OM eist zes jaar cel tegen SyriŽganger

Het Openbaar Ministerie heeft maandag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen een 23-jarige Syriëganger die vertrok in 2015 en in november 2018 bij zijn terugkeer is aangehouden. De man uit Den Haag heeft volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket welbewust deelgenomen aan de terroristische organisatie Islamitische Staat.

Voor zijn vertrek leek de man maandenlang geradicaliseerd en was hij veel bezig met het islamitisch geloof. Hij zou ook gezegd hebben dat hij wilde deelnemen aan de jihad en martelaar wilde zijn. In oktober 2015 gaf zijn moeder hem als vermist op.

Na aankomst in het kalifaat zou de man een training hebben gevolgd en trouw hebben gezworen aan IS. Hij stond ook op de loonlijst van IS en 90 dollar per maand hebben ontvangen.

Smokkelaars
Zelf verklaarde de verdachte dat hij niet wilde vechten en daarom ook gestraft is door IS. Hij zei dat hij al snel spijt kreeg en na enkele dagen wilde vertrekken. Sinds de zomer van 2018 zou hij met behulp van smokkelaars hebben geprobeerd het strijdgebied te verlaten.

Volgens de officier van justitie was het verhaal van de man dat hij als burger in het kalifaat wilde leven ongeloofwaardig. “De verdachte heeft bijgedragen aan gruwelijke terroristische misdrijven die in Syrië en |Irak worden gepleegd.” De rechtbank doet op 15 juli uitspraak.