Hofstetter wint Waalse openingskoers; Blaak de beste bij de vrouwen

Hugo Hofstetter heeft de 51ste GP Le Samyn gewonnen, de Waalse openingswedstrijd van het jaar. De 26-jarige Fransman was de snelste van ene groep van tien. Hij won voor de Belg Aimé de Gendt. David Dekker, de zoon van Erik Dekker, werd knap derde.

Zes renners vormde de vroege vlucht van de dag, maar dankzij het werk van Deceuninck - Quick-Step werden die al op 80 km van de finish, gegrepen. Het peloton brak daardoor in twee stukken, maar de betere renners zaten in het eerste peloton.

In de finale waren er verschillende aanvallen, maar niemand geraakte weg. Op de laatste kasseistrook van de dag trok de winnaar van vorig jaar Florian Sénéchal eens goed door. Er bleef een kopgroep van twaalf over, waarin Hugo Hofstetter de snelste was. Aimé de Gendt passeerde als tweede de streep. David Dekker, de zoon van oud prof Erik Dekker, mocht mee het podium op als derde.

Bij de vrouwen ging de winst naar Chantal Blaak. De Nederlandse reed op meer dan vijftig kilometer weg uit het peloton en won met een kleine twee minuten voorsprong. De Nederlandse profiteerde van sterk ploegenspel. Ploeggenote Christine Majérus kwam als tweede over de meet, voor Lotte Kopecky.