FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 oktober 2019

Bertens naar tweede ronde Linz na overwinning op Doi

Kiki Bertens is doorgedrongen tot de tweede ronde van het WTA-toernooi van Linz. In de openingsronde won de Nederlandse nummer acht van de wereld met enige moeite van de Japanse Misaki Doi: 6-4, 7-5.

Bertens begon goed aan de wedstrijd door direct de service van de Japanse, die via het kwalificatietoernooi het hoofdtoernooi had bereikt, te breaken. Bertens leverde direct weer haar service in, waardoor het lang gelijk op ging tussen Doi en de Nederlandse. Halverwege de set sloeg Bertens opnieuw toe op de service van de Japanse en ditmaal wist ze wel haar service te behouden, waardoor de nummer acht van de wereld de openingsset met 6-4 won.

De tweede set begon hetzelfde als de eerste set. Bertens brak meteen de service van Doi, waarna de Japanse weer de service van de Nederlandse brak. Daarna behielden beide tennissters tot 5-5 hun servicegames, waarna Bertens in de elfde game van de tweede set toesloeg. In de twaalfde game serveerde de Nederlandse nummer acht van de wereld de wedstrijd zonder problemen uit. In de volgende ronde neemt Bertens het op tegen de Belgische Alison van Uytvanck.

Aanpak stalking van Hümeyra (16) schoot ernstig tekort

De aanpak van de stalking van Hümeyra Ergincanli is ernstig tekortgeschoten. Betrokken organisaties hadden onvoldoende aandacht voor haar bescherming ook al had zij herhaaldelijk aangegeven zich onveilig te voelen. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV).

De 16-jarige Hümeyra Ergincanli werd op 18 december 2018 doodgeschoten in Rotterdam. Haar ex-vriend Bekir E., destijds 31 jaar, is verdachte in deze zaak. Hümeyra deed in de loop van 2018 diverse keren aangifte tegen hem van stalking en bedreiging.

Volgens de Inspectie JenV waren de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en Reclassering Nederland onvoldoende gericht op het stoppen van de stalking. Ook hadden de politie, het OM, Veilig Thuis en het Veiligheidshuis onvoldoende aandacht voor Hümeyra’s bescherming. De organisaties hebben informatie zeer beperkt gedeeld met elkaar en niet goed samengewerkt. Daardoor was er geen volledig beeld van de risico’s en schoot de risico-inschatting voor Hümeyra’s veiligheid tekort.

Versnipperde aanpak en geen regie
De aanpak van haar zaak was versnipperd waardoor de risico’s voor Hümeyra onvoldoende in beeld kwamen bij politie, OM, Veilig Thuis en het Veiligheidshuis. Hierdoor was haar veiligheid onvoldoende gewaarborgd.
Bij de betrokken organisaties waren veel medewerkers bezig met haar zaak, maar niemand had het overzicht en de regie. Bij de politie en het OM was er bijvoorbeeld voor Hümeyra geen vast aanspreekpunt. Zij moest haar verhaal daardoor steeds opnieuw doen.

Veiligheidsrisico zeer hoog
Hoewel de meeste organisaties inzagen dat het om stalking ging, werd de zaak van Hümeyra niet als zodanig opgepakt. Bij de aanpak van stalking hoort de bescherming van het slachtoffer voorop te staan. Dat is bij Hümeyra niet gebeurd. De politie maakte niet de risico-inschatting die bij stalkingszaken is voorgeschreven. Als dat wel was gebeurd, was duidelijk geworden dat het risico voor Hümeyra’s veiligheid zeer hoog was.

Vereiste verbeteringen
Volgens de Inspectie JenV moeten de betrokken organisaties altijd aandacht hebben voor zowel de positie van het slachtoffer van stalking als voor de aanpak van de dader. Dat betekent dat de organisaties extra moeten letten op het herkennen van de stalking en het inschatten van de risico’s voor het slachtoffer. Tevens is van belang dat duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is en wie de regie heeft. Ook de samenwerking en informatie-uitwisseling moeten verbeterd worden.

Turkije gaat achter de Koerden aan

Turkse troepen zijn de grens met Syrië overgestoken. Turks president Recep Tayip Erdogan maakte dat woensdag bekend. De aanval komt een paar dagen nadat Amerikaans president Donald Trump zijn troepen uit Noord-Syrië haalde. Inmiddels zijn ook al de eerste doden gerapporteerd.

De luchtmacht heeft bombardementen losgelaten op de plaatsen Tel Abyad, Ras al-Ain, Qamishli en Ain Issa. Volgens de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn er slachtoffers te betreuren onder burgers, maar hoeveel is nog niet bekend.

Lees ook: Koerden: "VS steekt mes in onze rug"

Alhoewel Trump de deur wagenwijd openzette voor de Turkse strijdkrachten, vindt hij de aanval 'een slecht idee'. Toch had Trump dit aan kunnen zien komen, aangezien de Turken al jaren op de, volgens hen terroristische, Koerdische strijders jaagt. Er kwam zelfs hevige kritiek op de terugtrekking vanuit zijn eigen Republikeinse kamp. Daarna twitterde Trump nog een waarschuwing richting Erdogan. "Economische neergang" werd hem beloofd, mocht de Turkse president te ver gaan in zijn strijd tegen terrorisme.

Erdogan kan echter ook twitteren. "Operatie Vredeslente gaat de terroristische dreiging tegen Turkije neutraliseren”, schrijft Erdogan op Twitter. "De operatie gaat leiden tot een veilige zone in het gebied. Syrische vluchtelingen kunnen dan weer terugkeren naar huis”, verdedigt de president de acties van zijn leger.

Turkije wil een veilige zone in Noord-Syrië maken om zodoende ongeveer drie miljoen Syrische vluchtelingen de mogelijkheid te geven om, vanuit vluchtelingenkampen in Turkije, terug te keren naar hun land.

Openheid over stikstof

De samenleving is bezorgd over de aanpak van stikstof en de voorgenomen maatregelen, en de boeren in het bijzonder. De afgelopen dagen zijn er veel vragen gesteld aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voer de manier van berekenen en meten van stikstof. Er zijn twijfels geuit over de betrouwbaarheid van het model.

Het RIVM: "Het RIVM geeft op zo feitelijk mogelijke wijze en met de best beschikbare wetenschappelijke kennis, informatie en cijfers voor beleid en uitvoering. We realiseren ons dat wetenschappelijke inzichten zich ontwikkelen en ter discussie gesteld kunnen worden en data op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Het is voor ons belangrijk om hierover in gesprek te zijn en te blijven."

Data en modellen
Voor het RIVM  is transparantie erg belangrijk. Er is een beeld ontstaan dat het RIVM niet open zou zijn over de modellen en berekeningen, dit is onjuist.

Het RIVM: "Alles wat wij doen is openbaar beschikbaar op de website. Al onze meetresultaten en modellen zijn extern beschikbaar, iedereen kan deze inzien en gebruiken. Uitzondering daarop zijn de ruwe data. Ruwe meetdata worden eerst op kwaliteit gecontroleerd. Zo zorgen we ervoor dat er geen onjuiste gegevens in de berekeningen terecht komen, bijvoorbeeld als er een meetbuisje is weggenomen. Ook heeft het te maken met licenties, privacygegevens en de beveiliging van ons netwerk, waardoor we de ruwe data niet altijd open-source kunnen ontsluiten. Het RIVM is altijd bereid om anderen deze data op ons instituut te laten inzien. AERIUS, het instrument dat wordt gebruikt voor het stikstofbeleid, is open-source software en dus voor iedereen inzichtelijk en beschikbaar. Ook het OPS-model dat aan AERIUS ten grondslag ligt, is toegankelijk via de website www.aerius.nl."

