Dubbel World Cup-goud Nederlandse baanrenners

Tijdens de World Cup baanwielrennen in Glasgow heeft Nederland op de tweede dag weer twee gouden medailles bij mogen schrijven, nadat vrijdag de teamsprint bij de mannen al werd gewonnen.

Op de individuele sprint is altijd wel een Nederlander favoriet en dat was nu niet anders. Matthijs Büchli sneuvelde in de achtste finales, wereldkampioen Harrie Lavreysen en Europees kampioen Jeffrey Hoogland plaatsten zich met knappe zeges op de Brit Jason Kenny en de Rus Denis Dmitriev voor de halve eindstrijd.

Daarin had Lavreysen het vrij moeilijk met Tomohiro Fukaya uit Japan, hoewel hij wel in twee heats won. Hoogland liet de Pool Mateusz Rudyk volstrekt kansloos, waarna Fukaya de Pool in de strijd om plek drie met 2-0 klopte. In de finale was Lavreysen zijn landgenoot Hoogland met 2-0 de baas, net als een week eerder.

Op het omnium was Kirsten Wild wederom de beste. De dubbele wereldkampioene op het onderdeel werd vorige week in Minsk teleurstellend zevende, maar begon nu al beter met een derde plek op de scratch en een vijfde plaats op de tempokoers. De afvalrace wist ze vervolgens overtuigend te winnen, waarna de Nederlandse in de puntenkoers haar voorsprong vast kon houden. De tegenwoordig voor Oezbekistan koersende veterane Olga Zabelinskaya kwam nog gevaarlijk dicht in de buurt, maar moest ondanks haar twee ronden voorsprong genoegen nemen met plek twee, voor de Australische Annette Edmondson.

Shanne Braspennincx en Lauurine van Riessen reden beiden de halve finales in de keirin, maar werden daar door wereldkampioene Lee Wai Sze uit Hong Kong onderuit gekegeld. In de kleine finale werden ze respectievelijk vierde en zesde. De winst ging naar de Britse Katy Marchant, die Emma Hinze uit Duitsland in de laatste centimeters passeerde en met 0,002 seconden voor kon blijven. De Franse Europees kampioene Mathilde Gros werd derde.

De scratch bij de vrouwen werd een prooi voor Karolina Karasiewicz. De Poolse was in de eindsprint ietwat verrassend de sterkste, voor de Russische Anastasia Chulkova en diens landgenote Diana Klimova. Amy Pieters moest genoegen nemen met een achtste plek.

Op de koppelkoers kwamen Jan Willem van Schip en Roy Pieters er geen moment echt aan te pas. De Fransen Benjamin Thomas en Donavan Grondin pakten de winst, voor het Britse duo Ethan Hayter/Oliver Wood en de Australiërs Sam Welsford en Leigh Howard, die de aanval al in de eerste van tweehonderd ronden openden.