FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 mei 2020

Striptekenaar van Joop Klepzeiker overleden

Striptekenaar Eric Schreurs is op 61-jarige leeftijd overleden aan hartfalen. Schreurs is vooral bekend van de stripboeken over antiheld Joop Klepzeiker.

Schreurs tekende in de jaren ‘80 tot aan begin jaren ‘00 in totaal 19 stripboeken over de grof gebekte en seksistische Klepzeiker. In 2002 won hij de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.

Eenvoudige zege Bayern München op Fortuna Düsseldorf

Bayern München heeft zaterdag opnieuw goede zaken gedaan op weg naar de achtste landstitel op een rij. In eigen stadion won de Beierse club met 5-0 van Fortuna Düsseldorf.

De thuisclub kwam na een kwartier spelen op voorsprong. Een schot van Benjamin Pavard ging via Fortuna-speler Mathias Jörgensen achter de doellijn. Even later was het Pavard zelf die scoorde: 2-0.

Vlak voor rust viel het derde doelpunt. Na een lange aanval via Robert Lewandowski, Joshua Kimmich en Thomas Müller wist eerstgenoemde de bal in het net te werken.

Binnen tien minuten na rust bepaalden Lewandowski en Alphonso Davies de eindstand op 5-0.

De 19-jarige Joshua Zirkzee mocht een kwartier voor het einde van de wedstrijd invallen maar kon geen groot gevaar creëren voor het doel van Fortuna.

SpaceX stuurt mensen de ruimte in, poging twee

Woensdag lukte het niet, het weer werkte niet mee: de lancering van Demo-2, de eerste bemande SpaceX-missie naar het International Space Station. De boel opnieuw uitleggen schiet niet echt op, daarom verwijzen we graag naar het bericht van woensdag. Alles klopt nog, alleen is het nu zaterdag en staat de lancering gepland voor 21.22 uur Nederlandse tijd! Technisch gezien is alles een 'go for launch', het weer geeft een kans van vijftig procent op het moment. Hieronder zijn de livestreams te bekijken.

NASA's stream

SpaceX's stream

Nasaspaceflight

Everyday Astronaut

Dilrosun helpt Hertha met doelpunt aan zege, Bogarde maakt debuut voor Hoffenheim

Javairô Dilrosun heeft een belangrijk aandeel gehad in de zege van zijn club Hertha BSC. De Nederlandse aanvaller maakte de openingstreffer tegen Augsburg in de met 2-0 gewonnen wedstrijd.

Dilrosun maakt halverwege de eerste helft de openingstreffer in Berlijn door in een scrimmage van een meter of vijf raak te schieten. In blessuretijd maakte de Pool Krysztof Piatek er nog 2-0 van. Door de zege stijgt de Berlijnse club naar de negende plaats in de Bundesliga en heeft nog altijd kans op Europees voetbal.

In die strijd moet Hertha BSC wel afrekenen met 1899 Hoffenheim. Het team van Alfred Schreuder wist met 0-1 te winnen van Mainz 05. Bij Hoffenheim maakte Melayro Bogarde zijn debuut. Met twee dagen na zijn achttiende verjaardag werd de jonge verdediger de jongste Nederlandse debutant in de Bundesliga. Het had een kort debuut kunnen worden voor Bogarde, een neef van oud-international Winston, want na elf minuten maakte de 18-jarige verdediger een behoorlijke harde overtreding op Moussa Niakhaté en kwam met een gele kaart goed weg. In de rust werd Bogarde gewisseld. 

Davy Klaassen pakte onderin belangrijke punten met Werder Bremen op bezoek bij Schalke. Ondanks dat Werder Bremen zeven punten heeft gepakt in de laatste vier wedstrijd staat de ploeg van Klaassen nog altijd op een degradatieplek. Ook Bas Dost had een belangrijke rol bij zijn ploeg. Als invaller stond de spits aan de basis van de winnende goal tegen zijn oude club VfL Wolfsburg.

Uitslagen Bundesliga

Hertha BSC-Augsburg 2-0
Mainz 05-Hoffenheim 0-1
Schalke 04-Werder Bremen 0-1
Wolfsburg-Eintracht Frankfurt 1-2

Boa's schrijven uit protest geen bonnen uit op 3 juni

Op 3 juni gaan de boa's opnieuw actie voeren. De hele dag zullen zij in de grote vier steden geen bonnen uitschrijven. De boa's voeren actie omdat ze vinden dat ze moeten kunnen beschikken over verdedigingsmiddelen als een wapenstok en pepperspray.