Kennis over stikstof
Het RIVM: "Stikstof kan een negatief effect hebben op de natuur. Daarom heeft Nederland zich verplicht om natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof te beschermen. Het RIVM werkt samen met vele andere kennispartners en de agrarische sector om kennis te verzamelen over hoeveel stikstof er aanwezig is in Nederland en welke effecten dit mogelijk heeft op de natuur. De kennis hierover is over een lange reeks van jaren opgebouwd door metingen, berekeningen en onderzoek naar de verspreiding van stikstof in de atmosfeer. Dit is steeds getoetst en gewaardeerd door andere experts, onder andere in internationale reviews. Jaarlijks informeren we de samenleving over de stand van zaken van de luchtkwaliteit."

Systeemeisen pc-versie RDR2 bekend

De minimale en aanbevolen systeemeisen voor de onlangs aangekondigde pc-versie van Red Dead Redemption 2 zijn door Rockstar bekendgemaakt via hun game-launcher. Red Dead Redemption 2 verschijnt op 5 november voor pc via de game-launchers van Rockstar en Epic.

Minimale systeemspecificaties:

  • OS: Windows 7
  • CPU: Intel Core i5-2500K / AMD FX-6300
  • RAM: 8GB
  • GPU: Nvidia GeForce GTX 770 (2GB) / AMD Radeon R9 280 (3GB)
  • Space: 150GB

Aanbevolen systeemspecificaties:

  • OS: Windows 10
  • CPU: Intel Core i7-4770K / AMD Ryzen 5 1500X
  • RAM: 12GB
  • GPU: Nvidia GeForce GTX 1060 (6GB) / AMD Radeon RX 480 (4GB)
  • Space: 150GB

Met deze Jezus-Nikes loop je op water

Een limited-edition sportschoen, gevuld met wijwater in de zolen en gezegend door een priester, helaas voor de liefhebber binnen enkele minuten na zijn debuut uitverkocht, ondanks dat elk paar maar liefst 3000 dollar kostte.

Het in Brooklyn gevestigde label MSCHF is verantwoordelijk voor het ontwerp van de schoen, een geheel witte Nike Air Max 97s. De zool is geïnjecteerd met wijwater uit de rivier de Jordaan, de rivier waar de Bijbelse profeet Jezus Christus in gedoopt werd door Johannes de Doper. Het ontwerp is overigens op geen enkele manier verbonden met Nike. Aan het water, dat zichtbaar is in de doorzichtige zool, is wat kleurstof toegevoegd om de zichtbaarheid te verbeteren.

Religieuze details
De sneakers met de bijnaam 'Jezus schoenen', bevatten ook het bijbelvers Mattheüs 14:25, de passage die beschrijft dat Jezus op water loopt. Daarnaast symboliseert een enkele bloeddruppel het bloed van Christus. Andere religieuze details zijn de naar wierook ruikende inlegzolen, een kruisbeeld dat door de veters is geregen en een rode zool, die verwijst naar de rode schoenen die traditioneel door vroegere pausen worden gedragen. Op de schoenendoos staat verder nog een engel en een zegel die op de officiële pauselijke zegel lijkt.

Lees ook: Nike zwicht (nog) niet voor moslimterreur

De schoenen, die door MSCHF-ontwerpers tegen Nike-winkelwaarde werden ingekocht voordat ze opnieuw werden ontworpen, maakten deel uit van de wens van het MSCHF-merk om de spot te drijven met de zogenaamde 'samenwerkingscultuur' die momenteel in schoenenland heerst.

Samenwerking met Jezus
"We dachten aan de samenwerking van Arizona Iced Tea en Adidas, waarbij ze schoenen verkochten die een drankbedrijf dat ijsthee verkoopt promoten,”
vertelt hoofd sales Daniel Greenberg aan de New York Post. "Dus wilden we een statement maken over hoe absurd de samenwerkingscultuur is geworden. We vroegen ons af hoe een samenwerking met Jezus eruit zou zien."

Volgens MSCHF zijn er minder dan twee dozijn van de Jesus-schoenen gemaakt en heeft het bedrijf geen plannen om meer te maken. Hoewel, Gabriel Whaley, oprichter van het merk, liet doorschemeren dat er in de toekomst een 'Wederopstanding' zou kunnen komen.


Jezus Nikes 'unboxing' (Bron: YouTube)

Ajax onderstreept expansiedrift met partnership in de Verenigde Staten

Ajax heeft een mediapartnership gesloten met ESPN, zo maken de Amsterdammers via de officiële kanalen bekend. De Amerikaanse sportzender had al de rechten voor Eredivisie-wedstrijden, maar krijgt nu ook de mogelijkheid om 'Ajax-content buiten wedstrijden om te distribueren'.

"Het uitbouwen van het bereik van Ajax in Amerika is de eerste stap in de strategische benadering van die markt. ESPN biedt ons het platform om dit te kunnen doen en denkt mee over het type content, relevant voor de Amerikaanse voetbalconsument", zo laat algemeen directeur Edwin van der Sar op de website van Ajax weten.

ESPN is een van de grootste mediapartijen in de Verenigde Staten en heeft met ESPN+ de rechten voor de Eredivisie in handen.

Door de overeenkomst is er op korte termijn op alle kanalen van ESPN, dat deel uitmaakt van The Walt Disney Company, Ajax-content te zien en niet louter op ESPN+.

"Het spreekt voor zich dat wij de voorkeur hebben voor vooraanstaande partners en hebben die in ESPN wederom gevonden. Niet in de laatste plaats zorgt dit ervoor dat onze huidige partners meeliften op het vergroten van ons bereik in nieuwe markten."

AC Milan presenteert negende trainer in vijf jaar tijd

Stefano Pioli is de nieuwe trainer van AC Milan, zo maakt de Italiaanse club via de officiële kanalen bekend. De 53-jarige oefenmeester is de opvolger van de ontslagen Marco Giampaolo en heeft zijn handtekening gezet onder een tweejarig contract bij de club uit Milaan. De aanstelling van Pioli hing al een tijdje in de lucht, tot ongenoegen van een deel van de aanhang van AC Milan.

Op Twitter was #PioliOut dinsdag zelfs een tijdje trending, terwijl Giampaolo op dat moment nog niet eens ontslagen was. AC Milan maakte dinsdagavond het ontslag van Giampaolo wereldkundig, zonder verder uitspraken te doen over de reden van zijn ontslag. Zeker lijkt echter dat de teleurstellende competitiestart ten grondslag ligt aan zijn congé. Afgelopen zaterdag won Milan nog met 2-1 van Genoa, maar dat bleek niet genoeg om zijn baan te redden.

De club is terug te vinden op de dertiende plaats en met een nieuwe trainer aan het roer hoopt men de weg naar boven in te slaan. In totaal zwaaide Giampaolo slechts 111 dagen de scepter bij Milan.

