Met deze Jezus-Nikes loop je op water

Een limited-edition sportschoen, gevuld met wijwater in de zolen en gezegend door een priester, helaas voor de liefhebber binnen enkele minuten na zijn debuut uitverkocht, ondanks dat elk paar maar liefst 3000 dollar kostte.

Het in Brooklyn gevestigde label MSCHF is verantwoordelijk voor het ontwerp van de schoen, een geheel witte Nike Air Max 97s. De zool is geïnjecteerd met wijwater uit de rivier de Jordaan, de rivier waar de Bijbelse profeet Jezus Christus in gedoopt werd door Johannes de Doper. Het ontwerp is overigens op geen enkele manier verbonden met Nike. Aan het water, dat zichtbaar is in de doorzichtige zool, is wat kleurstof toegevoegd om de zichtbaarheid te verbeteren.

Religieuze details
De sneakers met de bijnaam 'Jezus schoenen', bevatten ook het bijbelvers Mattheüs 14:25, de passage die beschrijft dat Jezus op water loopt. Daarnaast symboliseert een enkele bloeddruppel het bloed van Christus. Andere religieuze details zijn de naar wierook ruikende inlegzolen, een kruisbeeld dat door de veters is geregen en een rode zool, die verwijst naar de rode schoenen die traditioneel door vroegere pausen worden gedragen. Op de schoenendoos staat verder nog een engel en een zegel die op de officiële pauselijke zegel lijkt.

Lees ook: Nike zwicht (nog) niet voor moslimterreur

De schoenen, die door MSCHF-ontwerpers tegen Nike-winkelwaarde werden ingekocht voordat ze opnieuw werden ontworpen, maakten deel uit van de wens van het MSCHF-merk om de spot te drijven met de zogenaamde 'samenwerkingscultuur' die momenteel in schoenenland heerst.

Samenwerking met Jezus
"We dachten aan de samenwerking van Arizona Iced Tea en Adidas, waarbij ze schoenen verkochten die een drankbedrijf dat ijsthee verkoopt promoten,”
vertelt hoofd sales Daniel Greenberg aan de New York Post. "Dus wilden we een statement maken over hoe absurd de samenwerkingscultuur is geworden. We vroegen ons af hoe een samenwerking met Jezus eruit zou zien."

Volgens MSCHF zijn er minder dan twee dozijn van de Jesus-schoenen gemaakt en heeft het bedrijf geen plannen om meer te maken. Hoewel, Gabriel Whaley, oprichter van het merk, liet doorschemeren dat er in de toekomst een 'Wederopstanding' zou kunnen komen.


Jezus Nikes 'unboxing' (Bron: YouTube)