheid'.

De brandweerman was al 25 jaar werkzaam bij de brandweer en was daarnaast 20 jaar lid van de Amsterdamse tak van de motorclub. Hij combineerde zijn taak als hoofdbrandwacht met de functie 'road captain' bij de Hells Angels, een bestuursfunctie.

In mei vorig jaar werd het besluit genomen om de brandweerman te ontslaan. Vanaf 23 mei 2020 had hij moeten vertrekken. De brandweerman zelf ging daar niet in mee en maakte bezwaar.

Besluit rechtbank
De rechter vond de zorgen van het bestuur 'niet onbegrijpelijk', maar stelde vast dat deze niet genoeg zijn geconcretiseerd. In de jaren dat de brandweerman lid was van de Hells Angels zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest. Ook was de rechter niet overtuigd van het verweer dat het lidmaatschap bij de motorclub schade zou kunnen toebrengen aan de brandweer. Om die reden is het ontslagbesluit vernietigd en moet het bestuur een nieuw besluit nemen.

Laatste reviews en specials
review
WWE 2K23
special
Random Pics van de Dag #891
special
Random Pics van de Dag #890
review
Simpele superheldenpret met Shazam! Fury of the Gods
preview
Diablo IV
special
Random Pics van de Dag #889
©FOK.nl e.a.