Kunstschaatsen op boeddhistische zang levert goud op op Jeugdspelen

In het Zwitserse Lausanne is tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen het kunstschaatsen afgerond. Na de wedstrijden voor mannen, vrouwen, paren en ijsdanskoppels stond woensdag nog de gemengde teamwedstrijd op het programma: één man, één vrouw, één paar en één ijsdanskoppel, allemaal via loting bij elkaar ingedeeld.

Mannen
Na de korte kür was het een Russisch 1-2'tje, met Andrei Mozalev en Daniil Samsonov voorop. Yuma Kagiyama stond op de derde plek en in de vrije kür liet de Japanner zien dat hij in december ondanks zijn 16 jaar niet zomaar derde werd op het nationaal kampioenschap, achter de nummers twee (Shoma Uno) en één (Yuzuru Hanyu) van de Olympische Spelen in Pyeongchang. Kagiyama scoorde genoeg om beide Russen in te halen en veroverde het goud, voor Mozalev en Samsonov.

Vrouwen
In 2016 werd You Young op 11-jarige leeftijd al Zuid-Koreaans kampioene, nog jonger dan de legendarische ijskoningin Kim Yu-na, die dat in 2003 op 12-jarige leeftijd deed. You is één van slechts drie vrouwen die ooit vier drievoudige sprongen in een korte kür hebben geland en in Lausanne stak ze er redelijk bovenuit, vooral in de vrije kür. You won zo het goud, voor de Russische Ksenia Sinitsyna en dier landgenote Anna Frolova.

De vrije kür van You Young (Bron: YouTube)

Paren
Niet geheel verrassend voerde Rusland de boventoon en de verschillen waren ook behoorlijk groot. Apollinariia Panfilova en Dmitry Rylov - kampioenen in de prestigieuze Junior Grand Prix - pakten het goud door landgenoten Diana Mukhametzianova en Ilya Mironov het nakijken te geven, terwijl Alina Butaeva en Luka Berulava op grote achterstand een knappe bronzen medaille pakten voor Georgië.

IJsdansen
Ook hier wapperden de Russische vlaggen volop - Rusland mag wel gewoon onder eigen vlag meedoen aan de Jeugdspelen. Irina Khavronina en Dario Cirisano waren zowel in de ritmische dans als de vrije dans beter dan de rest, hoewel het verschil met vooral landgenoten Sofya Tyutyunina en Alexander Shustitskiy niet groot was. Het Amerikaanse paar Katarina Wolfkostin/Jeffrey Chen completeerde het podium.

Teamwedstrijd
De teams kregen namen van eigenschappen en het was Team Courage dat de winst pakte. Dat was onder meer te danken aan de eerder genoemde Sinitsyna, die haar kür net als in de individuele wedstrijd deels afwerkte op boeddhistische zang, een bijzondere keuze. Het leverde Team Courage net als het ijsdansen van Utana Yoshida en Shingo Nishiyama uit Japan de maximale score op en op de andere onderdelen werd genoeg gescoord om het goud te pakken. Ook de Est Arlet Levandi en het bronzen Georgische paar zaten in het team.