FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 mei 2020

Hoge Raad: Vrouw blijft schuldig aan poging tot doodslag door vergiftiging 4-jarig zoontje

De veroordeling van een vrouw wegens een poging tot doodslag door vergiftiging van haar 4-jarige zoon op 22 mei 2016 in Amsterdam, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

Het gerechtshof stelde onder meer vast dat de verdachte heeft geprobeerd haar destijds vier jaar oude zoon door vergiftiging om het leven te brengen. Uit wanhoop over de uitzichtloze situatie waarin zij zich bevond en de vele problemen waarvoor zij zich zag gesteld, wilde zij op deze wijze daaraan een einde maken. Zij diende haar zoon (en zichzelf) het zeer giftige en in Nederland verboden middel Aldicarb toe; een middel waarmee in Oeganda onder andere ratten worden vergiftigd. Vervolgens belde ze de hulpdiensten maar vertelde niet over het gif. Het gerechtshof vond poging doodslag bewezen en legde een gevangenisstraf van vier jaar op. De vrouw ging in cassatie tegen deze uitspraak. 

De advocaat van de verdachte vraagt de Hoge Raad de uitspraak van het hof te vernietigen. Ze klaagt erover dat het hof het bewijs voor opzet niet voldoende heeft gemotiveerd, dat het hof ten onrechte niet heeft aangenomen dat sprake was van vrijwillige terugtred door de verdachte en dat de opgelegde straf onvoldoende is gemotiveerd.

De Hoge Raad is van oordeel dat deze cassatieklachten niet slagen en heeft de klachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen. Met de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling definitief.

Nieuwe regels voor stichten school

Het wetsvoorstel ‘Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen’ is dinsdag aangenomen in de Eerste Kamer. Deze wet moderniseert de regels om een nieuwe school in het basis- en voortgezet onderwijs op te richten. Er wordt beter gekeken of er voldoende belangstelling is voor een nieuwe school en of deze voldoende kwaliteit kan bieden.

“Onderwijsvrijheid is een van de belangrijkste verworvenheden van onze parlementaire democratie. Ouders kunnen zelf kiezen aan welke school ze hun kinderen toevertrouwen. Met deze nieuwe wet beschermen we die grondwettelijke vrijheid én maken het toekomstbestendig’’, zegt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. “Er komt meer ruimte om een school op te richten en we beoordelen vooraf al of het goede scholen zullen zijn. Want bij vrijheid hoort ook verantwoordelijkheid.”

Onderwijskwaliteit
Op dit moment beoordeelt de Inspectie van het Onderwijs de onderwijskwaliteit pas nadat de school van start is gegaan. Maar door de nieuwe wet toetst de inspectie de nieuwe school vóóraf aan verschillende voorwaarden, zoals de inrichting van de onderwijstijd, de inhoud van het onderwijs en de invulling van de wettelijke burgerschapsopdracht.

Nieuwe methode
Een nieuwe bijzondere school krijgt momenteel alleen bekostiging van de overheid als deze uitgaat van een ‘erkende richting’ (bijvoorbeeld rooms-katholiek of islamitisch) en via een prognose kan aantonen dat er genoeg potentiële leerlingen in de buurt wonen om de stichtingsnorm te kunnen halen. Volgens de nieuwe wet hoeven initiatiefnemers niet langer uit te gaan van een erkende richting en komt er een nieuwe methode waarmee de daadwerkelijke belangstelling van ouders wordt gemeten.

Belangstelling meten
Degene die een school wil oprichten stelt via ouderverklaringen vast hoeveel ouders behoefte hebben aan de nieuwe school. Op basis van die resultaten en demografische gegevens wordt een prognose voor de lange termijn gemaakt. In uitzonderlijke gevallen kan er ook een marktonderzoek worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om belangstelling te meten voor een school in een nieuw te bouwen woonwijk.

In gesprek
De initiatiefnemers van een nieuwe school moeten voortaan ook de bestaande schoolbesturen, samenwerkingsverbanden en de gemeente uitnodigen om in gesprek te gaan over hun plannen voor een nieuwe school. Dat kan er toe leiden dat een bestaande school de wensen van ouders en leerlingen inpast. Dan is de stichting van een nieuwe school niet nodig.

Beoogde bestuurders
De beoogde bestuurders van de nieuwe school moeten volgens deze wet een verklaring omtrent het gedrag kunnen overleggen. Ook mag een bestuur geen nieuwe school starten als ze in de vijf jaar voorafgaand aan de aanvraag om bekostiging een school heeft geleid die op basis van zeer zwakke kwaliteit is gesloten of een onherroepelijke aanwijzing van de minister heeft ontvangen.

Ingangsdatum
De nieuwe procedure voor de start van een nieuwe school zal naar verwachting vanaf volgend schooljaar ingaan. Concreet betekent dit dat initiatiefnemers vanaf 1 juni 2021 voor het eerst volgens de nieuwe procedure kunnen melden dat ze een school willen starten.

Actrice Megan Fox komt weer op de markt

Actrice Megan Fox is binnenkort weer op de markt. Na een huwelijk van tien jaar lijkt het sprookje tussen de lekkere milf en Brian Austin Green, het lulletje van tv-serie 'Beverly Hills, 90210', voorbij te zijn. 

"Ik zal altijd van haar blijven houden, en ik weet dat zij altijd van mij zal houden. We hebben samen een gezin opgebouwd, en dat is heel cool en heel speciaal", zo verhaalt Green tijdens zijn podcast. Fox werd een paar keer gefotografeerd met rapper, singer-songwriter, acteur en wigger Richard Colson Baker, oftewel Machine Gun Kelly, 16 jaar jonger dan de 46-jarige Green.

"Ze heeft een vent leren kennen, Colson. Ik heb hem nog nooit ontmoet. Megan en ik hebben het over hem gehad. Ze zijn op dit moment alleen goede vrienden. Ik vertrouw haar in haar keuzes, daar is ze altijd goed in. Ik wil niet dat mensen denken dat zij en hij de slechterikken zijn en dat ik een slachtoffer ben", zo treurt de blijkbaar in de steek gelaten Green die toch nog drie kinderen wist te verwekken bij Fox: Noah (7), Bodhi (6) en Journey (3).

Hieronder wat foto's om het geheugen op te frissen en voor het gemak allemaal maar eens onder elkaar op één pagina...


Megan Fox (Foto: Jason Merritt/Getty Images)


Ook Megan Fox (Foto:Jon Kopaloff/FilmMagic)


Megan Fox laat 'r jongens uit (Foto: Jemal Countess/WireImage)


Yep, ook Megan Fox (Foto: Jason Merritt/Getty Images)


Moahrr, Megan Fox (Foto: Jeffrey Mayer/WireImage)


Een Jaguar (Foto:  Andrew H. Walker/Getty Images for Jaguar)


Megan Fox, buiten (Foto: Jemal Countess/WireImage)


Megan Fox showt ondergoed van Brian Austin Green (Foto: Steve Granitz/WireImage)

IsraŽlisch restaurant na meerdere aanslagen nu beklad

Het koosjere restaurant HaCarmel, gelegen in De Lieve Stad Amsterdam, is dit weekend beklad. Met een spuitbus is de tekst 'find jew' op het raam gespoten.


Eigenaar HaCarmel eerder deze week (Bron: YouTube/AT5)

Het restaurant is al meerdere keren het doelwit geweest van vernielingen. Begin dit jaar was er een pakket, dat in eerste instantie leek op een bom, in het portiek neergezet. Ongeveer twee weken geleden werd de ruit ingeslagen, ook werd er geprobeerd een joodse vlag in brand te steken. De politie hield meteen een verdachte aan. Dat bleek de Syriër Saleh A., die de ruiten van het restaurant in 2017 ook al vernielde.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er dit weekend aangifte is gedaan van de bekladding. Er is nog geen verdachte aangehouden. Wie meer weet over de bekladding of getuige is geweest, wordt gevraagd zich bij de politie te melden.

Bryan Linssen mikt op transfer naar Bundesliga: "Dat is heel serieus"

Bryan Linssen vervolgt zijn loopbaan mogelijk in de Bundesliga. De vleugelaanvaller van Vitesse geeft in gesprek met De Telegraaf aan dat er serieuze contacten zijn met een Duitse club, zonder daarbij een specifieke naam naar voren te brengen. Linssen beschikt in Arnhem over een aflopend contract en kan deze zomer dus transfervrij van club wisselen.

"Dat is heel serieus", verwijst Linssen dinsdag op het trainingsveld van Vitesse naar de contacten met de niet nader genoemde Duitse club. Om vervolgens een duidelijke kanttekening te plaatsen omtrent zijn toekomst op clubniveau.

"Maar de competities gaan nu weer beginnen zodat clubs drukker zijn met andere zaken dan een transfer van mij."

Linssen was recentelijk nog in beeld bij Feyenoord, maar een definitief akkoord met de Rotterdamse club kwam niet van de grond. Het verschil tussen vraag en aanbod lag te ver uit elkaar, zo wisten verschillende media te melden.

