FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 april 2020

Oscar-regels versoepeld vanwege corona

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences maakte vandaag bekend dat zij de regels voor films om kans te maken op een Academy Award, of in de volksmond Oscar genoemd, zullen versoepelen. Dit meldt Vulture.

Vanwege het coronavirus zijn wereldwijd bioscopen gesloten en worden films massaal verplaatst naar streamingplatforms, zonder ooit gezien te zijn op het witte doek. Dit was normaal een vereiste om deel te mogen nemen aan het Award-circuit. Een film zou normaliter minimaal een week te zien moeten zijn op het witte doek in Los Angeles. Vandaag werd deze vereiste van tafel geveegd en dit zet uiteraard de deuren wagenwijd open voor een flink aantal releases die nu geen doorgang hebben kunnen vinden. 

Er werden nog een aantal opvallende beslissingen genomen; zo worden de twee categorieën Best Sound Editing en Best Sound Mixing samengevoegd in een nieuwe categorie, genaamd Best Sound. Ook is er een nieuwe richtlijn voor het kwalificeren voor de categorie Best Original Score. De muziek uit de film moet tenminste voor 60 procent bestaan uit nieuwe, originele muziek specifiek geschreven voor deze film. Hoe de Academy dit zal monitoren is nog een groot raadsel, maar het zal in ieder geval weer genoeg stof op doen waaien. 

De 93e Academy Awards zullen voor nu gewoon plaatsvinden op 27 februari 2021. 

Oscar-regels versoepeld vanwege corona (Foto: ANP)
Oscar-regels versoepeld vanwege corona (Foto: ANP)

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition vergeleken met Wii-versie

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition is een uitgebreide remaster van de Wii-game uit 2011. Het eerste dat iedereen op zal vallen zijn de verbeterde graphics natuurlijk. Nintendo heeft een paar vergelijking screenshots online gezet zodat je de verschillen beter kunt zien. De omgevingen zien er in ieder geval meer gedetailleerd uit.

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition komt op 29 mei uit voor Switch. De game bevat naast updates voor controls en muziek ook een nieuw epiloog genaamd 'Future Connected'.

Irrfan Khan (53) overleden

Er is vandaag bekendgeworden dat Irrfan Khan is overleden. De acteur was zowel beroemd om zijn Bollywood-rollen als een flink aantal rollen in grote Hollywood-films.

Bij het grote publiek werd Khan bekend door zijn rol in Slumdog Millionaire en als de oudere versie van Pi Patel in Life of Pi. Ook had hij een bescheiden rol als Simon Masrani, de eigenaar van Jurassic World uit de gelijknamige blockbuster. 

In 2018 kreeg Khan de diagnose kanker. Uiteindelijk werd een infectie aan zijn dikke darm hem fataal. Intensive care in een Indiaas ziekenhuis mocht niet meer baten. Over de hele wereld hebben inmiddels acteurs en actrices die met Khan hebben mogen werken van zich laten horen. Bollywood-actrice Priyanka Chopra spreekt van een tragedie: "Het charisma dat je meebracht in alles wat je deed was pure magie."

Irrfan Khan is 53 jaar geworden. 

Irrfan Khan (53) overleden
Irrfan Khan (53) overleden

Ubisoft maakt setting Assassin's Creed: Valhalla bekend

Vandaag wordt de setting van de nieuwe game in de Assassin’s Creed-serie onthuld gedurende een livestream in samenwerking met artiest Bosslogic. Het duurt wel heel lang, de photoshopper in kwestie pakt zijn moment. De setting wordt waarschijnlijk Vikingen die Engeland veroveren. Gelukkig maakt de muziek een hoop goed, het is ideaal om ondertussen verder te werken.

Eerder geruchten laten weten dat de titel Assassin’s Creed: Ragnarok zou zijn. Meer details zoals verhaal, gameplay, platformen en releasedatum zijn nog steeds onbekend. Dat zal waarschijnlijk nog wel even zo blijven.

Update: Morgen om 17:00 komt de eerste trailer van de nu aangekondigde Assassin's Creed: Valhalla.

Assassin's Creed: Valhalla - Announcement (Foto: Ubisoft)

Geen ClŠsica San SebastiŠn dit jaar

Vanwege de coronacrisis zullen de WorldTour-wedstrijden Clásica San Sebastián en Ronde van het Baskenland dit jaar niet worden verreden. De twee koersen waren al eerder uitgesteld, maar nu is er besloten om ze dit jaar helemaal niet meer te laten plaatsvinden.

De Clásica zou dit jaar voor de 40e maal worden verreden en stond voor 25 juli op de agenda. De 60e editie van de rittenkoers Ronde van het Baskenland zou in het najaar worden gehouden

Paramedische behandelingen alleen bij medische noodzaak

Paramedische behandelingen binnen 1,5 meter afstand van een patiënt zijn alleen toegestaan als er een individuele medische indicatie voor de noodzaak is. Daarbij moeten dan uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden volgens de richtlijnen van het RIVM. Paramedische behandelingen zonder medische noodzaak zijn nog niet toegestaan.

Daar wijst de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op naar aanleiding van signalen dat paramedische klinieken ál hun reguliere behandelingen weer (willen) hervatten. Paramedische behandelingen zonder medische noodzaak vallen onder de regels die voor andere contactberoepen gelden, zoals kappers. Tot 20 mei zijn die nog verboden.

Start Ronde van Spanje definitief niet in Utrecht dit jaar, nu in Baskenland

De Ronde van Spanje gaat als gevolg van de coronacrisis dit jaar niet in Nederland van start. La Vuelta Holanda, dat de eerste drie etappes op Nederlandse bodem organiseerde, heeft de start van de Vuelta moeten teruggeven aan de Spaanse organisatie van de wielerronde.

Normaal gesproken had de Vuelta a España op 14 augustus in Utrecht van start moeten gaan, maar dat is door het verbod op publieksevenementen in Nederland tot 1 september onmogelijk. De Internationale Wielerunie (UCI), die op 5 mei de nieuwe kalender bekendmaakt, had de Ronde van Spanje al opgeschoven naar het najaar, maar dan kunnen Utrecht en Noord-Brabant de start niet organiseren.

Doordat de Ronde van Spanje niet in Nederland van start kan gaan kent de komende editie maar achttien etappes in plaats van de normale 21 etappes. De Vuelta zal zo voor het eerst in 35 jaar nu minder dan 21 etappes tellen.

De 75ste editie Vuelta a España gaat nu van start in het Baskische Irun met een etappe naar Eibar. Het is voor het eerst sinds 1961 dat het Baskenland de start heeft van de Ronde van Spanje. Vandaag werd wel duidelijk dat de twee belangrijkste wedstrijden (Ronde van het Baskenland en Clásica San Sebastián) in het Baskenland niet doorgaan dit jaar.

Militair Revalidatiecentrum neemt eerste patiŽnt op met post intensive care syndroom

Het Militair Revalidatiecentrum (MRC) in Doorn behandelt voor het eerst een patiënt met het post intensive care syndroom door het COVID-19-virus. Deze persoon is vandaag naar Doorn vervoerd.

Alle revalidatiecentra in Nederland zijn voorbereid op patiënten die lange tijd op de intensive care hebben gelegen. Zo ook het MRC. Het centrum heeft 10 kamers ingericht voor mensen die niet besmettelijk zijn. Daarnaast is een geïsoleerde cohortafdeling ingericht van 5-11 bedden voor mogelijk nog besmette patiënten. De mensen die er worden opgenomen kampen veelal met meerdere aandoeningen. Die zijn ontstaan doordat ze langere tijd op een intensive care hebben gelegen.

Er wordt rekening mee gehouden dat ook het revalideren veel tijd in beslag neemt. Om goed voor hen te zorgen zijn er extra militair verpleegkundigen ingezet. Revalidatieartsen in het ziekenhuis stellen de indicatie of de patiënt wel of niet medisch specialistische revalidatiezorg nodig heeft en verwijst door naar het MRC of ander revalidatiecentrum.