'Wij lopen een reëel risico op agressie en geweld', schrijven de Nederlandse BOA Bond en de vakbond BOA ACP in een persbericht. 'Ook al zou de back-up er razend snel zijn, in een paar minuten kunnen wij rake klappen oplopen. Helaas laten meerdere recente gebeurtenissen dat zien.'

De bonden doelen daarmee onder meer op de incidenten in Osdorp en IJmuiden. In beide gevallen werden boa's mishandeld door een een groep jongeren. 'Tijdens de coronacrisis zijn de risico’s nog groter dan gewoonlijk. Wij spreken nu immers per definitie groepen aan en moeten hoge boetes opleggen', zeggen de bonden. Dinsdag demonstreerden de boa's al op de Dam.

De roep om verdedigingsmiddelen duurt inmiddels al jaren. Ruim een jaar geleden ging burgemeester Halsema overstag en diende ze bij minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) een aanvraag in om de boa's in Amsterdam van pepperspray te kunnen voorzien. Toch is dat tot op heden nog niet gebeurd en gaat dat voorlopig ook niet veranderen, zo lijkt het. Grapperhaus liet maandag nog weten dat boa's niet bewapend gaan worden. Op 4 juni hebben de boa-bonden een gesprek met de minister.

COVID-19: 131 nieuwe besmettingen en 20 doden, totaal 46.257 en 5951

Tot en met 30 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 46.257 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 131 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.727 (+5) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 20 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5951 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

SpaceX-prototype klapt uit elkaar

Op de testbasis van ruimtevaartbedrijf SpaceX in het Texaanse Boca Chica is het vrijdag niet helemaal goed gegaan: een van de prototypes klapte op vrij spectaculaire wijze uit elkaar.

Het ging om Starship SN4, met één Raptor-raketmotor aan boord. Er was net een nieuwe 'static fire'-test geweest, voorafgaand aan een mogelijke 150m-hop komende week, waarna een brandstoflekkage ontstond en SN4 vervolgens met een joekel van een explosie uit elkaar werd geknald.

De ontploffing betekent overigens niet per definitie een enorme tegenslag voor SpaceX. Prototypes gaan wel vaker stuk: SN1 werd in februari tijdens een druktest verwoest, SN3 brandde in april tijdens een test op.

Het geeft het bedrijf doorgaans vooral veel data, waar dan weer mee verder wordt gewerkt. NASA-baas Jim Bridenstine noemde dat onlangs nog als een van de sterkste punten van SpaceX: testen, falen, de data gebruiken om verder te bouwen en uiteindelijk vooruitgang te boeken, veel sneller dan andere bedrijven en NASA zelf.

Ondertussen is SN5 volop in aanbouw, met plek voor drie Raptor-motoren. Het Starshipprogramma om zware satellieten met herbruikbare raketten de ruimte in te brengen - en om uiteindelijk mensen naar Mars te brengen - staat volledig los van het Commercial Crew-programma, waar zaterdag - als het weer nu wél meewerkt - twee astronauten mee naar het ISS gebracht worden.

Oeps

Advocaat Khalid Kasem beschuldigd van lekken naar crimineel Taghi

Advocaat Khalid Kasem zou in 2015 informatie uit een lopend strafonderzoek hebben gedeeld met de misdaadorganisatie van Ridouan Taghi.

Dat schrijft het AD. Politie en justitie zouden hiervan overtuigd zijn, laten bronnen rondom het onderzoek aan de krant weten.

In chatgesprekken die NRC Handelsblad donderdag publiceerde van de bende rondom Taghi, wordt gesproken over 'het broertje van Mussa'. Die zou informatie hebben gelekt. Meerdere bronnen bij politie, justitie en in de onderwereld bevestigen aan het AD dat met 'het broertje van Mussa' Kasem wordt bedoeld.

Grootschalig liquidatieonderzoek
Kasem was op dat moment de advocaat van Werner E., een van de hoofdverdachten in het grootschalige liquidatieonderzoek Koper26. Hij zou de informatie hebben gelekt aan Zakaria El H., een andere verdachte.

Omdat E. op het moment van het lek 'in beperkingen' zat, was het zijn advocaat niet toegestaan om met anderen dan zijn cliënt over de zaak te spreken.

Kasem ontkent de beschuldigingen. Tegen de krant zegt hij: "Ik ontken expliciet dat ik hier iets mee te maken heb gehad, daarom was ik ook zo geschokt over de publicatie. Het is mij een raadsel waar dit bericht vandaan komt. Het is in ieder geval niet gebaseerd op feiten."

De Vries & Kasem
Kasem is onder meer bekend als woordvoerder van de familie van Abdelhak Nouri. Ook schreef hij een boek over de voetballer. In 2017 opende Kasem samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries advocatenkantoor De Vries & Kasem.

