FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 mei 2020

Rechtenhouders Belgische competitie willen geld terug

Net als in Nederland is ook in Belgie besloten de voetbalcompetitie te beeindigen. Waar in Nederland rechtenhouder FOX besloot het laatste kwart van de televisiegelden gewoon over te maken willen de Belgische rechtenhouders echter een deel van het al eerder overgemaakte voorschot terug dat ze betaald hadden voor het gehele seizoen.

Provider Telenet heeft een laatste oproep gedaan het bedrag terug te storten, anders volgt mogelijk een rechtzaak. Ook de andere twee partijen, Proximus en VOO, willen hun geld terug. "Het is nu immers duidelijk dat een derde van de wedstrijden van het seizoen, waaronder de erg aantrekkelijke play-offs, niet gespeeld zal worden", aldus de verklaring van de drie betrokken partijen.

Overigens zijn de drie vanaf volgend seizoen geen houder meer van de uitzendrechten. Die komen dan in handen van een andere partij, Eleven Sports.

Motorrijder (23) na dollemansrit aangehouden

Zondagmiddag ontaardde een aanrijding tussen een motorrijder en een auto in een achtervolging en de aanhouding van een 23-jarige Rotterdammer. De man was in eerste instantie zelf geen betrokkene bij het ongeval, maar viel bij de afhandeling de bestuurder van de auto lastig. Bij zijn levensgevaarlijke vlucht over onder andere fietspaden en busbanen, zonder oog voor verkeerslichten en maximum snelheden, reed hij ook nog een gemeentelijk handhaver aan, die op zijn dienstfiets meehielp bij het lokaliseren van de verdachte. Het slachtoffer raakte daarbij gewond aan zijn hand.

Agenten gingen rond 17.00 uur naar de Noordersingel in Barendrecht, waar een aanrijding had plaatsgevonden tussen een auto en een motor. Tijdens de afwikkeling daarvan, het invullen van de schadeformulieren, ontstonden woorden tussen de betrokkenen en een grote oploop van motoren en automobilisten die zich ermee wilden bemoeien. Agenten stuurden de omstanders weg en probeerden hen op afstand te houden. Een van hen, een man met een motor, bleef daarna op een afstandje staan wachten, maar zodra de bestuurder van de auto wegreed, ging hij hem achterna. De bestuurder besloot daarom terug te rijden naar de plek van het ongeval, waar nog politie was. De motorrijder reed tegen het verkeer van de Meerwedesingel in een fietspad op en verdween via de straat Bergen tussen de bedrijfspanden.

De informatie werd natuurlijk direct gedeeld met alle eenheden in de omgeving, en ook met de gemeentelijke handhavers die in dienst waren. Een van hen die met zijn fiets op het bedrijventerrein aanwezig was, spotte hem in een steeg bij een bouwmarkt. In zijn haast om weg te komen, reed de verdachte tegen de fiets van de handhaver aan. Die raakte daarbij gewond aan zijn hand, zijn kleding en dienstfiets raakten flink beschadigd.

De verdachte zette zijn vlucht op hoge snelheid voort over de Verbindingsweg, door de bussluis, over de Voorweg en toen via een fietspad en een busbaan de IJsselmondse Randweg op. Hij reed hard door rood de Schaapherdersweg op, en daar, net over het kruispunt eindigde zijn dollemansrit. Toen hij over het gras het fietspad weer op wilde scheuren, hield de motor het voor gezien. Met twee lekke banden en gedeukte velgen moest hij opgeven en konden de agenten, die er vanwege het roekeloze rijgedrag niet vlak achter reden, hem alsnog aanhouden. De motor van de 23-jarige Rotterdammer is in beslag genomen.

Alcoholenkelband landelijk ingevoerd

De Alcoholmeter, een enkelband die via het zweet alcoholgebruik meet, wordt na een aantal succesvolle pilots nu landelijk ingevoerd. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal hiervoor een wetswijziging van het Wetboek van Strafrecht voorbereiden. De Alcoholmeter is een betrouwbaar controlemiddel gebleken voor de naleving van het alcoholverbod en helpt zo alcoholmisbruik, het plegen van misdaden en rijden onder invloed van alcohol te voorkomen. Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Veel geweldsdelicten worden onder invloed van drank gepleegd, zoals geweld bij het uitgaan, voetbal of in huiselijke sfeer. De Alcoholmeter is een effectieve manier om tot gedragsverandering te komen. Daarom wil ik dat de enkelband landelijk ingezet kan worden." Dat zegt minister Grapperhaus.

Mensen die veroordeeld worden, kunnen als bijzondere voorwaarde een alcoholverbod opgelegd krijgen. Nu wordt de naleving hiervan gemiddeld twee keer per week door de reclassering gecontroleerd via een blaastest, bloed- of urineonderzoek. Het is daarmee nu een momentopname, waardoor het alcoholverbod tussentijd overtreden kan worden. Op initiatief van de Stichting Verslavingsreclassering GGZ, het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt daarom sinds 2017 de werking van de Alcoholmeter getest in pilots. Dat is belangrijk omdat de maatschappelijke schade van alcoholmisbruik, waaronder de inzet van politie en justitie en de schade door verkeersongevallen, op 2,3 tot 4,2 miljard euro per jaar wordt geraamd. Samen met de financiële gevolgen voor mensen door verlies van kwaliteit van leven en zelfs voortijdige sterfte loopt de maatschappelijke schade op tot 6,1 miljard euro.

Resultaten
De dragers zijn in het algemeen positief over de invloed van de Alcoholmeter. Zo geeft 74% van de dragers aan dat het dragen van de Alcoholmeter een positieve invloed heeft gehad op hun alcoholgebruik en de bewustwording daarvan. Daarnaast blijkt uit de metingen van de Alcoholmeter dat 71% niet heeft gedronken in de draagperiode, terwijl een deel van hen dat in principe wel mocht. Voor het totaal van alle dragers is op 92% van de dagen dat de Alcoholmeter is gedragen, géén alcohol gemeten. Ook na het dragen lijkt de Alcoholmeter positieve invloed te hebben op het drinkgedrag. Zo geeft 52% van de dragers drie maanden na het verwijderen van de Alcoholmeter aan in die drie maanden niet te hebben gedronken.

