Start Ronde van Spanje definitief niet in Utrecht dit jaar, nu in Baskenland

De Ronde van Spanje gaat als gevolg van de coronacrisis dit jaar niet in Nederland van start. La Vuelta Holanda, dat de eerste drie etappes op Nederlandse bodem organiseerde, heeft de start van de Vuelta moeten teruggeven aan de Spaanse organisatie van de wielerronde.

Normaal gesproken had de Vuelta a España op 14 augustus in Utrecht van start moeten gaan, maar dat is door het verbod op publieksevenementen in Nederland tot 1 september onmogelijk. De Internationale Wielerunie (UCI), die op 5 mei de nieuwe kalender bekendmaakt, had de Ronde van Spanje al opgeschoven naar het najaar, maar dan kunnen Utrecht en Noord-Brabant de start niet organiseren.

Doordat de Ronde van Spanje niet in Nederland van start kan gaan kent de komende editie maar achttien etappes in plaats van de normale 21 etappes. De Vuelta zal zo voor het eerst in 35 jaar nu minder dan 21 etappes tellen.

De 75ste editie Vuelta a España gaat nu van start in het Baskische Irun met een etappe naar Eibar. Het is voor het eerst sinds 1961 dat het Baskenland de start heeft van de Ronde van Spanje. Vandaag werd wel duidelijk dat de twee belangrijkste wedstrijden (Ronde van het Baskenland en Clásica San Sebastián) in het Baskenland niet doorgaan dit jaar.