Gisteren werd bekend dat De Vries opstapt als directeur bij dat kantoor, zijn zoon blijft daar nog wel advocaat. Tegen De Telegraaf zegt hij dat het nieuws over Kasem daar niets mee te maken heeft. "Over het waarom van mijn terugtreden als directeur geef ik volgende week uitleg."

Tom Ellis tekent voor zesde seizoen Lucifer bij Netflix

Tom Ellis zal zijn rol als de duivel nog tenminste een seizoen verlengen. Eerder werd gesteld dat seizoen vijf het laatste seizoen zou worden, maar nu Tom Ellis heeft bijgetekend is een zesde seizoen dus bevestigd.

Eerder dit jaar begon Netflix de onderhandelingen met Warner Bros TV om Lucifer ook na het vijfde seizoen door te laten gaan in een zesde, naar aannemen laatste, seizoen. Na lang en moeizaam onderhandelen heeft Ellis nu getekend. Ook de rest van de cast zal weer van de partij zijn.

De eerste drie seizoenen werden uitgezonden op de Amerikaanse zender Fox. Toen die de serie schrapte kocht Netflix de rechten na protest van fans.

2 'dames' opgepakt na bitchfight waarbij 19-jarige knul gewond raakt

In een woning aan de Capadosestraat in Den Haag zijn vrijdagavond twee vrouwen aangehouden nadat zij met elkaar op de vuist waren gegaan. Een man die tussenbeide kwam raakte gewond aan zijn hand omdat één van de vrouwen een mes in haar handen had.

Omstreeks 23.30 uur kregen agenten de melding dat er iemand gestoken was tijdens een ruzie in de woning. Ter plaatse bleken twee vrouwen ruzie met elkaar te hebben gekregen waarbij ze met elkaar op de vuist gingen. Toen een 19-jarige Hagenaar de ruzie tussen beide vrouwen wilde sussen, raakte hij zelf gewond.

De vrouwen (28 en 55 jaar) zijn aangehouden en hebben over en weer aangifte tegen elkaar gedaan van bedreiging. De man werd voor behandeling van zijn verwonding naar het ziekenhuis vervoerd. De recherche onderzoekt de zaak, waarvan de oorzaak in de relationele sfeer ligt.

Op de vlucht met te veel drank op en zonder rijbewijs

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Dordrecht een 29-jarige man uit Oude-Tonge aangehouden. De man moet nog een gevangenisstraf uitzitten van 209 dagen. De politie was hem op het spoor gekomen na enkele verkeersovertredingen.

Omstreeks 02.00 uur zagen medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid op de A16 bij de wegwerkzaamheden tussen de Moerdijkbrug en Dordrecht een auto rijden met een snelheid die beduidend hoger lag dan daar is toegestaan. Ze zien dat de auto bij Dordrecht vervolgens de N3 volgt en daar liep de snelheid op tot boven de 150 km/uur terwijl er 100 is toegestaan. De auto werd bij de afrit Dordrecht Centrum aan de kant gezet.

De bestuurder kon geen rijbewijs of andere legitimatiebewijs overhandigen. De agenten roken bovendien een alcohollucht bij de man. De blaastest geeft aan dat de bestuurder mogelijk teveel alcohol heeft genuttigd. De bestuurder gaf wel een naam en geboortedatum op maar, omdat de identiteit van de man niet betrouwbaar kon worden vastgesteld werd hij gefouilleerd.

Daarbij werd een bankpasje aangetroffen met een andere naam dan hij initieel had opgegeven. Dit pasje was wel van de bestuurder en hij gaf toe dat hij een valse naam had opgegeven. Toen bleek ook waarom: hij had geen rijbewijs en hij moest nog een gevangenisstraf van 209 dagen uitzitten. De man werd hierop direct aangehouden.

De man kreeg een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs, de snelheidsovertreding, het rijden onder invloed van alcohol en het opgeven van een valse naam. Hij is voor het uitzitten van zijn straf overgebracht naar de gevangenis.

Man draait door en mag zich voor de rechter verantwoorden

Vrijdagochtend is een bewoner van de Spoorlaan in Oudenbosch aangehouden door de politie nadat hij allerlei spullen naar omwonenden had gegooid. Volgens verschillende melders draaide de man helemaal door en gooide hij onder andere een glazen pot naar een buurman. Toen de politie ter plaatse kwam was de situatie weer rustig.

