23 jaar brommen voor Harvey Weinstein

De openbaringen van zijn gedrag jegens vrouwen die voor hem werken en de aanklachten die daaruit voortvloeiden waren de eerste stappen in de #MeToo-beweging, en vandaag heeft Harvey Weinstein voor zijn misdaden 23 jaar cel gekregen.

Weinstein, tot 2017 (het jaar waarin de aanklachten naar buiten kwamen) een succesvol filmproducer en over het algemeen een grote naam in Hollywood, kreeg de celstraf voor de verkrachting van een vrouw en seksuele aanranding van een andere vrouw. Dit is slechts het topje van de ijsberg voor wat betreft het gedrag van Weinstein, die jarenlang zwijggeld betaalde aan vrouwen die hem voor de rechter wilden slepen. De jury in Manhatten sprak hem vrij van beschuldigingen van "roofdierachtige seksuele aanranding". De 23 jaar die hij moet zitten duren echter waarschijnlijk tot het einde van zijn leven; Weinstein verkeert in een slechte staat van gezondheid en woonde de zitting bij in een rolstoel.

Weinstein zelf verklaarde in een speech tijdens de zitting dat hij "diepe spijt" had van zijn daden, maar daarbij toonde hij weinig berouw. Hij haalde uit naar de #MeToo-beweging, impliceerde dat deze te ver was gegaan en probeerde zichzelf in een beter licht te plaatsen door te vertellen over zijn liefdadigheidswerk. "Ik snap dit niet," zei hij volgens Variety. "Ik denk dat mannen hier niets van snappen. Dit gevoel van duizenden mannen en vrouwen die een rechtmatig proces wordt ontnomen. Ik maak me zorgen om dit land."

Twee van zijn slachtoffers gaven emotionele toespraken tijdens de zitting, om toe te lichten welke schade hij hen heeft berokkend. Volgens Miriam Haley, die door Weinstein gedwongen werd tot orale seks, verklaarde dat hij haar leven voorgoed veranderde en haar geestkracht teniet heeft gedaan. "Hij heeft mijn vertrouwen en mijn lichaam beschaamd, alsmede mijn persoonlijke recht om niet in te gaan op seksuele toespelingen," aldus Haley. Volgens Joan Illuzzi, die de aanklacht leidde, is Weinstein een sociopathische manipulator, een "monster" die zijn macht in de filmindustrie misbruikte om misbruik te kunnen maken van vrouwen.

Weinstein zat sinds donderdag vast in Rikers Island, een gevangenis op een eiland in New York City. Hij zal snel worden overgedragen aan het gevangeniswezen van de staat New York.