Eerste WK-goud voor India in het badminton

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een badmintonspeler uit India de wereldtitel gewonnen. Pusarla Venkata Sindhu zorgde daarvoor. De 24-jarige Indiase was in het vrouwenenkelspel veel te sterk voor de Japanse Nozomi Okuhara.

Vrouwendubbelfinale
Wakana Nagahara en Mayu Matsumoto hebben hun WK-titel geprolongeerd, maar makkelijk ging het niet. De eerste game werd nog gemakkelijk gewonnen door Japanse nummers één van de wereld, alleen in de tweede game moesten ze hun meerdere erkennen in hun landgenotes Yuki Fukushima en Sayaka Hirota, de nummers twee van de wereld. Toch leek de winst in de derde beslissende game makkelijk te gaan naar Nagahara/Matsumoto. De nummers één van de wereld kwam met 20-15 voor en kregen daarmee vijf wedstrijdpunten voor de wereldtitel, maar Fukushima en Hirota gaven niet op en wisten zes punten op rij te pakken. Toch ging naar de wereldtitel naar Nagahara/Matsumoto, die net zoals vorig jaar de titel pakte in de beslissende game, ook toen waren Fukushima/Hirota de tegenstanders.

Vrouwen enkelspelfinale
Waar de vrouwendubbelfinale een spannende was dat niet in het enkelspel bij de vrouwen. Pusarla Venkata Sindhu was vanaf het begin de betere van de Japanse Nozomi Okuhara en won met twee keer 21-7 eenvoudig. Daarmee schreef P. V. Sindhu wel geschiedenis want daarmee is ze eerste uit India die goud pakte op het WK badminton.

Eerste WK-goud voor India (Pro Shots / SIPA USA)
Eerste WK-goud voor India (Pro Shots / SIPA USA)

Mannen enkelspelfinale
Net zoals bij het enkelspel bij de vrouwen werd het bij de mannen ook geen spannende wedstrijd. Kento Momota was in de finale veel te sterk voor de Deen Anders Antonsen, al zag dat in het begin van de partij er nog niet naar uit. Want van de eerste acht punten werden er zes gewonnen door Antonsen. Daarna wist de Deen de rest van de partij nog maar zes punten te winnen en ging de winst terecht naar Momota, die daarmee zijn wereldtitel prolongeerde. Het is daarmee zijn tweede wereldtitel.

Gemengd dubbelspelfinale
Ook bij het gemengd dubbelspel hebben we dezelfde winnaar als vorig jaar. De Chinezen Zheng Si Wei/Huang Ya Qiong waren in de finale met 21-8, 21-12 veel te sterk voor het Thaise koppel Dechapol Puavaranukroh en Sapsiree Taerattanachai. Binnen 35 minuten was het gedaan,

Mannendubbelfinale
Net zoals de eerste finale van de dag werd dit weer een spannende wedstrijd. Mohammad Ahsan/ Hendra Setiawan uit Indonesië en het Japanse koppel Takuro Hoki /Yugo Kobayashi maakte er een spektakel van. In de eerste game werd het na een lang gevecht 25-23 in het voordeel van het koppel uit Indonesië. Hoki en Kobayashi lieten het daarbij niet zitten en trokken de tweede game eenvoudig naar zich toe. In de beslissende derde game nam Ahsan/Setiawan al snel een voorsprong van vijf punten en gaven ze de voorsprong niet meer weg, al kwam het Japanse halverwege de game nog wel tot één punt. Voor Ahsan/Setiawan was het de tweede wereldtitel in 2013 waren zo ook al eens de beste.