De agenten gingen bij de veroorzaker langs, maar die deed in eerste instantie de deur niet open. Even later koos hij toch eieren voor zijn geld en konden de agenten de man aanhouden en overbrengen naar een politiecellencomplex. Daar heeft de man een verklaring afgelegd. Hij krijgt een dagvaarding en mag zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor zijn gedrag. De politie heeft van verschillende getuigen een verklaring opgenomen over de overlast die de man veroorzaakte.

Man vernielt tuinen met auto en smeert hem

Vrijdagavond is een 25-jarige man uit Zevenbergen aangehouden door de politie. Getuigen meldden dat de man zijn auto had achtergelaten nadat hij met zijn auto door twee tuinen was gereden.

Omstreeks 21.10 uur, zo verklaarden getuigen van het incident, zagen zij de betreffende auto gelanceerd worden nadat deze met hoge snelheid over een verkeersdrempel in de Arembergstraat in Zevenbergen was gereden. Via een tuin kwam de auto vervolgens tot stilstand in de tuin ernaast. Twee inzittenden van de auto renden weg en lieten de auto achter in de tuin.

Door het ongeval zijn geen gewonden gevallen, er was wel een boel materiele schade. Beide bewoners hebben aangifte gedaan van het verlaten van de plaats van een ongeval zonder dat de bestuurder zijn identiteit achterliet.

De getuigen gaven een goed signalement van de verdachte bestuurder door aan de agenten die ter plaatse waren gekomen. Hierdoor kon de man in de Bourgondiëstraat worden aangehouden. De man is overgebracht naar een politiecellencomplex en wordt daar gehoord. Uit onderzoek bleek dat de man geen rijbewijs heeft.

Oud-Playboymodel wil voetbalclub kopen

Ooit van Anamaria Prodan gehoord? Wij ook niet, maar de 47-jarige Roemeense staat schijnbaar bekend als misschien wel de aantrekkelijkste voetbalmakelaar ter wereld, daarvoor poseerde ze onder meer in de Playboy.

In Roemeense media verscheen een bericht waarin werd gevraagd wat ze na de coronacrisis gaat doen en daaruit bleek dat ze plannen heeft: ze heeft een club op haar verlanglijstje staan. Het gaat om FC Hermannstadt uit Sibiu, in het Duits ook wel Hermannstadt genoemd, uitkomend in de hoogste divisie.

De club zit flink in de schulden, maar Prodan liet weten dat ze er toch interesse in heeft. Ervaring met de voetbalwereld heeft ze als makelaar absoluut: onder meer Adrian Mutu stond ooit op haar lijstje, en in 2016 hielp ze Nicolae Stanciu voor een kleine tien miljoen euro van Steaua Boekarest naar Anderlecht. Daarnaast is ze al twaalf jaar getrouwd met ex-international Laurentiu Reghecampf.

Een bericht over een Playboymodel zou zonder foto's natuurlijk niet zo boeiend zijn, dus wijzen we hier even naar haar Instagrampagina.

John Wick heet John Wick omdat Keanu de titel niet kon onthouden

De reeks geweldige actiefilms die we allemaal kennen als John Wick zou eigenlijk Scorn heten maar toen hoofdrolspeler Keanu Reeves de naam voor de zoveelste keer fout de wereld inslingerde en de film John Wick noemde werd besloten de film - vanwege inmiddels alle publiciteit - dan maar zo te noemen.

Schrijver Derek Kolstead vertelt tegen comicbook.com: 'De enige reden dat de film John Wick heet is omdat Keanu hem steeds John Wick bleef noemen'.

De marketingafdeling van de film besefte dat ze inmiddels voor zo'n 4 miljoen dollar aan gratis reclame hadden gekregen en dus werd de film omgedoopt.

Een vierde John Wick film is al wel aangekondigd, maar vanwege Corona liggen alle opnames volledig stil.

John Wick (Scorn)
John Wick (Scorn)

Klimaatverandering: mei is 1,3 graden opgewarmd

Mei is ten opzichte van de klimaatperiode 1951-1980 1,3 graden warmer geworden. Ten opzichte van de vorige normaalperiode (1981-2010) is het 0,3 graden warmer geworden. De nieuwe normaal voor mei is 13,4 graden. Mei is ten opzichte van de klimaatperiode 1981-2010 ook droger en zonniger geworden. Er valt gemiddeld drie millimeter minder en de zon schijnt gemiddeld per maand elf uur meer.

De gemiddelde temperatuur is in mei opgewarmd naar 13,4 graden. In de vorige normaalperiode was dit 13,1 graden. Vergelijken we dit met de klimaatperiode 1951-1980 dan is het 1,3 graden warmer geworden. Overdag is het gemiddelde gestegen van 17 naar 18 graden. In de nacht is het nu gemiddeld 8 graden tegen 7 in de perioden 1951-1980 en 1961-1990.