Luciano Spalletti leek vervolgens de voornaamste kandidaat om Giampaolo op te volgen, maar zijn doorlopende contract bij Internazionale bleek een probleem te vormen. De oefenmeester werd door de stadgenoot van AC Milan afgelopen zomer op non-actief gesteld en vervangen door Antonio Conte.

Omdat het contract van Spalletti bij Internazionale nog doorloopt tot medio 2021, moest er onderhandeld over het ontbinden van die verbintenis. Om het contract te laten ontbinden vroeg Spalletti ter compensatie een volledig jaarsalaris, terwijl Inter niet verder wil gaan dan een halfjaar salaris.

Spalletti wil dat verlies niet lijden en daarom komt het niet tot een dienstverband bij Milan, zo meldde Sky Italia al in een eerder stadium. Daardoor is AC Milan bij Pioli terechtgekomen, die na zijn vertrek bij Fiorentina van afgelopen zomer zonder werk zat.

De Italiaanse oefenmeester was eerder werkzaam bij onder meer Internazionale, Lazio, Palermo, Bologna, Chievo Verona en Sassuolo. Na de interlandperiode is Lecce de eerste tegenstander van het zwalkende AC Milan in de Serie A.

Kipchoge doet zaterdag nieuwe poging om marathon onder de twee uur te lopen

Atleet Eliud Kipchoge doet zaterdag een nieuwe poging om de marathon onder de twee uur te lopen. Bij zijn eerste poging twee jaar geleden kwam hij op het circuit van Monza tot 2:00,25.

Eliud Kipchoge na zijn nieuwe wereldrecord in Berlijn (Pro Shots / Action Images)
Eliud Kipchoge na zijn wereldrecord in Berlijn (Pro Shots / Action Images)

De nieuwe recordpoging vindt komende zaterdagochtend plaats in het Wiener Prater, een park in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Vanwege de voorspelde weersomstandigheden gaat de 34-jarige atleet ergens tussen 5.00 en 9.00 uur van start.

Bij zijn poging krijgt Kipchoge ondersteuning van maar liefst 41 'hazen', waaronder de Ethiopiër Selemon Barega, de Amerikaanse regerend Olympisch kampioen op de 1.500 meter Matthew Centrowitz en de Noorse broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen.

Kipchoge is al de houder van het wereldrecord op de marathon. De Keniaan liep vorig jaar 2:01,39 in de marathon van Berlijn. Zijn tijd van 2:00,25 op Monza werd door de internationale atletiekunie IAAF niet erkend als wereldrecord omdat de recordpoging niet aan de regels voldeed.

Bruijn matchwinner in oefenwedstrijd tussen Heerenveen en Ajax

Sc Heerenveen heeft in een oefenwedstrijd weten te winnen van Ajax. De Friezen waren in het Abe Lenstra Stadion met 1-0 te sterk voor de bezoekers uit Amsterdam, door een doelpunt van Jordy Bruijn na een kwartier spelen. Voor Heerenveen wacht na de interlandperiode een thuiswedstrijd tegen AZ, terwijl Ajax dan op bezoek gaat bij RKC Waalwijk.

Ajax trad in Heerenveen aan met onder meer Edson Álvarez, Hassane Bandé, Carel Eiting, Klaas-Jan Huntelaar, Siem de Jong en Zakaria Labyad in de basiself. Bij de thuisploeg stonden onder meer Daniel Hoegh, Lucas Woudenberg, Chidera Ejuke, Alen Halilovic, Jordy Bruijn, Ricardo van Rhijn en Rodney Kongolo aan de aftrap. In het eerste kwartier waren de kansen schaars en de eerste mogelijkheid leverde direct een doelpunt op. Bruijn werd de diepte ingestuurd en kapte Álvarez uit, waarna hij Ajax-doelman Bruno Varela verschalkte: 1-0.

Kort daarna leek Huntelaar de stand gelijk te trekken, maar zijn treffer werd geannuleerd wegens buitenspel. Desondanks bleef Heerenveen in het eerste halfuur de gevaarlijkste ploeg, wat resulteerde in een schot van Bruijn op de lat. Gaandeweg de eerste 45 minuten kwam Ajax beter in de wedstrijd, waardoor Nordin Musampa en De Jong mogelijkheden kregen om de stand gelijk te trekken. Ook na rust was de eerste mogelijkheid voor de Amsterdammers, via Eiting en in de rebound Huntelaar.

Doordat Heerenveen met Bruijn, Ejuke en de ingevallen Rein Smit nalieten om de marge te verdubbelen, kregen de bezoekers de kans om in het laatste kwartier de druk op te voeren. Na een gevaarlijk schot van Eiting leek Labyad tot scoren te komen, maar andermaal werd er een treffer geannuleerd.

Ondanks kansen voor Labyad en Joshua Pynadath kwam Ajax in de slotfase niet meer tot scoren, waardoor het oefenduel in een minimale 1-0 overwinning voor Heerenveen eindigde.

PSV gaat met Afellay en Pereiro onderuit in oefenwedstrijd

PSV heeft woensdagmiddag in een oefenduel met 0-1 verloren van het Belgische Waasland-Beveren. Din Sula maakte namens de huidige nummer veertien van de Jupiler Pro League de enige treffer van het duel. Bij de Eindhovenaren stonden onder meer Ibrahim Afellay en Gastón Pereiro aan de aftrap.

Afellay speelde dit seizoen tot dusver nog geen officiële wedstrijd, terwijl Pereiro de afgelopen periode met een sleutelbeenblessure kampte. Ryan Thomas maakte afgelopen weekeinde in de wedstrijd tegen VVV-Venlo (4-1 zege) zijn rentree na een lange knieblessure en had tegen Waasland-Beveren een basisplaats bij de Eindhovenaren.

Opstelling PSV: Unnerstall; Lato, Schwaab, Daverveld, Boscagli; Afellay, Thomas, Gutiérrez; Pereiro, Mitroglou, Ngonge.

Volgens Leclerc staat teambelang van Ferrari boven strijd met Vettel

De onderlinge strijd met teamgenoot Sebastian Vettel is volgens Charles Leclerc van ondergeschikt belang aan Ferrari.

Leclerc stond dit seizoen zes keer op pole position en won twee races. Zijn collega Vettel mocht één keer van pole vertrekken en won de race in Singapore. In het kampioenschap heeft de Monegask 21 punten voorsprong op de viervoudig wereldkampioen. Volgens Leclerc heeft deze strijd geen negatief effect.

“Ik wil Seb verslaan en hij mij, maar het teambelang heeft altijd prioriteit. Dat levert altijd een soort compromis op”, vertelt Leclerc aan Motorsport.com. “Wanneer je met je teamgenoot vecht, denk je daaraan. Je weet dat wat jij doet, het resultaat van het werk van duizend mensen bepaalt. Ik houd dat altijd in mijn achterhoofd, je kunt geen onnodige risico's nemen.”

Tijdens de race in Singapore ontstond er wrijving met Vettel na een undercut van de Duitser. “Ik zat fout en ik ben niet bang dat toe te geven. In Singapore waren we eerste en tweede, maar ik stond stijf van de adrenaline en overdreef daarom een beetje. Ik sta op met de gedachte dat ik wil winnen en ik ga naar bed met die gedachte. In de wagen denk ik aan niets anders en door de adrenaline sprak ik in Singapore over de boordradio terwijl dat niet nodig was.”

