Korantekst op hotelvloer; 'een zware belediging voor moslims'

In het nieuwe Nhow-hotel bij de Rai staan verschillende Arabische teksten op de vloer gedrukt. Een van de teksten blijkt echter een Korantekst te zijn en dat ligt gevoellig. "Voor moslims is dat een zware belediging."

DENK-raadslid Numan Yilmaz reageerde geschokt toen hij te horen kreeg dat dergelijke teksten op de grond van het nog te openen hotel te vinden zijn. "Onacceptabel, het is geen probleem dat er Arabische teksten staan, maar er staat ook een tekst bij uit ons heilig boek en daar heb ik moeite mee. De Koran moet volgens moslims beschermd worden en nu kan iedereen er overheen lopen, dat is gewoon een zware belediging."

Uit de Koran
Er staan verschillende Arabische teksten op de vloer, twee daarvan zijn niet uit het heilige boek, maar één daarvan, de tekst in het roze, komt uit de Koran. Er staat (ongeveer) dat "Allah in de gezegende maand ramadan, de heilige Koran doet neerdalen". De andere twee teksten betekenen vrij vertaald, "gezegende ramadan" en "een gelukkig nieuwjaar".

'Gevoeligheden niet begrepen'
Yilmaz hoopt dat er snel naar een oplossing gezocht kan worden, bijvoorbeeld door de tekst op te hangen. "Ik vind het mooi dat zij ook een islamitische tekst/boodschap willen uitdragen. Ik ben juist blij met dergelijke vorm van inclusie en ik denk ook dat de intentie goed was en ze de gevoeligheden gewoon niet begrijpen. Dat kan."

Intentie hotel
Het Nhow-hotel is onderdeel van de NH Hotel Group, een woordvoerder van de hotelketen laat weten dat er nu onderzocht wordt hoe de teksten daar geplaatst konden worden. "Het was niet onze intentie om wie dan ook te kwetsen. Onze mensen zijn er nu naar toe om uit te zoeken hoe dat heeft kunnen gebeuren. Na dat onderzoek zullen er stappen ondernemen worden."

Het nieuwe Nhow-hotel bij de Rai zal volgend jaar openen.