In mei stijgt de temperatuur gemiddeld genomen op tien dagen naar 20 graden of meer. Ook in de vorige klimaatperiode werd gemiddeld tienmaal een warme dag genoteerd. In de klimaatperiode 1951-1980 steeg de temperatuur op zeven dagen tot boven 20 graden. Zomerse dagen met een temperatuur boven 25 graden komt viermaal voor en dat is één meer dan het vorige normaal. In de klimaatperioden 1951-1980 en 1961-1990 steeg de temperatuur gemiddeld op twee dagen tot boven 25 graden.

Nachtvorst of tropische dagen
In mei 2020 kwam het tweemaal in De Bilt tot nachtvorst. De kans op vorst in de maand mei is net zo groot als de kans op een tropische dag met temperaturen boven 30 graden. Gemiddeld gezien daalt de temperatuur op 0,2 dagen tot onder het vriespunt. Tropische dagen komen gemiddeld gezien ook 0,2 keer voor en in beide gevallen is dat 0,1 keer meer dan in de periode 1981-2010.

Mei is zonniger geworden de laatste jaren, mede ook door dit jaar. De vorige klimaatperiode (1981-2010) scheen de zon gemiddeld 213 uur tegen 224 uur in het nieuwe normaal. Vergelijken we met de periode 1951-1980 dan schijnt de zon negentien uur meer.

Landelijk gemiddeld valt in mei 56 millimeter neerslag. Tijdens de vorige normaalperiode viel 59 millimeter en na april is dus ook mei droger geworden. Toch is het verschil tussen de verschillende klimaatperioden niet groot. In de klimaatperiode 1971-2000 viel ook 56 millimeter en in de periode 1961-1990 viel 55 millimeter. Ten opzichte van de periode 1951-1980 is het echter wel ongeveer zes millimeter natter geworden.

Heerlijk strandweer ... omdat het kan (Afbeelding: Pixabay)
Heerlijk strandweer ... omdat het kan (Afbeelding: Pixabay)

Oplichting via WhatsApp explosief gestegen

Je denkt: dit overkomt mij niet. Toch worden jaarlijks heel veel mensen opgelicht via WhatsApp-fraude. Sinds de coronacrisis is er een enorme toename van deze cybercriminaliteit. In de laatste aflevering van de speciale coronareeks van De Politiepodcast vertelt de 72-jarige Dirk hoe een totale vreemde zich voordeed als zijn dochter via WhatsApp. ‘Als je dochter vraagt om hulp, sta je meteen in de steigers.’

“Goeiemiddag pap, ik heb tijdelijk een nieuw nummer, want mijn telefoon is kapot. Ik heb 'm mee gewassen in de wasmachine.” Zo begint het WhatsApp-berichtje dat de 72-jarige Dirk uit Utrecht eind maart op zijn telefoon ontvangt. Het appje lijkt écht van zijn dochter te komen en Dirk is dan ook niet wantrouwend als zij hem vervolgens vraagt een rekening voor haar te betalen. Wat ie niet door heeft is dat hij doelwit is van een internetcrimineel. Even later maakt Dirk het geld over.

Aangiftes
Het was deze week groot in het nieuws: het aantal aangiftes van oplichting via WhatsApp heeft sinds het begin van de coronacrisis een vlucht genomen. Voor de uitbraak van het virus waren er wekelijks zo’n honderd aangiftes, nu zijn het er zo’n honderd per dag.

Dirk is een van de honderden slachtoffers die opgelicht werd op deze manier. Zoals hem zijn er steeds vaker gevallen van zogenoemde vriend-in-nood-fraude. Adrian Proos werkt voor het Cybercrimeteam van de Politie Midden-Nederland. In de podcast vertelt hij hoe geraffineerd de criminelen te werk gaan en hoe je kunt voorkomen dat je opgelicht wordt.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Taxichauffeur laat zich pijpen tijdens het rijden

En wordt op heterdaad betrapt, zo laat agent Jeroen uit Amsterdam op Twitter weten. Hoewel de haarkleur van zijn vriendin niet vermeld wordt, kunnen we gevoeglijk aannemen dat ze waarschijnlijk blond is .... 

Na een goed gesprek kon het tweetal hun weg vervolgen. 

Hoofdverdachte groot ondermijningsonderzoek geschorst

Afgelopen dinsdag, 26 mei, zijn er vier verdachten aangehouden in een groot ondermijningsonderzoek. In het onderzoek werden op verschillende plaatsen zoekingen gedaan en o.a. 39 voertuigen en dure horloges in beslaggenomen.