MLB: Tampa Bay Rays dwingen vijfde duel af tegen Houston Astros

De Tampa Bay Rays hebben een vijfde duel afgedwongen in de de American League Division Series tegen de Houston Astros. De Tampa Bay Rays keken na twee duels tegen een 2-0 achterstand aan, maar thuis wonnen ze twee keer overtuigend, waardoor een vijfde duel nodig is in de best-of- five serie. Het vijfde duel wordt gespeeld bij de Houston Astros.

Justin Verlander moest voor de tweede keer deze serie aan de bak. In het eerste duel van deze serie had de 'ace' van de Houston Astros nog indruk gemaakt met maar één honkslag in zeven innings, maar in de vierde wedstrijd van deze serie had hij het moeilijk. In de eerste inning kreeg de 36-jarige werper meteen drie runs tegen. In de vierde inning kreeg hij één run tegen, waarna hij eraf werd gehaald.

Robinson Chirinos deed in de achtste inning via een homerun nog wat terug voor de Astros, maar dat was niet voldoende om terug in de wedstrijd te komen. De Tampa Bay Rays hadden de pitching perfect onder controle, al hadden ze gedurende wedstrijd daarvoor wel zes werpers voor nodig.

Donderdagnacht valt de beslissing in het duel en nemen Gerrit Cole en Tyler Glasnow het tegen elkaar op. Cole domineerde in zijn vorige start de Rays en hopelijk voor de Astros, terwijl Glasnow in de eerste wedstrijd na vier innings eraf werd gehaald. Voordeel voor de Tampa Bay Rays is wel dat Glasnow wat meer rust heeft gehad dan Cole, die in actie kwam in de tweede wedstrijd van deze serie.

Bondscoach Koeman niet tevreden over trainingen Oranje

Oranje bereidt zich momenteel voor op het EK-kwalificatieduel met Noord-Ierland, dat donderdagavond in De Kuip wordt afgewerkt. Bondscoach Ronald Koeman toont op de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd niet tevreden met de trainingen van Oranje. "Ik zag dat het niet goed was, waar dat dan ook aan ligt. Misschien is het gemakzucht", zo tekent De Telegraaf op uit de mond van Koeman.

"Wat is wijsheid? Als ik het zie word ik er niet onrustig van, maar ik geef het wel aan. Beter ervoor dan pas na de wedstrijd", stelt de keuzeheer, die direct benadrukt dat er geen sprake mag zijn van gemakzucht in aanloop naar de ontmoeting met Noord-Ierland. "We moeten ons immers nog plaatsen. We spelen tegen Noord-Ierland om een ticket voor het EK. Dan moeten we honderd procent zijn dus."

"Je moet de motivatie ook uit jezelf halen. We hebben de spelers de info gegeven wat we verwachten van de wedstrijd. Zij zullen agressief de duels spelen en druk gaan zetten. Dan moet je wakker zijn", zo gaat Koeman verder. Het zorgt niet per se voor twijfels over de opstelling. "Je hebt altijd twijfels. Het zit dicht op elkaar op sommige posities. Ik ben een gevoelsmens in wat ik zie. En soms kan ik overtuigd worden op basis van een training."

Spelers van Ajax lieten eerder dit seizoen al doorschemeren dat ze zich beter konden opladen voor de grote wedstrijden en Koeman krijgt de vraag of dit misschien hetzelfde is bij Oranje. "Je moet het clubvoetbal niet vergelijken met interlandvoetbal. Ajax speelt internationaal ook anders dan in de competitie. Je wil vertrouwen uitstralen, dat is nodig om tot het maximale te kunnen komen. Maar het moet niet leiden tot gemakzucht. Als dat bij meerderen het geval is...Dat vond ik nu meer dan de vorige keer aanwezig. De vorige keer was het op dinsdag ook wat gemakzuchtig, maar toen zag ik op woensdagochtend verbetering. Dat miste ik nu een beetje."

Jongemannen in het water geduwd

In de nacht van zaterdag op zondag, omstreeks 04.00 uur, werden twee jongemannen op de Grote Kade in Goes aangesproken door twee voor hen onbekende mannen. Ze raakten in gesprek en op een gegeven moment zouden de twee onbekenden hebben geëist dat de jongemannen drugs van hen zouden kopen.

Beide jongemannen gingen daar niet op in, maar de twee onbekenden accepteerden kennelijk geen ‘nee’ en duwden de twee jongemannen in het water bij de Grote Kade. De twee konden op eigen kracht het water uit klimmen. Surveillerende politieagenten zijn even later aangesproken en er is een onderzoek gestart.

Signalement
De politie is op zoek naar getuigen van het voorval, of mogelijk zelfs mensen die ook zijn lastiggevallen door de twee onbekende mannen.

Het signalement van de twee luidt als volgt:

Man 1: Een magere, blanke man van tussen de 20 en 25 jaar oud. Hij droeg een donkere jas met een capuchon.

Man 2: Een magere, getinte man van ongeveer 25 jaar oud. Hij droeg een jas met een camouflageprint. Deze man is langer dan man 1, vermoedelijk langer dan 1.85 meter en ook deze man heeft een mager postuur.

Hebt u meer informatie?
Wanneer u meer informatie hebt over dit incident, bent u getuige geweest, of bent u ook lastiggevallen door mannen die aan bovenstaand signalement voldoen? Dan wil de politie graag met u in contact komen. U kunt uw informatie doorgeven via het algemene telefoonnummer van de politie (0900-8844), via What’s App (06-12207006) of, als u liever anoniem uw informatie deelt, neem contact op met Meld Misdaad Anoniem via de website (www.meldmisdaadanoniem.nl) of telefoon (0800-7000).

Rusland verovert goud in landenwedstrijd op WK turnen

De Russische turners hebben goud veroverd in de landenwedstrijd op het WK in Stuttgart. Het zilver was voor China. Op de derde plaats eindigden de Japanse turners.

Met nog één onderdeel te gaan leek het goud opnieuw naar twaalfvoudig wereldkampioen China te gaan, echter Sun Wei kwam ten val op de rekstok. Door het punt aftrek voor China was de zege voor Rusland.

Na vier keer zilver en één keer brons is dit voor Rusland het eerste goud in de landenwedstrijd.

Uitslag
1. Rusland 261,726 punten
2. China 260,729
3. Japan 258,159
4. Verenigde Staten 254,578
5. Groot-Brittannië 251,611
6. Taiwan 248,243
7. Zwitserland 247,038
8. Oekraïne 246,593

Woods wint de 100e Milaan-Turijn voor Valverde, Mollema zevende

Michael Woods heeft heeft de Italiaanse klassieker Milaan-Turijn gewonnen. In die 100e editie was de Canadees van EF Education First op de steile slotklim naar de basiliek van Superga de beste. Hij hield Alejandro Valverde net achter zich. Adam Yates werd op vijf seconden derde.

Milaan-Turijn is de oudste klassieker op de wielerkalender. De eerste editie vond plaats in 1876 en vandaag in 2019 werd de 100e editie verreden. Het was er een voor de klimmers, want na een vlakke aanloop werd de wedstrijd beslist op de steile klim van Superga 4,9kilometer klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1%.

