Reizigersverenigingen fel gekant tegen reserveringsproef NS

Reizigersvereniging Rover is zeer kritisch over het treinreserveringssysteem dat NS gaat testen. Rover wil dat het openbaar vervoer makkelijk toegankelijk is voor iedereen en vreest dat dit systeem daar aan afdoet.

Lees ook: Onderzoek vooraf aanmelden tegen drukke treinen krijgt vervolg

NS heeft een pilot ‘Trein Veilig Service’ aangekondigd. Hiermee wil NS door 5000 vrijwilligers een systeem laten testen dat reizigers hun reis laat registreren. Rover-directeur Freek Bos vreest dat de uitrol van een dergelijk het systeem het openbaar vervoer minder aantrekkelijk maakt: “Hierdoor zou geen sprake meer zijn van het maken van een vrije reis. Openbaar vervoer wordt dan een stuk minder openbaar en het systeem gaat boven de reiziger”.

Bij eerdere berichten over een dergelijk reserveringssysteem kwamen er direct veel boze en bezorgde reacties van reizigers binnen bij Rover. Terecht, vindt directeur Freek Bos: “Het systeem lijkt weinig respect voor privacy te hebben. Bovendien wordt het omgeven door onzekerheden: hoe gaat het systeem om met uitgevallen ritten? Is de trein straks nog wel toegankelijk voor mensen die niet overweg kunnen met digitale middelen?”

Het reserveringssysteem zou alleen voor treinen van NS gelden. Wat dit betekent voor een iemand die een reis met meerdere vervoerders aflegt, is niet duidelijk. Eerder vroeg Rover het Rijk om regie te nemen en te zorgen dat binnen het hele openbaar vervoer dezelfde coronamaatregelen zouden gelden. Rover vindt het onacceptabel dat NS nu toch een eigen koers vaart.

Reactie Voor Beter OV
Ook Voor Beter OV is tegen. Woordvoerder Rikus Spithorst laat in een reactie aan FOK! het volgende weten: "Ook in coronatijd dient het OV flexibel beschikbaar te zijn voor reizigers. Tot nu toe zijn alle problemen met volle treinen niet veroorzaakt door een overschot aan passagiers, maar door te korte of uitgevallen treinen van de NS. De bal bij de passagiers neerleggen is dus fout. Bovendien, qua gereserveerde terugreis: als je doktersbezoek uitloopt, wat dan? Of als de NS je aansluiting verknalt, hoe zit het dan met het tweede deel van je reis. Dus nee: slecht plan. Bovendien blijkt dat 99% van de reizigers zich ook zonder dwang en hindernissen prima matigt in het OV-gebruik."