UEFA presenteert nieuwe opzet Nations League: de belangrijkste veranderingen

De UEFA kijkt terug op een succesvolle eerste editie van de Nations League. De reacties vanuit de Europese voetballanden klonken positief. De Europese voetbalbond ziet echter genoeg ruimte voor verbetering en is gaan schaven aan het format van het landentoernooi. In het seizoen 2020/21 vindt de tweede editie plaats en dat zal gebeuren in een gewijzigde opzet.

Met de komst van de Nations League werd het aantal oefenwedstrijden drastisch verminderd. Landen spelen in het toernooi in competitieverband tegen op papier gelijkwaardige tegenstanders, wat in het eerste seizoen mooie krachtmetingen opleverde. Het Nederlands elftal was bijvoorbeeld ingedeeld in een ijzersterke poule met Duitsland en Frankrijk, en werd tot ieders verrassing groepswinnaar. De UEFA stelde een miljoenenbonus voor de winnaars in het vooruitzicht en het toernooi is een vangnet voor landen die zich via de reguliere kwalificatiecampagne niet direct plaatsen voor het EK van 2020. De Nations League bleek in meerdere opzichten een schot in de roos.

Na een evaluatie met de 55 voetbalbonden heeft de UEFA besloten om de opzet van de Nations League aan te passen. De wens om nog minder (zinloze) oefenwedstrijden te spelen werd ontvangen bij de Europese voetbalbond. Door het landentoernooi iets anders in te delen, wordt het aantal oefenduels verminderd. Het aantal wedstrijden in de Nations League wordt met de nieuwe opzet vergroot van 138 naar 162, waardoor het toernooi ook een hogere commerciële waarde krijgt. Het succesvolle concept van de Final Four blijft onveranderd. De vier winnaars van League A spelen tijdens de eindronde nog steeds tegen elkaar om de eindzege.

Net als de afgelopen editie van de Nations League worden landen ingedeeld in vier verschillende divisies: A, B, C en D. De indeling van deze divisies zijn bepaald aan de hand van de prestaties van het afgelopen Nations League-seizoen. Hoe de groepen eruit komen te zien, wordt op 3 maart 2020 bepaald tijdens de loting in Amsterdam. De divisies worden op een andere manier ingedeeld dan bij de eerste editie van de Nations League. De divisies A, B en C tellen in 2020/21 16 landen, divisie D telt 7 landen.

Door de uitbreiding van twaalf naar zestien landen, blijven Duitsland, Polen, Kroatië en IJsland in divisie A. Deze landen eindigden als laatste in hun poule en zouden derhalve degraderen naar divisie B. Door de nieuwe opzet worden die landen dus gespaard.

Divisie A
Portugal (titelhouder), Nederland, Engeland, Zwitserland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Bosnië & Herzegovina, Oekraïne, Denemarken, Zweden, Kroatië, Polen, Duitsland, IJsland.

Landen worden verdeeld in vier groepen van vier. De groepswinnaar plaatst zich voor de Final Four. In juni 2021 worden dan twee halve finales, een troostfinale en finale gespeeld. De UEFA wijst een van de vier finalisten aan als gastland. De landen die als nummer vier eindigen in hun divisie degraderen naar divisie B.

Divisie B
Rusland, Oostenrijk, Wales, Tsjechië, Schotland, Noorwegen, Servië, Finland, Slowakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland, Bulgarije, Israël, Hongarije, Roemenië.

Landen worden verdeeld in vier groepen van vier. De groepswinnaars promoveren naar divisie A. De landen die als nummer vier eindigen in hun divisie degraderen naar divisie C.

Divisie C
Griekenland, Albanië, Montenegro, Georgië, Noord-Macedonië, Kosovo, Wit-Rusland, Cyprus, Estland, Slovenië, Litouwen, Luxemburg, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië.

Landen worden verdeeld in vier groepen van vier. De groepswinnaars promoveren naar divisie C. Slechts twee landen degraderen naar divisie D. De vier landen die als laatste eindigen in hun poule, spelen onderling play-offs om te bepalen wie zich handhaaft en wie degradeert.

Divisie D
Gibraltar, Faeröer, Letland, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino.

De landen worden verdeeld in een groep van vier en een groep van drie.

Wat zijn de voordelen voor de voetbalbonden en nationale teams?
In gesprek met de UEFA hebben voetbalbonden en bondscoaches laten weten dat vriendschappelijke interlands weinig competitie met zich meebrengen. De Nations League zorgt voor wedstrijden met meer waarde en competitie. Bovendien creëert de Europese bond een duidelijke kalender en structuur voor nationale teams. Voor toplanden staat er met de finales nog wat meer op het spel. Landen die lager geklasseerd zijn hebben het doorgaans moeilijk in oefenwedstrijden, daar zij vaak spelen tegen landen van een hoger niveau. Die teams leren niets van het regelmatig verliezen van wedstrijden, terwijl ze in de Nations League een betere kans hebben om te winnen, zo klinkt de uitleg van de UEFA.

Wat zijn de voordelen voor de supporters?
Waar in Nederland het stadion nog regelmatig uitverkocht raakt bij vriendschappelijke interlands, is dat bij andere landen vaak niet het geval. In de Nations League staat er meer op het spel, waardoor wedstrijden interessanter zijn. Ook omdat er gespeeld wordt tegen landen van hetzelfde kaliber. In ieder even jaar word teen EK of WK georgeniseerd, de oneven jaren worden opgevuld met de Nations League. “Voetbal draait om competitie en net zoals in het clubvoetbal wordt aan het einde van ieder seizoen een land kampioen”, aldus de UEFA.

Eist de nieuwe opzet meer van spelers en clubs?
Nee. De Nations League en EK-kwalificatie worden op een dergelijke manier ingevuld waardoor de afspraken over de internationale speelkalender niet worden geschonden. De UEFA probeert de balans tussen clubvoetbal en de interlands zo goed mogelijk te bewaken. Volgens de UEFA moet de vernieuwde opzet van de Nations League er juist voor zorgen dat er minder gevraagd wordt van de spelers, doordat zij op hun eigen niveau spelen tegen gelijkwaardige tegenstanders.

Betekent dit het einde van vriendschappelijke interlands?
Het aantal vriendschappelijke interlands zal afnemen. Hoewel de Nations League ter vervanging is voor vriendschappelijke interlands, is er op de speelkalender nog meer dan genoeg ruimte voor oefenduels. In aanloop naar toernooien als het EK en WK krijgen landen de kans om te oefenen. De UEFA vindt het belangrijk dat landen ook nog de kans krijgen om in actie te komen tegen teams van andere confederaties.

Kalender Nations League 2020/21
Loting groepsfase: 3 maart 2020, Amsterdam
Speelronde 1: 3 - 5 september 2020
Speelronde 2: 6 - 8 september 2020
Speelronde 3: 8 - 10 oktober 2020
Speelronde 4: 11 - 13 oktober 2020
Speelronde 5: 12 - 14 november 2020
Speelronde 6: 15 - 17 november 2020
Loting finaleronde: nog niet bekend
Final Four: 2 - 6 juni 2021