De beslissing in de koers viel in de laatste vijf kilometer van de wedstrijd. Een omvangrijk peloton draaide op voor de slotklim van 4,9 kilometer, waar Jakob Fuglsang al vroeg de aanval opende. De Deen van Astana kwam echter niet weg, waarna Michael Woods in de aanval trok. De Canadees trok wel een gaatje en Gorka Izagirre en Jack Haig slopen mee in het wiel van Woods. Woods bleek vooraan de sterkste en reed weg bij Haig en Izagirre, die David Gaudu de oversteek zag maken. Ook Adam Yates, Alejandro Valverde en Egan Bernal maakte de sprong naar voren

Ondanks de kleine groep werden er steeds speldenprikjes uitgedeeld vooral door Gaudu en Woods. Yates, Valverde en Bernal wisten steeds terug te komen en in de slotkilometer sloten ook Tiesj Benoot en Bauke Mollema aan. Na een nieuwe versnelling van Woods kan alleen Valverde enigszins volgen, maar een bedreiging vormde de ervaren Spanjaard echter nooit, waardoor Woods de zege pakte in de 100ste editie. Valverde kwam in het wiel van Woods als tweede over de streep, Yates maakte het podium compleet. Mollema moest in het slot iedereen laten rijden en zou als zevende over de streep komen op een kleine halve minuut van de winnaar.

Mannen beroofd en belaagd door jongeren die hen lokten met valse datingprofielen

De politie heeft deze week met toestemming van de officier van justitie acht Tilburgse jongens aangehouden in de leeftijd van 15 tot 22 jaar die verdacht worden van het in wisselende samenstelling beroven en belagen van ten minste vijf mannen in de leeftijd van 43 tot en met 72 jaar. De slachtoffers werden in de periode van 14 januari tot en met 6 april 2019 via valse datingprofielen met daarop jonge vrouwen, gelokt naar het Daltonerf (2) of het Fleminghof (3) in Tilburg.

Zo sprak een 43-jarige man op 14 februari jl. via Instagram af met dacht hij een 22-jarige vrouw op het Daltonerf. Hij werd daar echter door twee jongens aangesproken en door een van hen in zijn auto met een mes bedreigd. Hij moest zijn portemonnee, telefoon en wat gereedschap afgeven. Ook een 72-jarige man werd het slachtoffer van de groep. Hij sprak eveneens via een datingsite af met een naar hij dacht 18 jarig meisje. Hij werd echter op het Fleminghof door acht jongens belaagd en moest aan hen 50 euro en zijn autosleutels afstaan.

Chantage
Een 57-jarige man die aangifte deed, sprak op 5 april jl. op een chatsite af om wat te drinken met een naar hij veronderstelde 15-jarig meisje. Op de afgesproken plek op de Flemingstraat werd hij opgewacht door zes jongens. Hij moest zijn geld en telefoon afgeven. Ook dreigden ze een foto van hem op sociale media te plaatsten met de tekst dat hij een pedofiel was. Ze renden weg, maar drie van hen werden op de Spoorlaan door de politie achterhaald en aangehouden. Uit het verdere recherche onderzoek kwam naar voren dat de jongens tot een veel grotere groep behoorden die in wisselende samenstelling nog zeker vier andere slachtoffers hadden gemaakt. Drie van hen hebben eveneens aangifte gedaan. Afgelopen maandag werden vijf verdachten aangehouden, vanmorgen nog eens drie. Er is één verdachte die maandag werd gearresteerd weer vrijgelaten. De rest zit nog vast.

Oproep
De politie sluit echter niet uit dat nog meer mannen het slachtoffer zijn geworden van deze groep. Zij worden dringend verzocht om contact op te nemen met de recherche in Tilburg via 0900-8844. Hun melding zal vertrouwelijk worden behandeld.

Rampscenario dreigt voor Manchester United: "Dat elftal degradeerde ook"

Manchester United beleeft de slechtste seizoensstart in dertig jaar tijd. Het elftal van manager Ole Gunnar Solskjaer staat momenteel slechts twee punten boven de degradatiestreep in de Premier League en de momenteel clubloze Sam Allardyce sluit dan ook niet uit dat de the Red Devils voor het eerst sinds 1974 afdalen naar het tweede niveau van Engeland.

"Dat was een geweldig elftal op papier, maar desondanks degradeerden ze", verwijst Allardyce tegenover talkSPORT naar het Manchester United van 45 jaar geleden. "Het kan allemaal rampzalig aflopen als het vertrouwen van de spelers nog verder afneemt en de blessureproblemen blijven aanhouden. Spelers worden minder snel fit als het slecht gaat met een elftal, dat is een gegeven."

Allardyce voorziet meer problemen voor de matig presterende topclub uit Manchester. "De verhalen rond een eventueel vertrek van Paul Pogba zijn een vervelende bijkomstigheid. Wie wordt de volgende speler die zegt dat hij Manchester United wil verlaten?"

Ook in aanvallend opzicht zijn er volgens de ex-bondscoach van Engeland genoeg zorgen. "Ze scoren te weinig, dat gaat echt een probleem worden. Hopelijk wordt het geen gevecht tegen degradatie, maar ik sluit het ook niet uit."

"Solskjaer staat een enorme klus te wachten, ook al is hij aangesteld om het elftal weer op de rit te krijgen", vervolgt Allardyce zijn analyse over de deplorabele staat van Manchester United.

"Je kunt echter niet je topscorer (Romelu Lukaku, red.) verkopen en er vervolgens geen vervanger voor aantrekken. Dat is echt een gigantisch probleem. Hoe gaan ze nu in godsnaam een spits van wereldklasse aantrekken?", besluit big Sam zijn relaas.

Het lijkt er niet makkelijker op te worden voor Solskjaer, want Manchester United hervat de Premier League na de interlandperiode met een thuiswedstrijd tegen koploper Liverpool. In de Engelse media wordt al gesuggereerd dat die wedstrijd cruciaal is voor de toekomst van de Noorse manager op Old Trafford.

Engelsen bereiden zich voor op racisme: "We kennen het te volgen protocol"

Het Engelse nationale elftal zal de komende EK-kwalificatieduels collectief van het veld stappen als een van de spelers racistisch bejegend wordt. Dat hebben the Three Lions afgesproken in een door bondscoach Gareth Southgate belegde meeting met alle spelers. Engeland gaat vrijdag en maandag op bezoek bij respectievelijk Tsjechië en Bulgarije.

Southgate heeft zijn spelers uitgelegd wat het te volgen UEFA-protocol inhoudt. Als een speler iets racistisch vanaf de tribune hoort, dient hij zijn aanvoerder in te lichten, die vervolgens gaat spreken met de scheidsrechter. De wedstrijd wordt stilgelegd en de stadionspeaker geeft het publiek een eerste waarschuwing. Bij een tweede incident, gehoord door de arbiter of aan hem gemeld, gaan beide ploegen van het veld.

De stadionspeaker meldt de fans dan dat de wedstrijd zal worden gestaakt indien het niet stopt. In de catacombe van het stadion overlegt de scheidsrechter vervolgens met zijn team en met beide elftallen of het duel nog wordt hervat, of definitief moet worden gestaakt.