De aanvaller had een 'geweldig gesprek' met technisch directeur Frank Arnesen, maar hij schrok desondanks enorm van het aanbod van Feyenoord.

"Dat bod stond in geen verhouding tot ons gesprek. Feyenoord gaf aan mij dolgraag te willen hebben. Maar het voorstel duidde er eerder op dat ze mij alleen zagen als versterking voor de breedte van de selectie."

"Ik wil geen spelletjes spelen. Ik heb ook geen miljoen euro gevraagd. Maar na ons tegenbod kon het bod van Feyenoord nog fors omhoog. Dat vond ik vreemd. Ik kreeg zo nooit het topgevoel bij Feyenoord", voegde Linssen daaraan toe.

De inmiddels 29-jarige Linssen staat naar verluidt ook op het lijstje van Al-Nasr, dat een jaarsalaris van bijna twee miljoen zou willen bieden. De buitenspeler van Vitesse werd onlangs ook genoemd bij Tianjin Tianhai, maar de Chinese club is inmiddels failliet verklaard.

'Feyenoord hoort drie keer 'nee': te groot gat tussen vraag en aanbod'

Leroy Fer en Eric Botteghin hebben nog geen overeenstemming met Feyenoord bereikt over een nieuw contract, zo meldt Voetbal International. De twee routiniers willen graag verlengen en de club wil met het tweetal door, maar in de voorstellen zit nog een te groot gat tussen vraag en aanbod, aldus het weekblad.

Feyenoord heeft in het salarishuis slechts beperkte ruimte en moet ook voorzichtig handelen in de coronacrisis. Zo probeerden de Rotterdammers eerder al Bryan Linssen transfervrij over te nemen van Vitesse. Feyenoord kon de aanvaller echter niet genoeg salaris bieden, waardoor hij zijn carrière waarschijnlijk in het buitenland gaat vervolgen.

Ondertussen probeert Feyenoord ook nog het contract van Orkun Kökçü op te waarderen, zo meldt het weekblad. De middenvelder wordt de voorbije maanden hevig gelinkt aan een vertrek uit De Kuip, waarbij vooral Arsenal interesse heeft in de middenvelder.

Volgens Voetbal International is een akkoord met Kökçü, die momenteel tot medio 2023 vastligt, niet in zicht. "Er is een aanbieding van Feyenoord gekomen, die heeft hij wederom geweigerd."

"Dat is heel simpel een verschil tussen vraag en aanbod. Feyenoord biedt iets aan, maar Kökcü vraagt meer", zo verzekerde Voetbal International-journalist Martijn Krabbendam eerder al.

"Natuurlijk moet je niet denken dat die jongen miljoenen wil gaan verdienen. Maar als speler, en hij is basisspeler, gaat het toch ook vooral om status. Niet alleen in de kleedkamer, maar ook op het veld en dus ook contractueel."

Zuid-Korea dankt veteranen met mondkapjes

De Zuid-Koreaanse ambassadeur overhandigde vandaag 20.000 mondkapjes voor de Nederlandse Koreaveteranen. Dit gebeurde als blijk van waardering voor hun inzet tijdens de oorlog die 70 jaar geleden begon. Ook de andere 21 landen die deelnamen aan de VN-missie krijgen gezichtsmaskers.

Vanwege het 70-jarig jubileum had Zuid-Korea allerlei herdenkingsevenementen gepland. Die zijn door de coronacrisis echter veelal afgelast. Dat geldt ook voor het laten overkomen van de nog levende Koreaveteranen uit de hele wereld.

Om de veteranen in dit speciale jaar toch te bedanken, krijgen niet alleen alle Koreaveteranen, maar ook hun familieleden en eventuele verzorgers nu gezichtsmaskers. Ze worden verspreid met hulp van de Vereniging Oud Koreastrijders Nederland (VOKS), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en het Landelijk Coördinatiecentrum Hulpmiddelen.

Nederlands Detachement Verenigde Naties
Ambassadeur Jung Yeondoo overhandigde de maskers aan VOKS-voorzitter Paul Gommers op de ambassade in Den Haag. De ambassadeur memoreerde de goede diplomatieke relatie tussen Zuid-Korea en Nederland, die volgend jaar 60 jaar bestaat. Mede hierom heeft de Koreaanse regering besloten om de exportbeperkingen van gezichtsmaskers voor enkele landen, waaronder Nederland, op te heffen.

In totaal 4.748 Nederlandse militairen namen deel aan de Korea-oorlog (1950-1953). Ruim 3.400 militairen dienden bij het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN, landmacht) en de overige 1.300 bij de Koninklijke Marine. Er leven nog 170 Koreaveteranen. Nederland had destijds 122 doden, 645 gewonden en 5 vermisten te betreuren.

Zuid-Korea bedankt veteranen met mondkapjes (foto: Ministerie van Defensie)
Zuid-Korea bedankt veteranen met mondkapjes (foto: Ministerie van Defensie)

'Ajax richt pijlen op BraziliŽ en informeert naar enkelvoudig international'

Ajax heeft volgens het Braziliaanse medium BolaVIP bij Gremio navraag gedaan naar Matheus Henrique. Een officieel bod vanuit Amsterdam op de 22-jarige middenvelder is echter nog niet uitgebracht, zo klinkt het. Henrique beschikt over een ontsnappingsclausule van tachtig miljoen euro in zijn tot medio 2023 lopende contract bij Gremio.

Voorzitter Romildo Bolzan Junior liet begin mei al weten dat er interesse vanuit de Serie A was voor Henrique, die in 2019 werd aangemerkt als opvolger van de naar Barcelona vertrokken Arthur Melo.

Volgens bovengenoemd medium heeft Gremio negentig procent van de transferrechten van de middenvelder in handen, die nu dus op de radar is verschenen van Ajax. Met het oog op de ontsnappingsclausule en de coronacrisis is het echter nog maar de vraag of directeur voetbalzaken Marc Overmars binnenkort een bod neerlegt in Brazilië.

Henrique debuteerde in oktober 2019 in de nationale ploeg van Brazilië, in de vriendschappelijke ontmoeting met Senegal. De jonge middenvelder loste Arthur Melo twintig minuten voor tijd af. Hij staat daarnaast op elf interlands in het shirt van Jong Brazilië. Namens Gremio kwam Henrique tot dusver tot 3 doelpunten en 1 assist in 45 wedstrijden.

De aan Ajax gelinkte middenvelder werd in zijn jeugdjaren opgemerkt door Flamengo, maar een proefperiode van twee maanden leverde niets op. Een stage bij Gremio bracht ook geen succes, al nam laatstgenoemde club hem in 2018 alsnog over van amateurclub São Caetano. Ruim een jaar later volgde zijn debuut in het nationale elftal.

"Dit is weer een stapje hogerop voor hem. Zijn uitverkiezing is ook volledig terecht", zo zei bondscoach Tite na het treffen met Senegal. Henrique wordt vaak vergeleken met Arthur Melo, maar hij ziet zelf wel degelijk verschillen. "Ik ben aanvallender ingesteld. Ik ben namelijk ooit begonnen als middenvelder die ook inzetbaar is op de flanken", zo liet hij onlangs optekenen in de Braziliaanse media.

Henrique plaatste in maart een video op Instagram Stories waarop Barcelona-verdediger Gerard Piqué te horen is. "Ik hoop je snel in Europa te zien", zei hij tegen de middenvelder van Gremio. De post ging al snel viral op sociale media, waarna Henrique besloot om het bericht te verwijderen. Hierdoor werd hij in verband gebracht met een overgang naar Barcelona, dat eerder Arthur Melo al ophaalde bij Gremio. Het is momenteel echter niet bekend of Henrique daadwerkelijk op het lijstje van de Catalaanse grootmacht staat. In verschillende buitenlandse media is de eenmalig international ook al genoemd bij Shakthar Donetsk en AS Monaco.

Ajax deed in februari reeds zaken op de Braziliaanse transfermarkt door Antony voor vijf seizoenen te strikken. São Paulo ging akkoord met een transfersom van 15,75 miljoen euro, een bedrag dat door bonussen kan oplopen tot 21,75 miljoen euro. Antony sluit in de voorbereiding op het nieuwe seizoen aan bij de selectie van trainer Erik ten Hag.

PSV bespaart miljoenen aan salaris na akkoord met spelersgroep

De clubleiding van PSV is akkoord met de selectie over het tijdelijk verlagen van de salarissen, zo meldt de club dinsdag via de officiële kanalen. "De spelersgroep heeft van begin af aan duidelijk gemaakt dat ze de noodzaak en urgentie begrijpen", aldus algemeen directeur Toon Gerbrands.

Volgens het Eindhovens Dagblad bespaart PSV met de korting op jaarbasis ongeveer drie miljoen euro aan salarislasten. De salarisverlaging is gewenst bij PSV omdat de club door de coronacrisis inkomsten misloopt.