Het dragen van de Alcoholmeter lijkt eveneens een positieve invloed te hebben op het delictgedrag van de dragers. Dragers van de Alcoholmeter komen tijdens de draagperiode met 10% minder vaak in de politieregistraties voor dan de controlegroep die alleen urinecontroles ondergaat (51%). Dit verschil blijft bestaan drie maanden na het verwijderen van de Alcoholmeter dan wel na de periode van de urinecontroles (17% tegenover 52%).

Het grootste gerapporteerde nadeel van de Alcoholmeter is het formaat en daarmee het draagcomfort. De dragers vinden de Alcoholmeter te groot en te stug. Sommigen ervaren jeuk, geïrriteerde huid, of blauwe plekken. De leverancier van de Alcoholmeter zal daarom dit jaar een nieuwe band gaan testen.

Landelijke uitrol
Na afronding van het wetgevingstraject kan de landelijke implementatie van de Alcoholmeter van start gaan. Saskia Capello, directeur Verslavingsreclassering: “Wij zijn blij met de resultaten van het onderzoek, dit is een belangrijke uitkomst. De Alcoholmeter in combinatie met reclasseringstoezicht draagt bij aan een veiligere samenleving, de pilot laat zien dat dragers van een Alcoholmeter significant minder delicten plegen. De Alcoholmeter wordt al succesvol ingezet in het buitenland en nu ook in Nederland.”

Willem II moet op zoek naar nieuwe doelman

Timon Wellenreuther gaat Willem II transfervrij verlaten. De Duitse doelman had in Tilburg een aflopend contract en ging niet in op een nieuwe aanbieding.

De nu 24-jarige Wellenreuther kwam in 2017 over van Schalke 04. Na een aarzelend begin ontwikkelde de Duitser zich tot de onbetwiste eerste doelman bij Willem II.

Zijn meest in het oog springende prestatie was het bereiken van de finale van de KNVB Beker in 2019. Tijdens de strafschoppenserie na de verlenging van de halve finale tegen AZ Alkmaar stopte Wellenreuther maar liefst drie van de vijf strafschoppen.

Naar verluidt heeft Derby County interesse in Wellenreuther. De club die getraind wordt door Phillip Cocu speelt in de Championship, het tweede niveau in Engeland.

Tapia vertrekt bij Feyenoord

Het aflopende contract van Renato Tapia bij Feyenoord wordt niet verlengd. Hierdoor komt na ruim vier jaar een einde aan het verblijf van de Peruviaan bij de Rotterdamse club.

Dat Tapia Feyenoord gaat verlaten bevestigde de middenvelder zelf in gesprek met Radio Ovación uit zijn geboorteland: “Op 30 juni loopt mijn contract bij Feyenoord af en de club heeft besloten om de verbintenis niet te verlengen”.

Tapia werd in januari 2016 voor 2,4 miljoen euro overgenomen van FC Twente. In Rotterdam kon de Peruviaan echter nooit volledig overtuigen. In januari 2019 werd hij voor een half seizoen verhuurd aan Willem II.

Dit seizoen kwam hij 26 duels in actie. In totaal speelde Tapia 69 wedstrijden voor de club, waarin hij twee doelpunten en vier assists maakte.

Moskee: 'Buurt moet maar wennen aan gebedsoproep'

Het volume van de gebedsoproepen die vijf maal daags klinken uit de luidsprekers van moskee Taibah, nabij metrohalte Kraaiennest in Amsterdam, is de laatste weken al meerdere keren verlaagd. Dat zegt het moskeebestuur in een reactie tegen AT5.


Lekker bak herrie in Amsterdam (Bron: YouTube/AT5)

Volgens het bestuur zijn er onlangs nieuwe luidsprekers en versterkers geplaatst. "Ruim voor het begin van de ramadanmaand zijn we vanwege de corona maatregelen begonnen met het 5 keer daags oproepen tot het gebed middels de vernieuwde geluidsinstallatie."

Sindsdien kwamen er meerdere klachten binnen bij de moskee zelf, maar ook bij het stadsdeel. Vorige week meldde een buurtbewoner aan AT5: "Het volume waarmee dit gebeurt is zo hard dat het door de wijk en omstreken te horen is. Het geluid galmt door de wijk heen". Maar er zijn ook omwonenden die wel begrip hebben voor de gebedsoproepen. "Ik heb er geen last van hoor. Het is hetzelfde als je een kerkklok hoort, ding-dong, ding-dong."

Het bestuur van de moskee zegt in de eerste week twee klachten te hebben gekregen, waarop het volume van de oproepen werd aangepast. In de weken daarna kwamen er nog twee klachten binnen en werd het geluidsniveau nog een keer verlaagd, zo zegt het bestuur. "Ook moet de buurt natuurlijk ook opnieuw wennen aan het geluid."

Na nog een klacht aan het begin van de ramadan is het volume van de oproepen voor het ochtend- en avondgebed (respectievelijk rond 5.00 uur en 22.45 uur) nog verder aangepast. Het bestuur zegt zelf contact te hebben gezocht met stadsdeel Zuidoost en met de politie. In de laatste twee weken zijn er geen klachten meer binnengekomen, aldus het bestuur van moskee Taibah.

'Onverplichte aanpassingen'
"Wij gaan ervan uit dat de gewenperiode aan de oproep en de diverse onverplichte aanpassingen geen overlast meer veroorzaken." Het bestuur benadrukt dat de gebedsoproepen zijn toegestaan en dat het verlagen van het volume een vrijwillige keuze van de moskee zelf is. Stadsdeel Zuidoost heeft aangegeven deze week opnieuw in gesprek te gaan met het moskeebestuur over de versterkte gebedsoproepen.