Volgt na de eventuele beslissing tot doorspelen een derde incident, dan wordt de wedstrijd hoe dan ook definitief stilgelegd. Chelsea-verdediger Fikayo Tomori, die deze week zijn debuut voor Engeland kan maken, bevestigt de vergadering van bondscoach Southgate.

"Gewoon zodat we weten wat we moeten doen, mocht er onverhoopt iets gebeuren", zegt de mandekker. "Daar moeten we op voorbereid zijn, omdat we weten dat je soms naar landen moet waar dat soort dingen helaas kunnen gebeuren. We zijn er gewoon om een wedstrijd te spelen en wat er ook op de tribune gebeurt, we laten de autoriteiten dat afhandelen."

De belangrijkste aanleiding voor het overleg van Engeland was de EK-kwalificatiewedstrijd die de Britten in maart speelden in Montenegro (1-5 winst), waarbij donkere spelers te maken kregen met racisme. Montenegro werd daarvoor bestraft met een boete van 20.000 euro en een wedstrijd zonder publiek. Bulgarije ontvangt Engeland maandag in een stadion met 5.000 lege stoelen, vanwege racistisch gedrag van supporters in de duels tegen Kosovo en Tsjechië in juni.

'Bayern-icoon Müller is rol van 'noodoplossing' zat en stuurt aan op vertrek'

Dinsdag kwamen de eerste berichten in Duitsland naar buiten dat Thomas Müller nadenkt over een vertrek bij Bayern München. BILD weet een dag later te melden dat de middenvelder annex aanvaller de knoop inmiddels heeft doorgehakt. De Duitser is niet tevreden met zijn gebrek aan perspectief onder trainer Niko Kovac en zou in de winter willen vertrekken.

Müller moest de afgelopen vijf wedstrijden genoegen nemen met een plek op de bank en zou een 'gebrek aan waardering' voelen in de Allianz Arena. De door Bayern opgeleide aanvaller ligt nog tot medio 2021 vast bij zijn werkgever en voor dit seizoen leek het een zekerheid dat hij deze verbintenis uit zou dienen.

Müller zou nu echter, mede door een statement van Kovac, van gedachten zijn veranderd. De oefenmeester verklaarde Müllers reservebeurt in de van TSG Hoffenheim verloren wedstrijd van zaterdag met de woorden: "Als het nodig is, krijgt hij minuten."

De speler zou nu door hebben dat hij slechts wordt gezien als een 'noodoplossing' en dat de kans op speeltijd bijzonder klein is. Afgelopen zomer was Internazionale nog nadrukkelijk in de markt voor honderdvoudig international van Duitsland, die ook al eerder had kunnen vertrekken.

In 2017 was er namelijk de belangstelling van Liverpool en Arsenal, terwijl Louis van Gaal hem twee jaar daarvoor nog naar Manchester United wilde halen. Als Müller inderdaad vertrekt, komt er voor hem een einde aan negentien jaar bij der Rekordmeister.

De dertigjarige Duitser doorliep de jeugdopleiding van de club en maakt sinds 2008 deel uit van de hoofdmacht. Sindsdien maakte hij meer dan honderd doelpunten en won hij onder meer acht landstitels en de Champions League.

Hartelijk Krokettendag

We naderen de lunch dus geen beter moment om nationale krokettendag te vieren. Vandaag is het al voor de zesde jaar dat de prachtige culinaire snack centraal staat op 9 oktober.

"De Nationale Krokettendag is op 9 oktober 2014 in het leven geroepen door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Op die dag verscheen ‘het Krokettenboek’ van restaurantrecensent Johannes van Dam, die in 2013 overleed. Sinds die dag is het op 9 oktober, de verjaardag van Johannes van Dam, Nationale Krokettendag", zo lezen we op de site van de Snackkoerier over de ontstaansgeschiedenis van deze dag.

Voor de nieuwsgierigen onder ons, zo worden ze gemaakt:

En dan nu tijd voor een feestje:

Marechaussee draagt voorzitterschap FIEP over aan Marokko

“Onze landen hebben te maken met dreigingen in al zijn vormen. Achter elke gebeurtenis schuilt een uniek verhaal en een unieke aanpak.” Minister Ank Bijleveld-Schouten zei dat gisteren in Huis ter Duin in Noordwijk tijdens een bijeenkomst van de zogenoemde FIEP, een netwerk dat volgens haar van grote betekenis is. De groep van 19 politieorganisaties met militaire status stond sinds oktober vorig jaar onder voorzitterschap van de marechaussee, maar is nu in Marokkaanse handen.

Blijven investeren
Leijtens: “In een veranderende wereld qua veiligheidsproblematiek wordt er ook een andere inzet van gendarmeriekorpsen gevraagd. De uitdagingen waar we voor staan, vragen van ons dat we moeten kijken naar hoe we georganiseerd zijn. Nationaal en internationaal. Het FIEP-netwerk biedt de mogelijkheid om kennis, ervaring en deskundigheid te delen. Ieder land, ieder gendarmeriekorps legt zijn eigen accenten en brengt deskundigheid en ervaringen in. Er ligt een stevig fundament en daar moeten we in blijven investeren, zodat we in de toekomst als gendarmeriekorpsen met onze beste vermogens kunnen bijdragen aan een veilige wereld.”

“Kennis en vaardigheden draagt u over”, noemde Bijleveld als belangrijke zaken dankzij de FIEP. “U leert van elkaar, u werkt samen, zo bereikt u meer. Ik ben trots op onze mensen die zo van betekenis zijn of zijn geweest tijdens internationale missies en dat de gendarmeriekorpsen elkaar vinden. Samenwerken, ieder vanuit hun eigen expertise, om de omgeving een stukje veiliger te maken, voor haar inwoners en de rest van de wereld.”

FIEP-voorzitterschap
De Koninklijke Marechaussee stak afgelopen jaar veel energie in het delen van kennis, ervaring en expertise tussen de deelnemers. Er zijn verschillende werkgroepen, expertmeetings en een seminar georganiseerd. Daarbij lag de focus op het thema: ‘Gendarmerie - like forces in future international missions’.

Nieuwe landen toegetreden
Het FIEP-netwerk is in 1992 opgericht door de gendarmeriekorpsen Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Wat begon als een Europees netwerk groeide uit tot een wereldwijde. Onder marechausseevoorzitterschap traden dit jaar Koeweit en Senegal toe.

Extra vee in de wei? Eerst de gevolgen onderzoeken!

Als een bestemmingsplan het mogelijk maakt dat veehouderijen meer vee mogen houden, dan moet de gemeente de gevolgen daarvan voor beschermde Natura 2000-gebieden onderzoeken.

Ook de gevolgen van extra beweiding moet zij dan onderzoeken. Dat wil niet zeggen dat vee altijd op stal moet staan en niet meer de wei in zou mogen. Als uit het onderzoek blijkt dat de gevolgen acceptabel zijn, dan is uitbreiding van de veestapel mogelijk. De dieren kunnen dan ook in de wei lopen en hoeven niet altijd op stal te staan.

Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag. De Afdeling bestuursrechtspraak komt tot dit oordeel in een rechtszaak over een groot bestemmingsplan voor het buitengebied van Halderberge. Onder meer een natuurorganisatie kwam tegen het bestemmingsplan in beroep bij de hoogste bestuursrechter.