Het advies van de VVCS (spelersvakbond) en FBO (werkgeversorganisatie) vormt de basis van de afspraken, zo meldt PSV. "Ik wil graag benadrukken dat dit een complexe situatie is. Het is niet leuk om een dergelijk verzoek te doen, maar de uitkomst leert dat er begrip is. De eenheid van geest koesteren we", aldus Gerbrands.

"Dat er iets moest gebeuren is duidelijk", laat aanvoerder Denzel Dumfries weten namens de spelersgroep. "Het is een uitzonderlijke situatie waarin we leven en we snappen dat we mee moeten denken."

"Wij vonden het cruciaal dat iedereen in de groep erachter zou staan en dat is gelukt. In de kleedkamer is eenheid van denken het belangrijkste dat er is. Ik ben er trots op dat dit is gelukt."

Dumfries benadrukt dat de spelersgroep verder gaat dan alleen het inleveren van salaris: "We beseffen dat bijvoorbeeld ook onze supporters en sponsors momenteel lastige keuzes moeten maken. Het is geweldig om te zien hoe groot de betrokkenheid blijft."

"Ondanks de onzekerheid merken we dat er grote loyaliteit is richting onze club en dat is heel bijzonder. We hebben daarom bij de directie aangegeven dat we ons heel graag nog meer gaan inspannen om te laten blijken dat de waardering wederzijds is."

"Wij zijn hier natuurlijk vooral om te voetballen, maar we beseffen dat er in deze situatie ook van ons meer gevraagd mag worden. Eendracht maakt macht is het motto van PSV en daar sluiten wij ons graag bij aan."

DJ Domien Verschuuren vindt zichzelf wederom een leuker mens geworden, net als in 2017

Soms bekruipt je het gevoel, dit heb ik eerder gehoord. Dat dacht uw redacteur vandaag ook toen hij las dat radio DJ Domien Verschuuren vindt dat hij een leuker mens geworden is. Dat vertelde de Qmusic-DJ namelijk in een interview met de ViVa. Wat mooi dat de mens zich door kan ontwikkelen, want zo'n drie jaar geleden zei Verschuuren exact hetzelfde in een interview met diezelfde ViVa.

"Ik werd boos als anderen sneller carrière maakten dan ik", zo citeert het AD de toen 29-jarige Verschuuren. "Het is het overlevingsmechanisme van jonge talenten: ik was achttien toen ik bij de radio kwam, wilde niets liever dan het maken als dj. Inmiddels heb ik rust omdat ik op de goede plek zit. Ik ben meer plezier gaan maken in de studio, daar word je automatisch een leuker mens van."

Ook zijn liefdesleven nam hij onder de loep. "Ieder ander meisje was al lang weggerend. Ik kan verschrikkelijk met mezelf bezig zijn. En driftig zijn. En onredelijk", zo blikte Verschuuren in 2017 terug. De DJ en vriendin ging destijds kortstondig uit elkaar maar de breuk werd gelijmd en teller van de jaren samen stond toen al op 10. "Ik miste haar. En ik besefte hoe onredelijk ik was. Ik was te veel met mezelf bezig en had geen oog voor wat ik had."

Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en Verschuuren is een nog leuker mens geworden zo lezen we op Nu.nl"Ik was wel een narcist, veel met mezelf bezig. Terugkijkend denk ik: je had wel wat meer mogen investeren in die ander. Ik denk dat ik mezelf nu beter op de tweede plek kan zetten en kan beseffen dat de mensen om me heen ook heel belangrijk zijn", zo citeert de nieuwswebsite uit de ViVa.

Zo'n anderhalf jaar geleden verbraken zijn toenmalige vriendin en Verschuuren hun relatie na meer dan 11 jaar. Daar heeft de Qmusic-ster veel van geleerd, net zoals de periode voor het vorige interview. De jonge Verschuuren was zichzelf namelijk echt kwijtgeraakt. "Maar dan praat ik over vijf, zes jaar geleden. Ik vond mezelf toen wel heel belangrijk en dacht: nu ben ik een BN'er en doe ik ertoe! Achteraf besef ik dat ik mezelf wel had mogen terugfluiten af en toe. BN'er zijn op zich is een lege huls", aldus Verschuuren in de ViVa. "Tegenwoordig zie ik mezelf als iemand die ontzettend veel geluk heeft dat-ie kan doen wat-ie het allerliefste doet, dat werk het allerbeste wil doen en daar een heel mooi, groot publiek mee kan bereiken."

"Het mooie aan deze periode is juist ook dat je beseft dat je niet alleen op de wereld bent en dat je elkaar harder nodig hebt dan ooit. Het maakt niet meer uit of je nu Gordon bent in een gigantische villa in Blaricum of Marije in een Vinex-wijk in Almere", zo vertelt Verschuuren.

We kijken nu al uit naar het volgende ViVia interview met de radio DJ over pak hem beet 4 jaar.

Per 1 juni betere toegankelijkheid NS treinen en stations

Vanaf 1 juni krijgen ook reizigers in een handbewogen rolstoel die hulp nodig hebben bij het inrijden van de trein weer de benodigde assistentie. Dit is goed nieuws voor rolstoelgebruikers die op de brug of plank begeleiding nodig hebben om de trein in te rijden. Hiermee biedt NS weer aan alle reizigers met een motorische, auditieve of visuele beperking hulp bij het in-, over- en uitstappen en navigeren door het station, ook al is de uitvoering soms nog iets anders dan iedereen gewend was. NS vindt het belangrijk dat reizigers met een beperking veilig kunnen reizen in coronatijd.

Vanwege de 1,5 metermaatregelen kon de afgelopen twee maanden een groep van maximaal 20% van de reizigers met een beperking die gebruik maken van NS Reisassistentie niet met de trein reizen. Het ging hierbij om reizigers in een handbewogen rolstoel die hulp van een assistentieverlener nodig hebben bij het inrijden van de trein. NS wil dat deze groep zo snel mogelijk weer kan reizen. Vanaf 1 juni zorgt NS er dan ook voor dat NS Reisassistentie ook voor deze reizigers weer beschikbaar is. Hiervoor neemt NS op dit moment de benodigde maatregelen. Medewerkers worden uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen, waardoor de veiligheid voor reizigers en medewerkers geborgd wordt.

Zitplekken bij het raam
In de trein staat met groene stickers op de ramen aangegeven op welke stoelen reizigers plaats kunnen nemen. Het gaat daarbij om alle stoelen bij het raam. Deze voorspelbaarheid maakt het voor met name reizigers met een visuele beperking eenvoudiger om een zitplek te vinden: de zitplek is altijd bij het raam. Naast de stickers wordt ook in de trein omgeroepen dat de zitplekken bij het raam zijn. De rolstoelplekken en rolstoeltoegankelijke toiletten in de trein blijven beschikbaar evenals de priority seats.

Contrastrijke pictogrammen
Op het station geven NS en ProRail met pictogrammen en afstandslijnen aan hoe reizigers 1,5 meter afstand kunnen houden. Bij het treffen van coronamaatregelen op het station, denk aan stickers en bewegwijzering, worden de geleidelijnen vrijgehouden. De pictogrammen zijn uitgevoerd in geel en zwart omdat deze kleuren zoveel mogelijk contrast bieden voor kleurenblinden en slechtzienden. Liften blijven in gebruik, voor maximaal 2 mensen tegelijkertijd. Voor reizigers die de gewijzigde routeaanduidingen niet kunnen zien, bieden ze net als voor Corona, NS Reisassistentie aan: via deze service bieden ze hulp aan reizigers bij het navigeren door het station.

Reizigers met een auditieve beperking
Ook voor reizigers met een auditieve beperking kan reizen in coronatijd uitdagender zijn. NS is in overleg met belangenorganisaties die mensen met een auditieve beperking vertegenwoordigen zodat ook zij veilig kunnen reizen.

Rainbow Six: Siege onthult Operation Steel Wave

Ubisoft heeft het nieuwe seizoen van Rainbow Six: Siege onthuld. Operation Steel Wave bevat twee nieuwe operators, een nieuwe map rework en enkele veranderingen voor balans.

De twee nieuwe operators heten Ace en Melusi. De Noorse Ace zal een belangrijke rol in de komende meta spelen, hij is de vierde attacker in de game die bekend zal komen te staan als een 'hard breacher', dat wil zeggen dat zijn gadget dus in staat is stalen muren te verwoesten en daarmee defenders het leven zuur te maken. De Zuid-Afrikaanse Melusi is een nieuwe defender die in staat is banshees rondom de basis te plaatsen. Deze nieuwe gadget zal attackers in de buurt detecteren en hen vertragen door middel van geluidsgolven.

Verder zegt het komende seizoen vaarwel tegen de map House, die volledig vernieuwd zal worden. De eerder uitgebrachte operators Amaru, Kali en Oryx krijgen significante buffs om hen meer competitief te maken. Afsluitend krijgen enkele defenders een nieuwe secondary gadget: het proximity alarm. Dit alarm gaat direct af zodra een attacker dichtbij loopt, wat het des te makkelijker maakt voor defenders om de stappen van hun concurrentie te volgen.

De exacte datum is nog niet bekend, maar de verwachting is dat Operation Steel Wave deze maand naar Rainbox Six: Siege komt.