Marine bereidt zich weer volop voor op operaties

De ZMS-schepen Evertsen, Johan de Witt, Rotterdam en Van Speijk trainen samen met het Belgische fregat BNS Leopold op de Noordzee en bij Denemarken. De komende 3 weken bereiden beide marines zich voor op operaties in het hoogste geweldsspectrum. Denk aan onderzeebootbestrijding. De schepen zijn vandaag uitgevaren voor oefening Baltic Breeze.

Zr.Ms. Friesland sluit zich iets later bij het vlootverband aan vanwege de inzet in het Caribisch gebied in de tweede helft van dit jaar. Daarom maken ook boardingoperaties deel uit van het oefenprogramma. Daarmee ondersteunt de marine de Kustwacht in het Caribisch gebied.

Vanwege de COVID-19-maatregelen waren sinds maart de (inter)nationale oefeningen geannuleerd of gewijzigd. Om inzetbaar te zijn voor de veiligheid van Nederland en dus getraind te blijven, moeten eenheden van de Koninklijke Marine echter wel blijven varen.

In quarantaine
De bemanningen zijn voor vertrek wel eerst in quarantaine geweest. Verder bezoeken de schepen geen havens om te voorkomen dat het coronavirus wordt opgelopen.

Zr.Ms. Friesland (voor) en Zr.Ms. Evertsen tijdens eskaderreis in november 2019. (Afbeelding: Defensie)
Zr.Ms. Friesland (voor) en Zr.Ms. Evertsen tijdens eskaderreis in november 2019. (Afbeelding: Defensie)

Fallout 4: New Vegas nog altijd in ontwikkeling

Er is een nieuwe trailer verschenen voor de mod Fallout 4: New Vegas, in essentie de hele game Fallout: New Vegas in de engine van Fallout 4. De nieuwe trailer laat helaas niet zoveel zien behalve één van de grappige ontmoetingen die je in New Vegas had met een NPC die kort daarvoor een loterij had gewonnen.

Het project Fallout 4: New Vegas is sinds 2017 in ontwikkeling en af en toe wordt er wat verklapt over de voortgang. Het is onduidelijk of en wanneer het project officieel het levenslicht zal zien. Het zal in ieder geval niet de eerste keer zijn dat een soortgelijk project uiteindelijk op niets uitloopt of door de originele IP-houder in de kiem wordt gesmoord. De modders lijken er in ieder geval nog steeds vertrouwen in te hebben. Als je een beetje handig bent kun je jezelf ook opgeven om mee te helpen aan ontwikkeling, via een officieel formulier of via Discord.

De NPC uit de trailer, Oliver Swanick, was een ex 'powder ganger' en ontmoet de speler in New Vegas in Nipton. Oliver werd een beetje een 'running gag' omdat hij niet zelden na de ontmoeting met de speler enthousiast richting een roedel Radscorpions rent om daar vervolgens uiteengereten te worden.

Onderzoek naar explosie en schietincidenten Rotterdam gaat volop verder

In het onderzoek naar de reeks schietincidenten in Rotterdam heeft de politie vannacht twee verdachten aangehouden. De verdachten zitten vast en worden gehoord. De aanhouding van deze twee verdachten is een belangrijke stap in het onderzoek, dat volop verder gaat.

De verdachten zijn een 21-jarige man en een 20-jarige vrouw uit Amsterdam. Zij zijn vannacht in Amsterdam aangehouden. Twee woningen in Amsterdam zijn vandaag doorzocht. Zij reden in de auto die getuigen kort na het incident op de Jagthuisstraat hadden zien wegrijden. Zij zitten nu vast vanwege hun betrokkenheid bij de reeks geweldsincidenten van afgelopen week. De verdachten worden gehoord. Omdat ze in beperkingen zitten mogen ze alleen contact hebben met hun advocaat.

Explosie
De explosie vond vannacht rond half drie uur plaats. De gevel van de Jagthuisstraat raakte flink beschadigd door het gebruikte explosief. Het pand waar het explosief op gericht was, was al leeg. Het pand was eerder al gesloten, nadat het donderdag 14 mei was beschoten. De bewoners van de omliggende portiekwoningen raakten gelukkig niet gewond. Getuigen zagen na de explosie een auto wegrijden.

Een auto die voldeed aan deze beschrijving werd korte tijd later in Amsterdam gezien. De twee inzittenden werden aangehouden. Sinds vrijdag doet een groot opsporingsteam onderzoek naar de verschillende schietpartijen op de Frits Ruysstraat, Potgieterstraat, Van Galenstraat, Mathenesserdijk en Jagthuisstraat. Dit opsporingsteam buigt zich ook over de explosie van vanmorgen.

Camera's
De schrik in de buurt is na het tweede incident groot. Er worden in de omgeving van de Jagthuisstraat mobiele camera’s geplaatst en de politie zal zichtbaar en onzichtbaar aanwezig zijn.

“We maken ons zorgen over dit fenomeen en geven vol gas om te zorgen dat het stopt. We moeten vol aan de bak om de oplopende reeks schietincidenten te stoppen en de verantwoordelijken te pakken. Dat kunnen we niet alleen, alle hulp van het publiek is welkom. Er zijn vele manieren om met de politie in contact te komen en informatie te delen”, aldus eenheidschef Fred Westerbeke.

De bewuste woning aan de Jachthuisstraat in Rotterdam  (Foto: FOK!)
De bewuste woning aan de Jagthuisstraat in Rotterdam (Foto: FOK!)

Blockchain technologie bij infectieziektebestrijding

Blockchain technologie is in principe een toepasbare techniek om bij het internationaal delen van monsters en data voor infectieziektebestrijding, research & development (R&D Research and Development ), een efficiënt toegangsbeheer, en de traceerbaarheid en controleerbaarheid te versterken. Recente ontwikkelingen in blockchain technologie kunnen helpen om complexe administratieve en juridische barrières te slechten ter bevordering van Open Science en mondiale samenwerking, mits uitgevoerd door een ‘coalition of the willing’.

