Grapperhaus: brandweerlieden maakten foto van reanimatie Maynard

Brandweerlieden hebben foto's gemaakt van het reanimeren van oud-profvoetballer Kelvin Maynard, die 18 september werd doodgeschoten in Amsterdam Zuidoost. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus vandaag gemeld aan de Tweede Kamer.

Maynard reed met zijn auto brandweerkazerne Anton aan de Langbroekdreef binnen, nadat hij was beschoten. Daarna circuleerden er foto's van de auto die de kazerne binnenreed en van de reanimatie van de dodelijk getroffen voetballer. Te zien is hoe een aantal brandweerlieden om het slachtoffer heen staat terwijl de reanimatie plaatsvindt

Omdat er op dat moment geen persfotografen aanwezig waren, bestond het vermoeden dat de foto's door hulpverleners waren gemaakt. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft bevestigd dat de foto's zijn gemaakt door 'een of meerdere brandweerlieden van deze regio'.

De minister uit zijn ongenoegen over de foto's. De veiligheidsregio neemt het incident zeer serieus en laat een extern bureau onderzoek doen naar het maken en het verspreiden van de foto's. De veiligheidsregio heeft de minister beloofd 'passende maatregelen' te treffen. Vooralsnog is niemand geschorst.

Naar aanleiding van het voorval is bij de brandweer nogmaals besproken hoe er met beeldmateriaal moet worden omgegaan.