Undercover keert terug op Netflix

De hitserie Undercover keert vanaf 6 september terug op Netflix. De streamingservice heeft vandaag de eerste beelden naar buiten gebracht. 

Een klein jaar na de gebeurtenissen van seizoen één werkt Kim (Anna Drijver) bij Human Rights. Met hulp van haar ex-collega Bob (Tom Waes) leidt haar onderzoek naar illegale wapenhandel in Syrië naar de El Dorado Ranch, een country & western manege in het Belgische achterland. Bob gaat undercover en probeert in de gratie te komen van de gebroeders Laurent en JP Berger, wapenhandelaars. Ondertussen zet Ferry Bouman (Frank Lammers) vanuit de gevangenis zijn zoektocht voort naar de ware identiteit van undercoveragenten Bob en Kim en ook Bobs puberdochter Polly wil te weten komen wie haar vader nu echt is.


Duizenden ongedocumenteerden in de problemen door verlies van illegale baan

Duizenden ongedocumenteerden in Amsterdam dreigen dakloos te worden of geen geld meer te hebben voor eten. Vaak werken ze illegaal als horecamedewerker, schoonmaker of au-pair, maar veel van die banen zijn door de coronacrisis weggevallen. Zo zijn João en Kevane beiden 70 procent van hun inkomen kwijt geraakt.

De Braziliaanse Kevane woont al veertien jaar illegaal in Zuidoost. Zij werkt als schoonmaker en haar man als schilder. Normaal leeft het gezin van 450 euro per week, maar nu door de coronacrisis krijgen ze bijna niets meer binnen. 'Mijn man, kind en ik leven van 100 euro per week. En daar moet de huur dan nog af', vertelt ze.

Ook de 22-jarige Braziliaan João verloor als schoonmaker bijna zeventig procent van zijn inkomen. Veel mensen werken thuis en zijn bang voor hun gezondheid waardoor de schoonmakers niet meer welkom zijn . 'Je hebt zorgen en je kan er niets aan doen', zegt hij. Samen met vijf andere illegalen woont hij in een klein huis in Nieuw-West. De huur kunnen ze nu nog gezamenlijk ophoesten, maar ze vrezen voor de toekomst.

Honger en dakloosheid
Veel ongedocumenteerden raakten hun illegale baan als horecamedewerker, schoonmaker of au-pair kwijt. Via welzijnsorganisaties zijn er ongeveer 450 illegalen in de stad in beeld, maar de gemeente denkt dat het er veel meer zijn. 'Duizenden', zegt Rutger Groot Wassink, wethouder Sociale Zaken. Hij maakt zich ernstig zorgen op de groep. ''Ook omdat ze soms hun huizen gedwongen moeten verlaten omdat ze hun huur niet meer kunnen betalen.'

Noodvoorzieningen
Volgens de gemeente dreigen dakloosheid en honger, omdat de arbeidsmigranten geen recht hebben op formele overheidshulp. Zij kunnen bijvoorbeeld geen gebruik maken van de voedselbank en daarom treft de gemeente nu noodvoorzieningen. Zo vangt Amsterdam sinds een paar weken illegale daklozen op in sporthallen en gezinnen in leegstaande hotelkamers. Daarnaast steunt de gemeente organisaties die voedselpakketten aan ongedocumenteerden uitdelen. 'Deze mensen zijn hier, wonen hier en leven hier en ik vind dat we ook voor deze mensen moeten zorgen', aldus de wethouder.

João snapt dat ook Nederlanders het in deze tijd moeilijk hebben en vindt dat zij eerst steun moeten krijgen. 'Maar misschien later, als alles weer in orde is, dat wij wat hulp kunnen krijgen.'

FOK!ers painten Johan Derksen op bijzondere plekken #2

In het onvolplrezen Onzin voor je leven-forum is weer juweeltje van een painttopic ontstaan. HeaN82 opende een vervolg op het eerste en tien jaar oude painttopic rond Johan Derksen. De Onzin-moderator zag een mooie invalshoek in de verjaardag van de onslangs zeventig geworden voetbalanalist. Speciaal ter gelegenheid daarvan zette het Dagblad van het Noorden zeventig van zijn meest straffe uitspraken op een rijtje. Dat was natuurlijk een prachtige inspiratiebron voor de FOK!kers en zo belandde Derksen in diverse prachtige paints op de voor hem meest bijzondere plekken. Vorige week zetten we al een aantal juweeltjes voor jullie op een rijtje, maar de FOK!kers hebben hard doorgepaint, daarom vandaag deel 2!

COVID-19: 108 nieuwe besmettingen en 21 doden, totaal 44.249 en 5715

Tot en met 19 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 44.249 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 108 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.613 (+34) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 21 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5715 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Notoire overlastgeefster opgepakt na tientallen meldingen

Een bewoonster van een woning aan de Dorpsstraat in Gapinge is maandagavond aangehouden door de politie. Al tientallen keren is bij de politie melding gemaakt van de geluidsoverlast die de vrouw zou veroorzaken. Agenten zijn ook al meerdere malen bij haar aan de deur geweest om haar te waarschuwen. Zij heeft meerdere processen-verbaal gekregen en ook is haar geluidsapparatuur al eens in beslag genomen.

Maandagavond was het echter weer raak. Wederom kwamen er meldingen van geluidsoverlast bij de politie binnen. Agenten zijn bij haar aan de deur geweest, maar de vrouw deed niet open. Met een machtiging tot binnentreden is de politie toen de woning binnengevallen en hebben agenten de vrouw aangehouden. Ze is overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar zal ze worden gehoord door de politie.


Een impressie van de bewuste straat (Bron: Google Streetview) 

Marco Kroon krijgt negatief ambtsbericht en wordt overgeplaatst

Op 9 december 2019 is majoor Kroon veroordeeld tot een taakstraf, vanwege een geweldsincident dat zich vorig jaar heeft voorgedaan tijdens carnaval. De landmacht rekent majoor Kroon het getoonde gedrag zwaar aan omdat dit haaks staat op de normen en waarden waar de krijgsmacht voor staat.

Het feit dat het bij dit incident ook om geweld tegen een rechtshandhaver ging, weegt hierbij extra zwaar. De landmacht is daarom een disciplinair traject gestart. In dat kader is aan majoor Kroon het voornemen kenbaar gemaakt om een negatief ambtsbericht vast te stellen dat wordt betrokken bij besluiten over zijn verdere loopbaan.

Majoor Kroon wordt overgeplaatst naar een functie waar hij zich zal richten op veteranenzaken.

Speculaties overstap Van Haga naar FVD

In Den Haag wordt flink gespeculeerd over een mogelijke transfer in de Tweede Kamer. Het lijkt er steeds meer op dat oud VVD-parlementslid Wybren van Haga dichtbij is bij een overstap naar Forum voor Democratie. De laatste weken stapelen de voortekenen zich op en de partij van Thierry Baudet is hard op zoek naar politieke ervaring.

In september 2019 werd Van Haga uit de VVD-fractie gezet nadat dubieuze handelingen bij zijn vastgoedbedrijven aan het licht kwamen. Sindsdien zit hij als zelfstandig Kamerlid in de Tweede Kamer. De laatste weken voeren Baudet en Van Haga steeds vaker het woord namens elkaar bij debatten, ook dienen de twee regelmatig gezamenlijk moties in. "Deze inbreng was mede namens ambtsgenoot Thierry Baudet", zo sprak de voormalig VVD'er deze ochtend nog tijdens het debat over het steunpakket voor het bedrijfsleven.

Daarnaast is Van Haga sinds kort fanatiek FVD-politici en het Forum-account op Twitter aan het retweeten wat op dit moment de geruchten van een overstap flink voedt. De over het algemeen goed ingevoerde twitteraar Haagse Insider bevestigt de mogelijke overstap. "Ja er zijn meer tekenen dat deze transfer inderdaad heeft plaatsgevonden", zo reageerde hij op tweets van NRC-journalist Tom-Jan Meeus en NOS-verslaggever Ewoud Kieviet.

Een overstap naar Forum zou opmerkelijk zijn omdat Baudet in september nog weinig op had met Van Haga. "Wij moeten niets hebben van zetelrovers", zei de FVD-voorman op de vraag of de oud VVD'er zich bij zijn partij zou aansluiten. Inmiddels is Baudet echter wel op zoek naar geschikte mensen voor de Forum voor Democratie-kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Politieke ervaring zal daarbij hard nodig zijn aangezien hij nauwelijks FVD-politici uit de provincies kan halen, daar zijn de lijsten vrijwel uitgeput waardoor vertrekkende Statenleden niet meer vervangen kunnen worden.

Van Haga maakte bij het aanblijven als zelfstandig Kamerlid bekend dat hij het kabinetsbeleid zou blijven steunen, daarmee behield de coalitie zijn meerderheid van één zetel. Mocht over de overstap naar FVD daadwerkelijk plaatsvinden dan is het kabinet definitief de meerderheid kwijt en lijken VVD,CDA,D66 en ChristenUnie afhankelijk van de steun van de SGP. Steun die ze vrijwel altijd krijgen van de kleine confessionele partij.