Sinds medio maart zijn bij het MRC strikte COVID-19-maatregelen genomen. Daarom gaat alleen medisch noodzakelijke revalidatie door. Waar mogelijk wordt revalidatiezorg op afstand geboden.

Het MRC biedt revalidatiezorg aan militairen, maar ook burgers van binnen en buiten Defensie kunnen er revalideren. Het MRC is aangesloten bij de brancheorganisatie Revalidatie Nederland, WTZi erkend en gecertificeerd.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Dying Light krijgt Hellraid als DLC

Techland laat weten dat Hellraid, de onuitgebrachte first-person fantasy-slasher van Techland die in 2015 'on hold' werd gezet, deze zomer alsnog uitkomt, maar dan als downloadbare content voor Dying Light.

Overlevenden onderzoeken een vreemde stroomstoring in The Tower. In de kelder vinden ze een arcade-machine. Niemand van hen kon zich herinneren dat ze dit vreemde apparaat ooit eerder hadden gezien. Ze verplaatsen het naar boven, zich niet bewust van de ware aard van de machine.

Deze DLC is gebaseerd op de niet eerder uitgebrachte first-person fantasy slasher Hellraid van Techland en breidt het spel uit met een dungeon vol nieuwe vijanden die je kunt verslaan met diverse nieuwe wapens. Je kunt alleen of in co-op spelen.

Dying Light is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

PlayStation Plus-games voor mei aangekondigd

PlayStation heeft de PSn Plus-games voor mei aangekondigd. Cities: Skylines en Farming Simulator 19 kun je vanaf 5 mei gratis downloaden als je PSN Plus hebt. Het zijn de basisspellen van Cities: Skylines en Farming Simulator 19 zonder uitbreidingen.

In Cities: Skylines van Paradox Interactive neem je de beslissingen die ervoor de toekomst van jouw stad bepalen. Je moet zorgen dat je steeds groter wordende bevolking gelukkig blijft en de industrieën blijven bloeien, zodat je stad nog verder groeit.

In Farming Simulator 19 beheer je een boerderij. Ontwikkelaar Giants Software heeft allerlei boerentaken voor je verzameld in deze game. Oogsten van gewassen, het houden van vee, bosbouw. Spring achter het stuur van je John Deere-tractor of een van de meer dan 300 authentieke landbouwvoertuigen en ga boeren. Alleen Yvonne Jaspers is niet gesignaleerd in het spel.

Dungeon Defenders: Awakened komt in mei uit

Dungeon Defenders: Awakened komt op 28 mei uit Early Access. Dat heeft ontwikkelaar Chromatic Games aangekondigd. De game gaat 34 euro kosten op Steam. Een Switch-versie moet in Q3 2020 volgen. PS4- en Xbox One-eigenaren moet wachten op Q4 2020.

Dungeon Defenders: Awakened is een soort remake van de allereerste Dungeon Defenders tower-defence game uit 2011. Awakened gaat volgens Chromatic Games met de mechanieken terug naar de basis. De game maakt gebruik van Unreal Engine 4. De game werd vorig jaar gefundeerd via Kickstarter en ging daarna door een Early Access periode.

Guitar Hero 3 op supersnelheid gespeeld

Guitar Hero 3 is nog altijd een populaire game onder speedrunners. De game is al op zowat maximale scores op de hoogste moeilijkheidsgraad uitgespeeld, dus runners spelen aan de hand van mods de game tegenwoordig op hogere snelheden. GHAddict heeft gisteren het moeilijkste nummer in de game, de beruchte 'Through the Fire and the Flames', op 165% snelheid zonder fouten gespeeld.

Dat is de eerste keer dat iemand op zo'n hoge snelheid dit nummer foutloos speelt. Bekijk de ongelofelijke vingervaardigheid hieronder.


Twee aanhoudingen na vondst 1 miljoen euro in auto

De politie heeft afgelopen donderdag twee mannen aangehouden op verdenking van witwassen. In de auto van een van de verdachten werd bijna 1 miljoen euro aan contanten aangetroffen. De mannen werden aangehouden nadat bij een politieactie de contanten werden gevonden. Het gaat om een 33-jarige Amsterdammer en een 39-jarige man uit Diemen.

De twee zijn zaterdag voor de rechter-commaris in Rotterdam geleid. Ze blijven nog zeker twee weken vastzitten. De politie gaat verder met het onderzoek.

Terug naar het verleden in Cris Tales

Modus Games heeft vandaag bijna 20 minuten nieuwe gameplay uitgebracht van Cris Tales, de tijdverschuivende turn-based RPG die later dit jaar Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia uitkomt.

In de trailer zie je hoe Crisbell's tijdverschuivende skill haar helpt in haar zoektocht en in gevechten. Hierin vertrekt ze vanuit de haven van St. Clarity om een mysterieuze verdwijning op te lossen. Door navraag te doen bij inwoners en haar kracht te gebruiken om het verleden te bezoeken, ontdekt Crisbell een aanwijzing die haar naar een reeks veldslagen en een grimmig besef leidt.

In onze preview lees je meer hoe het tijdreizen werkt op alle gameplay in Cris Tales.

Vechten op Scarif in Star Wars Battlefront 2

EA en Dice geven ons de details over wat er vandaag naar Star Wars Battlefront II komt in de content-update genaamd The Battle on Scarif. We keren terug naar het tropische slagveld geïnspireerd door Rogue One: A Star Wars Story. Deze update is de laatste voor Star Wars Battlefront II, waarna alle films van Star Wars gebruikt zijn om content te maken.

Age of Rebellion komt naar de Supremacy- en Instant Action-modus, waarbij de gevechten plaatsvinden op Hoth, Tatooine, Yavin 4, Death Star II en de tropische wereld van Scarif. Gezien het enorme verschil in militaire kracht tussen de rebellen en het rijk en het feit dat de Death Star II en Scarif zich niet lenen om gebruik te maken van grote ruimteschepen, zullen de veldslagen in Age of Rebellion uitsluitend op de hele grond worden uitgevochten. In ruil daarvoor kun je wel starfighters besturen op een selectie van de locaties van Age of Rebellion Supremacy.

De locaties Scarif en Crait worden beide toegevoegd aan de spelmodi Heroes en Villains en in Co-Op worden de MC85 Star Cruiser, First Order Star Destroyer en Scarif toegevoegd. Je kunt nu ook offline spelen in je eentje. In plaats van online samen te werken met andere spelers, kun je met en tegen AI spelen op alle Co-Op-compatibele locaties. Deze nieuwe manier van spelen is een optie in Instant Action. Daarnaast komen er meer appearances en speciale rewards om je personage te customizen.

Star Wars Battlefront II is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Splatoon 2 krijgt tijdelijk een speciale demo

Nintendo heeft een speciale demo voor Splatoon 2 uitgebracht. Vanaf donderdag 30 april om 12:00 uur tot woensdag 6 mei om 23:59 uur kun je dan de game spelen. Let op, je hebt wel een Nintendo Switch Online-lidmaatschap en Nintendo Account nodig.

Tijdens het demo-evenement kunnen spelers online gaan om deel te nemen aan de 4-tegen-4-grondoorloggevechten tegen vrienden en bezitters van de volledige game. Daarnaast kunnen spelers de Profgevechten en de coöpstand Salmon Run proberen. Tijdens de demo-periode krijgen spelers niet alleen de kans om Splatoon 2 te spelen, ze kunnen ook een gratis proefperiode van zeven dagen voor Nintendo Switch Online activeren. Om de gratis proefperiode te activeren, moeten spelers op hun Nintendo Switch-systeem naar de Nintendo eShop gaan en daar voor de ‘Nintendo Switch Online’-sectie kiezen.