Dat is kort samengevat de uitkomst van een onderzoek dat 15 mei in Science is verschenen en werd uitgevoerd door het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

Blockchain om bestaande systemen te ondersteunen
De onderzoekers leggen in hun artikel uit hoe recente ontwikkelingen in blockchain technologie zich mogelijk kunnen lenen voor het overwinnen van huidige barrières. Blockchain is zeker niet de heilige graal, zo wordt benadrukt, maar er zijn in dit veld de afgelopen tijd interessante nieuwe concepten verschenen die het waard zijn om onder de aandacht te brengen bij een breder publiek. Er blijken namelijk veel misverstanden te zijn over wat blockchain wel en niet kan betekenen.

Barrières voor efficiënte samenwerking
Als desktopexperiment schetst het artikel de contouren van een mogelijk op blockchain gebaseerd systeem voor efficiënte uitwisselingen tussen onderzoekers wereldwijd: een ORBI (‘outbreak blockchain infrastructure’). Het kan de keten van gebruikers van onderzoekscentra, biobanken, en databases zekerheid verschaffen over de herkomst en de voorwaarden die de oorspronkelijke eigenaar aan het gebruik stelt, zonder dat bij elke nieuwe gebruiker opnieuw onderhandeld en geadministreerd hoeft te worden. Het kan daarnaast de oorspronkelijke eigenaar meer zicht en grip geven op welke opvolgende partijen gebruik maken van monsters of data, en zekerheid bieden dat de condities waaronder dit gebeurt bekend zijn bij de gebruiker en niet eenzijdig kunnen worden gewijzigd.

In de kinderschoenen
De onderzoekers benadrukken dat het ontwerpen en implementeren van een succesvol ORBI-achtig systeem in de praktijk zeker niet eenvoudig is. Het gaat om nieuwe technologische concepten. Maar de verwachting is dat in handen van een ‘coalition of the willing’ blockchain het principe van Open Science en het snel, breed, en veilig delen van gegevens in een steeds complexere omgeving sterk kan bevorderen.

SEO doet onderzoek naar klachteninstituut Kifid

SEO Economisch Onderzoek gaat op verzoek van het ministerie van Financiën onafhankelijk onderzoek doen naar de dienstverlening van het Kifid, het klachteninstituut voor de financiële sector.

Minister Hoekstra van Financiën heeft begin dit jaar, toen er aandacht was voor de klachtenafhandeling van het Kifid, gewezen op deze evaluatie. De aanbesteding voor het onderzoek is aan SEO gegund. SEO gaat onder meer kijken naar kwaliteit, onafhankelijkheid, transparantie en kosten van de klachtenafhandeling door Kifid. SEO verzamelt onafhankelijk informatie en ervaringen onder stakeholders van Kifid. De verwachting is dat het onderzoek eind 2020 afgerond kan worden.

Het Kifid is een onafhankelijke geschilleninstantie voor klachten over financiële dienstverleners. Op grond van de regelgeving dient het Kifid elke 4 jaar door een onafhankelijk onderzoeksbureau geëvalueerd te worden. Dit heeft voor het laatst in 2016 plaatsgevonden, waardoor Kifid in 2020 wederom door een onafhankelijke partij zal worden geëvalueerd.

Hardnekkige alcoholist opnieuw opgepakt na overlast

Rond 22.10 uur kreeg de politiemeldkamer een melding dat een zeer dronken man diverse mensen lastig viel in Roosendaal. Toen agenten op de Rembrandtgallerij arriveerden, zagen ze dat het om dezelfde man ging die op 1 mei met behulp van pepperspray al eens was gearresteerd toen hij in een dronken bui met een schroevendraaier op de Anthonie van Dijckstraat werd aangetroffen.

De 27-jarige man uit Bergen op Zoom werd weer aangehouden en naar het politiebureau meegenomen. Hij werd verhoord voor het verstoring van de openbare orde en openbare dronkenschap. Verder kreeg hij een gebiedsverbod voor 14 dagen voor de omgeving Rembrandtgallerij. De politie probeert op deze manier het gedrag van de man een halt toe te roepen.

COVID-19: 146 nieuwe besmettingen en 14 doden, totaal 44.141 en 5694

Tot en met 18 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 44.141 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 146 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.579 (+27) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 14 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5694 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Verstappen: "Mijn motivatie is om elke race te winnen"

Voorzichtig lijkt een start van het Formule 1-seizoen in aantocht en Max Verstappen kijkt uit naar een start van het racejaar op de Red Bull-ring. Op de thuisbaan van Red Bull Racing wist Verstappen vorig jaar nog te winnen. "Ik houd van het circuit", zo vertelde Verstappen in een interview met de Oostenrijkse TV-zender ORF.

"Het is ons thuiscircuit en dat motiveert altijd. We hebben als team goed werk geleverd, qua strategie, maar ook onze auto ging daar altijd goed. En als alles klopt, kun je daar ook de wedstrijd winnen", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

De Red Bull-coureur blikte ook nog even terug op tijd na het turbulente eerste 'raceweekend' van het jaar. "Ik ben teruggekomen uit Australië en ben de hele tijd hier thuis geweest. Ik heb veel op de simulator gereden en veel getraind. Hier in Monaco was natuurlijk ook een lockdown. Uiteindelijk hebben we niet veel anders gedaan. Gelukkig gaat het hier weer een beetje de goede kant uit. Je kunt bijna alles weer doen, maar alleen met mondkapjes."

Verstappen geeft aan niet te kunnen wachten tot hij weer los mag. "Ik houd er van om races te rijden en hoop dat we weer snel in de auto zitten." Winnen staat daarbij altijd voorop voor hem. "Ik wil altijd winnen, elk jaar. Als het zou gebeuren, is dit natuurlijk bijzonder en erg mooi, maar mijn motivatie is om elke race te winnen. De auto was tijdens de wintertests in Barcelona erg goed, alles functioneerde prima. Het is natuurlijk nog even afwachten, maar het team is erg gemotiveerd en ze willen voor het kampioenschap gaan, ik ook. Ik heb er veel vertrouwen in dat we samen met Honda een goed pakket hebben", aldus de jonge Nederlander.