Update 11:19

Wybren van Haga lijkt serieus werk te maken van een plaatsje bij Forum voor Democratie. Gisteren werd zijn Facebook-bericht met stemadvies als reclame verspreid:

Politie zoekt getuigen na vondst neergestoken man

Agenten troffen in de nacht van maandag op dinsdag op de Aarnoudstraat in Rotterdam een zwaargewonde man aan. Hij bleek neergestoken. Het is nog erg onduidelijk wat zich hier heeft afgespeeld. 

Rond kwart voor twee werd gemeld dat er in het portiek van woningen aan de Aarnoudstraat een zwaar gewonde man lag. Dit bleek een 39-jarige Pool te zijn. Agenten stelden direct een onderzoek in. Het slachtoffer had diverse steekwonden opgelopen en werd overgebracht naar een ziekenhuis.

Tijdens het onderzoek werd in de nacht een 37-jarige man aangehouden. Hij is eveneens afkomstig uit Polen. Na een verhoor is de man heengezonden. Hij is geen verdachte meer. De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844, 0800-7000 of het tipformulier invullen. 

Olav Mol gaat F1 2020 van commentaar voorzien

Codemasters laat ons in een persbericht weten dat Nederlands bekendste F1-commentator, Olav Mol, de racegame F1 2020 voorziet van Nederlandse commentaar.

De Nederlandse F1-verslaggever is al sinds 1991 te horen als F1-commentator en heeft al meer dan 500 F1-races voorzien van zijn deskundig en iconisch commentaar. In 2016 werd zijn historische commentaar van de eerste F1-overwinngen van Max Verstappen in Barcelona bekroond met de Theo Koomen award, de prijs voor het beste sportverslag. Naast zijn huidige werk maakt de geprezen reporter nu dus ook de stap naar het virtuele commentaar in de officiële game F1 2020, die voor het eerst ook volledig in het Nederlands wordt uitgegeven in de Benelux.

"Het was een flinke uitdaging maar ook ontzettend leuk om ook in F1 2020 het verslag te mogen doen. Niet alleen is F1 erg populair in Nederland door het succes van Max Verstappen en de terugkeer van het Circuit Zandvoort op de racekalender, maar is de sport virtueel, met miljoenen spelers, ook populairder en realistischer dan ooit. Om als commentator dan ook onderdeel te zijn van de grootste racegame ter wereld is voor mij een enorme eer",­ zegt Olav Mol.

"Met het toevoegen van Olav Mol aan de officiële F1® videogameserie laten we onze toewijding zien om een volledige authentieke en realistische ervaring te bieden. Naast de terugkeer van de Dutch Grand Prix op het vernieuwde Circuit Zandvoort en de enorme populariteit van Max Verstappen zijn we erg enthousiast om Olav Mol met zijn iconische en herkenbare stem toe te voegen aan ons team", voegt Lee Mather, F1 Franchise Game Director bij Codemasters hieraan toe.

F1 2020 wordt op vrijdag 10 juli 2020 uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Google Stadia.

F1 2020- Olav Mol

Armstrong al vroeg in zijn carriŤre aan de doping

In een nieuwe tweedelige documentaire die later deze maand op de Amerikaanse sportzender ESPN wordt uitgezonden heeft voormalig wielrenner Lance Armstrong toegegeven al vroeg in zijn carrière doping gebruikt te hebben.

Op de vraag wanneer de Texaan begon met doping antwoordt hij: “Ik was waarschijnlijk 21 jaar. We waren wat aan het knoeien met cortisonen of wat er toen ook gangbaar was. EPO was een volledig andere niveau. De voordelen waren zo groot dat de sport evolueerde van eenvoudige doping naar raketbrandstof. Dat was toen de beslissing die we moesten maken.”

Volgens de voor het leven geschorste wielrenner begon de samenwerking met de eveneens levenslang geschorste arts Michele Ferrari in 1995. Vier jaar later won Armstrong zijn eerste Tour de France. Uiteindelijk won hij zeven keer de drieweekse ronde. Na zijn bekentenis in 2013 raakte hij die eindzeges kwijt.

Trump slikt twijfelachtig malariamiddel, zelfs FOX vindt het dom

Nadat Donald Trump enige tijd geleden tijdens een persconferentie het malariamiddel hydroxychloroquine adviseerde in de strijd tegen het coronavirus kreeg hij veel kritiek te verduren. De Amerikaanse president heeft zoals gewoonlijk gekozen om die kritiek ter harte te nemen, dus sinds anderhalve week slikt hij nu zelf het dubieuze middel.

"Ik heb het mijn dokter gevraagd en hij zei dat het geen kwaad kon", zo vertelde Trump gisteravond tijdens een persconferentie lezen we op AD.nl. "Ik neem elke dag een pil. Veel hulpverleners die in de frontlinie staan ook. Volgens mij werkt het, ik heb er veel goede verhalen over gehoord." De grote vraag is waar die verhalen vandaan komen want het gebruik van hydroxychloroquine in combinatie met een zinksupplement, de combinatie die Trump gebruikt, lijkt alles behalve een succes.

Nog vrijwel geen enkele studie heeft een positieve werking van het malariamiddel  tegen de symptomen van het coronavirus aan kunnen tonen. Er zijn zelfs studies die vooral negatieve effecten blootlegden. Het medicijn kan voor ernstige bijwerkingen zorgen, in sommige gevallen met de dood als gevolg.

Uiteraard heeft de Amerikaanse president alle vertrouwen in het middel. "Ben je klaar voor het bewijs? Hier is mijn bewijs. Ik krijg er veel positieve telefoontjes over, wat heb je te verliezen?"

Tijdens eerdere persconferenties wisten we eigenlijk al dat dit moment eraan zat te komen na de lovende woorden van Trump over deze behandeling. "Het is misschien wel de grootste gamechanger in de geschiedenis van de medische wereld" en "Het is een gevoel, ik ben gewoon een slimme jongen", zo somde het AD het enthousiasme van Trump op.

Zelfs zijn favoriete TV-zender FOX ziet de keuze van Trump voor het malariamiddel niet zitten. Journalist Neil Cavuto vatte direct na de bekendmaking van de Amerikaanse president de gevaren van zijn keuze samen:

Hockeyers van Kampong, HGC, Tilburg en SCHC leveren deel salaris in

Om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor hun club te beperken, leveren de hockeyers van Kampong, HGC, Tilburg en SCHC een deel van hun salaris in voor het lopende seizoen. Ook bij andere topclubs wordt over het inleveren van salaris gesproken of schieten de spelers door middel van het geven van trainingen hun club te hulp.

Bij Kampong is de salarisreductie een initiatief van de spelers zelf, reageert routinier en international Bjorn Kellerman desgevraagd. ‘Wij begrijpen dat de salarissen van de Heren 1 en Dames 1 een grote kostenpost voor de club is. Normaal leveren wij de club ook veel op, maar dat is door het coronavirus nu niet het geval omdat we geen wedstrijden kunnen spelen. Niettemin hebben we de afgelopen periode netjes ons geld gekregen. De club is altijd goed voor ons, dus wij vinden als spelersgroep dat wij ook een gebaar moeten maken nu de club het lastig heeft’, vertelt Kellerman.

Het inleveren van het salaris was een unaniem besluit van de Utrechtse spelersgroep. Kellerman: ‘Iedereen was meteen akkoord dat we allemaal tien procent van ons salaris inleveren.’

Ook SCHC kwam het initiatief van de spelers van Dames 1 en Heren 1. ‘Wij houden geen salaris in, de spelers hebben zélf voorgesteld een deel van hun salaris in te leveren. Zowel de mannen als de vrouwen. De een levert iets meer in dan de ander. Gemiddeld is het ongeveer 15 tot 20 procent. Het is een mooi gebaar van de spelers om de club in deze tijd te helpen’, zegt Arthur Bouvy, voorzitter van SCHC. Bij de club uit Bilthoven komen de dames uit in de Livera Hoofdklasse en de mannen in de Promotieklasse.

Bij HGC zijn spelers en bestuur gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat spelers door middel van het inleveren van salaris de club te hulp schieten, zegt voorzitter Gorrit-Jan Blonk. ‘De spelers waren meteen bereidwillig mee te denken. Ik ben er trots op dat we met de heren tot overeenstemming zijn gekomen’, aldus Blonk. Hij wil niet zeggen welk percentage van hun salaris over de laatste maanden de spelers hebben ingeleverd. ‘Dat is iets tussen de spelers en club. Daar doen wij geen uitlatingen over naar de buitenwereld.’ Ook met dames 1 van HGC heeft het bestuur afspraken gemaakt. Blonk: ‘Maar daar gaat het over veel kleinere bedragen.’

Blonk wijst erop dat voor komend seizoen spelers ook rekening moeten houden met de beschikbaarheid van minder geld. ‘Deze coronacrisis doet alle clubs pijn, ook ons. Het spreekt voor zich dat ook wij voor komend seizoen over een lager budget voor tophockey beschikken.’