Spelers die de strijd na de demo-periode voort willen zetten kunnen Splatoon 2 met 33% korting aanschaffen tot zondag 10 mei om 23:59 uur. Na aanschaf worden de vorderingen die spelers maakten tijdens het demo-evenement overgezet naar de volledige game. Spelers kunnen ook 25% besparen op de digitale bundel Splatoon 2 + Octo Expansion en 33% besparen op alle Splatoon-merchandise in de My Nintendo Store, inclusief mokken, smartphonehoesjes en meer, zolang de voorraad strekt.

Als je je geheugen nog moet opfrissen: in onderstaande video worden alle spelmodi nog eens uitgelegd.

Octopath Traveler beschikbaar op Stadia

Square Enix maakt bekend dat Octopath Traveler nu verkrijgbaar is op Google Stadia.

De game laat spelers kiezen uit acht verschillende personages, die elk een heel eigen verhaal meebrengen. Sommigen gaan bijvoorbeeld op reis om zichzelf te ontwikkelen, terwijl andere uit zijn op wraak. Elke reiziger begint zijn of haar avontuur in een ander land van het continent Orsterra, zodat spelers afhankelijk van hun gekozen personage een heel andere reis zullen beleven.

Octopath Traveler is nu verkrijgbaar voor Stadia, Nintendo Switch en pc met Engelse en Japanse audio.

'Titel van Liverpool vormt struikelblok voor herstart van Premier League'

In Engeland is men nog altijd voornemens om de Premier League af te maken, al kan de competitie in het beste scenario pas op 8 juni hervat worden. Er zitten echter nog de nodige haken en ogen aan een herstart voor de Premier League. De Daily Mirror schrijft dat het eventuele kampioenschap van Liverpool nu al voor de nodige hoofdbrekens zorgt bij de Engelse autoriteiten.

Liverpool stevende af op de eerste landstitel in dertig jaar, tot de Premier League werd onderbroken vanwege de uitbraak van het coronavirus. The Reds hebben een voorsprong van 25 punten op naaste achtervolger Manchester City, moeten nog twee keer winnen om de landstitel veilig te stellen.

Het is dan ook vrijwel zeker dat de ploeg zich tot kampioen kroont als de competitie hervat wordt. De autoriteiten vrezen er echter voor dat een landstitel tot ongekende taferelen leidt in Liverpool en dit vormt voorlopig een struikelblok voor een hervatting van de Premier League.

Vooral de eventuele kampioenswedstrijd is een punt van zorg, daar men er voor vreest dat fans daarvoor richting Anfield zullen komen en alle coronamaatregelen zullen negeren.

Er zijn in het geheim al gesprekken geweest tussen de Merseyside Police en Premier League-officials over hoe grote groepen mensen ontmoedigd kunnen worden om richting het stadion te komen.

Er zouden tevens enkele innovatieve maatregelen op tafel liggen om te voorkomen dat mensen massaal de straat op gaan. Op dit moment wordt er met de regering gesproken over de hervatting van de Premier League en een overeenkomst is naar verluidt nabij.

Alle clubs moeten nog negen of tien wedstrijden spelen. De resterende duels zullen in een periode van circa vijf weken gespeeld moeten worden. Eerder opstarten dan 8 juni lijkt onmogelijk, daar de overheid afgelopen donderdag heeft aangegeven dat de huidige lockdown in Engeland nog drie weken van kracht zal zijn, tot 7 mei.

Mochten clubs na die datum weer in training mogen, dan zou Premier League-voetbal aan het begin van juni mogelijk moeten zijn. Wedstrijden zullen gespeeld worden in lege stadions, terwijl de spelers, trainers en arbitrage getest zullen worden op het coronavirus. Dit is overigens allemaal pas mogelijk als de autoriteiten groen licht geven.

De Ligue 1 was dinsdag de eerste topcompetitie die het seizoen besloot te stoppen, vooral doordat er door overheidsmaatregelen geen ruimte werd gelaten om de jaargang af te maken.

"Ik begrijp niet waarom er meer gevaar is van voetballen achter gesloten deuren, met alle voorzorgsmaatregelen, dan van werk aan een lopende band of op een vissersboot. Het besluit van Frankrijk is overhaast, in mijn ogen", zegt Javier Tebas, directeur van LaLiga, in gesprek met Marca. "Als belangrijke economische sectoren niet kunnen herstarten, kunnen ze verdwijnen. Dat kan ook gebeuren met profvoetbal."

COVID-19: 386 nieuwe besmettingen en 145 doden, totaal 38.802 en 4711

Tot en met 29 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 38.802 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 386 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 10.685 (+76) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 145 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 4711 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Voormalig doelman Eddy Pieters Graafland (86) overleden

Eddy Pieters Graafland is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden. De doelman won in het seizoen 1969/70 met Feyenoord de Europa Cup 1.

Graafland speelde vanaf 1951 acht seizoenen voor Ajax. In 1958 maakte de doelman voor 134.000 gulden, toen een recordbedrag, de overstap naar rivaal Feyenoord.

Met de Rotterdamse club won hij vier landstitels en twee keer de KNVB Beker. In zijn slotseizoen 1969/70 won hij met Feyenoord de finale van de Europa Cup 1 door een 2-1 winst op Celtic.

‘Eddy PG’ speelde tussen 1957 en 1967 ook 47 keer voor het Nederlands elftal.

RIVM: Meer zorgen, maar minder vragen over het nieuwe coronavirus

In de loop van de coronacrisis zijn mensen in Nederland zich meer zorgen gaan maken over hun eigen gezondheid en de gezondheid van hun familie. Ook de informatiebehoefte van mensen veranderde in de loop van afgelopen maanden. Het vertrouwen in de informatie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de maatregelen van de Rijksoverheid is groot (80-85%). Dat blijkt uit de tussenresultaten van het vragenlijstonderzoek door het Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg en het RIVM.

Het RIVM en het Nivel onderzoeken sinds 24 februari samen hoe mensen in Nederland de coronacrisis beleven. Daarbij kijken zij onder andere naar waar mensen meer informatie over willen. Ook onderzoeken ze hoe bezorgd mensen zijn over het nieuwe coronavirus en hoe zij denken over de maatregelen van de Rijksoverheid.

Zorgen over gezondheid namen toe
Mensen maakten zich aan het begin van de coronacrisis, eind februari, nog niet zo veel zorgen over het coronavirus. Eind februari maakte 19% van de ondervraagden zich zorgen over de eigen gezondheid. 28% van de deelnemers maakten zich toen zorgen over de gezondheid van familieleden. Een maand later was er meer bezorgdheid. Eind maart maakte 47% van de ondervraagden zich zorgen over de eigen gezondheid en 69% was bezorgd over de gezondheid van familie. In de week van 13 april lagen deze beide percentages weer iets lager.

Informatiebehoefte neemt af
Eind februari zei 26% van de deelnemers aan het onderzoek meer informatie te willen over het nieuwe coronavirus. Zij waren vooral op zoek naar algemene informatie over het virus, bijvoorbeeld over hoe je besmet kunt raken en wat de ziekteverschijnselen zijn. De behoefte aan meer informatie nam in de weken daarna af. Medio april gaf nog 15% van de ondervraagden aan meer informatie over het nieuwe coronavirus te willen. De aard van de informatie waar behoefte aan was veranderde ook. Begin april wilden mensen bijvoorbeeld meer informatie over maatregelen van de overheid en over de cijfers over de uitbraak, vooral over het aantal herstelde mensen. Half april waren de deelnemers vooral benieuwd naar COVID-19-testen en naar immuniteit voor COVID-19.

Vertrouwen in aanpak
Vanaf 30 maart is een aantal nieuwe vragen aan de vragenlijst toegevoegd. Die vragen gaan over het vertrouwen in de informatie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en in de maatregelen van de overheid. Rond de 80-85% van de deelnemers gaf aan vertrouwen te hebben in zowel de informatie van het RIVM als in de genomen overheidsmaatregelen. Meer dan 90% van de deelnemers zegt deze maatregelen ook op te volgen.