Verstappen: "Mijn motivatie is om elke race te winnen" (Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Mijn motivatie is om elke race te winnen" (Red Bull Content Pool)

FC Seoul biedt excuses aan voor sekspoppen op tribune

Voetballen voor lege tribunes ziet er niet uit, en daar dachten ze bij FC Seoul een oplossing voor te hebben. Na de eerste thuiswedstrijd van de club uit de Zuid-Koreaanse hoofdstad is er echter nogal wat ophef ontstaan omdat er sekspoppen met '18+ reclames' in het stadion zaten.

In aanloop naar de eerste thuiswedstrijd werd FC Seoul benaderd door een bedrijf genaamd Dalcom. Dat bedrijf stelde voor om wat stoelen te vullen en de club stemde daar mee in, zo lezen we op de site van de BBC. Dalcom plaatste 30 poppen, 28 vrouwelijke en twee mannetjes. Fans die de wedstrijd online volgden viel het echter direct op dat er niet zomaar poppen in het stadion zaten, het leken wel sekspoppen! En wat het nog erger maakte was dat de poppen reclame maakten voor '18+ websites', iets wat verboden is in Zuid-Korea. Na de wedstrijd bood FC Seoul al snel haar excuses aan via de social mediakanalen van de club.

Leverancier Dalcom vindt de term sekspoppen niet op zijn plaats en refereert aan de poppen als 'premium mannequins'. Ook de seksreclame's berusten op een misverstand zo verzekert Dalcom-directeur Cho Young-juni aan ons. De reclame zou namelijk alleen gebruikt worden voor een fotosessie voorafgaand aan de wedstrijd, daarna zouden de reclame-uitingen verwijderd worden. "Ze zouden alle logo's verwijderen voordat de wedstrijd begon", vertelde de Dalcom-directeur aan de BBC. "Maar er waren nog verschillende haarbanden en logo's die door het publiek konden worden opgemerkt."

FC Seoul official Lee Ji-hoon vertelde de BBC dat hij de achtergrond van Dalcom, dat werkzaam is in de seksindustrie, niet vooraf nagetrokken had. Ook had hij geen idee dat het sekspoppen betrof, ook al vond hij wel dat ze 'levensecht' leken. Maar dat het sekspoppen zouden zijn kwam niet eens in zijn hoofd op, zo benadrukte hij.

We verwachten niet dat veel clubs dit voorbeeld zullen volgen.

 FC Seoul biedt excuses aan voor sekspoppen op tribune (Pro Shots / Action Images)
FC Seoul biedt excuses aan voor sekspoppen op tribune (Pro Shots / Action Images)

Drie consultaties rondom mest vandaag van start

Vandaag zijn er drie consultaties omtrent mestbeleid geopend, namelijk voor wijzigingen van de Meststoffenwet, het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet en het Besluit gebruik meststoffen. Via de online consultaties kunnen organisaties en betrokkenen gedurende vier weken opmerkingen of ideeën delen over deze wijzigingen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dit schrijft minister Schouten (LNV) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Consultatie wijziging Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet
Gelet op onze derogatiebeschikking en om onze doelen ter verbetering van de waterkwaliteit in Nederland te halen, is er een versterkte handhavingsstrategie mest. Een van de onderdelen daarvan is de real time verantwoording van dierlijke mesttransporten (rVDM). Daarmee vereenvoudigen de transportregels voor mest en vervangt een nieuw digitaal systeem het papieren vervoersbewijs. Ook is het een nadrukkelijke wens vanuit de Europese Commissie in het verlengde van derogatieverlening. De implementatie van het nieuwe systeem gebeurt in nauwe samenwerking met sector. Het ministerie van LNV streeft ernaar om de rVDM per 1 januari 2021 van start te laten gaan. Daarom start vandaag een internetconsultatie, zie deze link. Ook is er een aparte website voor meer informatie opgericht.

Consultatie wijziging Meststoffenwet
Sinds de ingang van het fosfaatrechtenstelsel is er discussie over het begrip ‘melkvee’. Het CBb stelde in 2019 dat de ‘beleidsregel fosfaatrechten jongvee’ een beperking inhoudt van het begrip melkvee in de Meststoffenwet. Daarom leggen we de definitie uit de beleidsregel nu vast in de Meststoffenwet. Alleen voor jongvee dat nooit zal afkalven – en alleen wordt gehouden voor de productie van vlees – zijn geen fosfaatrechten nodig. Ook wordt de vrijstelling waardoor zoogkoeienhouders – onder strikte voorwaarden – geen fosfaatrechten nodig hebben voor hun jongvee in de Meststoffenwet vastgelegd.

Tot slot geeft minister Schouten gehoor aan de motie van Kamerleden Geurts en Lodders om afromingsvrije lease van fosfaatrechten mogelijk te maken. De voorgestelde wijziging geeft boeren de ruimte om jaarlijks afromingsvrij 100 kg fosfaatrechten (ruim twee koeien) voor een korte termijn (heen- en teruglease binnen een kalenderjaar) te leasen. De internetconsultatie voor de wijziging van de Meststoffenwet vindt u hier.

Consultatie wijziging Besluit gebruik meststoffen
Door de maatregelen uit het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn vermindert de uitspoeling van stikstof en fosfaat uit de landbouw en verbetert de waterkwaliteit. Per 1 januari 2021 gelden nieuwe maatregelen. Eerder zette het ministerie van LNV in op rijenbemesting als uitgangspunt voor de teelt van maïs (als hoofdteelt) op zand- en lössgronden. Maar nieuwe inzichten spreken de effectiviteit van deze maatregel tegen. Om de nitraatuitspoeling op zand- en lössgronden alsnog te verminderen – en boeren geen onnodige investeringskosten te laten maken – zal minister Schouten de eerste datum om mest uit te rijden voor de productie van maïs verplaatsen van 15 februari naar 1 april. Daarnaast moeten landbouwers met ruggenteelten op klei- of lössgrond maatregelen nemen om (oppervlakkige) afspoeling voorkomen door waarneembare hindernissen, bijvoorbeeld door het plaatsen van drempels. De internetconsultatie voor de wijziging van het Besluit gebruik meststoffen vindt u hier.