Op de zogenoemde klapdag op 26 mei 2020 werden er onder andere doorzoekingen gedaan in Alblasserdam in een bedrijfspand aan de Newtonweg, een woning aan het Gangboord in Papendrecht en in Sliedrecht bij een bedrijfspand aan de Gantelweg en twee woningen aan de Kerkbuurt en de Beethovenstraat.

Later op de dag volgde er nog een doorzoeking op de Frijdastraat in Rijswijk. Op deze locaties werd met speurhonden en door financieel rechercheurs gezocht naar geld en ander bewijsmateriaal. Bij deze doorzoekingen werden diverse voertuigen, dure horloges, administratie en gegevensdragers in beslag genomen. Daaronder een Mercedes AMG, Tesla en Bentley en horloges van merken als Rolex, Hublot en Audemars Piquet.

In Alblasserdam werden 6 huurauto’s inbeslaggenomen en later op de dag in Rotterdam nog eens zo’n 20 huurauto’s. Op de Beethovenstraat in Sliedrecht werden onder andere 268 stuks munitie gevonden en in beslag genomen. Op de Kerkbuurt in Sliedrecht bleek sprake van spookbewoning. In totaal waren er op 26 mei 70 medewerkers in touw geweest met dit onderzoek.

Vier verdachten
Donderdag zijn twee verdachten, een 28-jarige vrouw en een 32-jarige man uit Sliedrecht gehoord en heengezonden, zij zijn dinsdag aangehouden wegens medeplichtigheid aan witwassen en/of wapenbezit en blijven verdachten in het onderzoek.

Van de twee hoofdverdachten, een 50-jarige man en een 55-jarige vrouw uit Papendrecht is de vrouw vrijdeg heengezonden. Ook zij blijft nog verdachte. De 50-jarige man is vrijdag voorgeleid en door de rechter-commissaris geschorst onder voorwaarden, zo mag hij Nederland niet verlaten. Om daar zeker van te zijn moet de verdachte zijn paspoort inleveren. Ook moet hij zich beschikbaar houden voor politie en justitie. Beide Papendrechters werden afgelopen dinsdag aangehouden op verdenking van witwassen.

Onderzoek
Begin 2019 kwam bij de politie informatie binnen over een autoverhuurbedrijf in Alblasserdam. Voor het bedrijf stonden al lange tijd een grote hoeveelheid elektrische (deel)auto’s waarmee ogenschijnlijk niet gereden werd en bedrijfsactiviteiten werden niet of nauwelijks waargenomen. Naar aanleiding van die informatie werd een langdurig onderzoek gestart, met als uiteindelijke resultaat de actiedag van afgelopen dinsdag.

Het onderzoek duurt voort, alle vier de aangehouden personen blijven verdachten in het onderzoek.

Afbeelding: Politie Drechtsteden Buiten
Afbeelding: Politie Drechtsteden Buiten

Aanvragen van Klein Krediet Corona door kleinere ondernemers mogelijk

De regeling Klein Krediet Corona (KKC), die extra liquiditeit voor het micro-, midden- en kleinbedrijf mogelijk maakt, is goedgekeurd door de Europese Commissie. Daarom is deze coronaregeling voor een financieringsbehoefte van 10.000 tot 50.000 euro sinds gisteren open voor ondernemers. Leningen die vanaf 7 mei 2020 zijn verstrekt en voldoen aan de voorwaarden van de regeling kunnen bovendien vanaf vandaag worden geherfinancierd tegen de voorwaarden van de KKC.

De KKC-leningen, met een maximale reguliere looptijd van vijf jaar, worden verstrekt door banken. Ook niet-bancaire geaccrediteerde financiers kunnen deze verstrekken. Het kabinet maakt 750 miljoen euro extra aan overbruggingskredieten mogelijk voor ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte. De overheid staat voor 95% garant (713 miljoen euro).

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “Juist een kleinere ondernemer kan lastiger aan extra financiering komen of ziet deze optie niet direct als oplossing voor de ontstane problemen door corona. Voor deze groep mkb’ers is de KKC-regeling die vandaag open gaat bij uitstek geschikt. En zo bieden we ook hier welkome hulp in deze voor veel bedrijven pittige tijden.”

Financiers kunnen maximaal 4% van het kredietbedrag doorrekenen aan ondernemers die gebruik willen maken van de garantieregeling. Daarnaast betalen ondernemers aan de Staat een eenmalige premie van 2% als vergoeding. Naar verwachting kunnen tienduizenden ondernemers gebruik maken van de regeling.