Tussenresultaten
In deze tussentijdse rapportage zijn de voorlopige resultaten opgenomen van het onderzoek, dat duurt tot 17 mei 2020. De toegestuurde online vragenlijsten worden telkens naar ongeveer 3.000 mensen van het Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Consumentenpanel Gezondheidszorg gestuurd. In totaal ontvangen de leden van het panel de vragenlijst zes keer. In deze rapportage zijn resultaten van de eerste vier vragenlijsten verwerkt, die zijn uitgezet tussen 24 februari en 19 april. Tot 17 mei zijn er nog twee vragenrondes. Volledige resultaten van het onderzoek.

Extra onderzoek onder 80.000 Nederlanders.
Het RIVM is half april een tweede, uitgebreider, onderzoek gestart. Samen met GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en vraagt het RIVM aan 80.000 Nederlanders naar hun gedrag en welbevinden tijdens de coronacrisis. De eerste resultaten van dit onderzoek worden binnenkort gepubliceerd.

Politie zoekt getuigen na gewapende woningoverval in Schalkhaar

De recherche is op zoek naar getuigen na een dubbele woningoverval vannacht aan de Slinkmansweg plaatsvond. Vier verdachten drongen tussen 04.00 en 04.30 uur de dubbele woning binnen. Daarbij is gedreigd met een wapen. Op het moment van de woningoverval waren vier personen aanwezig in de woning. De personen werden vastgebonden, maar er raakte niemand gewond. De daders hebben een kleine buit meegenomen. De politie is op zoek naar getuigen na deze woningoverval.

Rond 04.30 uur vannacht kreeg de politie een melding dat de bewoners waren overvallen en bedreigd zijn met een wapen. De vier aanwezigen in de woonboerderij werden vastgebonden, maar er raakte niemand gewond. De verdachten gingen er uiteindelijk met een kleine buit vandoor.

Signalement verdachten
De bewoners van de woonboerderij weten de politie te vertellen dat het zou gaan om vier personen. Het zou gaan om drie mannen met een licht getint uiterlijk en een man met donkere huidskleur. De bewoners zijn niet alleen enorm geschrokken door wat hen vannacht overkwam, maar de schrik zat er ook goed in toen de bewoners zagen dat de vier mannen waren gehuld in kledingstukken die erg leken op politieuniformen.

NieR Replicant remaster bevat een hoop nieuwe dingen

NieR Replicant wordt een hele uitgebreide remaster, dat blijkt uit nieuwe informatie van gametijdschrift Famitsu. De houterige gameplay wordt bijvoorbeeld onder handen genomen en PlatinumGames helpt daar aan mee (Platinum was verantwoordelijk voor de gameplay in de sequel). Alle dialogen worden opnieuw opgenomen en de game krijgt wellicht een nieuw einde.

NieR Replicant kwam in 2010 uit en was destijds een kleine cult-hit. De sequel, NieR: Automata, was voor bedenker Yoko Taro een ongekend succes en wist meer dan 4.5 miljoen exemplaren te verkopen. NieR Replicant ver.1.22474487139…, zoals de game volledig heet, komt uit voor PS4, Xbox One en pc. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Vier weken geen treinen van Groningen naar Assen/Veendam/Weener door spoorwerk

Van 6 mei tot en met 3 juni werkt ProRail aan het spoor voor het project Groningen Spoorzone waarmee provincie Groningen, gemeente Groningen, ProRail en NS samen werken aan de bereikbaarheid van de stad en regio. In deze periode werken verschillende aannemers aan de bouw van een extra vierde spoor tussen de stations Groningen en Groningen Europapark, het vernieuwen van sporen tussen Groningen en Haren en aan de stations Groningen en Groningen Europapark. Onderdeel daarvan zijn ook de laatste werkzaamheden op het nieuwe opstelterrein De Vork in Haren. Dit opstelterrein en het extra perron op station Groningen Europapark worden na de werkzaamheden in gebruik genomen.

Geen treinverkeer
Gedurende de werkzaamheden rijden er geen treinen tussen Groningen en Assen. Ook op het traject van Groningen naar Veendam/Weener (Arriva) is geen treinverkeer mogelijk. NS zet voor noodzakelijke reizigers snel- of stopbussen in tussen Groningen en Assen. Arriva rijdt eveneens bussen tussen Groningen en Veendam/Weener. In het weekend van 9-10 mei en 16-17 mei rijden er ook geen treinen tussen Groningen en Zuidhorn/Delfzijl/Eemshaven. Arriva zet ook hier bussen in.

Reistijd
Reizigers wordt geadviseerd rekening te houden met een langere reistijd en de reis kort van te voren te plannen. Dit kan via de reisplanner in de NS-app of Arriva-app en/of via de websites van NS en Arriva.

Coronamaatregelen en vervangend vervoer
Bij zowel de uitvoering van de werkzaamheden aan het spoor als bij het vervangend vervoer wordt gewerkt volgens de richtlijnen van het RIVM. Arriva en NS vragen reizigers zich goed te verspreiden over de gereed staande bussen en in te stappen bij de deur in het midden van de bus om voldoende afstand te kunnen houden. De bussen zijn zo ingericht dat reizigers voldoende ver van elkaar kunnen zitten tijdens hun reis. Voor het reizen met het ov geldt onverminderd: reis alleen als dat noodzakelijk is.

Vrouw graaft (zichzelf uit) haar graf

Een vrouw uit Oekraïne stond oog in ook met de dood nadat zij toegetakeld was door twee mannen. Uiteindelijk heeft zij het overleefd.

Het leek twee dronken mannen leuk om bij iemand in te breken, toe te takelen en het graf te laten graven. Het 57-jarige slachtoffer werd bewusteloos geslagen met een honkbalknuppel.

In de avond namen ze haar mee naar een begraafplaats, waar ze de vrouw wekten door water over haar gezicht te gooien. Zij werd gedwongen een graf te graven en erin te gaan liggen. "Ik lag in het graf met mijn gezicht naar beneden en plots begonnen ze het graf te vullen met zand. Ik bedekte mijn gezicht met mijn handen om te kunnen ademen. Ik hoorde hen de hele tijd lachen en praten over hoe ze mijn familie zouden vermoorden. Toen ze klaar waren, vertrokken ze”, vertelt ze in de Daily Mail.

De vrouw kon gelukkig uit haar graf komen en kroop enkele kilometers naar huis. Daar verloor ze haar bewustzijn. De volgende dag trof haar zus haar op de grond aan. "Ze had blauwe plekken en bloed in haar gezicht, dat zwart en opgezwollen was. Ik herkende haar amper", zegt een naaste tegen de krant.

In het ziekenhuis is een hersenschudding, gebroken neus en kaak en verschillende kneuzingen over haar gehele lichaam vastgesteld.

De daders zijn opgepakt door de politie en riskeren een celstraf van tien jaar.

Vreemdelingen moeten biometrische gegevens afstaan bij aanvraag voorlopige verblijfsvergunning

Vreemdelingen, onder wie Turkse onderdanen, zijn bij hun aanvraag om een voorlopige verblijfsvergunning verplicht om mee te werken aan het verstrekken van persoonsgegevens in de vorm van een digitale gezichtsopname en tien vingerafdrukken. Het verwerken, opslaan en de termijn van bewaren van deze zogenoemde biometrische gegevens in de vreemdelingenadministratie gaat niet verder dan nodig is om identiteits- en documentfraude te voorkomen en te bestrijden. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag.

Deze uitspraak is het sluitstuk van een juridische procedure waarin de Afdeling bestuursrechtspraak eerder zogenoemde prejudiciële vragen stelde aan het Europees Hof van Justitie over de uitleg van de Associatieovereenkomst tussen Europa en Turkije.