Tilburg, de club die aan het begin van de coronacrisis als een van de eerste hockeyclubs de betalingen aan alle staf en trainers opschortte, heeft met de spelers ook een financiële regeling getroffen. ‘We hebben een goede relatie met de spelers en vinden het fijn dat zij met ons meedenken’, zegt Tilburg-voorzitter Rob Kluyt. Hij wil niet ingaan op de details van de afspraken, maar geeft wel aan dat er bij zijn club individuele afspraken met spelers zijn gemaakt. ‘Een selectie bestaat uit spelers met een verschillende achtergrond. De een is student, de ander loopt co-schappen en een derde is een speler uit het buitenland die hier alleen woont. Die kijken allemaal anders tegen de situatie aan. Dat vraagt om maatwerk. Bij de een kijk je dan bijvoorbeeld naar de vergoeding, de ander wil graag in zijn auto blijven rijden.’

Bij Amsterdam, waar zowel Heren 1 als Dames 1 in de Hoofdklasse uitkomt, is het nog onduidelijk of er een beroep op de spelers wordt gedaan. Klaas Veering, bestuurslid Tophockey Amsterdam: ‘De inkomsten staan natuurlijk onder druk. We zijn aan het kijken hoe het financieel houdbaar kan blijven. Daar zitten we nu middenin. Gelukkig hebben we een aantal grote sponsors. Ik vind het vooral spannend wat er gebeurt als vanaf september de competitie opnieuw stil komt te liggen. Ik kan me voorstellen dat sommige sponsoren vraagtekens gaan zetten bij hun sponsoring.’

Uit een rondgang langs andere Hoofdklasse-clubs blijkt dat spelers en coaches ook andere mogelijkheden benutten om hun vereniging te ondersteunen, bijvoorbeeld door spelers van Dames 1 en Heren 1 (meer) trainingen te laten geven. Dit gebeurt onder andere bij de mannen van Rotterdam en Pinoké. ‘Bij Rotterdam worden de spelers van Heren 1 vanaf de hervatting van de jeugdtrainingen op 29 april ingezet als trainer. Ieder geeft meerdere trainingen per week, van kabouters tot de A-jeugd’, zegt woordvoerder Alexander Bakker.

Coach Jesse Mahieu van Pinoké Heren 1: ‘De club heeft onze salarissen de afgelopen periode doorbetaald. Dat is fijn. We willen graag wat terugdoen voor de club door middel van het geven van extra trainingen aan de jeugd.’

Aanpassingen voor vampieren in The Elder Scrolls Online uitgelegd

Vampires krijgen een grote re-vamp in de gratis update 26 voor The Elder Scrolls Online. Hierdoor wordt de manier van spelen compleet anders voor diegene die gebeten zijn. Dit begint al met een complete aanpassing van de Skill Line voor vampieren.

De Skill Line is aangepast met geheel nieuwe vaardigheden en het vervangen of bijwerken van bestaande skills. Het doel van het herontwerp was om Vampires actiever en boeiender te maken in de strijd. De eerste twee vaardigheden, genaamd Eviscerate en Blood Frenzy passen bijvoorbeeld al beterin het leven (of dood zijn) van een vampier. Eviscerate wordt sterker naarmate je zelf minder health hebt, terwijl Blood Frenzy een skill is dat je eigen health kost in ruil voor meer schade aan wapens en spreuken. Combineer die twee en je hebt een erg sterke aanval, maar je speelt wel met je leven(smeter).

Vampieren ook een nieuwe ultimate skills, genaamd Blood Scion, die je personage verandert in een monsterlijk beest. In deze vorm krijg je boosts voor je Health-, Stamina- en Magicka-pools, heb je de mogelijkheid om jezelf te genezen wanneer je damage doet en zie je vijanden door muren heen.

Als vampier leef je op bloed. Je hebt vier fasen als vampier. Je kunt jezelf sterker maken door je te voeden met NPC's, maar die kracht neemt ook langzaam af in de loop van de tijd, waardoor je jezelf weer moet voeden met bloed. Elke fase die je bereikt, verlaagt de kosten van je Vampire-actieve vaardigheden en activeert bepaalde passieve vaardigheden, waardoor je effectiever wordt op het slagveld. Er zijn echter kosten verbonden aan deze nieuwe kracht, en het verhogen van je fase heeft de volgende straffen: vermindering van recovery, je bent vatbaarder voor vuuraanvallen en de stamina/magicka-kosten van non-vampierskills worden hoger.

Dat voeden op NPC's heeft nog een nadeel: als inwoners dat zien dan kun je gezocht worden door de guards, net zoals de Necromancer problemen met de wet kan krijgen. Als je in de hoogste fase van vampier bent dan zien mensen je al als demoon en willen winkeliers zelfs niet meer met je onderhandelen. Je zult dus af en toe moeten indimmen of moeten sneaken om te blijven leven als outcast van de maatschappij.

De gratis patch komt net zoals The Elder Scrolls Online: Greymoor op 26 mei beschikbaar voor pc en Mac, en op 9 juni voor Xbox One en PlayStation 4.

Private Division en ESA werken samen voor nieuwe Kerbal Space Program-update

Private Division en Squad hebben een samenwerking aangekondigd met het European Space Agency (ESA) voor de lancering van een nieuwe Kerbal Space Program-update genaamd Shared Horizons, die 1 juli 2020 zal verschijnen op pc. De update wordt later dit jaar ook beschikbaar gesteld op consoles. Shared Horizons wordt een gratis update voor alle spelers van de ruimtesimulatiegame gebaseerd op natuurkundige principes.

Naast twee belangrijke missies die werden geleid door de belangrijkste ruimtevaartorganisatie van Europa, voegt Shared Horizons ook de raket Ariane 5, een Kerbal-ruimtepak met ESA-thema, en nieuwe onderdelen en wetenschappelijke experimenten toe aan de game. De eerste nieuwe missie, BepiColombo, bootst ESA's huidige missie naar Mercurius na die zij samen met het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) uitvoeren. Spelers moeten proberen om in een baan rond Moho - het evenbeeld van Mercurius in het Kerbal-universum - te komen en vervolgens te landen. Daarbij voeren ze verschillende wetenschappelijke taken van de echte ESA-missie uit. De tweede nieuwe missie, Rosetta, is een eerbetoon aan de succesvolle landing op een komeet uit de Jupiter-familie. Die gebeurtenis maakte het mogelijk om veel belangrijke gegevens te vergaren over de komeet en zijn omgeving.

"Hier bij de European Space Agency zijn veel van onze ingenieurs en wetenschappers goed bekend met KSP", vertelt Guenther Hasinger, Director of Science bij ESA. "Zowel Rosetta als BepiColombo zijn zeer complexe missies met specifieke uitdagingen. Maar beide bleken zeer waardevol voor zowel ESA als de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap. Daarom ben ik ook zeer verheugd dat deze baanbrekende wetenschappelijke missies nu zowel op Kerbin als op aarde beleefd kunnen worden."

De Kerbal Space Program: Shared Horizons-update is vanaf 1 juli 2020 beschikbaar voor pc en de release op consoles staat gepland voor later in het jaar.

Kerbal Space Program x ESA

Overzichtstrailer voor 51 Worldwide Games voor Switch

De overzichtstrailer van 51 Worldwide Games toont niet alleen de variatie in soorten spellen die spelers lokaal en online samen kunnen spelen, maar ook de verschillende manieren waarop spelers kunnen spelen. Zo kan het Nintendo Switch-systeem plat op tafel gelegd worden om als virtueel spelbord te dienen en kan het perspectief worden gewijzigd voor het best mogelijke spelaanzicht.

Spelers kunnen via een lokale verbinding maximaal vier systemen met elkaar verbinden om gezelschapsspellen als Poker tegen elkaar te spelen. Daarnaast kunnen spelers online gaan om te spelen met vrienden of tegenstanders van over de hele wereld. In de Mozaïekstijl kunnen maximaal vier verbonden systemen verbinding tegen elkaar gelegd worden om één groot speelveld te vormen. De systemen kunnen op verschillende manieren gerangschikt worden om de lay-out van dit speelveld te veranderen. Afhankelijk van het spel, kunnen spelers ook experimenteren met verschillende besturingsopties, zoals besturing met knoppen of via het touchscreen, of zelfs bewegingsbesturing gebruiken in spellen als Bowling of Darts.

Alle games zijn voorzien van een korte, gesproken introductie die spelers de basis uitlegt, terwijl stap-voor-stap tutorials spelers de diepere strategieën leren en tips geven voor de moeilijkere games. Er zijn ook interessante weetjes over elke game te checken, zoals het feit dat bij boksen de “ring” zo heet omdat hij oorspronkelijk werd gevormd door mensen die in een cirkel stonden en elkaars handen vasthielden.

51 Worldwide Games verschijnt op 5 juni voor Nintendo Switch.

Woning beschoten in Waalwijk, politie zoekt getuigen

Een woning in de James Ensorstraat in Waalwijk is in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 mei meerdere malen beschoten. Er raakte niemand gewond. De politie doet onderzoek.