Dodelijk verkeersongeval Tilburg trekt veel bekijks

Een 19-jarige man uit Tilburg is zondagavond overleden nadat hij betrokken was bij een verkeersongeval op de Stokhasseltlaan in Tilburg. Om 20.50 uur kwam de melding binnen van een aanrijding tussen een motor en auto op de Stokhasseltlaan.

Hulpdiensten, waaronder de traumaheli, waren snel aanwezig, maar konden de motorrijder helaas niet meer redden. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) en Team Verkeer van de politie hebben ter plaatse onderzoek gedaan naar de toedracht.

Er waren al snel veel omstanders aanwezig op de plaats van het ongeval. In belang van het onderzoek, maar ook vanwege de huidige corona-maatregelen, zijn deze mensen gevorderd om weg te gaan.

'Dom, dommer, domst': bezorger vlucht voor politie na verliezen portemonnee

Een 'hele stoere bezorger' in Enschede heeft een klein probleempje. De jongen zag op het Van Loenshof rond 19:15 uur politie staan en besloot om er met een grote boog omheen te fietsen. Dat hij daarbij de portemonnee van zijn baas verloor had hij kennelijk niet in de gaten, de agenten zagen het echter wel. 

Zij reden ernaar toe om de bezorger het geld van zijn werkgever terug te geven, maar daar was de knul niet van gediend zo meldden de dienders op Facebook. Hij ging er namelijk op volle snelheid op zijn e-bike vandoor, waarbij hij onverantwoord hard door de binnenstad reed aldus de agenten. De bezorger kan de portemonnee afhalen op het bureau op vertoon van z'n legitimatiebewijs als hij precies kan vertellen hoeveel geld er in de knip zit. 

Wildgroei aan vondst exotische dieren in NL

Het regent exotische dieren in Nederland lijkt het wel. Gisteren trof de dierenambulance in Amsterdam een Boa Constrictor aan tussen de bananen. Het beestje heeft de lange reis helaas niet overleefd. 

Afgelopen zaterdag reden twee bezoekers in Duinrell op de rodelbaan per ongeluk een westelijke stierslang aan, zo lezen we bij Loopings. Dit diertje, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika, is in principe ongevaarlijk voor mensen. De opgetrommelde medewerkers van de dierenambulance hebben de slang vrijgelaten in de duinen. 

Tot slot werd in Arnhem een vogelspin tussen de druiven aangetroffen. Dit beestje heeft de lange trip vanuit Chili, gemaakt in een bakje pitloze rode druiven, wel overleefd. De buurman van de vinder heeft zich over het beestje ontfermd en een toepasselijke naam gegeven: druif. 

NASCAR is terug, vier races in anderhalve week afgetrapt in Darlington

Het heeft even geduurd, maar de geur van brandend rubber is terug en wel in de VS - waar anders? Op de Darlington Raceway - The Lady in Black - keerde de NASCAR Cup Series zondagavond terug na ruim twee maanden COVID-19-afwezigheid. Het wordt een feestje, want woensdagnacht volgt nog een race in Darlington, op zondag en woensdag gevolgd door races op de Charlotte Motor Speedway.

Van een kwalificatie of zelfs een training was geen sprake, de startopstelling werd bepaald aan de hand van onder meer de standen in het kampioenschap, gecombineerd met een loting. Brad Keselowski kreeg zo de pole toegewezen, Alex Bowman stond naast hem op de eerste startrij en Matt DiBenedetto, Kyle Busch en Aric Almirola completeerden de top-5.

Met Keselowski voorop begon de race, een goed half rondje later kon het tempo weer omlaag: Ricky Stenhouse Jr dacht nog in iRacing te zitten en spinde de muur in. Na die onderbreking konden we dan écht beginnen, tot na dertig ronden de geplande competition caution volgde - de caution die bedoeld is om coureurs in het eerste deel van de race even te laten wennen aan de omstandigheden.

Stenhouse in de problemen

In het restant van de eerste stage werkte zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson zich naar voren en kort voor het einde via Bowman zelfs naar de leiding, maar in de allerlaatste ronde van de stage ging het fout: bij het inhalen van achterblijver Chris Buescher raakten de twee elkaar, waarna de veteraan - die al honderd races niet gewonnen heeft - de muur in spinde, einde race. William Byron schoof zo weer op en won de stage.

Met een snaarstrakke pitstop nam Kevin Harvick de leiding over, maar na twintig ronden volgde weer een caution: Byron was zo lekker bezig, tot hij met een kapotte band zijn rechterachterkant stevig in de muur drukte. Niet veel later hing Daniel Suarez zijn bolide eveneens met een lekke band de muur in, weer een caution dus in de nog altijd door Harvick aangevoerde race.

Einde race voor Johnson

Kort na de helft van de race was weer een caution nodig en wel dankzij een stuk reclamewerk. Harvick trok dat los door iets te breed een bocht uit te komen, waarna Hamlin het op z'n grill kreeg. Clint Bowyer ging vlak voor hem rijden om dat stuk er zo af te trekken, met succes...maar de vlak daarachter rijdende Tyler Reddick - bezig aan een toprace - kreeg het ding op z'n auto. Martin Truex Jr probeerde hem dan weer te helpen, zonder veel succes, waarna men toch maar voor een caution ging.

De pitstops gooiden de boel weer een beetje door elkaar en na nog een paar ronden racen kwam stage twee tot een einde: Keselowski won, voor Bowman en Truex. Bowman nam bij de pitstops de leiding weer over en hij begon dan ook vanaf de voorste plek, met Keselowski naast hem, aan de laatste honderd ronden van de race. Harvick nam die leiding weer terug tijdens een serie pitstops, Keselowski, Bowman en ook Chase Elliott zaten eveneens goed voorin.

Met veertig ronden te gaan kreeg Ryan Newman met een bandenprobleem te maken. De teruggekeerde veteraan, die tijdens de Daytona 500 in februari vreselijk hard crashte, was bij zijn comeback uitstekend bezig, maar verloor zo toch veel posities. De caution zorgde voor een laatste rondje pitstops, waarbij Harvick de leiding vast wist te houden. Bowman, Kurt Busch, Elliott en Erik Jones sloten aan en streden ook mee om de winst, Kyle Busch moest niet veel later nog een ongeplande stop maken en verloor onder groen veel tijd.

