Hoofdverdachte groot ondermijningsonderzoek geschorst

Afgelopen dinsdag, 26 mei, zijn er vier verdachten aangehouden in een groot ondermijningsonderzoek. In het onderzoek werden op verschillende plaatsen zoekingen gedaan en o.a. 39 voertuigen en dure horloges in beslaggenomen.

Op de zogenoemde klapdag op 26 mei 2020 werden er onder andere doorzoekingen gedaan in Alblasserdam in een bedrijfspand aan de Newtonweg, een woning aan het Gangboord in Papendrecht en in Sliedrecht bij een bedrijfspand aan de Gantelweg en twee woningen aan de Kerkbuurt en de Beethovenstraat.

Later op de dag volgde er nog een doorzoeking op de Frijdastraat in Rijswijk. Op deze locaties werd met speurhonden en door financieel rechercheurs gezocht naar geld en ander bewijsmateriaal. Bij deze doorzoekingen werden diverse voertuigen, dure horloges, administratie en gegevensdragers in beslag genomen. Daaronder een Mercedes AMG, Tesla en Bentley en horloges van merken als Rolex, Hublot en Audemars Piquet.

In Alblasserdam werden 6 huurauto’s inbeslaggenomen en later op de dag in Rotterdam nog eens zo’n 20 huurauto’s. Op de Beethovenstraat in Sliedrecht werden onder andere 268 stuks munitie gevonden en in beslag genomen. Op de Kerkbuurt in Sliedrecht bleek sprake van spookbewoning. In totaal waren er op 26 mei 70 medewerkers in touw geweest met dit onderzoek.

Vier verdachten
Donderdag zijn twee verdachten, een 28-jarige vrouw en een 32-jarige man uit Sliedrecht gehoord en heengezonden, zij zijn dinsdag aangehouden wegens medeplichtigheid aan witwassen en/of wapenbezit en blijven verdachten in het onderzoek.

Van de twee hoofdverdachten, een 50-jarige man en een 55-jarige vrouw uit Papendrecht is de vrouw vrijdeg heengezonden. Ook zij blijft nog verdachte. De 50-jarige man is vrijdag voorgeleid en door de rechter-commissaris geschorst onder voorwaarden, zo mag hij Nederland niet verlaten. Om daar zeker van te zijn moet de verdachte zijn paspoort inleveren. Ook moet hij zich beschikbaar houden voor politie en justitie. Beide Papendrechters werden afgelopen dinsdag aangehouden op verdenking van witwassen.

Onderzoek
Begin 2019 kwam bij de politie informatie binnen over een autoverhuurbedrijf in Alblasserdam. Voor het bedrijf stonden al lange tijd een grote hoeveelheid elektrische (deel)auto’s waarmee ogenschijnlijk niet gereden werd en bedrijfsactiviteiten werden niet of nauwelijks waargenomen. Naar aanleiding van die informatie werd een langdurig onderzoek gestart, met als uiteindelijke resultaat de actiedag van afgelopen dinsdag.

Het onderzoek duurt voort, alle vier de aangehouden personen blijven verdachten in het onderzoek.

Afbeelding: Politie Drechtsteden Buiten
Afbeelding: Politie Drechtsteden Buiten