Garnbret bevestigt status als beste klimster op aarde

Janja Garnbret heeft op het wereldkampioenschap sportklimmen in het Japanse Hachioji laten zien simpelweg 's werelds allerbeste klimster te zijn. De pas 20-jarige Sloveense won er al het goud bij het boulderen en het leadklimmen, op beide onderdelen al haar tweede titel, en bekroonde het WK met goud op de olympische combinatie, waar ze vorig jaar ook al goud op won.

Speed - De basis
De finale met de beste acht klimsters van de combinedkwalificatie begon met het speedklimmen. Dat werd zoals verwacht gewonnen door specialiste en speedwereldkampioene Aleksandra Miroslaw uit Polen, die in de finale de Britse Shauna Coxsey klopte. De Japanse Miho Nonaka slipte in de halve finale tegen Coxsey weg en verloor de strijd om plek drie op eenzelfde manier van de Zwitserse Petra Klinger. Futaba Ito, Garnbret, Akiyo Noguchi en Ai Mori completeerden het veld.

Boulder - De eerste echte verschillen
De Japanse Noguchi - Garnbret's voornaamste uitdaagster - begon geweldig bij het boulderen, met twee tops op de eerste twee boulders. Garnbret, Coxsey, Nonaka en Mori kwamen er allemaal met één top en twee zones uit, Ito en Klingler scoorden twee zones en de bij tijd en wijlen wat wanhopig ogende speedspecialiste Miroslaw kwam niet op het scorebord.

De derde en laatste boulder zorgde ervoor dat de routebouwers vroegtijdig de hal verlieten met de nodige frustratie op zak: helemaal niemand wist zelfs maar de zone te bereiken. Miroslaw was de laatste die het probeerde en zij kwam niet in de buurt, waar ze toch vooral wel een beetje om moest lachen. Noguchi won het boulderen zo, voor Garnbret, Coxsey en Nonaka.

De hogtepunten van de finale (Bron: YouTube)

Lead - De ontknoping en interne strijd
De wedstrijd werd afgesloten met lead, waarin Mori gelijk opende met het bereiken van de top. Ito, Klinger en Nonaka lukten dat niet, maar Garnbret wel. De Sloveense was zelfs iets sneller dan Mori en pakte daarmee de leiding, waardoor Mori opschoof naar plek twee. Dat was uiterst belangrijk: één plek verlies voor Mori had een veel groter effect op haar score dan voor Nonaka het geval was en zo kwam Nonaka in het totaalklassement voorbij haar landgenote, wat haar ondanks een dubbele schouderblessure op de valreep naar de positie van tweede Japanse bracht...vermoedelijk precies wat ze nodig had om de Olympische Spelen te halen.

Noguchi klom als een razende omhoog, beduidend sneller dan Garnbret. Ze sprong richting de top...maar kwam tekort en dát was erg duur voor Nonaka: zij zakte immers een plek, Mori behield haar tweede plaats en dus kwamen ze op gelijke hoogte, waardoor Nonaka moest hopen dat slotklimster Coxsey de top zou halen in een snellere tijd dan Mori: in dat geval zou Nonaka alsnog de tweede Japanse worden en dus de Olympische Spelen halen.

Uiteraard ging het ook om de wereldtitel en die strijd was ook duidelijk: Coxsey zou het goud pakken als ze sneller dan Garnbret de top bereikte, anders was er een derde goud voor het Sloveense fenomeen. Coxsey haalde de top niet en kwam niet hoog genoeg om Noguchi van het zilver te houden, dus de Britse moest genoegen nemen met het brons, terwijl Garnbret haar status als beste klimster op aarde bevestigde met een derde gouden medaille.

De gehele finale (Bron: YouTube)