Belastingdienst heeft jarenlang etnisch geprofileerd

De Belastingdienst heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan etnisch profileren. Dat erkent de fiscus na onderzoek van Trouw en RTL Nieuws.

Er was sprake van etnisch profileren bij de controle van aangiften voor de inkomstenbelasting. Dat schrijft Trouw. Mensen zouden daarbij geselecteerd zijn voor een extra controle, mede omdat ze een tweede nationaliteit hadden.

Vijf criteria
Dat gebeurde tussen 2012 en 2015. De fiscus hanteerde toen een 'selectieregel' waarbij aangiftes aan een extra controle werden onderworpen, als er voldaan werd aan vijf criteria.

Een daarvan was het hebben van een dubbele nationaliteit. Wat de overige vier criteria waren, zegt de Belastingdienst niet.

11.000 mensen
Uiteindelijk zijn ruim 11.000 mensen met een dubbele nationaliteit geselecteerd voor extra controle, vertelt de fiscus. Als iemand aan de overige vier criteria voldeed maar geen tweede nationaliteit had, vond er geen controle plaats.

'Ervaringen uit voorgaande jaren'
Zo'n selectieregel wordt opgesteld aan de hand van 'kennis en expertise van ambtenaren', stelt een woordvoerder van staatssecretaris Vijlbrief (Financiën). Ook 'ervaringen uit voorgaande jaren' kunnen meespelen.

Maar hoe dat heeft geleid tot selectie op basis van een dubbele nationaliteit, blijft onduidelijk.

Opheldering
De Tweede Kamer vroeg vorige week al om inzage in documenten van de Belastingdienst over risicoselectie. Volgens Trouw eisen Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) nu volledige opheldering.

Het ministerie van Financiën werkt naar eigen zeggen aan een Kamerbrief die duidelijkheid moet geven.