Achtergrond
De uitspraak gaat over twee Turkse onderdanen aan wie de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in 2014 voorlopige verblijfsvergunningen heeft verleend, maar die bezwaar hebben tegen de verplichting mee te werken aan het verstrekken van biometrische gegevens. Zij hebben ook bezwaar tegen het aan derden beschikbaar stellen van hun biometrische gegevens voor strafrechtelijke doeleinden.

Uitkomst van deze zaak
De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel, in navolging van het Hof van Justitie, dat het verwerken, opslaan en de termijn van bewaren van biometrische gegevens in de vreemdelingenadministratie niet verder gaat dan nodig is om identiteits- en documentfraude te voorkomen en te bestrijden.

Het Hof van Justitie heeft geen antwoord gegeven op de vraag van de Afdeling bestuursrechtspraak of het aan derden beschikbaar stellen van biometrische gegevens voor strafrechtelijke doeleinden een beperking betekenen voor Turkse onderdanen, of dat die mogelijkheid te onzeker en indirect is om een beperking te kunnen zijn. De Afdeling bestuursrechtspraak ziet in de motivering van het Hof om deze vraag niet te beantwoorden een bevestiging voor haar oordeel dat van een beperking geen sprake is. De Afdeling bestuursrechtspraak ziet zich daarin ook gesteund door het standpunt van de advocaat-generaal bij het Hof van Justitie in zijn conclusie in deze zaak.

The Elder Scrolls Online: Greymoor met een week uitgesteld

The Elder Scrolls Online: Greymoor, de nieuwste uitbreiding voor The Elder Scrolls Online, is uitgesteld tot 26 mei op pc en mac en 9 juni op PlayStation 4 en Xbox One. Bethesda was eerst van plan de uitbreiding op 18 mei voor pc en Mac en 2 juni voor PlayStation 4 en Xbox One te releasen.

Het ontwikkelteam moet natuurlijk ook dealen met alle uitdagingen die het plotselinge en massale thuiswerken met zich meebrengt. Dat kost wat meer tijd. In dit geval valt het nog mee, we hebben het hier over een week vertraging.

Greymoor speelt zich bijna 1000 jaar voor de gebeurtenissen in The Elder Scrolls V: Skyrim af. De DLC brengt ons terug naar het bergachtige, besneeuwde landschap van Western Skyrim. Spelers zullen bekende plaatsen zoals Solitude, Morthal en Blackreach bezoeken om het op te nemen tegen een machtige vampierprins.

The Elder Scrolls Online: Greymoor (Foto: Bethesda)

Certificaten voor productie en distributie van geneesmiddelen automatisch verlengd

De certificaten van fabrikanten en vergunninghouders van medicijnen worden automatisch verlengd tot eind december 2021. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd volgt daarmee het beleid van het EMA, het Europees Geneesmiddelenbureau.

De IGJ heeft afgelopen maart al aangekondigd voorlopig geen inspecties uit te voeren op de productie en distributie van geneesmiddelen, zowel binnen als buiten de EU. Dit worden ook wel de GMP- en GDP-inspecties genoemd. Alleen in urgente situaties, zoals na meldingen of vanwege de beschikbaarheid van kritische geneesmiddelen, kan de IGJ wel een dergelijke inspectie uitvoeren.

Uitzonderingen
Besloten is nu ook de GMP/GDP certificaten automatisch te verlengen. Uitzonderingen hierop zijn die certificaten waarbij in de opmerkingen een termijn is aangegeven en waarbij veranderingen zijn in de scope van het GMP/GDP certificaat (bijvoorbeeld bij nieuwe gebouwen of nieuwe geneesmiddelen). Bij nieuwe vergunningaanvragen en wijzigingen op bestaande vergunningen van fabrikanten of groothandels weegt de IGJ per situatie of ze op locatie komen inspecteren of dat ze dat op een andere manier gaan doen.

De verwachtingen over bovenstaande en andere aanpassingen op richtlijnen vanwege de COVID-19 pandemie zijn te vinden op de EMA website.

100 miljoen voor versnelling duurzame renovatieprojecten huurwoningen

Om woonwijken sneller, efficiënter en betaalbaar te verduurzamen, investeert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) 100 miljoen in de Renovatieversneller. De regeling moet ervoor zorgen dat het tempo van het verduurzamen omhoog gaat en de kosten per woning dalen. Dit is een belangrijke stap in het bereiken van de beoogde kostenverlaging van 20 tot 40 procent en versnelling naar een tempo van 200.000 verduurzaamde woningen per jaar uit het Klimaatakkoord. Het versnellen van de verduurzaming van huurwoningen zorgt ook voor continuïteit en werkgelegenheid in de bouwsector.

Minister Ollongren: “Om de klimaatdoelen te halen is het van essentieel belang dat huurwoningen zo snel mogelijk verduurzaamd worden. Door het bundelen van projecten kan op termijn een groot aantal woningen tegelijkertijd gerenoveerd en verduurzaamd worden. Deze regeling draagt bij aan innovaties die deze schaalvergroting mogelijk maken. Daarnaast zorgt de versneller ervoor dat er doorgewerkt kan worden. Wij kunnen ons niet permitteren dat de bouw vertraagt. Veel mensen zoeken een woning en er ligt een grote verduurzamingsopgave.”

Werkgelegenheid
Naast het dichterbij brengen van de doelen van het Klimaatakkoord zorgt de Renovatieversneller ook voor meer continuïteit en voorspelbaarheid in de vraag naar woningrenovaties. Zo levert de versneller de komende jaren nieuwe meerjarige opdrachten op voor bouw- en installatiebedrijven. Dit heeft een positief effect op de werkgelegenheid in de sector en zorgt ervoor dat de bouw sterker uit de crisis komt.

Doordat woningcorporaties veel woningen bezitten, kunnen zij gezamenlijk woningrenovaties inkopen en een sleutelrol spelen in de opschaling van verduurzaming. Ook andere verhuurders, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en eigenaar-bewoners kunnen gebruik maken van de regeling.

Regeling
De Renovatieversneller biedt tot en met 2023 jaarlijks een inschrijfronde en een zesjarig landelijk ondersteuningsprogramma met begeleiding en kennisdeling. Om in aanmerking te komen voor de regeling kunnen woningeigenaren gezamenlijk een voorstel indienen. De ingediende aanvragen concurreren met elkaar op criteria als het aantal woningen in het renovatieproject, de verwachte kostenverlaging, de mate van vernieuwing en de mogelijkheden om de aanpak te herhalen in de regionale en landelijke woningvoorraad. De aanvragen die als beste uit de competitie komen, kunnen gebruik maken van de regeling.

In 2020 is er 20 miljoen euro beschikbaar. Hiermee kunnen naar verwachting 3.000 tot 4.000 woningen gebundeld en gestandaardiseerd worden gerenoveerd. Over de totale looptijd van de regeling levert dit naar verwachting circa 15.000 tot 20.000 duurzaam gerenoveerde huurwoningen op.

Doordat de Renovatieversneller innovatieve renovatieprojecten mogelijk maakt, zorgt dit voor versnelling in de opschaling en kostenreductie door vraagbundeling, industrialisering, standaardisering en ketensamenwerking. Die versnelling en kostenreductie moeten ervoor zorgen dat voor 2030 jaarlijks zo’n 200.000 woningen gerenoveerd en verduurzaamd kunnen worden.

Voorwaarden
Samenwerkingsverbanden van woningeigenaren zoals corporaties, particuliere verhuurders, VvE’s en individuele woningeigenaren kunnen een voorstel indienen voor een renovatieproject van ten minste 150 woningen gebouwd voor 1995. Per woning varieert de bijdrage van € 2.000 tot € 7.000 euro en is afhankelijk van het type woning, het pakket energiebesparende maatregelen en de warmtevraag na renovatie. De werkzaamheden moeten binnen drie jaar zijn afgerond. De aanvragen voor 2020 kunnen van 29 juni tot en met 2 november worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het programma de Renovatieversneller is een initiatief van de volgende partijen: BZK, Aedes, Techniek Nederland, Bouwend Nederland, OnderhoudNL en de Woonbond.

