World Cup-brons baanrensters Wild en Pieters op koppelkoers

Op de slotdag van de World Cup baanwielrennen in Glasgow heeft Nederland één medaille gepakt, nadat het op de eerste twee dagen nog raak was op de teamsprint, individuele sprint (mannen) en het omnium (vrouwen).

Kirsten Wild en Amy Pieters reden de koppelkoers bij de vrouwen en pakten daarin regelmatig hun punten mee. Tegen de oppermachtige Annette Edmondson en Georgia Baker uit Australië waren ze niet opgewassen en ook thuisduo Katie Archibald/Elinor Barker was te sterk, maar Wild en Pieters pakten wel brons.

In de sprint bij de vrouwen sneuvelde Steffie van der Peet in de eerste ronde tegen Pauline Grabosch uit Duitsland, terwijl Shanne Braspennincx een ronde later verloor van de Chinese Zhong Tianshi. Laurine van Riessen klopte Grabosch, maar was in de kwartfinales niet opgewassen tegen de Duitse Lea Friedrich.

De finale werd een prooi voor de in topvorm verkerende Lee Wai Sze uit Hong Kong, die met 2-0 oppermachtig was tegen een derde Duitse, Emma Hinze. Olena Starikova uit Oekraïne gaf de moegestreden Friedrich klop in de strijd om het brons.

Op de keirin bij de mannen kwam Jeffrey Hoogland niet door de herkansingen, terwijl wereldkampioen Matthijs Büchli in de halve finales véél te vroeg aan ging en in de slotmeters drie plekken verloor en de finale miste. Hij werd nog wel vierde in de B-finale, terwijl de Fransman Sebastien Vigier de grote finale won na een zinderende finish: de Duitser Maximilian Levy werd op 0,011 seconden tweede, één duizendste voor de Rus Denis Dmitriev.

Op het omnium begon Jan Willem van Schip niet best met een vijftiende plek op de scratch, een achtste plaats op de tempokoers en een zestiende plek in de afvalrace. In de puntenkoers steeg hij van de zestiende naar de negende plek, meer zat er niet in. De Franse Europees kampioen Benjamin Thomas domineerde de puntenkoers en won ruim voor de Brit Mark Stewart en de Italiaan Francesco Lamon.

De scratch bij de mannen leverde een Ierse zege op: Felix English was in de sprint na vijftien kilometer te sterk voor de Spanjaard Sebastian Mora, met wie hij de rest van het veld op een rondje had gezet. De Duitser Maximilian Beyer was de rapste in de achtervolgende groep en werd derde.