De regeling staat open voor ondernemers met een omzet vanaf 50.000 euro die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren, met voldoende terugbetaalcapaciteit en die stonden ingeschreven in de Kamer van Koophandel voor 1 januari 2019. In ieder geval de banken Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos hebben toegezegd leningen via de regeling aan te bieden. Andere financiers die geaccrediteerd zijn voor de coronaregeling binnen de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) mogen de regeling ook aanbieden. Ondernemers kunnen zich voor het gebruik van de regeling melden bij hun financier.

Garantie Rijksoverheid helpt meer kleine ondernemers aan financiering
Het kabinet en de banken willen de toegang tot liquiditeit voor het kleinere mkb verder vergemakkelijken. Het – in verhouding tot de handelingskosten – relatief kleine bedrag waar deze ondernemingen naar op zoek zijn, zorgt ervoor dat dit type ondernemingen doorgaans moeilijk aan financiering komt.

Daarbij komt nog dat het risico voor financiers dat een lening niet wordt terugbetaald door de coronacrisis relatief hoog is. Doordat de Rijksoverheid voor 95% garant staat kan een grotere groep ondernemers aan financiering worden geholpen. Bovendien kan het kredietbeoordelingsproces omwille van de snelheid grotendeels automatisch plaatsvinden.

Het feit dat de financiers nog steeds 5% van het risico dragen, zorgt tegelijkertijd voor een zorgvuldige risicobeoordeling, zodat de leningen worden verstrekt aan in de kern gezonde bedrijven met voldoende terugbetaalcapaciteit. De banken hebben onder meer aangegeven zich te houden aan de Gedragscode Kleinzakelijke kredietverlening.

Voorlopig geen huurkorting voor Vitesse

De kantonrechter wijst de vordering van de Arnhemse voetbalclub Vitesse af om tot 1 september 2020 geen of minder stadionhuur te betalen. Volgens de kantonrechter heeft de club onvoldoende onderbouwd om recht op huurkorting te krijgen.

Vitesse wil tot 1 september 2020 geen of minder huur betalen voor stadion Gelredome. Dat wil de club, omdat zij vanwege de beperkingen in verband met de coronacrisis geen betaald voetbalwedstrijden mag spelen in het stadion. De huurkorting is nodig om haar door de winter heen te helpen, aldus Vitesse tijdens de zitting.

Onvoorziene omstandigheden
De rechter is het met Vitesse eens is dat de beperkingen door de coronacrisis voor zowel de club als voor de verhuurder een onvoorziene omstandigheid vormen. Het is volgens de rechter moeilijk voorstelbaar dat partijen met de mogelijkheid van een zo’n pandemie bij het sluiten van de overeenkomst rekening hebben gehouden.

Huurkorting mogelijk?
Zoals gebruikelijk is in de huurovereenkomst tussen Vitesse en de verhuurder elk recht van Vitesse op huurkorting uitgesloten. Die regel kan worden doorbroken als er onvoorziene omstandigheden zijn waardoor het op grond van de redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is dat Vitesse aan de huurovereenkomst wordt gehouden. Daarvoor gelden strenge eisen.

Onvoldoende onderbouwing door Vitesse
De kantonrechter oordeelt dat Vitesse haar vordering niet genoeg heeft onderbouwd om toch recht op huurkorting te krijgen. Dat geldt voor het door Vitesse gestelde omzetverlies in de verschillende scenario’s die zij schetst. En ook voor de verder niet toegelichte opmerking van de accountant van Vitesse in een recente jaarrekening dat de garantstelling van de enig aandeelhouder inmiddels met een jaar is verkort tot medio 2021. Daarbij speelt ook een rol dat het Vitesse in deze procedure gaat om de huurverplichting over een periode van maar 4 maanden in een tijd van het jaar waarin zij ook onder normale omstandigheden maar beperkt gebruikt zou maken van het stadion voor het spelen van betaald voetbalwedstrijden.

Voorlopig oordeel
In dit kort geding heeft Vitesse een voorlopig oordeel gevraagd in afwachting van de uitspraak van de rechter in een nog aan te spannen gewone procedure. Dat kan Vitesse gewoon doen. De voetbalclub kan daarnaast kiezen om in hoger beroep te gaan, als zij het niet eens is met het vonnis van de kantonrechter dat er nu ligt.

Defensie heft laagvliegroute op

De laagvliegroute voor jachtvliegtuigen Linkroute-10A wordt definitief opgeheven. De route loopt in zuidelijke richting achtereenvolgens door de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Hoewel Linkroute-10A sinds 2002 niet meer werd gebruikt, zorgde de aanwezigheid ervan toch voor planologische beperkingen.

Het aanhouden van de route in opgeschorte toestand had als nadeel dat er geen hoogbouw kon plaatsvinden, zoals windmolens. Ook als de route nooit meer gebruikt zou worden. Wel zou de luchtmacht er dan, indien noodzakelijk, weer gebruik van kunnen maken.