De buurt werd rond 01:50 uur opgeschrikt door harde knallen. De bewoners van de woning zagen op dat moment niets bijzonders, maar dat veranderde de volgende morgen bij daglicht. Op dat moment werd duidelijk dat er meerdere inslagen in de gevel van de woning te zien waren. Ook troffen buurtbewoners een aantal hulzen aan die op de grond lagen. Die zijn inmiddels veilig gesteld voor verder onderzoek.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via WhatsApp, 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of door het tipformulier in te vullen. 

Time-Trial-mode van Tour de France 2020 onthuld

Nacon en Cyanide onthullen de Time-Trial-modus voor Tour de France 2020. Deze modus laat spelers een tijdrit spelen van de echte Tour de France.

Om een goede tijd te halen in een tijdrit, is beheer van uithoudingsvermogen van belang. Daarom heeft Cyanide in Tour de France 2020 de mogelijkheid toegevoegd een tijdritpositie in te nemen: wanneer je je voorarmen laat rusten op het stuur, verminder je de luchtweerstand en verhoog je je snelheid zonder extra inspanning te leveren, al gaat dit wel ten koste van je controle over de fiets. Dus pas op voor scherpe bochten, schakel snel weer terug naar een klassieke houding, en schaaf een paar honderdsten van seconden van je tijd om de eerste plaats te pakken. Met deze tijdritpositie kun je ook je inspanning beheren. Pas je inspanning zo goed mogelijk aan zonder je tempo te hoog te leggen, om te voorkomen dat je te vroeg uitgeput raakt.
Naast de tijdritpositie kun je in Tour de France 2020 ook een aerodynamische houding aannemen. Deze komt vooral goed van pas tijdens afdalingen, waarbij je ook even kunt rusten om je uithoudingsvermogen te laten herstellen.

Tour de France 2020 komt op 4 juni 2020 beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One en later voor pc.

Friendships zijn terug in Mortal Kombat 11

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios hebben een nieuwe Mortal Kombat 11-trailer vrijgegeven waarin we een oude finisher weer in actie zien: Friendships.

Hiermee kunnen spelers tegenstanders verslaan door wat vriendelijker te zijn dan een fatality. De nieuwe video toont diverse strijders die een friendship laten zien. Zo breekt Jade met haar staf een feestelijke, met snoep gevulde piñata open, danst Liu Kang op een LED-verlichte discovloer, proost Sindel met een glas wijn en verwent Jax de spelers met een stukje saxofoonspel.

Friendships zijn beschikbaar vanaf 26 mei als onderdeel van een gratis content-update voor alle Mortal Kombat 11-spelers. Op hetzelfde moment verschijnt, eerst in digitale vorm, de nieuwe uitbreiding Mortal Kombat 11: Aftermath. De gratis update geeft spelers ook toegang tot Stage Fatalities en de nieuwe arena’s Dead Pool, Soul Chamber, Kronika’s Keep en RetroKade.

Mortal Kombat 11 is beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One, pc en Switch.

Politie zoekt getuigen na schietincident Arnhem

De politie is op zoek naar getuigen na een incident dat plaatsvond aan de Limburgsingel in Arnhem. In de vroege morgen van donderdag 16 april is er een auto beschoten die geparkeerd stond voor een woning aan de Limburgsingel. Niemand is gewond geraakt. De politie vraagt getuigen zich alsnog te melden.

In de nacht van woensdag 15 op donderdag 16 april worden, rond 03.05 uur, harde knallen gehoord. De volgende morgen blijkt dat deze knallen verwijzen naar een auto die beschoten is. De politie is direct een onderzoek gestart naar de toedracht van dit schietincident. Agenten hebben in de omgeving buurtonderzoek gedaan, er zijn getuigen gehoord die de schoten hebben gehoord en diverse camerabeelden zijn bekeken.

Nader onderzoek toont aan dat een persoon omstreeks 03.05 uur komt aanlopen over de Serooskerkewal, via de Meliskerkestraat, de Limburgsingel in. Deze persoon loopt vervolgens terug langs een rij woningen en schiet verschillende keren op de auto die voor een woning geparkeerd staat. De verdachte loopt vervolgens dezelfde route weer weg, via de Meliskerkestraat de Serooskerkewal over.

Getuigen kunnen zich melden bij de politie via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of het tipformulier invullen. 

Het is vandaag..

Het is vandaag dinsdag 19 mei. Dag van de groene kinderopvang, dag van de ziekte van Crohn en dag van de huisarts. Vandaag zijn onder anderen Ron Brandsteder (70) jarig en de zanger/songwriter Sam Smith, hij mag 28 kaarsjes uitblazen. 

Dag van de groene kinderopvang.

De Dag van de Groene Kinderopvang is in het leven geroepen door de Stichting Groen Cement, en is bedoeld om kinderen tijdens hun jonge schoolgaande jaren meer te leren over de natuur en het milieu. Zo brengen zij bijvoorbeeld een plantje mee die daar wordt verzorgd. In 2014 was dit onderwerp dusdanig belangrijk dat dat gehele jaar is uitgeroepen tot jaar van de groene kinderopvang. Dat deze dag dit jaar een dag na plantendag is, is geheel toeval.


Dag van de huisarts.

De Dag van de Huisarts is opgericht in 2010 en wordt sindsdien ieder jaar gevierd op 19 mei om aandacht te vragen voor het belangrijke beroep van de huisarts. Tijdens de Dag vinden er over de hele wereld congressen plaats en zijn er sessies waarin u vragen kunt stellen aan uw huisarts om de dokter-patientband te verbeteren. De Dag is opgericht tijdens een groot internationaal congres van de World Organization of National Colleges and Academies, de Wereldorganisatie voor Huisartsen. Meer informatie is te vinden op hun website.


Dag van de ziekte van Crohn.

Het hebben van een onzichtbare ziekte zoals Crohn of Colitis is niet eenvoudig. Op 19 mei, Wereld IBD-dag, wordt er stilgestaan bij deze slopende en chronische ziekte. IBD is de afkorting voor Inflammatory Bowel Diseases, de darmaandoeningenziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Wereldwijd zijn er zo'n 5 miljoen mensen met deze aandoening. Dit jaar doen er meer dan 40 landen aan de Dag mee. Ook de Nederlandse vereniging CCUVN (Crohn Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland) doet dit jaar op 19 mei mee met deze Dag. De vereniging doet er zelf ludiek over, maar vindt ook dat IBD een serieus gezicht moet krijgen. Crohn kan namelijk iedereen overkomen, en dat betekent dat er meer aandacht voor nodig is. Met wildvreemden of juist bekenden praten over een dergelijke chronische darmziekte is niet voor iedereen even makkelijk.


Aanbevelingen Ombudsman rond stroomstootwapen al doorgevoerd

De aanbevelingen en richtlijnen die de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen vandaag doet, ziet de politie als steun in de al eerder genomen maatregelen rond gebruik stroomstootwapen. Portefeuillehouder Frank Paauw herkent zich in de aanbevelingen van de ombudsman. 'Sterker nog, die zijn doorgevoerd. '

‘Politiemensen gebruiken het stroomstootwapen zodat zij kunnen afzien van zwaardere geweldsmiddelen. Dreigen met het wapen is meestal voldoende. Zij zijn steeds beter in staat om ook dit geweldsmiddel zo effectief en veilig mogelijk in te zetten.’ Aldus Frank Paauw. Na een uitgebreide pilotevaluatie zijn aanbevelingen gedaan waarop de politie na de zomer 2018 al maatregelen heeft genomen.

Zo is de opleiding uitgebreid van twee naar drie dagen, wordt er kritisch gereflecteerd op lastige inzetsituaties en is het juridisch kader aangescherpt. Ook is het wapen technisch gereguleerd, waardoor nog bewuster en meer gedoseerd stroom kan worden toegediend. Monitoring laat zien dat het stroomstootwapen meer terughoudend en zorgvuldiger wordt ingezet door de agenten die nog over het stroomstootwapen beschikken.

Verder is er uitgebreid onderzoek geweest door het WODC naar de gezondheidsrisico’s van de inzet van het stroomstootwapen, waaruit bleek dat er geen (extra) risico bestaat voor kwetsbare groepen

Begin dit jaar hebben de politie en GGZ afspraken gemaakt over de samenwerking bij het optreden van de politie in een GGZ-instelling en ieders verantwoordelijkheden daarin. Tevens kent iedere eenheid sinds begin vorig jaar een Commissie Geweldsaanwending, bestaande uit politieambtenaren en onafhankelijke (burger)leden, die elke toepassing van geweld toetsen op rechtmatigheid en eisen van vakbekwaamheid. De adviezen van de Commissie zijn gericht op versterking van kennis en/of vaardigheden, zowel individueel of collectief zodat de politie lering kan trekken uit de toegepaste geweldsaanwendingen.

