Twee keer zilver voor Nederland bij WK wielrennen

Bij het WK wielrennen in Yorkshire heeft Nederland maandag twee keer zilver gewonnen. Bij de junior-vrouwen pakte Shirin van Anrooij het zilver achter de Russische Aigul Gareeva, terwijl bij de mannen junioren het zilver ging naar Enzo Leijnse, die tweede werd achter de Italiaan Antonio Tiberi.

Europees kampioene Shirin van Anrooij gold vooraf als een van de favoriete voor het goud bij de dames junioren. De Nederlandse deel haar race goed in, maar meer dan een zilveren medaille zat er niet in voor Van Anrooij, ondanks dat ze aan streep na 13,7 maar een achterstand had van vier seconden op de Russische Aigul Gareeva.

Dat de achterstand zo klein was had te maken doordat Gareeva rechtdoor ging bij een bocht naar rechts. De Russische, die op het EK nog tweede werd achter Van Anrooij, hield gelukkig voor haar nog voldoende voorsprong over de Nederlandse. Elynor Bäckstedt, dochter van oud-wielrenner Magnus Bäckstedt, legde beslag op het brons. Bij het tussenpunt was de Engelse nog wel sneller dan Van Anrooij.

Mannen junioren
Enzo Leijnse heeft zilver gepakt op het WK wielrennen bij de mannen junioren. De 18-jarige renner uit Amstelveen moest alleen Antonio Tiberi voor laten gaan. De 18-jarige Italiaan pakte op een indrukwekkende manier de wereldtitel.

Bij de start brak Tiberi brak zijn pedaal. Hij verloor dertig seconden en begon aan een inhaalrace. Halverwege had hij nog een achterstand 25 seconden op Marco Brenner, die de snelste tussentijd had. De jonge Italiaan leverde een indrukwekkende slotronde in Harrogate af en pakte alsnog de wereldtitel, voor Leijnse. De Nederlander bouwde zijn tijdrit goed op, maar moest genoegen nemen met het zilver, voor de Duitser Brenner.