Gilbert de beste in twaalfde etappe Vuelta, Roglic blijft aan de leiding

Philippe Gilbert heeft de de twaalfde etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven en boekte daarmee zijn tiende ritzege in een grote ronde. Op een van steile hellingen rondom Bilbao reed de 37-jarige weg bij medevluchters en had net voldoende voorsprong over op Alex Aranburu en Fernando Barceló.

Pas op 60 kilometer van de finish, na een gevecht van ruim 100 kilometer, kon een groep van 19 renners wegrijden en kregen heel snel vijf minuten voorsprong van het peloton. Het zorgde ervoor dat de kopgroep om de zege ging strijden.

In de finale waren drie steile beklimmingen opgenomen in het parcours en die zouden ook voor verschil zorgen. Op de eerste van de drie beklimmingen trok Felix Großschartner in de aanval en later sloot Tsgabu Grmay aan, maar vlak voor de slotbeklimming werden ze weer ingerekend door de rest van de vluchtersgroep.

Op de laatste beklimming was Gilbert de sterkste. Hij reed iedereen los uit het wiel en had op de top van de beklimming twintig seconden voorsprong op Aranburu en Barceló. De Spanjaarden werkte in de achtergrond goed samen en maakte het nog spannend, maar aan de meet had Gilbert net voldoende voorsprong en boekte daarmee zijn tiende zege in een grote zege. In de Ronde van Spanje was hij het meest succesvol met zes zeges.

In het algemeen klassement veranderde er weinig. Op de slothelling, op acht kilometer van de streep, lieten de klassementsrenners zich wel zien, maar er zou geen verschil worden gemaakt, waardoor Primoz Roglic nog steeds ruim aan de leiding staat in het algemeen klassement.