NBA: Koplopers foutloos op weg naar clash

De Los Angeles Lakers en de Milwaukee Bucks blijven winnen in de NBA. De Lakers wonnen een lastige uitwedstrijd tegen de Miami Heat: 110 – 113. De Bucks hadden in Memphis niet veel moeite met de Grizzlies: 114 – 127. NBA-fans kijken likkebaardend uit naar donderdag, als de koplopers in de beide conferences tegen elkaar uitkomen.

Voor LeBron James was de wedstrijd tegen de Heat een terugkeer naar de ploeg waarmee hij in 2012 en 2013 kampioen werd. Van die selectie is in Miami weinig over, maar Heat-icoon Udonis Haslem staat nog steeds onder contract bij Miami en kreeg een hartelijke begroeting van James. Ook Chris Bosh, inmiddels met pensioen na hartproblemen, was aanwezig. Bosh zat courtside en kreeg ook een stevige hug van James.

De wedstrijd tussen de Heat en de Lakers was ook een wedstrijd tussen een ploeg die thuis ongeslagen was (Heat) en een ploeg die uit nog niet verloren had (Lakers).

Miami begon de wedstrijd sterk en ging rusten met een 59 – 51 voorsprong. Na een paar minuten in het derde kwart was dit echter al omgebogen naar een 69 – 80 achterstand, die nooit meer echt in gevaar kwam. Miami kwam nog een aantal keer dichtbij en Jimmy Butler kon in de slotfase met een driepunter nog een verlenging afdwingen, maar zijn schot miste.

De cijfers bij de Lakers beginnen voorspelbaar te worden. Anthony Davis maakte 33 punten, LeBron James 28 punten en 12 assists. In zijn zeventiende seizoen lijkt LeBron op weg om voor het eerst de NBA aan te voeren in meeste assists per wedstrijd.

JaVale McGee is de startende center voor de Lakers. Hij is vooral bekend als running joke in een bekend tv-segment ‘Shaqtin a fool’, waarin Shaquile O’Neal de bloopers van de week behandeld. Mcgee laat echter regelmatig zien vooral verdedigend over goede instincten te beschikken. McGee blockte vijf schoten van de Heat.

Bij Milwaukee startte Giannis Antetokounmpo weer. De Greek Freak leek geen last te hebben van de pijn aan zijn dijbeen die hem vorige wedstrijd aan de kant hield. Tot ruim in het vierde kwart konden de Memphis Grizzlies knap weerstand bieden. Acht minuten voor tijd stond Memphis met 102 – 99 voor. Het restant van de wedstrijd werd een eenzijdig verhaal. Giannis maakte twaalf van de volgende twintig punten van de Bucks en kon de laatste minuten vanaf de bank toezien hoe zijn ploeg met 114 – 127 won.

Antetokounmpo eindigde met 37 punten en 11 rebounds. Hij is nog altijd een wisselvallige schutter, maar zijn vrije worpen en driepunters vielen tegen de Grizzlies naar behoren.

Bij Memphis baarde Jaren Jackson jr. opzien. ‘Triple J’ is een tweedejaars forward die wordt gezien als een ruwe diamant. In het derde kwart was hij goed voor liefst 26 punten. Jackson eindigde met 43 punten en werd de jongste speler in tien jaar tijd die meer dan veertig punten wist te scoren. Met Ja Morant, die een wedstrijd rust kreeg, vormt hij de toekomst van de Grizzlies.

Bij Houston imponeerde James Harden voor de tweede wedstrijd op rij. Dat de uitwedstrijd bij Orlando werd gewonnen is geen grote verrassing. Dat het een ruime zege werd, 107 – 130, ook niet. Maar het spel van Harden was wel weer historisch sterk. Voor de tweede wedstrijd op rij was hij niet te stoppen en maakte hij tien driepunters en meer dan vijftig punten. Ditmaal bleef de teller op 54 steken, tegen bijzonder goede schotpercentages.

De Minnesota Timberwolves verloren de zevende wedstrijd op rij. Na een sterke start van het seizoen is de ploeg ver weggezakt. De Timberwolves hadden geen antwoord op de 1-2 punch van Paul George en Kawhi Leonard. De sterspelers van de Clippers maakten respectievelijk 46 en 42 punten. Karl-Anthony Towns en Andrew Wiggins zetten daar namens Minnesota 39 en 34 punten tegenover. Met zijn vieren waren zij goed voor meer punten dan de Bulls en de Hornets in een draak van een wedstrijd samen maakten: 73 – 83.