Extra vee is ook extra stikstof…
De stikstofuitstoot van veehouderijen kan nadelige gevolgen hebben voor beschermde Natura 2000-gebieden. Als veehouderijen kunnen uitbreiden op grond van een bestemmingsplan, dan kunnen zij meer vee gaan houden, met daardoor mogelijk meer nadelige gevolgen voor deze natuurgebieden. Vee staat niet altijd op stal. Veehouders beweiden hun vee ook, met andere woorden: ze laten de dieren ook in de wei staan. Het beweiden van extra vee kan nadelige gevolgen hebben voor de beschermde natuurgebieden door de stikstofdepositie van de mest die het vee achterlaat op de weilanden.

…en moet daarom worden onderzocht
Als een bestemmingsplan meer vee toestaat dan agrarische bedrijven tot dan toe op grond van het bestemmingsplan mochten houden, dan moet de gemeente eerst de gevolgen van dat extra vee onderzoeken. In de uitspraak van vandaag staat dat bij dat onderzoek ook de gevolgen van het beweiden moeten worden meegenomen. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt dus niet dat vee altijd in de stal moet staan en niet meer het weiland in zou mogen. De gemeente is verplicht om onderzoek te doen, zowel voor het geval het extra vee in de stal blijft als voor de situatie waarin de dieren de wei in gaan.

Gevolgen voor dit bestemmingsplan
Het onderzoek dat aan dit bestemmingsplan voor het buitengebied van Halderberge ten grondslag lag, is onvoldoende, oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak. Met het onderzoek heeft de gemeente onvoldoende in kaart gebracht wat in dit geval de gevolgen voor Natura 2000-gebieden zijn van het beweiden van extra vee. De uitbreidingsmogelijkheden die het bestemmingsplan daarvoor biedt, worden daarom geschrapt.

Dubbele carrière in WWE 2K20

Voor de eerste keer is het mogelijk om zowel vrouwelijke als mannelijke spelers te creëren in de MyCareer-modus van WWE 2K20. Volg Red en Tre, twee levenslange beste vrienden, op hun reis van de middelbare school naar de WWE Hall of Fame.

In de Mycareer-modus speel je de verhaallijnen en matches van beide personages. Met 18 hoofdstukken, ongeveer 100 matches en meer dan 40 WWE Superstars, NXT Superstars en legendes die de stemmen hebben ingesproken, bevat de verhaalmodus dit jaar ongeveer twintig uur aan play-through tijd, compleet met vertakkende verhalen en een interdimensionaal portal dat alles verbindt.

WWE 2K20 komt dinsdag 22 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Verdachte schietincident Heerlen aangehouden in Frankrijk

Een man die verdacht wordt betrokken te zijn bij een schietincident in Heerlen, is 19 september aangehouden in Frankrijk. In samenwerking met de Franse autoriteiten is de 31-jarige verdachte donderdag 3 oktober overgeleverd aan Nederland.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van poging doodslag op een 28-jarige man uit Heerlen. De Heerlenaar raakte op 17 mei 2019 op klaarlichte dag in conflict met vier mannen, waaronder de verdachte. De ruzie vond plaats op een speelveldje aan de Verschuurstraat. Hierbij zijn schoten gelost en is de Heerlenaar zwaargewond geraakt.

Na het incident sloeg de verdachte op de vlucht. Op vordering van de officier van justitie, vaardigde de rechter-commissaris vervolgens een Europees Arrestatiebevel (EAB) uit. Op 19 september hield de Franse politie de verdachte aan tijdens een verkeerscontrole. Afgelopen donderdag is de man overgeleverd aan Nederland.

De verdachte is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot de voorlopige hechtenis van de man te verlengen met 14 dagen. De drie andere mannen zijn (vooralsnog) als getuige aangemerkt in het onderzoek.

Nederland voor het eerst meest concurrerende economie van Europa

De Nederlandse economie is in 2019 voor het eerst de meest concurrerende van Europa. Wereldwijd lopen alleen Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong nog voor. Dat blijkt vandaag uit de jaarlijkse, toonaangevende ranglijst van de Global Competitiveness Index die is opgesteld door het World Economic Forum (WEF). In 2016 en 2017 was Nederland al eens het meest concurrerend van de Europese Unie, maar moest toen nog Zwitserland voorlaten.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): "Het WEF-rapport stelt dat ‘de Nederlandse economie veel dynamischer is geworden’ en dat ‘onze infrastructuur, het functioneren van de overheid waaronder het economisch beleid en de toegenomen groei van innovatieve bedrijven’ van wereldklasse zijn. Dat zijn mooie en verdiende complimenten voor onze ondernemers, hun werknemers en onze kennisinstellingen. Maar we zullen onverminderd publiek én zeker ook privaat moeten blijven investeren in innovatie om die toppositie en daarmee onze banen en inkomsten ook in de toekomst op peil te houden. Bijvoorbeeld in een technologie als AI waarvoor kabinet, bedrijven en wetenschap gisteren hun strategie bekend hebben gemaakt."

Nieuwe technologieën geven uitdagingen om als land te blijven groeien
Ook in de toekomst moet Nederland een antwoord vinden op de economische en maatschappelijke uitdagingen die op ons afkomen. Niet alleen de zoektocht naar voldoende opgeleid personeel zal het tempo van toekomstige economische groei meer en meer bepalen. Nieuwe technologische, vaak digitale uitdagingen zoals artificiële intelligentie (AI), fotonica, quantum-, nano en biotechnologie) vereisen een krachtige publiek-private samenwerking, bijvoorbeeld via het Missiegedreven Topsectoren- en innovatiebeleid waarvoor dit najaar via de Kennis- en Innovatiecontracten financiering bekend wordt gemaakt.

Dat is ook nodig, omdat gevestigde en opkomende economieën in Azië het internationale speelveld veranderen. Deze landen ontwikkelen hun kenniseconomie in hoog tempo en vormen daarmee in toenemende mate concurrentie voor Nederland en daarmee onze banen en inkomsten. De huidige ranking in de Global Competitiveness Index laat echter zien dat Nederland een goede uitgangspositie heeft om die concurrentie aan te kunnen.

Nederland vast onderdeel van de top-tien
Nederland staat al sinds 2005 onafgebroken in de top-tien van de meest concurrerende economieën ter wereld. In 2016 en 2017 bezette Nederland de vierde plaats mondiaal en was de meest concurrerende economie van de Europese Unie. Vorig jaar zakte Nederland naar plaats zes. Dit jaar is Nederland zowel Duitsland als Zwitserland gepasseerd en weer terug op plaats vier. De gehele lijst bestaat uit 141 landen.

Premie Nationale Hypotheek Garantie omlaag in 2020

De premie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat in 2020 omlaag, de kostengrens wordt verhoogd. Daarmee wordt de NHG goedkoper en bereikbaarder voor de kopers van een huis. De besparing op de NHG-premie loopt op tot maximaal 620 euro en de NHG wordt mogelijk voor woningen in een hogere prijsklasse.

De premie voor het nieuwe jaar wordt verlaagd naar 0,7% (was 0,9%) van de totale lening voor de nieuwe woning. Gelijktijdig gaat de kostengrens voor de aankoop van een huis met NHG omhoog naar 310.000 euro (was 290.000 euro). De kostengrens voor woningen met energiebesparende voorzieningen gaat naar 328.600 euro.