Eind 2018 kreeg de ombudsman twee klachten over incidenten (respectievelijk zomer 2017 en 2018) waarbij de politie het stroomstootwapen had ingezet in GGZ-instellingen in de eenheid Rotterdam. 'De inzet van het middel vond beide keren in de pilotfase van de toepassing het middel en onder moeilijke omstandigheden plaats’, stelt politiechef Fred Westerbeke van de Eenheid Rotterdam. 'De collega’s hebben gezien de context van beide incidenten onder hoogspanning naar eer en geweten gehandeld. Het uitgangspunt is steeds geweest de dreigende situatie te beëindigen en daarbij enig letsel te voorkomen. De Nationale ombudsman constateert in het rapport dat de politie in het nazorgtraject te kort is geschoten, zowel in de informatieverstrekking als in de medische nazorg. We hebben daarin helaas te weinig oog gehad voor de belangen van direct betrokkene(n) en familieleden. Deze constatering trek ik mij aan. Daarin zullen we in de toekomst zorgvuldiger zijn.'

Vanavond persconferentie kabinet: horeca niet eerder open dan 1 juni

Horecagelegenheden mogen naar alle verwachting op 1 juni om 12.00 uur klanten ontvangen op hun terrassen. Ze mogen dat niet al in het pinksterweekend op 30 en 31 mei, zoals veel ondernemers hoopten.

De NOS meldt dat het kabinet een verzoek van het Veiligheidsberaad, waarin burgemeesters van 25 veiligheidsregio's samenkomen, gaat inwilligen. De burgemeesters denken dat een eerdere opening in het pinksterweekend niet goed te handhaven is.

Geen openingsfeestjes rond middernacht
Ook is besloten dat de horeca pas om 12.00 uur open mag op 1 juni. Zo moet voorkomen worden dat er rond middernacht allerlei openingsfeestjes of andere bijeenkomsten ontstaan. De opening van de terrassen gaat onder voorwaarden. Zo mogen er maximaal dertig personen ontvangen worden en dat is inclusief personeel. Ook moet de 1,5 meter afstand gehandhaafd worden.

Vanmiddag overlegt het kabinet met het zogenoemde Outbreak Management Team en wordt er naar meer versoepelingen van de coronamaatrelen gekeken. Zo mogen musea en andere culturele instellingen vanaf 1 juni waarschijnlijk weer beperkt open en gaat het voortgezet onderwijs op die datum ook weer leerlingen ontvangen in de schoolgebouwen.

De persconferentie van premier Rutte is vanavond om 19.00 uur.

Jongen (17) overleden door noodlottig ongeval

De jongen (17), die zaterdagmorgen vroeg op de Margarethaweg in Terneuzen werd aangetroffen, is door een noodlottig ongeval overleden. De politie heeft het onderzoek afgesloten.

Lees ook: Onderzoek naar overlijden 17-jarige jongen

De politie heeft de afgelopen dagen uitgebreid onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak, zoals een sporenonderzoek op locatie en het horen van getuigen. Maandagochtend heeft een onderzoek plaatsgevonden op het lichaam van het slachtoffer.

Aan de hand van de resultaten van het politieonderzoek is komen vast te staan dat de jongen uit de gemeente Terneuzen door een noodlottig ongeval is overleden. Hierbij zijn geen aanwijzingen van een misdrijf gevonden. De politie heeft de familie geïnformeerd. Het onderzoek is afgesloten.

Kleiner effect hoogte uitkering op aantal mensen in WIA

De hoogte van een arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft minder invloed op het aantal mensen met zo’n uitkering sinds de toelatingseisen strenger zijn gemaakt. Als een WIA-uitkering 10% verlaagd wordt, neemt het aantal WIA-uitkeringen met 5% af. Bij een verhoging is het effect precies omgekeerd. Deze effecten zijn gehalveerd ten opzichte van de vorige doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) uit 2015.

Het effect is het grootst bij gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Op het aantal volledig en duurzaam arbeidsongeschikten, die een IVA- of Wajong-uitkering hebben, heeft de hoogte van de uitkering nauwelijks invloed. Dit staat in de update van het hoofdstuk Sociale zekerheid van de publicatie Kansrijk arbeidsmarktbeleid die het CPB zojuist heeft gepubliceerd.

Bij de WW leidt een verlaging of verhoging van 10% van de uitkering tot 8% minder dan wel meer uitkeringen, bij de bijstand is er 9% verschil. Als de duur van een WW-uitkering wordt aangepast, heeft dat minder effect op het aantal uitkeringen dan als de hoogte wordt aangepast. Een verlaging van 10% van de maximale duur leidt tot 3% minder WW-uitkeringen. Ook dit effect is bijna gehalveerd ten opzichte van de vorige doorrekeningen van het CPB.

In de publicatie zijn ook verschillende varianten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers doorgerekend. De kosten van zo’n verzekering hangen sterk af van de vormgeving van de verzekering. Ze kunnen variëren tussen 1,3 miljard euro in totaal als gekozen wordt voor een minimumuitkering na twee jaar wachttijd voor alleen zelfstandigen zonder personeel, en 4,1 miljard euro bij een verzekering op het niveau van de WIA na één jaar wachttijd die ook toegankelijk is voor zelfstandigen met personeel.

Deze publicatie verschijnt midden in de coronacrisis. De crisis heeft weinig invloed op de doorrekeningen omdat van alle maatregelen de effecten op de lange termijn worden beschreven. In een aantal gevallen kunnen effecten op de korte termijn wel anders uitvallen. Dat geldt vooral voor de budgettaire effecten, als gevolg van een hogere grondslag van de sociale uitkeringen.

Gevangenisstraf voor corrupte douanier uit haven Rotterdam

Een corrupt gebleken douanier uit de Rotterdamse haven is in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Dat heeft het gerechtshof Den Haag maandag beslist. Twee andere mannen, een Rotterdammer en een Schiedammer, zijn veroordeeld tot tien jaar en vier jaar gevangenisstraf. Deze straffen zijn gelijk aan de straffen die de Rotterdamse rechtbank heeft opgelegd.

De douanier kon in zijn functie zelfstandig beslissen welke containers wel en welke niet zouden kunnen worden gecontroleerd op drugs. Hij liet containers met verdovende middelen zonder douanecontrole door. De medeverdachten konden die containers ongehinderd oppikken en naar een plaats vervoeren waar de drugs werden uitgeladen. Dit is in een lange periode vaak gebeurd. De douanier is hiervoor vorstelijk beloond door criminelen. De douanier heeft ook grote geldbedragen witgewassen. Hij heeft zich enkel laten leiden door het grote geld. Het vertrouwen dat burgers en de overheid moeten kunnen stellen in de onkreukbaarheid van ambtenaren is ernstig geschaad.

De Rotterdammer heeft zich onder meer schuldig gemaakt aan omkoping van de douanier, de invoer van grote partijen cocaïne, de voorbereiding van de invoer van cocaïne en witwassen van grote geldbedragen. Het gerechtshof heeft dezelfde feiten bewezen geacht als de rechtbank.

De Schiedammer heeft zich schuldig gemaakt aan de omkoping van de douanier om de invoer van grote hoeveelheden cocaïne mogelijk te maken. Hij blijft vrijgesproken van dezelfde andere aan hem ten laste gelegde feiten als bij de rechtbank.

FOK! Wat een weer: gewoon

Yooo!  

Daar ben ik weer. Vrijwel heel Europa zat gisteren in de zon. Dat was dus ook in ons land het geval. Wel stond er een vrij stevige aanlandige wind en die hield het kwik in de kustprovincies op een graad of 18, pal aan zee zelfs nog een pak lager. Aan het einde van de dag zwakte de wind af en liep het kwik ook daar wat op. Verder was het dus één en al zonneschijn met de hoogste temperaturen in het zuiden. Daar kwamen we op ruim 23 graden uit.

Vandaag zijn de veranderingen erg gering. In het noorden is er echter wat meer bewolking aanwezig. Uiteindelijk breekt ook daar de zon wel door. Ik sluit overigens niet uit dat uit die bewolking een heel klein beetje regen valt. Het kwik loopt enkele graden verder op en bereikt uiteindelijk waarden tussen de 18 in het noorden en 25 in het zuiden. De wind draait naar het noordwesten en is meest matig.

Woensdag en donderdag worden de warmste dagen. In Limburg kan het dan rond de 28 graden worden, terwijl de temperatuur in Friesland ook een mooie 23 graden haalt.

Neerslag? Misschien een enkele bui aan het einde van Hemelvaartsdag, verder in het weekend plaatselijk wat regen. Grote hoeveelheden lijken echter niet aan de orde en nieuwe hogedrukgebieden staan alweer te dringen. Een einde van de droogte is dus niet in zicht.  

Slaapwel!  

Meer weer op FOK!

Gewoon weer zon (Foto: Interpretatie)
Het zoveelste zonnige plaatje. Interpretatie geniet er echter van!  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
AI Picture Gallery #53
special
Random Pics van de Dag #791
review
Pokťmon Scarlet / Pokťmon Violet
special
AI Picture Gallery #52
©FOK.nl e.a.