In de slotfase kwam de overwinning van Harvick niet meer in gevaar en de veteraan opende de terugkeer van de autosport met een jubileumzege: nummer 50, nadat hij 687 races geleden in 2001 zijn debuut maakte en zijn vierde race gelijk al won. Bowman, Kurt Busch, Elliott en Hamlin volgden, rookies Reddick en John Hunter Nemechek boekten indrukwekkende resultaten met een zevende en negende plek, de 48-jarige Matt Kenseth - die terugkeerde om de wegens het gebruik van 'nigger' ontslagen Kyle Larson te vervangen - reed naar een uiterst knappe tiende stek.

Assetto Corsa Competizione komt naar consoles

Assetto Corsa Competizione is al een tijdje uit voor mensen met een pc. Het spel was sinds 2018 beschikbaar als early access op pc en kwam 2019 officieel uit. 

Op 23 juni volgt nu de console release. Om dit weer een beetje onder de aandacht te brengen komt men nu met een trailer voor het spel. Op 23 juni kan iedereen met een PlayStation 4  en Xbox One aan de slag met Assetto Corsa Competizione.


Rechtbank Amsterdam opent zittingszalen in WTC

Vanwege de coronacrisis houdt de rechtbank Amsterdam vanaf vandaag ook zittingen in vier zalen van het World Trade Center (WTC) Amsterdam.
De rechtbank behandelt hier met name kantonzaken, maar ook handels- en bestuursrechtzaken.

In de anderhalvemeter-rechtbank kunnen niet alle zittingszalen gebruikt worden, terwijl de rechtbank zoveel mogelijk zittingen wil doen om de achterstanden als gevolg van de coronacrisis in te lopen. Daarom is gezocht naar een oplossing buiten de eigen deuren.

Om de hoek, in het Conference Center van het WTC-gebouw, beschikt de rechtbank de komende drie maanden over een eigen vleugel met vier zittingszalen en een receptie. In de vier zalen zullen wekelijks gemiddeld zo’n 80 zaken worden behandeld.

Het is vandaag..

Het is vandaag 18 mei, Wereld Plantendag.

Plantofielen, ofwel mensen die zijn geobsedeerd door planten kunnen vandaag hun lol op, op Wereld plantdag. Dit wordt om het jaar gevierd doormiddel van anderen bewust maken van de diversiteit, de agricultuur, het voedsel, en het overbekende begrip duurzaamheid van planten.

Dit werd voor het eerst gevierd in 2013 op initiatief van de kleine organisatie EPSO. Omdat zij klein zijn kunnen zij het om het jaar vieren, zoals vorig jaar. Dit jaar zal het wat rustiger zijn op deze dag. Toch blijven de plantofielen niet stil zitten wanneer het niet wordt gevoerd door de ESPO zoals dit jaar. Ook vandaag zullen zij anderen overtuigen doormiddel van verschillende activiteiten. Welke dat precies zijn is als niet plantofiel niet te zeggen. 


Zomaar wat planten (Foto: Pxhere)
Zomaar wat planten (Foto: Pxhere)

Online platform voor LHBTI'ers biedt steun in tijden van corona

De coronacrisis zorgt ook voor een klap bij de LHBTI-community. Volgens het COC voelt de groep zich eenzaam en is er een dringende vraag naar een steunpunt. Sinds 6 mei is daarom een online platform geopend om de LHBTI'ers een luisterend oor te bieden.

'We hebben enkele gesprekken per dag en hebben het gevoel dat het de juiste doelgroep bereikt', vertelt Jan Janssens, vrijwilliger van het online platform: LHBTI+ Steun. In samenwerking met het COC heeft het platform LBHTI + Steun anderhalve week geleden gelanceerd. De Amsterdammer is zo'n twintig uur per week vrijwillig actief op het forum en heeft contact met andere LHBTI'ers die behoefte hebben aan advies of sociaal contact. 'Het is eigenlijk bedoeld om in de coronatijden extra steun te bieden aan onze community.'

Wederzijds begrip
Er staat een stop op het uitgaansleven en ook het festivalseizoen is officieel van tafel. En dat is nou juist een belangrijke ontmoetingsplek voor LHBTI'ers. Door de corona maatregelen zijn die mogelijkheden weggevallen.

'Het is fijn om in deze tijd alsnog met iemand te praten die jou begrijpt en iemand die dezelfde ervaringen deelt', vertelt Janssen. Ook Irene Hemelaar, voorzitter van Stichting Ondersteboven, beaamt dat: 'Ik denk dat het een heel belangrijk platform is, zeker in deze tijd. Normaal gesproken kunnen LHBTI'ers zich uiten tijdens het uitgaan, maar dat is nu weggevallen.'

Eenzaamheid
'Het is een hele kwetsbare groep, er is meer sprake van depressiviteit en eenzaamheid', concludeert Irene Hemelaar. Binnen de LBHTI community is het eenzaamheidsgevoel en depressieve gedachtes aanzienlijk hoger dan bij de gemiddelde Nederlander. Ook denken zij gemiddeld 5-7 keer vaker aan zelfmoord, wat hen in deze tijden een risicogroep maakt. Het platform poogt de harde klap van het geringe contact een beetje op te vangen.

Voor mensen die meer willen weten. De website met alle informatie is hier te vinden.

Politie zoekt in Athene vermiste Leander Herman

De politie vraagt aandacht voor de vermissing van de 38-jarige Leander Herman. De vermiste woont sinds vijf jaar in Griekenland en neemt dagelijks contact op met zijn familie in Nederland. Sinds 11 maart 2020 is er echter niets meer van hem vernomen. 

Leander leidt een zwervend bestaan op de stranden van Athene en in de buurten van Pirareus en Glyfada. Hij zou in een antikraakwoning nabij het Atheense strand wonen. Hij is altijd samen met zijn hond. Leander is 1,80 lang, heeft een licht getint uiterlijk, kort zwart haar, waarbij de zijkanten opgeschoren zijn, en een korte sik. Hij gaat vaak gekleed in een T-shirt, pantalon en sportschoenen. Aan zijn rechterhand draagt hij een zilveren ring met blauwe saffier en hij heeft een gevlochten armband om zijn arm. 