Ouderschapsverlof wordt deels betaald

Het kabinet wil dat mensen meer ruimte krijgen om te kiezen hoe ze werken en zorgen willen combineren. Daarom neemt het kabinet een derde stap in de verlofregelingen voor ouders van jonge kinderen. Zij krijgen vanaf augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald. Het kabinet wil het daarmee aantrekkelijker maken voor ouders om het ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen.

Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

Minister Koolmees: “De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten. We zien meer dan ooit hoe zwaar het is om te werken en te zorgen tegelijk. Het kabinet denkt al langer na over hoe we ouders kunnen helpen bij de combinatie van werk en gezin. Door straks het ouderschapsverlof deels te gaan betalen, verkleinen we voor veel gezinnen de belemmering om ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen. Daarmee wordt het voor ongeveer 200.000 ouders beter mogelijk om een baan te hebben en tegelijkertijd meer tijd thuis te besteden.”

Nu al kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat verlof is in principe onbetaald, tenzij werkgever en werknemers daar binnen hun bedrijf of cao andere afspraken over maken. Daardoor kan niet iedereen het zich veroorloven gebruik te maken van het verlof: slechts een derde van de ouders neemt ouderschapsverlof op. Daarom heeft het kabinet besloten om de eerste 9 van de 26 weken ouderschapsverlof te gaan betalen. Ouders krijgen straks van UWV een uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon, tot 50% van het maximum dagloon. Om ervoor te zorgen dat zowel UWV als bedrijven zich kunnen voorbereiden op deze regeling gaat de verlofregeling pas vanaf augustus 2022 in.

Een belangrijk element van het betaalde verlof is daarnaast dat het moet worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Daarmee krijgen gezinnen meer tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en om samen bewust keuzes te maken over de verdeling van werken en zorgen. De overige 17 weken verlof blijven wettelijk onbetaald en kunnen nog steeds tot de 8e verjaardag van het kind worden opgenomen. Het blijft mogelijk voor werkgevers en werknemers om daar aanvullende afspraken over te maken.

Het kabinet reageert hiermee op de voorstellen uit het Interdepartmentaal Beleidsonderzoek (IBO) Deeltijdwerk dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Daaruit blijkt dat deeltijdwerk een automatisme is geworden in Nederland. Vrouwen werken meestal in deeltijd en zorgen daarnaast voor hun kinderen of ouders, terwijl mannen vaker voltijds werken en gemiddeld minder tijd besteden aan het zorgen voor kinderen, andere familieleden of vrienden. Dat wordt deels veroorzaakt door hoe we de samenleving en economie hebben georganiseerd, bijvoorbeeld door hoe we de belastingen en toeslagen hebben vormgegeven, hoe de kinderopvang is geregeld en hoe de verlofregelingen eruit zien. Ouders kunnen daardoor in theorie wel ervoor kiezen hun leven in te delen hoe zij dat willen, maar in de praktijk is het vaak lastig om andere keuzes te maken. Het kabinet wil het mensen zo makkelijk mogelijk maken om zelf te kiezen hoe ze hun leven invullen en hoe ze arbeid en zorg willen combineren. Door het ouderschapsverlof deels te betalen moet het voor meer ouders makkelijk worden hun eigen keuze te maken in de combinatie van werken en zorgen.

Minister Van Engelshoven: “Ons belastingstelsel, onze kinderopvang en onze normen en waarden zorgen er in veel gevallen voor dat vaders fulltime werken en moeders in deeltijd werken en daarbij zorg dragen voor de kinderen. Door die inrichting voelen kersverse vaders zich soms gedwongen om meer uren te blijven werken en moeders om meer tijd te steken in de zorgtaken. Daar wil ik vanaf. Het deels betalen van het ouderschapsverlof geeft meer ruimte in het maken van die keuzes en zorgt voor meer evenwicht in de verdeling van arbeid en zorg tussen partners.’’

De invoering van betaald ouderschapsverlof volgt op de invoering van extra geboorteverlof voor partners. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners geen twee, maar vijf werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij nog eens vijf weken betaald verlof in de eerste zes maanden van een baby. Daarmee krijgen partners van moeders in het eerste levensjaar van het kind in totaal vijftien weken betaald verlof. Moeders hebben recht op betaald zwangerschapsverlof van zestien tot twintig weken, en hebben straks bovendien recht op negen weken doorbetaald ouderschapsverlof. Het kabinet geeft met deze besluiten ook invulling aan de Europese richtlijn over de werk-privébalans.

Naar aanleiding van het IBO-rapport gaat het kabinet bovendien alternatieve inrichtingen van het stelsel van kinderopvang en onderwijs uitwerken. De beleidsopties uit het rapport dienen hier ook als input voor. Doel is dat de voorzieningen voor kinderen zo worden georganiseerd dat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen en ouders met een gerust hart zo veel uren kunnen werken als zij graag willen.

Slimmere aanpak criminaliteit door betere uitwisseling van gegevens

Criminele netwerken en ondermijnende praktijken waarbij onder- en bovenwereld met elkaar dreigen te vermengen, kunnen slimmer worden aangepakt. Voorwaarde is dat overheidsorganisaties ruimere mogelijkheden krijgen om de informatie waarover zij beschikken met elkaar te delen, zodat ze deze gezamenlijk kunnen analyseren. Dit is de kern van het wetsvoorstel gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat vandaag, mede namens minister Dekker voor Rechtsbescherming, bij de Tweede Kamer is ingediend.

Minister Grapperhaus wil optimale gegevensuitwisseling mogelijk maken tussen overheidsinstanties, zoals gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. Voor de bestrijding van ernstige en ondermijnende criminaliteit moeten overheden die daarover informatie hebben, die gegevens met elkaar kunnen uitwisselen om effectiever op te treden.

Doordat nu een specifieke wettelijke grondslag voor onderlinge gegevensverwerking ontbreekt, is er in veel opzichten onduidelijkheid over de bestaande juridische mogelijkheden om informatie met meerdere overheidsorganisaties te delen en gezamenlijk te verwerken. Grapperhaus wil dat oplossen door met dit wetsvoorstel een duidelijk juridisch kader voor gezamenlijke gegevensverwerking neer te zetten. Waar dat echt noodzakelijk is, kan in beperkte mate ook informatie worden uitgewisseld met private partijen, bijvoorbeeld banken.

De legale economische structuren en goede infrastructuur van Nederland zijn ook voor criminelen aantrekkelijk om hun illegale handel te bedrijven en hun illegaal verkregen vermogen wit te wassen. Daarom is het noodzakelijk dat opsporingsorganisaties en andere overheidsinstanties onderling intensiever kunnen samenwerken - en soms ook met bedrijven en branches. Om grip te houden op de gegevensuitwisseling, vooral met het oog op bescherming van de privacy, gaat het wetsvoorstel gepaard met aanvullende waarborgen voor het gebruik van die gegevens.

Op dit moment hebben overheidsorganisaties slechts beperkte mogelijkheden om een gezamenlijke data-analyse uit te voeren met elkaars gegevens. Als het gaat om het tegengaan van de productie, handel en doorvoer van synthetische drugs, cocaïne, heroïne en hennep, het witwassen van de crimineel geld en de aanpak van fraude blijkt gezamenlijke, domein-overstijgende gegevensverwerking een belangrijk middel om snel criminele netwerken en hun sleutelfiguren in beeld te brengen. Verder kunnen in een gezamenlijk casusoverleg bepaalde personen en ondernemingen met elkaar in verband worden gebracht.

