Dubbelslag voor Higuita in Ronde van Colombia

Sergio Higuita heeft de vierde etappe in de Ronde van Colombia op zijn naam geschreven. De kleine Colombiaan van EF Pro Cycling voor Egan Bernal en Julian Alaphilippe. Door de zege neemt Higuita de leiding in het klassement over van zijn ploeggenoot Jonathan Klever Caicedo.

Na een ploegentijdrit op de eerste dag en daarna twee vlakke etappes was het vandaag de beurt aan de klimmers in de Ronde van Colombia. Halverwege de etappe werd duidelijk dat Team Ineos plannen had voor deze etappe, doordat ze de achtervolging inzette op de vroege kopgroep van zeven renners, met daarbij de Nederlander Etienne van Empel.

In de laatste acht kilometer lag de Alto Malterias, een klim van 5,1 kilometer aan 3,4 procent. Ineos bepaalde op die klim het tempo en het was Richard Carapaz die daar de aanval opende voor de Britse ploeg. De winnaar van de Giro d'Italia van het afgelopen jaar zorgde voor de nodige uitdunning, maar raakte in eerste instantie niet weg.

Niet lang na zijn eerste aanval trok de Ecuadoraan nog eens hard door en ditmaal leek hij wel succesvol te zijn. Carapaz had een voorsprong van een handvol seconden en leek op weg naar zijn eerste winst dit seizoen, maar Alaphilippe reed in de laatste kilometer het gat naar Carapaz dicht met Higuita in zijn wiel. Higuita profiteerde optimaal van het werk van Alaphilippe en greep de winst in de vierde etappe.

Voor Higuita, die vorige week ook Colombiaans kampioen werd, betekende de winst een dubbelslag in de Ronde van Colombia. Naast de zege neemt hij ook de leiderstrui over van Caicedo, die sinds de eerste etappe aan de leiding stond in het algemeen klassement na de winst in de ploegentijdrit. Zaterdag staat weer een vlakke rit op het programma in de Ronde van Colombia.