Het lijkt onze redactie vrij sterk dat iemand in Nederland behulpzaam kan zijn bij het oplossen van deze vermissing, maar voor hetzelfde geld hebben we ook users die in Athene wonen en er wel iets van afweten. Zij worden verzocht contact op te nemen met het gratis opsporingsnummer 0800-6070. 

Leander Herman (Afbeelding: Politie)
Leander Herman (Afbeelding: Politie)

Amsterdams handelshuis doneert 310.000 mondkapjes aan zorg

Het Amsterdamse handelshuis ACT Commodities doneert 310.000 mondkapjes aan het Amsterdam UMC en het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), zodat ze gebruikt kunnen worden op afdelingen waar een tekort is.

De zogenoemde FPP2-mondkapjes zijn goed afgesloten maskers met een filter, die onder andere in ziekenhuizen worden gebruikt. Voor het initiatief zette het handelshuis een eigen handelslijn op, waar ook een blauwdruk van de mondkapjes opgevraagd kan worden. Hierdoor kunnen ze eenvoudig nagemaakt worden door andere partijen.

Bram Bastiaansen, oprichter van ACT Commodities, hoopt hiermee te kunnen bijdragen aan de veiligheid van zorgmedewerkers. 'Juist in deze tijd is het belangrijk om als organisatie verder te kijken dan alleen naar de eigen business. In plaats van geld te doneren en verder achterover te leunen, steken we liever onze armen uit de mouwen terwijl we écht iets bijdragen aan de lokale gemeenschap.'

Na de donatie zullen het Amsterdam UMC en het LCH de mondkapjes verdelen over afdelingen waar ze het hardst nodig zijn. 'De mondkapjes zijn heel welkom. Er is helaas nog steeds schaarste aan kwalitatief hoogwaardige mondkapjes', aldus Yvo Roos, neuroloog in het Amsterdam UMC. 'Zorgmedewerkers moeten zekerheid hebben dat ze hun werk op een veilige manier kunnen doen.'

Explosie woning Rotterdam, twee verdachten aangehouden

De bewoners van de Jagthuisstraat in Rotterdam schrokken maandagochtend half drie op van een explosie. Gelukkig raakte niemand gewond. Getuigen hadden kort na de explosie een auto zien wegrijden. Even later traceerde de politie in Amsterdam een auto die aan de beschrijving voldeed. De twee inzittenden zijn aangehouden.

Een losgeslagen raamkozijn, brokken steen van de uitwendige vensterbank, diverse gesprongen ramen en verschillende beschadigde auto's. De gevel in de Jagthuisstraat raakte flink beschadigd door het gebruikte explosief. Het pand waar het explosief op gericht was, was al leeg. Het pand was eerder al gesloten na het donderdag 14 mei was beschoten. De bewoners van de omliggende portiekwoningen raakten gelukkig niet gewond. Zij zijn tijdelijk opgevangen in de aanwezige politiebusjes. Nadat inspecteurs van Bouw en Woningtoezicht en een explosievenverkenner hadden vastgesteld dat het pand veilig was, konden deze bewoners terug naar huis.

Getuigen zagen na de explosie een auto wegrijden. Een auto die voldeed aan deze beschrijving werd korte tijd later in Amsterdam gezien. De twee inzittenden werden aangehouden.

Sinds vrijdag doet een groot opsporingsteam onderzoek naar de verschillende schietpartijen op de Frits Ruysstraat, Potgieterstraat, Van Galenstraat, Mathenesserdijk en Jagthuisstraat. Dit opsporingsteam zal zich ook buigen over de explosie van vanmorgen en onderzoeken of deze verband houdt met de schietpartijen.

FOK! Wat een weer: eerst het oosten, dan het noorden

Hallo!  

Elke dag is er weer die vraag: wie maakt het weerbericht. Ik stond op met zon en ga naar bed met zon/maan. Had ik er dus zin in? Nee. Maar dapper hart als ik ben besloot ik mijn goede hart maar te tonen en me op te offeren.  

Toch zullen de mensen in het het oosten denken: wat is dat voor geklaag over zon, ik heb geen zon gezien! Dat klopt! In het binnenland ontstonden er gisteren stapelwolken die zich gezellig gingen uitsmeren tot wolkenvelden. De zon heeft daar dus nauwelijks geschenen, en dan zit ik te klagen over teveel zon? Ik moet me schamen  

Zoals jullie weten ben ik geen zonliefhebber, maar als ik moet kiezen tussen bewolkt en droog óf zon, dan liever zon. Al ben ik al die zon inmiddels helemaal beu.

Ondertussen probeert vandaag een zwakke storing ons land te gaan veroveren. Dat gaat jammer genoeg niet lukken. Alleen de Wadden en misschien het noorden van Friesland en Groningen krijgen ermee te maken. Het gaat voornamelijk om bewolking. Neerslag verwacht ik er nauwelijks uit, of het moet een beetje motregen zijn. In ieder geval is het morgen in het noorden behoorlijk bewolkt. 

In een groot deel van het land schijnt echter de zon. In Limburg kan het daarbij 22 graden worden. In het bewolkte noorden is 15 graden het hoogst haalbare. Ik heb wel hoop dat het ook in het noorden in de loop van de dag gaat opklaren.

De wind draait naar een westelijke richting en is matig tot vrij krachtig. Zeker aan zee is die goed voelbaar. Maar ook elders zal het frisser aanvoelen dan dat het is.

Op naar vanavond voor dezelfde vraag: Wie doet hem?  

Meer weer op FOK!

wolkenvf (Foto: Charged)
Typische hogedruk-wolkenvelden. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Apple Watch 8
special
Random Pics van de Dag #888
special
Weekend gifdump #110
special
AI Picture Gallery #138 - Midjourney v5 is er!
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #149
special
VrijMiBabes #149 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.