Ook bij de gegevensuitwisseling met private partijen zijn er knelpunten die moeten worden opgelost. Bijvoorbeeld om de kennis die er bij het bedrijfsleven is over nieuwe ontwikkelingen, risico’s en technieken, beter te benutten. Zo spelen banken bijvoorbeeld een cruciale rol bij de bestrijding van financieel-economische criminaliteit.

Het wetsvoorstel neemt deze knelpunten weg en geldt voor samenwerkingsverbanden die bij of krachtens deze wet zijn aangewezen. Dat betreft allereerst de gezamenlijke gegevensverwerking van een viertal bestaande samenwerkingsverbanden: het Financieel Expertisecentrum (FEC), de Infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen (iCOV), de Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIEC’s) en de Zorg- en Veiligheidshuizen (ZVH’s).

Zij werken samen voor de integrale aanpak van integriteitsrisico’s van het financiële stelsel, witwas- of fraudeconstructies, georganiseerde criminaliteit en complexe problemen rond personen op het vlak van zorg en veiligheid. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat niet alleen de informatieverstrekking aan, maar ook de verwerking van gegevens binnen die samenwerkingsverbanden makkelijker wordt. En ook de verstrekking van informatie vanuit zo’n verband aan een deelnemer of, onder specifieke voorwaarden, aan een derde.

Om flexibel te kunnen zijn, wil Grapperhaus ook nieuwe samenwerkingsverbanden makkelijker gegevens laten uitwisselen. Die worden dan bij algemene maatregel van bestuur (amvb) aangewezen. In zo’n amvb staat nauwkeurig omschreven wat het doel is van de samenwerking en welke specifieke regels gelden voor de verwerking van gegevens. Het parlement zal hierbij vooraf worden betrokken.

Pentagon geeft UFO-beelden vrij

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft heuse UFO-beelden vrijgegeven. Marinepiloten maakten de drie video's in 2004 en 2015.

Op de beelden, die in het verleden al twee keer zijn gelekt, zijn 'ongeïdentificeerde luchtfenomenen' te zien, zo schrijft het ministerie. Het duurde lang voor de beelden officieel naar buiten werden gebracht, omdat men eerst zeker wilde weten dat er niet onbedoeld tactische informatie mee naar buiten zou komen.

Al jaren wordt geprobeerd de beelden te verklaren, het Pentagon heeft er zelfs een dikke twintig miljoen dollar tegenaan gegooid. Er gaan overigens geruchten dat een van de incidenten goed was voor 45 minuten videomateriaal, maar dat is niet allemaal vrijgegeven. Senator Harry Reid is van mening dat de VS er op 'een serieuze wetenschappelijke manier' naar moet kijken, inclusief de potentiële veiligheidsrisico's.

UFO-beelden

Bouw laadvoorzieningen voor emissievrij openbaar busvervoer op het Zwolse busstation van start

Op woensdag 29 april 2020 start de gemeente Zwolle met de bouw van nieuwe laadvoorzieningen voor elektrisch openbaar busvervoer op het Zwolse busstation aan de Hanzelaan. De laadvoorzieningen zijn bedoeld voor de elektrische stads- en streekbussen waarmee Keolis Nederland vanaf december dit jaar in regio IJssel-Vecht gaat rijden. De bouw van de laadvoorzieningen duurt tot oktober 2020.

Onder de naam RRReis verzorgt Keolis Nederland vanaf 13 december 2020 voor een periode van tien jaar het stad- en streekvervoer in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. De complete vloot bestaat dan uit 259 elektrische bussen. Om ervoor te zorgen dat deze bussen gedurende de dienstregeling tussentijds kunnen laden, bouwt de gemeente Zwolle - in opdracht van de provincie Overijssel - nieuwe laadvoorzieningen voor het busstation aan de Hanzelaan. Bij het ontwerp van het busstation was al rekening gehouden met de komst van de elektrische bussen. De nieuwe laadvoorzieningen bestaan uit een ruimtelijke voorziening waarin verdeel- en inkoopstations zitten en meerdere laadpalen. De komende weken legt aannemer Van Gelder de fundering aan van de ruimtelijke voorziening. Medio mei wordt de fundering voor de laadpalen op het busstation gemaakt. De laadvoorzieningen zijn naar verwachting in oktober 2020 klaar.

Schoon openbaar vervoer
Vanaf 2025 zijn alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer in Nederland vrij van schadelijke uitlaatgassen. “De provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland zijn daarom trots dat wij met vervoerder Keolis een afspraak hebben gemaakt waarin staat dat zij in deze provincies vanaf december 2020 al vrijwel volledig elektrisch rijdt. Uitstootvrije bussen zijn een slimme investering voor ons milieu. Wij krijgen schonere steden en ook worden minder broeikasgassen uitgestoten die slecht zijn voor het klimaat”, aldus gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel.

Aangename stad
De nieuwe elektrische bussen zorgen straks niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar ook voor minder geluidsoverlast op de bus-routes. Het horen van te veel geluid kan behalve onprettig, ook schadelijk voor de gezondheid zijn. Een elektrische bus is veel stiller. Dat is fijn voor de bezoekers en bewoners van de binnenstad en woongebieden aan de randen van het centrum waar streek- en stadsbussen langsrijden. Wethouder Ed Anker: “Ik ben blij met de keuze van de provincie om te gaan voor schone bussen. Dat past goed bij de ambities voor de Spoorzone. Met onze partners zetten we nu weer een stap om het station van Zwolle klaar te maken voor de toekomst. Samen bouwen we verder aan een uitstekend toegankelijke stationsgebied in een groene omgeving: een plek waar je makkelijk en snel kunt overstappen op de trein, bus, fiets, taxi of ander vervoer. Naast duurzaam busvervoer heeft station Zwolle straks veel meer ruimte voor het stallen van fietsen en het lenen van OV-fietsen. Dit verbetert de bereikbaarheid en zorgt ervoor dat mensen straks makkelijk en fijn van en naar Zwolle reizen”.

Palletdief gepakt dankzij oplettende getuige

Een oplettende getuige belde dinsdagavond rond 23.30 uur de meldkamer vanwege een verdachte situatie op de Kantbeugel in Oudkarspel. De melder zag iemand op dit late tijdstip diverse goederen inladen bij een bedrijfspand en had daar geen goed gevoel bij.

Dat onderbuikgevoel bleek te kloppen. Toen agenten de persoon en het voertuig controleerden bleken er tientallen statiegeldpallets te zijn gestolen. Hierop is de verdachte, een 27-jarige man uit Haarlem, aangehouden en voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Man spuugt agente in het gezicht en verzet zich tegen aanhouding

Maandagmiddag is een 21-jarige man zonder vaste woon – of verblijfplaats aangehouden. De man had wapens bij zich en verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Ook spuugde hij een agente tegen het gezicht. Bij de man is een coronatest afgenomen op basis van de nieuwe Tijdelijke Wet COVID-19.

Melding
Rond 19.00 uur op maandag 27 april werden agenten naar een supermarkt op de Rompertpassage in Den Bosch gestuurd. Er was een man in de winkel die eerder die week een andere klant met een ploertendoder bedreigde. Het personeel van de supermarkt was nu van plan om voor die bedreiging een winkelverbod aan de man uit te reiken. Uit angst voor de agressieve man schakelden zij de politie in. De politiemensen gingen buiten de winkel in gesprek met de man met de bedoeling om zijn identiteit vast te stellen. De man kon zelfs nadat de politie hem vorderde dat te doen geen geldig ID-bewijs laten zien. De agenten besloten de man aan te houden omdat hij zich niet kon identificeren.

Achtervolging
De 21-jarige man duwde op dat moment een winkelwagentje met kracht naar de politie en rende vervolgens hard weg richting het Rompertpark. Met hulp van een beveiliger van het winkelcentrum een andere politieman werd de 21-jarige verdachte op de Hambakendreef aangehouden.