Duidelijkheid
“Defensie heeft rekening gehouden met de belangen van de verschillende regionale overheden en omwonenden. Alles overwegend heb ik besloten om deze route op te heffen. Dit besluit schept duidelijkheid voor de toekomst", aldus staatssecretaris Barbara Visser.

Het gebruik van Linkroute-10A werd in 2002 al opgeschort vanwege geluidshinder en een potentieel gevaarlijke situatie. Dit laatste vanwege de ligging ten opzichte van luchtvaartterrein Drachten. Deze situatie is sindsdien niet veranderd.

Oefengebieden blijven nodig
Linkroute-10A was onderdeel van de beperkte oefenmogelijkheden binnen Nederland. Met het definitief opheffen levert Defensie dus een deel van haar schaarse oefencapaciteit in. Bij de afweging is rekening gehouden met de blijvende oefenbehoefte van de Koninklijke Luchtmacht. “Alleen een goed geoefende krijgsmacht is inzetbaar en daarom zijn en blijven oefengebieden nodig", zegt Visser.

Ze vervolgt: "Om een inzetbare krijgsmacht te garanderen, kan het nodig zijn om in de toekomst nieuwe oefengebieden aan te wijzen. Dit gaat altijd in overleg met betrokken overheden en omwonenden. Defensie is zich er terdege van bewust dat er omwonenden zijn die overlast ervaren van onze oefeningen. We stellen dan ook altijd alles in het werk om dit tot een minimum te beperken.”

ILT handhaaft weer op passagiersrechten vouchers

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) handhaaft voortaan weer op de passagiersrechten rondom het verstrekken van vouchers bij annulering van een vlucht. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 20 mei 2020 de aanwijzing ingetrokken waarmee zij de ILT de opdracht gaf om tijdelijk niet te handhaven als luchtvaartmaatschappijen een voucher gaven in plaats van geld terug.

Dit houdt in dat de ILT erop toeziet dat passagiers een heldere keuze hebben tussen het accepteren van een voucher en terugbetaling binnen zeven dagen. Deze keuze is vastgelegd in de EU-verordening voor passagiersrechten.

Onderzoek
De ILT doet onderzoek naar de gang van zaken rondom de vouchers van luchtvaartmaatschappijen. Dit doet de ILT op basis van de signalen die zij ontvangt. Om op te treden gebruikt de ILT meldingen van passagiers die een klacht hebben ingediend bij de luchtvaartmaatschappij. Met als doel om aan de hand van deze meldingen zicht te krijgen of luchtvaartmaatschappijen de rechten van passagiers rondom het verstrekken van de vouchers voldoende naleven.

Uit meldingen is gebleken dat luchtvaartmaatschappijen verschillend met de vouchers zijn omgaan. Ook verliep de informatieverstrekking door de luchtvaartmaatschappijen niet altijd goed. Luchtvaartmaatschappijen horen passagiers goed te informeren over hun rechten bij annulering van een vlucht en horen de verschillende keuzemogelijkheden aan te bieden.

Rol van de ILT
De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet er in Nederland op toe dat luchtvaartmaatschappijen zich houden aan de Europese regels op het gebied van passagiersrechten. De ILT behandelt geen individuele meldingen of klachten. In Nederland heeft alleen de rechter die bevoegdheid. Wel analyseert en gebruikt de ILT meldingen van passagiers bij de handhaving op het stelselmatig overtreden van regels door luchtvaartmaatschappijen. De ILT kan luchtvaartmaatschappijen sancties opleggen.

FOK! Wat een weer: Veel zon

Vandaag is er veel zon, maar in de middag ontstaan er ook enkele stapelwolken. Het blijft droog en in de avond lossen de stapelwolken weer op. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 19°C op de Wadden tot 25°C in het zuiden. De oost- tot noordoostenwind is matig en neemt in de loop van de middag aan zee en op het IJsselmeer toe naar vrij krachtig.

In de nacht van zaterdag op zondag is het helder. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het noordoosten tot 13°C in Zeeland. De wind komt uit oost tot noordoost en is zwak tot matig.

Zondag overdag ontstaan er stapelwolken en trekt er ook van tijd tot tijd sluierbewolking over. Het blijft droog. In de avond lossen de stapelwolken op. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C op de Wadden tot 23°C in het zuiden. De wind wordt noordoostelijk en matig, aan de kust in de middag mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Klapmongeaul was bij een van de waaien in de polder van Eemnes
Klapmongeaul was bij een van de waaien in de polder van Eemnes 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.