Downloaders blijven veilig bij Ziggo

Internetprovider Ziggo hoeft geen informatie te delen over 377 gebruikers die eind 2017 tot begin 2018 mogelijk illegaal de film The Hitman's Bodyguard via het programma BitTorrent hebben gedownload.

Hiermee bijt eiser en distributeur Dutch Film Works (DFW) voor de zoveelste keer in het stof. Deze was in hoger beroep gegaan, nadat eerder een lagere rechter de eis tegen Ziggo ook al afwees.

DFW kon niet duidelijk maken wat het met de gegevens van Ziggo wilde doen. Ook kon de distributeur niet bewijzen dat degene achter het IP-adres ook daadwerkelijk de film gedownload had. De privacy van Ziggoklanten weegt volgens de rechter zwaar.

"Door niet transparant te zijn over de criteria die zij aanlegt bij de inzet van de door haar voorgenomen acties, worden de belangen van de betrokken Ziggo-klant aangetast", aldus het hof.

Eerder kondigde DFW aan de illegale downloaders een schikking van honderdvijftig euro te sturen, maar inmiddels was de schikking voor de rechter te vaag. Het kan daarbij gaan om een waarschuwing, maar ook om verhaal van kosten en schadevergoeding.

Over de inhoud en omvang  van de bedragen die zij wil vorderen heeft DFW ook te weinig informatie gegeven. Daardoor kan niet worden getoetst of de voorgenomen maatregelen in een redelijke verhouding staan tot het belang dat DFW daarbij heeft en het privacybelang van de Ziggoklanten. Daarbij speelt een rol dat onzeker is of alle Ziggoklanten ook daadwerkelijk de inbreukmakers zijn. De vordering van DFW wordt dus afgewezen.