Wapenbezit en verzet
De agenten sommeerden hem om eventuele wapens uit te leveren.De verdachte overhandigde vervolgens een ploertendoder en een busje pepperspray aan de politiemensen.

Toen de politie hem in de boeien wilde plaatsen verzette de man zich daar fel tegen. Hij probeerde zich onder andere met zijn voeten af te zetten tegen een politieauto. Er was een vriendin bij van de verdachte die hem probeerde te kalmeren. Toen zij een op een joint lijkende sigaret tussen de lippen van de man stak werd zij door een agente bij de politieauto weggehaald.

Spugen richting gezicht agente
De man spuugde de joint vervolgens met kracht richting het gezicht van de vrouwelijke agent. Hij stond op dat moment ongeveer 60 centimeter van de politieagente vandaan. De joint raakte het gezicht van de agente gelukkig niet. De man bleef zich tot in het politiecellencomplex verzetten. Hij probeerde zich voortdurend met kracht los te rukken en nam in het cellencomplex zelfs een gevechtshouding aan.

Vervolgonderzoek
Tegen de man wordt dossier opgemaakt voor het spugen, het verzetten tegen zijn aanhouding en het wapenbezit. Na zijn verhoor is de man in vrijheid gesteld maar meteen ook weer aangehouden. Hij stond namelijk gesignaleerd voor diverse openstaande gevangenisstraffen.

Aangifte
De politieagente doet aangifte van (poging tot) zware mishandeling. Het kan niet worden uitgesloten dat het speeksel van de man door het spugen in contact is gekomen met het slijmvlies van de ogen en neus van de vrouwelijke agent. Ze stonden immers ook op zeer korte afstand tot elkaar, ruim binnen de veilige afstand van anderhalve meter. Door de spugende overdracht van het speeksel van de man is de kans op besmetting met het coronavirus aanwezig.

Norris knokt om IndyCar-winst op virtueel COTA

We keren nog even terug naar het weekeinde, doordeweeks gebeurt er toch niet zo veel, en wel naar het virtuele Circuit of the Americas in de buurt van het Texaanse Austin.

Daar werd de vijfde race gereden van de IndyCar iRacing Challenge, op het virtuele COTA dan. Ook in de IndyCar Series wordt voorlopig niet geracet, dus doet men het ook daar virtueel en dat levert mooie races op.

Na NASCAR-kampioen Kyle Busch en NASCAR-veteraan Dale Earnhardt Jr was er nu een nieuwe gast: niemand minder dan iRacing-expert en Formule 1-coureur Lando Norris, die vanaf de eerste trainingen liet zien dat hij er behoorlijk goed bij zat.

Norris pakte de poleposition en ging de strijd aan met onder meer veelvoudig IndyCar-kampioen Will Power, dubbel regerend Supercars-kampioen Scott McLaughlin en Felix Rosenqvist, naast ook de Nederlander Rinus 'VeeKay' van Kalmthout.

De hele race is hieronder te bekijken.

Race 5 van de IndyCar iRacing Challenge

Beelden vertoond van verdachte dodelijke schietpartij bij The Bank

Het programma Opsporing Verzocht heeft gisteravond beelden vertoond van de dodelijke schietpartij die zaterdagochtend op 18 mei vorig jaar plaatsvond bij parkeergarage The Bank in Amsterdam. De 24-jarige Orpheo Gefferie uit Almere kwam hierbij om het leven. De vermoedelijke dader is de 20-jarige Amsterdammer Erxinio Luntungan. Naar hem wordt nog gezocht. De gouden tip die leidt naar zijn aanhouding wordt beloond met 10.000 euro.

De melding van de schietpartij gebeurde iets voor 04.30 uur bij de parkeergarage aan de Amstelstraat.

Even daarvoor bracht Orpheo zijn avond door met vrienden bij een van de clubs in het centrum. Rond 04.00 uur houden ze het voor gezien en lopen ze naar parkeergarage The Bank waar hun auto staat.

Parkeerautomaat
Rond 4.10 uur staat Orpheo met zijn vrienden bij het parkeerautomaat. Iedereen is ontspannen. Orpheo loopt een paar keer heen en weer van zijn auto naar de parkeerautomaat. Vervolgens komt ook Erxinio, de schutter, in gezelschap de parkeergarage in. Dit groepje komt ook terug van het uitgaan. Deze groep loopt naar dezelfde parkeerautomaat waar het inmiddels vrij druk is met ander uitgaanspubliek dat op het punt staat om naar huis te gaan.

Opstootje
In de drukte ontstaat opeens een opstootje. Orpheo en Erxinio bewegen zich in de mensenmassa, maar het is niet duidelijk waar dit om gaat. De ruziënde massa verplaatst zich een paar keer. Daarna vliegt Erxinio Orpheo aan en schiet hij hem van dichtbij neer. Erxinio weet te ontkomen.

Orpheo leeft nog als in de garage begonnen wordt met hulpverlening, maar zijn verwondingen zijn te ernstig. De 24-jarige man uit Almere overlijdt zaterdagochtend rond 08.00 uur in een Amsterdams ziekenhuis.

Nationale Opsporingslijst
Erxinio staat vanaf gisteren op de Nationale Opsporingslijst. De 20-jarige Amsterdammer is nu al bijna een jaar op de vlucht. De politie houdt er rekening mee dat hij hulp krijgt van zijn omgeving. Mensen die meer weten over Erxinio of zijn verblijfplaats, worden opgeroepen contact op te nemen met de politie.

Meer intercity's bij NS

De NS zet vanaf vandaag meer intercity's in, zodat het makkelijker wordt voor passagiers om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Wel benadrukken de NS dat het openbaar vervoer momenteel alleen bedoeld is voor mensen die naar hun werk moeten reizen, zoals mensen die werken in de zorg.

Ruim een maand lang gold er een basisdienstregeling op het spoor. Er reden met name sprinters met hier en daar een intercity. Vanaf vandaag moet vanaf ieder station waar normaal gesproken intercity's stoppen, ieder uur ten minste één intercity vertrekken. De Intercity Direct tussen Amsterdam en Rotterdam rijdt weer twee keer per uur.

FOK! Wat een weer: licht wisselvallig

Welkom!  

Dat is even wennen hé? Van dagenlang strakblauw naar plotsklaps grijs en killer. We stonden op met bewolking en we gaan naar bed met bewolking. Ook trokken er vandaag verschillende gebieden met regen over het land. De hoeveelheden waren niet echt heel groot. Op de meeste plekken viel er tussen de 1 en 5 mm.

Ondertussen komen er nog wat buien aandrijven vanuit Belgie en die kunnen Brabant en Limburg nog bereiken. Onweer is daarbij mogelijk. Elders in het land kan er af en toe nog een spatje regen vallen. Het blijft in ieder geval wel bewolkt.

Morgen ligt een storing nog steeds in de buurt, dus we beginnen opnieuw met veel wolken en hier en daar valt wat regen. Dit met name in het noorden van het land. Later in de ochtend wordt het overwegend droog en zeker langs de kust en in het zuiden kan de zon er nog even aardig doorheen komen. Uiteindelijk gaat het in de avond weer regenen. Van noord naar zuid wordt het 12 tot 17 graden.

Of de grotere hoeveelheden regen nog gaan uitkomen deze week, waag ik te betwijfelen. Ook beginnen zich op de weerkaarten nieuwe hogedrukimpulsen te manifesteren. Enfin, we zien wel hoe het loopt. 

Fijne avond!  

Meer weer op FOK!

Maan & Isis (Foto: Scherpschutter)
De maan en Isis. Fraaie foto van Scherpschutter.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #15 (40 pics)
review
Saints Row: The Third Remastered
special
Nieuw te streamen in juni
special
35 Stomdronken Mensen
special
42 Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #3
special
35 Random Pics van de Dag #13
©FOK.nl e.a.