Starter profiteert
Minister Ollongren heeft de Tweede Kamer vandaag geïnformeerd over deze wijzigingen van de Nationale Hypotheek Garantie voor 2020. Minister Ollongren: “Deze aanpassingen maken de NHG goedkoper en bereikbaarder. Vooral starters kunnen profiteren van deze aanpassingen. De NHG sluit hiermee aan bij de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt.”

NHG-bestuurder Arjen Gielen: “NHG zet in op een stabiele borgtochtprovisie voor de komende jaren. Niet te veel omhoog in slechte tijden om de toegang tot de woningmarkt niet onnodig af te remmen. Niet te veel omlaag in goede tijden om een buffer voor slechtere tijden te kunnen opbouwen. Op dit moment zijn de woningprijzen hoog en staan er weinig huizen onder water. Maar onze economische positie is kwetsbaar en je kunt het dak het beste repareren als de zon schijnt. Nederland gaat een periode van gematigde groei tegemoet. Vroeg of laat zal er een periode komen waarin we er economisch weer minder goed voor staan, dat geldt voor onze klanten, maar ook voor de economie als geheel. Daarom blijven wij inzetten op een borgtochtprovisie die zo hoog is als moet om de (toekomstige) risico’s te kunnen dekken. En zo laag als het kan om zoveel mogelijk mensen toegang te bieden tot het vangnet dat NHG biedt in economisch mindere tijden.”

Zekerheid en lagere rente
De Nationale Hypotheek Garantie biedt extra zekerheid voor hypotheekverstrekkers bij de aankoop van huizen tot 310.000 euro. Voor huizen met energiebesparende voorzieningen is het plafond 328.600 euro. De Nationale Hypotheek Garantie staat daarbij borg voor het overnemen van de hypotheekschuld, wanneer de koper niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen in de situaties van relatiebeëindiging, onvrijwillige werkloosheid, arbeidsongeschikt of het overlijden van de partner. Door deze extra waarborg worden hypotheken met NHG tegen een lager rentetarief aangeboden.

Prijzen nieuwbouwkoopwoningen 16 procent hoger

Nieuwbouwkoopwoningen waren in het tweede kwartaal van 2019 ongeveer 16 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen stegen daarmee harder dan in de rest van de Europese Unie (EU). De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met 7,2 procent. De prijs van een koopwoning is daarmee gemiddeld gestegen met 8,3 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

In de afgelopen viereneenhalf jaar waren de verkoopprijzen van koopwoningen elk kwartaal hoger dan een jaar eerder. De stijgende trend in de prijzen zet door in het tweede kwartaal van 2019. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stijgen nu zeven kwartalen op rij sterker dan die van bestaande koopwoningen.

Verkochte koopwoningen 8,3 procent duurder
De prijzen van alle verkochte Nederlandse koopwoningen in totaal, uitgedrukt in de huizenprijsindex, waren in het tweede kwartaal 8,3 procent hoger dan een jaar eerder. Sinds eind 2013 werden bestaande koopwoningen elk jaar duurder. Voor nieuwbouwkoopwoningen zette deze trend een jaar later in. Sinds het vierde kwartaal van 2017 stijgen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen sterker dan die van bestaande koopwoningen.

Huizenprijzen stijgen het hardst in Hongarije
Nederland behoort tot de top tien van landen waar nieuwbouw- en bestaande koopwoningen het meest in prijs zijn toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Gemiddeld werden in het tweede kwartaal van 2019 de huizen binnen de EU jaar-op-jaar 4,2 procent duurder; in Nederland was de stijging van de gemiddelde koopprijs van alle koopwoningen gezamenlijk met 8,3 procent ongeveer twee keer zo hoog.

Alleen in Hongarije, Luxemburg, Kroatië, Letland, Portugal en Tsjechië stegen de prijzen meer. In Nederland stegen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen met 16,0 procent het hardst in vergelijking met de rest van Europese Unie. Luxemburg staat in dit rijtje op de tweede plaats met een stijging van 11,5 procent.

Minister Bruins: definitief een streep door wetsvoorstel BIG-II

Er gaat definitief een streep door het wetsvoorstel BIG-II. Het gesprek over functiedifferentiatie van verpleegkundigen verplaatst zich wat minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) betreft terug naar de verpleegkundigen en de werkgevers. Hij sluit hiermee aan op de bevindingen van Alexander Rinnooy Kan, die na de commotie onder de beroepsgroep over het wetsvoorstel BIG-II als verkenner is aangesteld om de wensen van de betrokken partijen te inventariseren. De bevindingen van Rinnooy Kan zijn vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Minister Bruins heeft eerder al aangegeven, dat wat hem betreft een wettelijke verankering van functies niet de meest voor de hand liggende manier is om een onderscheid tussen mbo- en hbo-opgeleiden te regelen op de werkvloer. Dit wordt doorgaans geregeld tussen de werkgevers en werknemers, zoals dat ook in andere sectoren gebeurt. De gesprekken hierover hadden de afgelopen vier decennia niet het gewenste resultaat, waarop de betrokken partijen de minister hebben gevraagd dit onderscheid bij wet te regelen. Het daaruit voortvloeiende wetsvoorstel BIG-II leidde de afgelopen tijd tot veel beroering bij verpleegkundigen, die vreesden dat zij hun werk niet meer zouden mogen doen onder de nieuwe wet, of dat zij verplicht zouden moeten bijscholen.

Minister Bruins: ‘Ik dank de heer Rinnooy Kan hartelijk voor zijn verkenning en de daaruit voortvloeiende werkrichting. Het wetsvoorstel BIG-II zoals dat er lag, is nu definitief van tafel. Ik roep de betrokken partijen op korte termijn bij mij aan tafel, om te kijken hoe zij nu gezamenlijk verder kunnen. Van belang voor mij is vooral dat ze er sámen uitkomen, en dat het gesprek leidt tot een duurzame oplossing voor een wens die de beroepsgroep zelf al decennia heeft. Ik roep iedereen op nogmaals constructief de schouders eronder te zetten, zodat er een aanpak komt waarin zowel werkgevers als werknemers zich kunnen vinden. Ik zal waar mogelijk een ondersteunende rol spelen in dit proces.’

De partijen die de minister om tafel zal roepen, zijn vertegenwoordigers van de werknemers en werkgevers, beroepsvereniging V&VN en het BIG-II actiecomité.

FOK! Wat een weer: meer van het zelfde

Nou haal ik net m'n weertouwtje binnen en ik kon het niet zien, dus is de zon onder, maar het was wel nat, dus heeft het geregend. En het voelde koud aan dus is het frisjes. Het bewoog niet, dus er is weinig tot geen wind.

Oké, even zonder dollen. Vanochtend is de zon nog af en toe te zien maar van het zuidwesten uit neemt de bewolking verder toe en trekken er enkele buien het land binnen. Vanmiddag komen er meer buien tot ontwikkeling, vooral in het noorden en westen ook met onweer. De maximumtemperatuur ligt rond 14°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft.

Komende nacht en donderdag overdag is het wisselend bewolkt en komen er geregeld buien voor, onweer is daarbij niet geheel uit te sluiten. In de loop van de middag neemt de buiigheid geleidelijk af. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C, de maximumtemperatuur rond 15°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Windstil in Eemnes (Foto: KlapMongeaul)
Windstil in Eemnes (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.